7 Temmuz 2015 Salı

KÖLLE


KÖLLE: (halk ağzı, yemek) (Antalya) Buğday, kuru fasulye, kuru nohut, kuru bakla, kuru mısır, kaynatılır. Kırmızıbiber, karabiber, tuz eklenir. Üzerine dövülmüş ceviz ve badem, nar ekşisi, limon suyu ve isteğe göre pulbiber, karabiber gibi baharatlar eklenerek yenir. Kölle özel anma günlerine özgü bir yemektir. (diş köllesi, sünnet köllesi, düğün köllesi)




Kölle için Malzemeler:
350 gr buğday
100 gr kuru fasulye
100 gr nohut
100 gr bakla
50 gr ceviz
50 gr badem
İki adet limon
Yeterince tuz
Kölle Tarifi
Buğday, kuru fasulye, kuru nohut, kuru bakla, kuru mısır, kaynatılır. Kırmızıbiber, karabiber, tuz eklenir. Üzerine dövülmüş ceviz ve badem, nar ekşisi, limon suyu ve isteğe göre pulbiber, karabiber gibi baharatlar eklenerek yenir. Kölle özel anma günlerine özgü bir yemektir. (Diş köllesi, sünnet köllesi, düğün köllesi)


DÜĞÜN KÖLLESİ

Malzemeler

    1 su bardağı aşurelik buğday
    Yeteri kadar su
    1 çay bardağı nohut
    1 çay bardağı kurufasulye
    1 çay bardağı kırık bakla
    Yarım limonun suyu
    Tuz, karabiber, toz kırmızıbiber
    Üzerine: Badem 

Düğün Köllesi Yapılışı

BUĞDAYI bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzüp, bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar
su ekleyip, pişmeye bırakın. Diğer yandan nohut, kurufasulye ve kırık baklayı da ayrı ayrı bir gece öncesinden suda bekletin ve süzün. Hepsini ayrı ayrı haşlayın ve sularını süzüp, pişen buğdayın içine katın. Tüm baklagiller özleşene dek pişirin. Pişince limon suyu, tuz, karabiber ve toz kırmızıbiber ekleyin. Bademle
süsleyerek, sıcak olarak servis yapın.
DİŞ KÖLLESİ
Kölle Nasıl Yapılır
Buğday, fasulye, nohut, bakla, suda kaynatılır. İçine kırmızı biber, karabiber, tuz konur ve üstüne ceviz, badem ezmesi ekilerek yenir. Bu yemek ikindi, akşam ve gece vakti yenir. Kölle, özel anma günlerinin yemeği ve toplantı aracıdır.
Çocuğun ilk dişi çıktığında yapılan kölle,...


1 yorum:

  1. hiç duymadım 52 yaşındayım. nerden buluyorlar öğrendim

    YanıtlaSil