21 Mayıs 2022 Cumartesi

BEZDİRME



BEZDİRME = 1. bk. bazlama. 2. Saç üzerinde pişirilen meyveli ekmek. 3. Yaraya, incinen, Çıkan ve kırılan yere yapıştırılan, tuzlu, ve zeytinyağlı hamur. 4. Yağlı ve yassı bulgur köftesi.

BEZDİRME = Etle yoğurulmuş, bulgur köftesinin yassılanması. (Beze ile ilintili köken)

BEZDİRME =  Mısır, arpa, darı ve buğday unlarından yapılan mayalı, mayasız, yağlı, yağsız, şekerli, şekersiz, ince ve kalın pişirilen saç ekmeği.

BEZDİRME =  Saç ekmeği, bazlama. (pazı ile ilintili köken)

BEZE = (beze nedir; beze ne demek; beze İngilizcesi) 1. Yufka açmadan önce, hamurun ayrıldığı toparlakların her biri, pazı. 2. Küçük yufka ekmeği. 3. Dinî bayramlarda çocuklara hayır için dağıtılan yağlı ekmek. 4. Ekmek mayası. 5. Yufka.
hamur topağı, pazı
Yumurta akı ve pudra şekeri ile yapılan bir çeşit kuru pasta.

BEZERTMEK= Çorumda rengini açmak ve bazı bölgelerde süslemek anlamına geliyor.


Tarhana Bezdirmesi (Balıkesir-Sındırgı)

Tarhana Bezdirmesi

Tarhana Bezdirmesi tarifi malzemeleri;

  • Un
  • Yoğurt
  • Tuz
  • Su

YAPILIŞI

Aslında bu salatada çekiçle kırılmış küçük, yeşil Akdeniz zeytini kullanılır. Ama salamura zeytin bulamazsanız, çekirdeği çıkarılmış ve dilimlenmiş yeşil ya da siyah zeytin de kullanabilirsiniz.

Zeytinleri derin bir kaba aktarın.

Yeşil soğanları ayıklayıp incecik dilimledikten sonra zeytinlerin üzerine ekleyin.

Çekilmiş cevizi de ilave edip karıştırın.

Kırmızı dolmalık biberin sapını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra yıkayın. Tavla zarı formunda doğrayıp zeytinlerin üzerine aktarın ve  karıştırın.

Sosu hazırlamak için; nar ekşisi, zeytinyağı, kırmızı pul biberi,tuzu küçük bir kasede çırpın. Dereotu ve maydanozu katıp tekrar karıştırın.

Hazırladığınız sosu zeytin salatasının üzerine gezdirip karıştırdıktan sonra salatayı servise sunun.

Afiyet olsun.



BEZDİRME (maraş)
maraş yöresinde kıymalı patatesli, genellikle taş fırında pişen bir yemek türüdür.

Fırında Kıyma Bezdirmesi (Kahramanmaraş) Kahramanmaraş Valiliği

Yarım kg kıyma
1 tatlı kasıgı biber salçası
1 çay kasıgı karabiber
1 tatlı kasıgı kırmızıbiber
1 tatlı kasıgı kekik
2-3 diş sarımsak
3-4 domates
6-7 yesilbiber
Tuz
Kıymaya tuz, biber, kekik, karabiber, kırmızıbiber, salça ve tuzda ezilmiş sarımsak konarak avcarlanır. Sonra avuç içinde yassılanarak köfte yapılır.

Hazırlanan bezdirmeler bir tepsiye yerlestirilir. Ara ara yesilbiberler ve iri dogranmış domatesler konur. Üzerine yaglı kâgıt ya da folyo geçirilerek fırına sürülür.

Yanında ayran ve salata bulundurulmalıdır.




Bezdirme (Yozgat)

Bezdirme (Yozgat)

Malzemeler:

Duru Çiğ köftelik Bulgur 1+1/2 su bardağı
Su 1 su bardağı
Soğan 2 büyük boy
Kıyma(yağsız) 1+1/4 su bardağı
Kimyon 1 tatlı kaşığı
Karabiber 1 tatlı kaşığı
Kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı
Nane 1 yemek kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Sıvı Yağ 2 su bardağı

Porsiyon Adedi: 6 adet

Yapılışı:

Bulgur 1 su bardağı sıcak su ile ıslatılarak kabartılır.
Soğan soyulur,yıkanır ve çok ince doğranır.
Bulgur,kıyma ve soğan karıştırılır, üzerine kimyon, karabiber, kırmızıbiber, nane ve tuz ilave edilerek iyice yoğrulur.
Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içi genişliğinde ve 1 santimetre kadar kalınlıkta yuvarlak köfteler yapılır.
Kızdırılmış yağda kızartılır,sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun…

NOT: Tarif Yozgat yöresinden alınmıştır.
Arzuya göre fırında hafif kuru olabilir.
İstenirse köfte hamuruna 1 yumurtada da kırılabilir


Patetesli Bezdirme 

4 haşlanmış patates
2 su bardağı ince bulgur
1 rendelenmiş soğan
1 tutam maydanoz
Tuz Karabiber Pul biber toz biber

İnce bulgur sıcak suyla az ıslatıyoruz .Biraz şişmesi için çok değil göz kararı.
Daha sonra patatesin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra bulgurun üstüne ekleyip yoğuruyoruz .
Sonra soğan ekliyoruz.Tuz, karabiber, pul biber, koyalım. Maydanoz koyup güzelce yoğuralım.
Yoğurma işlemi bittikten sonra şekil verip tepsiye dizelim.
Üzerlerine sana yağ kesip koyalım az az daha güzel kızarmasını sağlıyor.
Peçete serdiğimiz tabağımıza alalım.İster sıcak ister soğuk servis yapabiliriz. İki türlü de harika oluyor.

Afiyetle kalın ;)


BEZDİRME

Yöresel olarak farklılık gösterse de bezdirme tarifi genel olarak iki farklı çeşitte ele alınmaktadır: Kıymalı ya da bulgurlu olarak yapılan bezdirme. İkisinin de tarifleri hemen hemen aynı olsa olmakla birlik farklı ve doyumsuz bir lezzet sunar.
Bezdirme tarifi farklı yerlerde farklı şekillerde yapılmaktadır. Bunlardan bazıları; Göçmen Bezdirme Tarifi, Yozgat Bezdirme Tarifi ve Maraş Bezdirme Tarifi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ufak değişiklikler olmakla birlikte lezzet açısından son derece başarılı olan bu tarifler etli, kıymalı, patatesli ya da ince bulgurlu olacak şekilde yapılabilmektedir.

Bеzdirmе Malzеmеlеri
Bu kısımda еtli yada еtsiz оlan incе bulgurlu bеzdirmе sеvеnlеr için iki farklı malzеmе listеsi vеrdim. İki bеzdirmе tarifinin yapım aşamalarını da sizlеrе sunacağım.

Kıymalı Bеzdirmе
Malzеmеlеri 6 ila 8 kişilik yapmak için
250 / 300 gram arasında kıyma
1 çay kaşığı kadar incе bulgur
1 adеt incе incе kıyılmış sоğan
1 diş sarımsak
Yarım çay bardağından daha az sıvı yağ
Tuz
Karabibеr, pulbibеr, kimyоn vе istеğе görе farklı baharatlar
 İlk оlarak daha öncеdеn hazırlanmış оlan incе bulgurun 1 çağ bardağı sıcak su yardımıyla kabartılması gеrеkir. Bulgur dinlеnirkеn farklı bir kapta sarımsak, sоğan vе baharatlarla birliktе kıyma yоğurulur. Bu еsnada istеnilеn ölçüdе kabaran bulgur da karışımın içеrisinе yavaşça еklеnеrеk yоğrulmaya dеvam еdilir.
Bir tеpsiyе pişirmе kağıdı sеrildiktеn sоnra karışımdan avuç içindеn biraz daha küçük bоyutlarda köftеlеr yapılır. Fazla kalın оlmayacak şеkildе köftеlеr şеkillеndirildiktеn sоnra tеpsiyе diziliyоr. Sоn оlarak da 180’’ fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirilmеsi gеrеkmеktеdir. Köftеlеrin üstü kızardığı zaman da fırından alabilmеniz mümkündür.

İncе Bulgurlu Bеzdirmе
Malzеmеlеri 6 ila 8 kişilik yapmak için
2 su bardağı kadar incе buldur
İstеğе görе 1 tavuk göğsü
Yaklaşık оlarak 1,5 yеmеk kaşığı kadar salça
Karabibеr, pul bibеr, kimyоn, tuz, kеkik vе istеğе bağlı farklı baharatlar
İncе Bulgurlu Bеzdirmе Tarifi
Kıymalı bеzdirmе tarifindе dе оlduğu gibi ilk оlarak incе bulgurların sıcak su yardımıyla ıslatılması vе kabartılması sağlanır. Еğеr tavuk göğsü kullanılacaksa incе incе оlacak şеkildе dоğranması gеrеkmеktеdir.
Daha sоnra salça vе baharatlar yеtеri kadar bеklеyеn vе kabaran bulgura еklеnеrеk yоğrulmaya başlanır. Yоğrulma işlеmi iyicе yapıldıktan sоnra еldе еdilеn karışıma еn sоn da tavuklar еklеndir. Tеkrar yоğrulma işlеmi gеrçеklеştirilir vе malzеmеlеrin tam оlarak karıştığından еmin оlduktan sоnra fazla kalın vе büyük оlmamak kaydıyla köftе şеkli vеrilir. Sоn оlarak da şеkillеndirilеn köftеlеr yağsız vе yapışmaz tava üzеrindе kızarana kadar pişirilir.


BEZDİRME TARİFİ (Kayseri)
İnce bulgur ve kıyma ile hazırlanan bezdirme, Kayseri mutfağıyla özdeşleşmiştir. Yöre halkı tarafından çok sevilen bezdirme, 'bulgurlu köfte' ismiyle de bilinir. Yapımında karabiber, kekik gibi baharatların kullanıldığı bezdirme, isteğe göre kızartma veya fırınlama usulüyle pişirilebilir. Kızartılarak pişirilen bezdirme, fırınlama yöntemine göre daha fazla kalori içerir. Peki Kayseri'ye özgü bezdirme nasıl yapılır ve bezdirme yapmanın püf noktaları nelerdir?

MALZEMELER

2 çay bardağı ince bulgur
500 gram yağlı kıyma
1 adet yumurta
1 buçuk su bardağı kaynar su (bulguru ıslatmak için)
Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
2 adet orta boy soğan (ince kıyılmış)
4-5 diş sarımsak
2 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı salça
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon 

YAPILIŞI

Öncelikle bulguru bir tepsiye koyun ve üzerine kaynar su ekleyin. Tepsinin üzerini başka bir tepsi ile kapatarak bulgurun şişmesini bekleyin.

15 dakika bekledikten sonra bulgurun üzerine kıyma, soğan, maydanoz, salça, ince kıyılmış sarımsak ve baharatları ekleyerek yoğurun.

Lezzetini arttırmak için isteğe göre 1 tatlı kaşığı sirke de ilave edebilirsiniz.

Hazırladığınız harcı 10-15 dakika kadar yoğurun. Ne kadar çok yoğurursanız köftenin lezzeti o kadar fazla olacaktır.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak köfte şekli verin ve elinizle hafifçe bastırın.

Köfteleri fırın tepsisine dizin. Aralarına isteğe göre dilimlenmiş patates ve biber de ekleyebilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında köftelerin üzeri kızarana kadar pişirin.

Eğer fırın yerine yağda kızartmak istiyorsanız; Tavanın içerisine sıvıyağ dökün ve ısıtın.

Isınan yağın içerisine köfteleri tek tek atarak arkalı önlü kızartın.

Kızartma işleminin ardından köfteleri yağlı kağıtta bekletin. Bu sayede fazla yağını süzebilirsiniz.

Pişen bezdirmeleri, pirinç pilavı ile birlikte sunabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Yahyalı Usulü Bezdirme Tarifi Yahyalı Usulü Bezdirme

  • 500 gr kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 1, 5-2 çay bardağı arası köftelik bulgur
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı kadar kıyılmış maydanoz















Yahyalı Usulü Bezdirme Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle yoğurma kabına bulgurların tamamını ıslatacak kadar su döküyoruz.
  2. Döktükten bir 10 dk sonra soğanları bulgurun üzerine rendeliyoruz. Onun üstüne kıymayı ekliyoruz.
  3. Baharatları ve maydanozu da ekledikten sonra yoğurmaya başlıyoruz.
  4. Kıvamı iyice oturana kadar çiğ köfte yapar gibi yoğuruyoruz.
  5. Yoğurma işlemi bittikten sonra istediğiniz büyüklükte köftelere şekil verip yuvarlayabilirsiniz.
  6. Ben yemeklik kıyma kullandım. Bu yüzden döküm tavayı önceden ısıtıp hiç yağ koymadan kızarttım.
  7. Köftelik kıyma kullanacaksanız tabanı çok hafif yağlayabilirsiniz. Yağsız tavada ve ızgarada piştiğinde Harika oluyor.
  8. Fotoğraftaki büyüklükte olan köftelerden bu malzemeler ile 30 tane köfte çıktı.

NOT: Kıyma ağırlığı çok olsun isterseniz 1, 5 bardak bulgur idealdir ancak yoğunluğu artırmak isterseniz 2 bardak ekleyebilirsiniz. Baharatlar için de bu durum geçerli baharat severek yiyorsanız damak tadınıza göre ekleme azaltma yapabilirsiniz. Ayrıca bezdirmenin olmazsa olmazı ayrandır. Soğuk ayran ile yemelere doyamayacağınıza eminim.






BEZDİRME (Adana)
adana yöresinde içli köftenin dışı için kullanılan bulgur kıyma karışımının cevizden biraz büyük yuvarlaklar halinde alınıp elle yassılaştırılması suretiyle elde edilen bence gayet hoş bir yiyecek.içli köfteler gibi kızartılır yanında yenir hem hamur da kalmamış olur.





Bezdirme - Burdur

Bu ekmeğe maya girmez. Büyük yufka ekmeğin küçüğüdür. Bezeler elle 20cm.çapında açılır. Saç üzerinde aktıraç (döndürgeç) ile pişirilir. Bu ekmek pişirilirken “kaba ekmek atıver, bezdirme katıver.” denilir.

Bezdirme (Mayalı Ekmek) 

Bezdirme (Mayalı Ekmek)

Yarım kilo un

2, 5_3 su  bardağı kadar su

Yarım paket kuru maya

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı yağ

Un derin bir kaseye alınarak ortası açılır diğer malzemeler konularak yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Üzeri streçleyerek 1 saat mayalanmaya bırakılır.

Mayalanan hamur bezeler yapılarak merdane ile çok ince olmayacak şekilde biraz kalın açılır. Isınan tavada altı üstü kızartılarak pişirilir. Afiyet olsun.


Tel Tel Katmer (Bezdirme) 

Tel Tel Katmer (Bezdirme)

5 su bardağı un

1, 5 tatlı kaşığı tuz

2 su bardağına yakın ılık su

İçin ve üzeri İçin;

Sıvıyağ

Önce unu eleyelim, tuz koyduktan sonra suyu yavaş yavaş yoğurarak ekleyelim. Kulak memesi kıvamında olacak.

5 bezeye bölelim.

Bezenin birini oklavayla açıp içine iki yemek kaşığı sıvı yağ döküp her tarafına dağıtalım.

Rulo yapıp dolayalım ,hepsini yapıp 20 dakika dinlendirelim.

Tek tek servis tabağı büyüklüğünde merdaneyle açalım, yağsız tavada arkalı önlü pişirelim.

Pişince üzerine az biraz sıvı yağ gezdirelim tereyağda tercih edebilirsiniz.

Tel tel katmerler hazır.


Yağlı Bezdirme (Edirne)
Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

1 Kg Un
1 Su Bardağı sıvı yağ
Su
Tuz
1 kilo Una tuz atılır ve aldığı kadar suyla hamur hazırlanır, biraz beklettikten onra bir su bardağı sıvı yağı tavada yak, sonra hamuru yumruk kadar bölüp yufka açılır.
Açılan yufkaların iyine yağlar serpilir. Kıvrılan yufkalar rulo şeklinde kıvır ve tekrar açılır, küçük tava boyutunda yağsız tavada pişirilir.
Üzerine tuzlu su serpilip kızdırılan sıvı yağ dökülür. Servise hazırlanır.

BEZDİRME (denizli)
denizli yöresinde yapılır.yufkadan daha kalın şekilde açılır ve saç üzerinde pişirilir. yufka yaparken hızlı karın doyurmak için, elde avuçta ne varsa; peynir, yumurta, patates-kumpir konularak, yağlanarak yenilen, çok lezzetli bir ekmektir, hele bir de çay varsa, kral bir karın doyurma eylemdir. bezdirme kokusu ile cezbeder, kokuyu duyan nerede pişirildiğini koklayarak bulur ve "bereketli olsun" sözü ile bezdirme yapılan mekana girer.gelen konuk sayısı bezdirmenin bereketini gösterir ve"bezdirme, ağzını yüzünü çok gezdirme" deyişi ile ev sahibi tarafından gelenlere sunulur. karnı doyan konuk tekrar "bereketli olsun" sözü ile ev sahibine teşekkür eder ve ayrılır. bezdirme ikramı ile aynı zamanda hayır yapıldığı inancı da yaygındır.

Balıkesir-bigadic yoresinde gozlemeye benzer bir ekmeğe deniliyor.


BAZLAMA=BEZDİRME

Bazlama, dairesel ve düzgün bir şekle sahip olan mayalı bir ekmek çeşididir. Özellikle Çukurova Bölgesi’nde popüler bir ekmek olan bazlama, farklı yörelerde ise farklı isimlerle anılabiliyor. Örneğin Aydın’da “bezdirme” adını alan bazlama; Eskişehir’de “tapıl”, Isparta yöresinde ise “bazdırma” adını alıyor

BEZDİRME (iç anadolu)
iç anadoluda mayalı hamurdan yapılan, sade, peynirli, patatesli vb. malzeme ile yapılan lezzetli bir ekmek türüdür. bazlama olarak da bilinmektedir.



















































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder