12 Aralık 2015 Cumartesi

PAÇANGA

paçanga

Paçanga böreğini inanılmaz yapan şey kanımca pastırma keyfini alırken o böreğin kenarlarının çıtırlığının insanı deli etmesidir. 
Bir de hiç unutamadığım bir başka meyhane ise pastırmalı paçanga böreğini icat eden adamın yeri. Sarıyer’i geçtikten sonra Tellibaba’ya çıkan bir yokuş vardır. Dibinde Astsubay orduevi vardır. Onun yanında, denizin üstüne ahşap ayaklar üzerine kondurulmuş, dibi de tahta olan bir meyhane vardı. Orada müthiş lezzetli bir paçanga böreği ve piyaz yapılırdı. Bu meyhanelere sadece Ermeniler değil herkes gidiyordu. 


PAÇANGA
Malzemeler

  • 1 adet hazır yufka
  • 1 adet domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 150 g rendelenmiş kaşar peyniri
  • 150 g doğranmış pastırma (ekonomik olması açısından yemeklik pastırma kullanabilirsiniz.)
kızartmak için;
  • sıvı yağ

Paçanga Böreği Nasıl Yapılır?'ın Yapılışı

Biberler küçük küçük doğranarak az sıvı yağda sotelenir. Dilerseniz çiğden de koyabilirsiniz ama ben 1-2 dakika önceden pişirmeyi tercih ediyorum. Biberler biraz soğuduktan sonra kabuğu soyulan ve küp küp doğranan domatesler, kaşar peyniri ve pastırmalar eklenerek iç harcı hazırlanır. Yufka büyüklüğüne göre 6 veya 8 parçaya bölünür. Her parçaya iç harcından bolca yerleştirilerek sigara böreği sarar gibi fakat daha irice sarılır. Hazırlanan börekler bol sıvı yağda kızartılır. Sıcağıyla fazla bekletmeden servis yapmanızı öneririm. Afiyet olsun.
Not: malzeme miktarını kişi sayısına sayısına göre artırabilirsiniz. Fazla yapıp derin dondurucu da saklarsanız dilediğiniz zaman hızlıca kızartıp servis edebilirsiniz.

Galeta unlu paçanga böreği

i̇çinde pastırma olan ve galeta ununa batırılip??? kızartılan bir börek
2 adet yufka 1 paket pastirma 250 gr kasar peyniri 2 yumurta 1 su bardagi galeta unu Kizartmak icin Sivi yag Hazirlanisi: Yufkalari once ortalarindan 2 ye daha sonra 4 e boluyoruz toplamda bir yifkadan 8 parca çıkıyor. Daha sonra kasar peyniri uzunlamasina dikdörtgen seklinde kesiyoruz yufkalari serip sigara boregi yapar hibi once kasari ustune pastirmayi koyup dikdörtgen seklinde sariyoruz.hepsinin hazırlanması bittikten sonra tavayi kizdiriyoruz ve yagi koyuyoruz. Yumurtalari bir kapta cirpalim baska bir kaba da galeta ununu alalim.yufkalari once yumurtaya sonra galeta ununa güzelce bulayip kizgin yağa birakalim.iki tarafini da esit miktarda pisirdikten sonra paçanga lar servise hazir afiyet olsun;)

Paçanga böreği, yufka ile yapılan bir börek türüdür. İç malzemesi, kaşar peyniri, pastırma, domates, maydanoz ve biberden oluşmaktadır. Her bir malzeme ince ya da küçük parçalar halinde doğranır. Bu iç malzemesi yufkanın içine koyulur ve yufka, sigara böreğinde olduğu gibi sarılır. Ancak daha büyük ve irice bir görünümdedir. Son aşama olarak kızgın yağda kızartılan börekler sıcak olarak servis edilir.


  • 1 paket lavaş (12 adet)
  • 12 adet pastırma
  • 300 gram çeçil peyniri
  • 1 kavanoz bezelyeli garnitür
  • 250 gram mantar (İsteğe bağlı)
  • 6 adet kırmızı biber
  • 1 küçük kutu süt mısır konservesi
Üzeri için;
  • Susam, çörekotu
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 kaşık çiçek yağı

Babamın Paçangası Tarifi'nin Yapılışı

Kırmızı biberler jülyen kesilir ve tavada sendirilir. Konserve kokusunun giderilmesi için; garnitür konservesi ve mısır yıkandıktan sonra 5 dk kadar suda kaynatılıp, süzülür. Mantarlar tavada suyu çekilene kadar pişirilir ve kırmızı biberle karıştırılır.
12 adet lavaşa sulandırılmış çiçek yağı iki taraflı sürülür. Lavaşın içine 1 adet pastırma, üzerine 1 kaşık bezelyeli garnitür, süt mısır, kırmızı biber ve mantar karışımından birer kaşık konulur. Son olarak, en üste 1 tutam çeçil peyniri ile kaplanır. Lavaş bohça şeklinde kapatılır.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine hazırlanmış 12 adet lavaş dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve çiçek yağı karışımı sürülür, yeteri kadar susam ve çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 25 dk pişirilir. Servise sunulur.

BALIKLI PAÇANGA
paçangayı nasıl bilirsiniz efenim? pastırmalı muhtemelen. bir de bunu nereid'de deneyin. adı deniz paçangası. balıkla yapılıyor ve yoğurtla sunuluyor; kulağa tuhaf ama mideye harika geliyor.

pırasalı ege paçangası

sabahın köründe kalkıp yaptığım yeni leziz mi leziz çalışmam:)) pratik fakat bir okadarda güzel hafif bir börek çeşidi PIRASALI EGE PAÇANGASI... buyrun tarifii:)

malzemeler;
baklavalık yufka
yarım kilo pırasa
1 adet kuru soğan(küp küp doğranmış)
1 kaşık tatlı biber salçası
isteğe bağlı baharat
toz haşhaş
zeytinyağı

yapılışı

iç harcın yapımı;
soğanı pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavuruyoruz annemin deyimiyle öldürüyoruz :) salçayı pırasayı ve baharatları ekleyip bir kaç dakika kavuruyoruz suyunu çekince ocakdan alıp soğumasını bekliyoruz.

böreğin yapımı;

yufkayı sigara böreği gibi fakat daha geniş olucak şekilde kesiyoruz.arasına hazırladığımız harcı koyup sarıyoruz, üzerine zeytinyağı yumurta sarısı karışımını sürüp haşhaş serpiyoruz ve fırına gönderiyoruz piştikten sonra afiyetle yiyoruz:)))


Pazı Paçangası

Pazı Paçangası
4 adet
Orta ateşte 8 dakika.

Pişrme Önerisi
Pişirme esnasında pazılarda kuruma gerçekleşirse üzerine değişik aralıklarda su damlatarak daha yumuşak olmalarını sağlayabilirsiniz.

Malzemeler
8 adet pazı yaprağı,
4 dilim kaşar peyniri (200gr),
1 adet orta boy domates,
4 adet ince dilim limon,
8 dilim pastırma,
4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı tuz,
1/2 çay kaşığı karabiber.


Yemeğin Tarifi
Yıkanmış pazı yapraklarının üzerine çıkıncaya kadar sıcak su koyup, 3- 4 dakika yapraklar yumuşayana kadar bekletin. Pazı yapraklarını kaynar suyun içinden alıp, soğuk suyun içine atıp çıkarın. Her bir pazı yaprağının damarlarını bıçakla ezin.

1 adet orta boy domatesin kabuklarını soyup, 4 dilim halinde kesin. Pazıların 2 tanesini yan yana serip üzerlerine sırasıyla 1 dilim kaşar peyniri, 1 dilim domates, 2 dilim pastırma ve 1 ince dilim limon yerleştirip katlayarak zarf gibi kapatın.

Orta boy bir tavada 4 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın, daha sonra zarf şeklinde katladığınız pazı paçangaları kızartın. Üzerlerine; 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber serpiştirerek lezzetlendirin. Ilık olarak, bekletmeden servis edin.

Fırında asma yaprağı paçangası

Geçen senenin mahsulü salamura yaprakların son partileri de artık tükenmeye başladığından, taze asma yaprağı aldım bu hafta. İzmir’den geldiğini öğrendiğim yaprakların damarları ince ve seyrekti. Dolmadan daha farklı bir forma sokup öyle pişirme arayışım, bir çeşit fırında pişmiş yaprak böreğiyle noktalandı.
Kıbrıs’ta tepsiye dizilip yoğurtlu bir karışımla pişirildiğini öğrendiğim asma yaprakları için klasik börekteki gibi yoğurt, yumurta ve zeytinyağlı bir harç hazırladım. Önceden hafifçe haşlayıp yumuşattığım yaprakların arasına bu harçtan sürdüm, taze kekikle karıştırdığım pastırmalı bir iç kullanıp fırında pişirdim. İç malzemesine eklediğim pastırmayı senede bir de olsa istediğim bir yemekte kullanmak gerektiğine inanıyorum. Can sıkıcı tüm özellikleri bir yana bırakıldığında pastırma, tuzlanmamış taze asma yapraklarına alışmakta hiç de zorlanmadı.
Fırınladıktan sonra üstüne gezdireceğiniz sarımsaklı yoğurt ve pul biberli tereyağıyla lezzetini tamamlayabilir, üstelik gelenekselden kopmamış olma hissiyatıyla içinizi bir nebze rahatlatabilirsiniz de.
MALZEMELER
Taze asma yaprağı Yaklaşık 100 gr.
Zeytinyağı 3 çorba kaşığı
Yumurta 1 adet
Yoğurt 50 gr.
Dil peyniri 200 gr.
Pastırma 100 gr.
Domates 2 adet
Sivri biber 2 adet
Taze Kekik 1 çorba kaşığı
Limon kabuğu rendesi 1/2 limondan
Karabiber 2 fiske
Ayçiçek yağı Tepsiyi yağlamak için
HAZIRLANIŞI
Saplarını ayırdığınız asma yapraklarını kaynayan suya atıp kısık ateşte 20 dakika pişirin. Suya teker teker koyup kevgirle bastırırsanız daha kolay pişerler. Yapraklar pişerken peyniri ince doğrayın. Pastırmaları, çemenli kısmını ayırıp peynir gibi doğrayın. Domateslerin çekirdekli kısımlarını alın ve geriye kalan etli kısımlarını ve sivri biberleri küp küp doğrayın. Domates, limon rendesi, kekik, sivri biber, pastırma, karabiber ve peyniri bir kâsede karıştırın.
Yumurtayı yoğurt ve zeytinyağıyla iyice karıştırıp kenara alın.
Yapraklar hazır olduğunda sudan alıp buzlu suya basın, soğutup bir süzgecin üstünde bekletin.
Fırınınızı 180 dereceye kurun. 24 santim çapında yuvarlak bir fırın tepsisine fırçayla ayçiçeği yağını sürün. Yaprakları kenarları dışta kalacak şekilde tepsiye bir kat döşeyin. Hazırladığınız yumurtalı harçtan iki çorba kaşığı kadarını sürüp bir kat daha yaprak döşeyin. Aynı işlemi bir kere daha yaptıktan sonra peynirli karışımı tepsiye düzgün bir şekilde yayın. Üstüne yumurtalı harçtan iki çorba kaşığı daha sürün, bir sıra daha yaprak yerleştirin, üstüne harç sürün, bir sıra daha yaprakla örtün. Kenarlarda kalan yaprakları da hepsinin üstüne kapatıp tuz serpin, sonra hafifçe yağlayın ve tepsiyi fırının orta rafına alıp 25 dakika kadar pişirin. Hazır olduğunda alt kısmını spatulayla tepsiden ayırın ve asma yaprağı böreğini doğrama tahtası üstüne alıp beş dakika kadar bekletin. Sonra keskin bir bıçakla kesip sıcak olarak servis edin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder