Paçanga böreğini inanılmaz yapan şey kanımca pastırma keyfini alırken o böreğin kenarlarının çıtırlığının insanı deli etmesidir.
Bir de hiç unutamadığım bir başka meyhane ise pastırmalı paçanga böreğini icat eden adamın yeri. Sarıyer’i geçtikten sonra Tellibaba’ya çıkan bir yokuş vardır. Dibinde Astsubay orduevi vardır. Onun yanında, denizin üstüne ahşap ayaklar üzerine kondurulmuş, dibi de tahta olan bir meyhane vardı. Orada müthiş lezzetli bir paçanga böreği ve piyaz yapılırdı. Bu meyhanelere sadece Ermeniler değil herkes gidiyordu.
PAÇANGA
Malzemeler
- 1 adet hazır yufka
- 1 adet domates
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 150 g rendelenmiş kaşar peyniri
- 150 g doğranmış pastırma (ekonomik olması açısından yemeklik pastırma kullanabilirsiniz.)
kızartmak için;
- sıvı yağ
Biberler küçük küçük doğranarak az sıvı yağda sotelenir. Dilerseniz çiğden de koyabilirsiniz ama ben 1-2 dakika önceden pişirmeyi tercih ediyorum. Biberler biraz soğuduktan sonra kabuğu soyulan ve küp küp doğranan domatesler, kaşar peyniri ve pastırmalar eklenerek iç harcı hazırlanır. Yufka büyüklüğüne göre 6 veya 8 parçaya bölünür. Her parçaya iç harcından bolca yerleştirilerek sigara böreği sarar gibi fakat daha irice sarılır. Hazırlanan börekler bol sıvı yağda kızartılır. Sıcağıyla fazla bekletmeden servis yapmanızı öneririm. Afiyet olsun.
Not: malzeme miktarını kişi sayısına sayısına göre artırabilirsiniz. Fazla yapıp derin dondurucu da saklarsanız dilediğiniz zaman hızlıca kızartıp servis edebilirsiniz.
Galeta unlu paçanga böreği
2 adet yufka
1 paket pastirma
250 gr kasar peyniri
2 yumurta
1 su bardagi galeta unu
Kizartmak icin
Sivi yag
Hazirlanisi:
Yufkalari once ortalarindan 2 ye daha sonra 4 e boluyoruz toplamda bir yifkadan 8 parca çıkıyor. Daha sonra kasar peyniri uzunlamasina dikdörtgen seklinde kesiyoruz yufkalari serip sigara boregi yapar hibi once kasari ustune pastirmayi koyup dikdörtgen seklinde sariyoruz.hepsinin hazırlanması bittikten sonra tavayi kizdiriyoruz ve yagi koyuyoruz. Yumurtalari bir kapta cirpalim baska bir kaba da galeta ununu alalim.yufkalari once yumurtaya sonra galeta ununa güzelce bulayip kizgin yağa birakalim.iki tarafini da esit miktarda pisirdikten sonra paçanga lar servise hazir afiyet olsun;)
- 1 paket lavaş (12 adet)
- 12 adet pastırma
- 300 gram çeçil peyniri
- 1 kavanoz bezelyeli garnitür
- 250 gram mantar (İsteğe bağlı)
- 6 adet kırmızı biber
- 1 küçük kutu süt mısır konservesi
Üzeri için;
- Susam, çörekotu
- 1 yumurtanın sarısı
- 1 kaşık çiçek yağı
Kırmızı biberler jülyen kesilir ve tavada sendirilir. Konserve kokusunun giderilmesi için; garnitür konservesi ve mısır yıkandıktan sonra 5 dk kadar suda kaynatılıp, süzülür. Mantarlar tavada suyu çekilene kadar pişirilir ve kırmızı biberle karıştırılır.
12 adet lavaşa sulandırılmış çiçek yağı iki taraflı sürülür. Lavaşın içine 1 adet pastırma, üzerine 1 kaşık bezelyeli garnitür, süt mısır, kırmızı biber ve mantar karışımından birer kaşık konulur. Son olarak, en üste 1 tutam çeçil peyniri ile kaplanır. Lavaş bohça şeklinde kapatılır.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine hazırlanmış 12 adet lavaş dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve çiçek yağı karışımı sürülür, yeteri kadar susam ve çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 25 dk pişirilir. Servise sunulur.
BALIKLI PAÇANGA
paçangayı nasıl bilirsiniz efenim? pastırmalı muhtemelen. bir de bunu nereid'de deneyin. adı deniz paçangası. balıkla yapılıyor ve yoğurtla sunuluyor; kulağa tuhaf ama mideye harika geliyor.
pırasalı ege paçangası
sabahın köründe kalkıp yaptığım yeni leziz mi leziz çalışmam:)) pratik fakat bir okadarda güzel hafif bir börek çeşidi PIRASALI EGE PAÇANGASI... buyrun tarifii:)
malzemeler;
baklavalık yufka
yarım kilo pırasa
1 adet kuru soğan(küp küp doğranmış)
1 kaşık tatlı biber salçası
isteğe bağlı baharat
toz haşhaş
zeytinyağı
yapılışı
iç harcın yapımı;
soğanı pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavuruyoruz annemin deyimiyle öldürüyoruz :) salçayı pırasayı ve baharatları ekleyip bir kaç dakika kavuruyoruz suyunu çekince ocakdan alıp soğumasını bekliyoruz.
böreğin yapımı;
yufkayı sigara böreği gibi fakat daha geniş olucak şekilde kesiyoruz.arasına hazırladığımız harcı koyup sarıyoruz, üzerine zeytinyağı yumurta sarısı karışımını sürüp haşhaş serpiyoruz ve fırına gönderiyoruz piştikten sonra afiyetle yiyoruz:)))
malzemeler;
baklavalık yufka
yarım kilo pırasa
1 adet kuru soğan(küp küp doğranmış)
1 kaşık tatlı biber salçası
isteğe bağlı baharat
toz haşhaş
zeytinyağı
yapılışı
iç harcın yapımı;
soğanı pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavuruyoruz annemin deyimiyle öldürüyoruz :) salçayı pırasayı ve baharatları ekleyip bir kaç dakika kavuruyoruz suyunu çekince ocakdan alıp soğumasını bekliyoruz.
böreğin yapımı;
yufkayı sigara böreği gibi fakat daha geniş olucak şekilde kesiyoruz.arasına hazırladığımız harcı koyup sarıyoruz, üzerine zeytinyağı yumurta sarısı karışımını sürüp haşhaş serpiyoruz ve fırına gönderiyoruz piştikten sonra afiyetle yiyoruz:)))
Pazı Paçangası
Pazı Paçangası
4 adetOrta ateşte 8 dakika.
Pişrme Önerisi
Pişirme esnasında pazılarda kuruma gerçekleşirse üzerine değişik aralıklarda su damlatarak daha yumuşak olmalarını sağlayabilirsiniz.
Malzemeler
8 adet pazı yaprağı,4 dilim kaşar peyniri (200gr),
1 adet orta boy domates,
4 adet ince dilim limon,
8 dilim pastırma,
4 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı tuz,
1/2 çay kaşığı karabiber.
Yemeğin Tarifi
Yıkanmış pazı yapraklarının üzerine çıkıncaya kadar sıcak su koyup, 3- 4 dakika yapraklar yumuşayana kadar bekletin. Pazı yapraklarını kaynar suyun içinden alıp, soğuk suyun içine atıp çıkarın. Her bir pazı yaprağının damarlarını bıçakla ezin.1 adet orta boy domatesin kabuklarını soyup, 4 dilim halinde kesin. Pazıların 2 tanesini yan yana serip üzerlerine sırasıyla 1 dilim kaşar peyniri, 1 dilim domates, 2 dilim pastırma ve 1 ince dilim limon yerleştirip katlayarak zarf gibi kapatın.
Orta boy bir tavada 4 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın, daha sonra zarf şeklinde katladığınız pazı paçangaları kızartın. Üzerlerine; 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber serpiştirerek lezzetlendirin. Ilık olarak, bekletmeden servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder