12 Aralık 2015 Cumartesi

İLK TATLI KİTABIMIZ

Türkiye'de ilk tatlı kitabı

Asya'dan Balkanlara kadar pek çok toplumun mutfak kültürünü içinde barındırmış, kendi damak zevkini yaratmış ve dünya mutfağına kendine özgü lezzetler bırakmış olan bir Osmanlı mutfağı var malumunuz. Kebaptan lokuma, şekercilik'ten tatlılara zengin bir mutfak. Bu yemek ve tatlıların çoğu günümüzde yapılmıyor. Ancak sahaflar, eski dergi ve gazete koleksiyonları bize bu mutfağı tüm detaylarıyla anlatan çok değerli bir kitaba sahip. Hicri tarihle 1342 yani Miladi 1924 yılında Yeni Şark Kütüphanesi tarafından basılmış, 16 bölümden oluşan, Osmanlıca ile yazılmış, 221 sayfada 313 tarifi içeren çok değerli bir eser: "Tatlıcı başı".



Kitabın önemli bir özelliği var. Türkiye'de basılmış ve zengin bir mutfağı anlatan ilk tatlı kitabıdır. Kitabın yazarı Hadiye Fahriye adlı bir yazar. Eserinde "Tatlıcı başı" başlığının altında "Alaturka ve alafranga tatlılarıyla Türk şekerciliğinden bahis, ameli ve mükemmel bir eserdir" ibaresi dikkat çeker. Türkiye mutfağı hakkında belki de ev hanımlarına ithaf ettiği "Tatlıcı başı" kitabı edebi anlamda da önemli bir başucu kaynağı olma özelliği ile herkese hitap ediyor. Ayrıca günümüzde yapılmayan hatta daha farklı isimlerle anılan tatlı çeşitlerini gördüğümüz gibi aynı zamanda değişik takma adlarını öğrenmekle kalmayıp mutfağın günümüze kadar geçirdiği evrime de tanıklık ediyoruz. Mesela kitaptaki "lokma" bölümü altında "adi lokma", "saray lokması", "yumurtalı lokma", "lalanga", "tulumba tatlısı" ve "süngeriye" gibi başlıklar görüyoruz. 

Kitapta yer alan 16 bölüm şu ana ve alt başlıklarla sıralanıyor:

1. Hamur tatlıları
2. Kadayıflar
3. Helvalar
4. Revaniler
5. Lokmalar
6. Ekmek tatlıları
7. Kadın göbeği
8. Sütlü tatlılar
9. Aşureler
10. Hafif tatlılar
11. Meyve tatlıları ve kompostolar
12. Kurabiyeler
13. Müteferrik tatlılar
14. Türk şekerciliği
      A. Lokum
      B. Akideler
15. Reçeller ve şuruplar
16. Meyve ezmeleri
      A. Alafranga tatlılar
      B. Sofra tatlıları 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder