Şokrak=kırım tatarcasında kaynak,pınar
çokratmak = kaynatmak
Çokratma nedir, Çokratma ne demek
Yerel Türkçe'deki anlamı:
Balık yumurtasından yapılan bir yemek.
Pişmiş mısır, buğday.
Anadolu köylerinde "tarhana ayranı" için aygut ve "tarhana kaynatma"işine de, çorkatmak,çokratmak gibi, çok eski Türk sözleri kullanılır.
Balık Çokratma (Konyalılara Özgü Bir Tarif)
2 adet orta boy soğan
Sazan balığı (orta boy 1 adet kullandım)
2 yemek kaşığı salça
Göz kararı zeytin yağı yada ayçiçek yağı
Fesleğen
Limon suyu
İlk olarak soğanları ince ince doğruyoruz ardından pembeleşene kadar zeytin yağla kavuruyoruz.
Soğanlar pembeleşince salçamızı ekliyoruz 3 – 4 bardak su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz sonra limon suyunu ekliyoruz siz ne kadar ekşi severseniz.
Daha sonra tuz ile ovulmuş balığımızı ekliyoruz eğer havyar çıkarsa onu da bu aşamada ekliyoruz.
Fesleğeni de ekledikten sonra yarım saat normal ateşte pişiyoruz. Şimdiden afiyet olsun
KONYADAN ÇOKRATMA
Malzemeler:
1 Adet Sazan Balığı
2 Adet kuru soğan
3 Yemek kaşığı domates salçası
1/2 Çay bardağı zeytinyağı
2 Yemek kaşığı tereyağı
2 Yemek kaşığı fesleğen
1/2 Limon suyu
Yapılışı:
2 Adet kuru soğanı, yarım çay bardağı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı tereyağı eklediğiniz derin bir tencerede kavurun. Soğanlar renk değiştirince 3 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip kavurun. Üzerine sıcak su ekleyip kaynatın ve daha sonra yarım limon suyu ekeyin. Dilimlenmiş sazan balığını yıkayıp süzdükten sonra, tuz ile ovup tencereye ekeyin. (Eğer balığın içinden havyar çıkarsa, bu aşamada eklemeniz gerekmektedir.) Daha sonra üzerine 2 yemek kaşığı fesleğen ekleyip 20 dakika pişirip, servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder