Fatih Sultan Mehmet dönemi yemeklerinden "yumurta lapası" nam-ı diğer "Mıkla" hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilir.
Özellikle sofranızda kalanı dolapta bekletip soğuk soğuk yerseniz de tadına doyamazsınız.
Malzemeler: 6 adet Yumurta Yarım çay bardağı zeytinyağı 1 diş sarımsak 2 kase süzme yoğurt Kaya tuzu Karabiber
Hazırlanışı: Sarmısağı kaya tuzu ile ezip yoğurda katın. Yoğurt ve sarmısağı birkaç dakika çırpın. Zeytinyağını bir tavaya koyup üzerine Burdan Yumurtalar'ı kırın. Tavayı ocağa koyup altını açın. Yumurtaları ara ara karıştırarak pişirin. Hazır olan yumurtayı yağıyla beraber yoğurda katın. Üzerine karabiberle servis edin.
Dilerseniz soğuk da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...
OSMANLI USULÜ MIHLAMA
250gr kıyma
4 adet yumurta
2 adet orta boy soğan
1 adet orta boy domates
2 adet orta boy dolmalık biber
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı sıcak su
Tuz, Karabiber, Pul biber
Tavada tereyağını eritelim. Kıymayı ilave edelim. Suyunu çekene kadar kavuralım. Ardından yarım su bardağı sıcak suyu ekleyelim. Bir iki dakika sonra ince doğranmışsoğanları ve tuz ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatarak soğanlar yumuşayana kadar pişirelim. Bu arada kabuklarını soyduğumuz domatesi fındık iriliğinde doğrayalım. Biberlerin çekirdeklerini çıkararak küçük küçük doğrayalım. Kıymaya ilave edelim. Biraz da karabiber serpiştirelim. Kıymanın sulu kalmasına dikkat ederek, gerekirse azar azar su ilave edelim. Biberler, soğanlar yumuşadığında ateşten alıp küçük bir cam tepsiye yerleştirelim. Eşit aralıklarla 4 göz açalım. Yumurtaları açtığımız gözlere kıralım. Önceden ısıtılmış 150 C fırında yumurtaların akları pişene dek fırınlayalım. Servis tabaklarına alıp üzerine pul biber serpelim. Yanına bir kaşık yoğurtla servis yapalım.
Not: Osmanlı saray mutfağında pişen, çok sevilen bir yemektir mıhlama. En önemli özelliği çok kısık ateşte pişiyor olmasıdır.
VAN ÇİRİŞ MIHLASI
Van Kültür ve Turizm Müdürlüğü
İlkbaharın gelmesiyle halk dağlardan toplanan çirişe sağlığa yararlı olmasından dolayı büyük rağbet gösterir. Kendine has kokusu olan bu bitki dipleri kesilerek ayıklanır, bol suda yıkandıktan sonra doğranır, mümkün olduğunca kısık ateşte kendi suyunda haşlanmaya bırakılır. Suyu kâfi gelmezse çok az su ilave edilir, pişirilir. Ocaktan alınır, eli yakmayacak kadar soğuduktan sonra suyu sıkılır, bir tavaya yeterince yağ bırakılır, pişmiş olan çiriş bu yağda bir iki kez karıştırılır, karabiber, tuz ilave edilir, iyice yağlanmış olur. Ayrı bir tavada Kayganak yapılır. Çirişler tabaklara konulduktan sonra üzerine Kayganak bırakılarak fındık turp ya da turşu ile servise sunulur.
Van Valiliği
Yumurtalı Çiriş)
Malzemesi:
Taze çirişotu yaprağı
Yağ
Tuz
Karabiber
Yumurta
Yapılışı:
Taze çirişotu ayıklanıp yaprak ve sapları kök kısmından kesilerek temizlenir ve doğranır . Iyice yıkandıktan sonra bir tencerede az suda haşlanır.Suyu süzüldükten sonra bir süzgeçte sıkılarak tamamen susuz hale getirilir, diğer tarafta bir tavaya çirişin yağlanmasına kâfi gelecek kadar yağ konur. Hafif kızdırılan yağın içine çirişotu bırakılarak iyice karıştırılır ve tuz, karabiber ilave edilip karıştırıldıktan sonra ateşten alınır. Ayrı bir kâseye servis sayısına göre yumurta bırakılır, çırpılır, çok az un ilave edilir. Bir tavaya yağ bırakılır ve kızdırılır. Çırpılan bu yumurta yağa akıtılarak boşaltılır, kızgın yağ içinde yumurta, kabararak pişer. Yumurtanın iki tarafı pembeleşinceye kadar piştikten sonra çirişin üzerine alınır, genellikle turşu ile yenir.
ANTEPTEN PATLICAN MIHLAMASI
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
6 adet yumurta
6 adet patlıcan
3 diş sarımsak
1,5 yemek kaşığı sadeyağ
0,5 demet maydanoz
0,5 tatlı kaşığı tuz
0,5 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı ince toz kırmızıbiber (istenirse)
1 limon (istenirse)
Patlıcanları közleyin, içini ezin ve 3 diş sarımsakla yağda iyice altüst edin. Maydanozu çok ince kıyın ve tavaya son anda ilâve edin.
Yumurtaları kırmak için tavadaki harcın içinde kaşıkla 6 çukur yer açın. Yumurtaları bu gözlere kırın. Yumurtalar pişince karabiber serperek servis yapın.
ANTEPTEN ZEYTİN MIHLAMASI
Zeytin mıhlası, yeşil zeytinle yumurtanın tavada; melemen, domatesle yumurtanın tencerede yağla pişirilmesinden elde edilir.
Malzemeler:750 gr kırma yeşil zeytin
300 gr kuzu zırh kıyması
4 yumurta2 orta boy soğan
1 adet kırmızı biber
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:Kıyma yağ eklenmeden suyunu çekene kadar kavrulur. Üzerine 1’er çay kaşığı tuz ve karabiber ve 2 yemek kaşığı tereyağı eklenir. 2 orta boy soğan küçük küçük doğranıp yağ eriyince kıymaya ilave edilir. Zeytinler küçük küçük doğranıp soğanlar diriliğini kaybedince kıymanın üzerine ilave edilir. 1 adet kırmızı biberin çekirdeği çıkartılır ve kıyılıp yemeğin içine ilave edilir. Tüm malzemeler kısık ateşte yaklaşık 5 dakika kavrulur. Kıyma ve zeytinli harcın üzerine kaşıkla 4 adet göz açılır ve her göze bir yumurta kırılır. Karıştırılarak tüm malzemeler, yumurtalar pişene kadar özleştirilir.
Zeytin Mıhlası servise hazırdır.
ERZURUM SOĞAN MIHLASI
Malzemeler:
BÖRÜLCE MIHLAMASI
Hazırlanması:
MALATYA MIHLAMASI
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Biberler dörde-beşe doğranır. Domatesler yine aynı şekilde doğranır. Tavada yağ eritilir, önce biberler konularak yağda pişirilir. Üzerine domatesler aktarılır. Tuzu serpilir. Bunlar birlikte pişince ya üzerine yumurta kırılarak ateşten indirilir (Buna menemen adı verilir) ya da yumurta kırılmadan ocaktan alınır. Bu da mıhlama olur
Patates mıhlasının yanına yeşil domates turşusu çok yakışıyor.
ARAPGİR - MALATYA
LEYVAZ MIHLASI ( fasulye Mıhlası )
1 kilo leyvaz ( taze fasulye )
4 soğan
3 çorba kaşığı tereyağ
6 yumurta
Tuz, karabiber
HAZIRLANMASI
Fasulyeleri ayıklayın.Geniş bir tencerede su kaynatın.İçine 1 çay kaşığı tuz atın.
Kaynamaya başlayan suyun içine fasulyeleri atın.Rengi değişmeden hafif yumuşayınca süzün.
Soğuyan fasulyeleri ince ince doğrayın.
Ayrı bir tavaya soğanları halka halka doğrayın.Tereyağında pembeleştirin.Haşlanmış fasulyeleri katın tuz ilave edip karıştırın.Fasulyenin içinde 6 göz açın, buralara yumurtaları kırın.Yumurtalar pişince üzerine karabiber serpip sıcak servis yapın.
AFİYET OLSUN
Başta lahana olmak üzere, fasulye ve domates gibi çeşitli sebze turşularıyla yapılan turşu mıhlası, Giresun'a özel lezzetlerden biri
ISPANAK KÖKÜ MIHLAMASI
1000 gr ıspanak
500 gr dana kıyması
2 adet soğan
3 adet domates
2 adet yeşil biber
250 gr margarin
1 çay kaşığı tuz
Yayvan bir tencere içerisine margarini ilave edip kızdırın soğanları ince doğrayıp Kızdırılan margarine ilave edip çevirin ve kıymayı ilave ederek ara sıra çeviripıspanakları iyice bol suda yıkadıktan sonra ilave edip tencerenin kapağını kapatıp ara sıra çevirip yeter miktarda sıcak suyu ilave edip tatlandırıcıları katarak hafif ateşte pişirin domateslerin kabuklarını soyup ince doğrayıp üzerine serpiştirin ve tencerenin altını kapatıp sıcak servis yapınız.
ORDU DAN SAKARCA MIHLAMASI
1 kilo sakarca
4 baş orta büyüklükte soğan
4-5 tane yumurta
1 kaşık tereyağı
Karabiber
Tuz
Sakarcalar temizlenip yıkandıktan sonra kaynayan suyun içine atılarak haşlanır. Daha sonra süzülür ve doğranır. Diğer taraftan soğanlar ince ince doğranıp, yağda kavrulur.Suyu sıkılan sakarcaya tuz ilave edilerek tekrar kavrulur. Sakarca içineyumurtaları kırmak için ara ara yer açılır. Yumurtalar teker teker hazırlanan yere kırılır. Biraz tereyağı kızdırılıp yumurtaların üzerine dökülür. Üstüne bir kapak kapatılarak kısık ateşte yumurtalar pişinceye kadar arzuya göre karabiber ilave
Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarifi
3 demet sakarca
2 adet kuru soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yumurta
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Sakarcalar tek tek temizlenip soğuk suda yıkanır. Doğranıp kaynayan suda, soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır ve daha sonra süzülür. Soğanlar ince ince doğranıp ayrı bir kapta sıvı ve tereyağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine doğranmış sakarcalar ilave edilerek tekrar kavrulur. Kavrulan sakarcada yumurtaların ayrı ayrı kırılması için yerler açılır. 3 adet yumurta bu açılan yerlere kırılır. Kapak kapatılarak yumurtalar pişirilir. Üzerine karabiber dökülerek servis yapılır.
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarifi
5 bağ sakarca
1 adet havuç
2 adet kuru soğan
1 adet küçük boy patates
3 yemek kaşığı pirinç
5 adet yumurta
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Sakarcalar ayıklanır, temizlenir. Sakarcanın başları İriyse bıçak yardımıyla ikiye dilinir. Kaynamış tuzlu suda haşlanır ve pirinçler de üzerine ilave edilir. 10 dakika kadar haşlanmaya bırakılır ve süzülür. Daha sonra tahtanın üzerinde iri iri doğranır. Diğer yandan havuç ve patates rendenin iri tarafıyla rendelenir. Soğanlar doğranır, yağda pul biber ve karabiberle kavrulur. Kavrulan malzemeye havuç, patates ve maydanoz katılır ve bir süre karıştırılır. Sakarcalar da ilave edilerek kısık ateşte bir müddet pişirmeye devam edilir. Sonrasında kaşık yardımıyla mıhlamanın üzerine küçük oyuklar açılır her birinin içine yumurtalar kırılır. Ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte 5 dakika kadar demlenir. Arzuya göre kızdırılmış tereyağı yumurtaların üzerine gezdirilir.
GAZİANTEP MIKLASI
İlkbaharın gelmesiyle halk dağlardan toplanan çirişe sağlığa yararlı olmasından dolayı büyük rağbet gösterir. Kendine has kokusu olan bu bitki dipleri kesilerek ayıklanır, bol suda yıkandıktan sonra doğranır, mümkün olduğunca kısık ateşte kendi suyunda haşlanmaya bırakılır. Suyu kâfi gelmezse çok az su ilave edilir, pişirilir. Ocaktan alınır, eli yakmayacak kadar soğuduktan sonra suyu sıkılır, bir tavaya yeterince yağ bırakılır, pişmiş olan çiriş bu yağda bir iki kez karıştırılır, karabiber, tuz ilave edilir, iyice yağlanmış olur. Ayrı bir tavada Kayganak yapılır. Çirişler tabaklara konulduktan sonra üzerine Kayganak bırakılarak fındık turp ya da turşu ile servise sunulur.
Van Valiliği
Yumurtalı Çiriş)
Malzemesi:
Taze çirişotu yaprağı
Yağ
Tuz
Karabiber
Yumurta
Yapılışı:
Taze çirişotu ayıklanıp yaprak ve sapları kök kısmından kesilerek temizlenir ve doğranır . Iyice yıkandıktan sonra bir tencerede az suda haşlanır.Suyu süzüldükten sonra bir süzgeçte sıkılarak tamamen susuz hale getirilir, diğer tarafta bir tavaya çirişin yağlanmasına kâfi gelecek kadar yağ konur. Hafif kızdırılan yağın içine çirişotu bırakılarak iyice karıştırılır ve tuz, karabiber ilave edilip karıştırıldıktan sonra ateşten alınır. Ayrı bir kâseye servis sayısına göre yumurta bırakılır, çırpılır, çok az un ilave edilir. Bir tavaya yağ bırakılır ve kızdırılır. Çırpılan bu yumurta yağa akıtılarak boşaltılır, kızgın yağ içinde yumurta, kabararak pişer. Yumurtanın iki tarafı pembeleşinceye kadar piştikten sonra çirişin üzerine alınır, genellikle turşu ile yenir.
ANTEPTEN PATLICAN MIHLAMASI
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
6 adet yumurta
6 adet patlıcan
3 diş sarımsak
1,5 yemek kaşığı sadeyağ
0,5 demet maydanoz
0,5 tatlı kaşığı tuz
0,5 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı ince toz kırmızıbiber (istenirse)
1 limon (istenirse)
Patlıcanları közleyin, içini ezin ve 3 diş sarımsakla yağda iyice altüst edin. Maydanozu çok ince kıyın ve tavaya son anda ilâve edin.
Yumurtaları kırmak için tavadaki harcın içinde kaşıkla 6 çukur yer açın. Yumurtaları bu gözlere kırın. Yumurtalar pişince karabiber serperek servis yapın.
ANTEPTEN ZEYTİN MIHLAMASI
Zeytin mıhlası, yeşil zeytinle yumurtanın tavada; melemen, domatesle yumurtanın tencerede yağla pişirilmesinden elde edilir.
Malzemeler:750 gr kırma yeşil zeytin
300 gr kuzu zırh kıyması
4 yumurta2 orta boy soğan
1 adet kırmızı biber
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:Kıyma yağ eklenmeden suyunu çekene kadar kavrulur. Üzerine 1’er çay kaşığı tuz ve karabiber ve 2 yemek kaşığı tereyağı eklenir. 2 orta boy soğan küçük küçük doğranıp yağ eriyince kıymaya ilave edilir. Zeytinler küçük küçük doğranıp soğanlar diriliğini kaybedince kıymanın üzerine ilave edilir. 1 adet kırmızı biberin çekirdeği çıkartılır ve kıyılıp yemeğin içine ilave edilir. Tüm malzemeler kısık ateşte yaklaşık 5 dakika kavrulur. Kıyma ve zeytinli harcın üzerine kaşıkla 4 adet göz açılır ve her göze bir yumurta kırılır. Karıştırılarak tüm malzemeler, yumurtalar pişene kadar özleştirilir.
Zeytin Mıhlası servise hazırdır.
ERZURUM SOĞAN MIHLASI
Malzemeler:
5 adet yumurta
1 ½ demet taze soğan
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı karbonat
Karabiber
Yapılışı:
Soğanların yeşil kısımları ince ince doğranır. Kıyılan iki demet soğanın üzerine beş adet yumurta kırılır. Karabiberi, tuzu ve bir yemek kaşığı kadar karbonatı serpilir. Yanmaz bir tavada iki yemek kaşığı tereyağı eritilir. Harç kabına bir yemek kaşığı sıvı yağın ardından 3 dolu kaşık da un eklenir ve tüm içerik karıştırılır. Harç, tereyağı eritilen tavaya yayılarak kısık ateşte kızartılır. Mıhlanın bir yüzü kızardıktan sonra, tepsiye altı yağlanan bir tabak kapatılarak ters çevrilir. Mıhlanın tabağa alınan diğer yüzü de tavaya koyularak kızartılır.
Soğan mıhlası hazırdır.
BÖRÜLCE MIHLAMASI
Hazırlanması:
# Börülceler yıkanır, başları alınır, 2 parmak eninde doğranır. Soğan ince kıyılır. Domatesin kabuğu soyulur, ufak doğranır.
# Tavaya yağ konur, ısınınca soğan atılır ve şeffaflaşana kadar kavrulur.
# Börülceler katılır, karıştırılır. 5 dakika sonra domates ilave edilir. Kapak kapatılır. Börülce yumuşayana kadar pişirilir.
# Yumurtalar çukur bir kaba kırılır, tuz eklenir, şeklini kaybedene kadar çırpılır.
# Yumurta pişen börülcenin üzerine gezdirilir. Tekrar kapak kapatılır.
# Bir yüzü pişince kapak yardımıyla çevrilir. Diğer yüzü de pişince ateşten alınır.
# Üçgen diimleyerek servise sunulur.
# Tavaya yağ konur, ısınınca soğan atılır ve şeffaflaşana kadar kavrulur.
# Börülceler katılır, karıştırılır. 5 dakika sonra domates ilave edilir. Kapak kapatılır. Börülce yumuşayana kadar pişirilir.
# Yumurtalar çukur bir kaba kırılır, tuz eklenir, şeklini kaybedene kadar çırpılır.
# Yumurta pişen börülcenin üzerine gezdirilir. Tekrar kapak kapatılır.
# Bir yüzü pişince kapak yardımıyla çevrilir. Diğer yüzü de pişince ateşten alınır.
# Üçgen diimleyerek servise sunulur.
Not: Börülce mıhlamasının lezzetini arttırmak için karışıma teze biber, maydanoz sarımsak da eklenebilir.
MALATYA MIHLAMASI
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Biberler dörde-beşe doğranır. Domatesler yine aynı şekilde doğranır. Tavada yağ eritilir, önce biberler konularak yağda pişirilir. Üzerine domatesler aktarılır. Tuzu serpilir. Bunlar birlikte pişince ya üzerine yumurta kırılarak ateşten indirilir (Buna menemen adı verilir) ya da yumurta kırılmadan ocaktan alınır. Bu da mıhlama olur
MIKLA YEMEĞİ
Yozgat yöresine ait çok basit aynı zamanda çok lezzetli bir yemektir. Özellikle Ramazan ayında çok yapılır.
Malzemeler:
3 adet patates
2 adet kuru soğan
Yarım kangaldan az sucuk
(pastırma,et,kıyma içine hangisini tercih
ederseniz katabilirsiniz)
3 yumurta
tuz
karabiber
pul biber
tere yağı
3 adet patates
2 adet kuru soğan
Yarım kangaldan az sucuk
(pastırma,et,kıyma içine hangisini tercih
ederseniz katabilirsiniz)
3 yumurta
tuz
karabiber
pul biber
tere yağı
Yapılışı:
Genişçe bir tavaya yağ konulup erimeye bırakılır içine piyazlık doğranmış soğanlar atılır güzelce kavrulur. küçük parçalar halinde doğranmış sucuklar ilave edilir biraz karıştırtıkdan sonra yemeklikten ince doğranmış
patatesler ilave edilir. beş dakika sürekli karıştırarak kısık ateşte kavurduktan sonra bir su bardağı sıcak su eklenir tuz ve baharatlar eklendikden sonra kısık ateşte 10-15 dakika pişirilir. Servisden önce yumurtalar kırılır karıştırmadan pişirilir. Afiyet olsun…
GÜMÜŞHANE KARTOL (PATATES) MIHLASI
• Patates
• Tuz
• Su
• Soğan
• Yağ
• Salça
• Pul biber
• Yumurta
• Tuz
• Su
• Soğan
• Yağ
• Salça
• Pul biber
• Yumurta
Patatesler soyularak yuvarlak şekilde doğranıp yıkanır. Tencereye yağ içme soğan doğrandıktan sonra iyice kavrulur ve üzerine salça ilave edilir. Daha sonra patatesler yağın içine dökülüp üzerine tuz ve pul biber eklenir. Hepsi birlikte kavrulduktan sonra az miktarda su ilave edilip kısık ateşte pişirilir. Patatesler piştikten sonra üzerine iki veya üç tane yumurta çırpılarak dökülür. Üstüne reyhan serpilir. Yumurtalar piştikten sonra servis yapılır.
VAN PATATES MIHLASI
Malzemeler:
Patates
Yağ
Soğan
Yumurta
Salça
Tuz, pul biber
Yapılışı:
Yağda doğranmış soğan kavrulur, tuz, pul biber ve salça ilave edilir. Üzerine haşlanmış ve doğranmış patatesler konularak, karıştırılır. Piştikten sonra göz göz yumurta kırılıp pişmesi sağlanır. Üzerine kapak kapatılarak deme alınır, sonra servis yapılır.
PATATES MIHLASI
MALZEMELER:
4-5 tane haşlanmış küp doğranmış yada rendelenmiş patates,
1 adet kapya biber,
1 adet kuru soğan,
maydanoz,
kekik,
nane,
dereotu,
tuz,pul biber,karabiber,
5 adet yumurta(kişi sayısına göre değişir:)),
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI:
Tereyağı eritilerek zeytinyağı ilave edildikten sonra küçük doğradığımız kuru soğanlar eklenir.Kısık ateşte soğanlar kızarmadan sürekli karıştırılarak az su ilave ederek tencerenin kapağını kapatıp 2-3 dakika da pişirilir. Kapya biberler çok küçük doğranarak soğanlara katılır,biberler kavrulduktan sonra maydanoz,dereotu,nane,kekik,tuz ,pul biber ve karabiber ilave edilir.Patatesler katılır.Baharatlar ve otlar patatesle iyice karıştırılarak özleştirilir.Hazırladığınız kişi sayısına göre kaşıkla bastırılarak patatesin üzerinde yuvalar açılır.Yumurtalar bu yuvalara kırılarak tencerenin kapağı kapatılır,kısık ateşte 2-3 dakikada yumurtalar pişirilir.Afiyet olsun..
KEMAH PATATES MIHLASI
Kemah Örtmelerinin baş köşesinde pirinçten kulpları ile kalaylı bakır mıhla sahanları durur. Babaannemin mıhla sahanını her kulandığımda Kemah örtmelerinin yemek kokuları burnumda tüter…
Yöremde mıhla adı ile bir çok sebze pişirilir.Mıhlalar genelikle sebzelerin taze ve kurularıda dahil olmak üzere haşlama ve kavurma işleminden geçirilerek yumurta ilavesi ile kolay ve doyurucu özelliği ile sıkça yapılan yemeklerdir.
Soğan,patates,şalgam,ıspanak,fasulye,pazı,pırasa,çiriş,kenger,körpe pancar yaprağı vb,doğadaki bir çok yenebilir otla mıhla pişirilebilir..
Malzemesi
4 adet orta boy patates
1 adet soğan
1 tatlı kaşIğı Kemah tuzu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet yumurta
Karabiber,kimyon,pul biber
Patatesleri iyice yıkayıp haşlayalım.kabuklarını soyup soğumaya bırakalım.
Soğuyan patatesler rendenin iri tarafı ile rendelenir veya çok ufak doğranıp hazırlanır,
Soğan ince doğranıp yağlar ve tuz ilave ederek hafif pembeleşince rendelenen patates ilave edilip on dakika
karıştırılarak kavrulur ,servis için tek kişilik sahana alıp bir yumurta kırıp kapak örterek yumurtası kayısı kıvamında pişirilir.Arzuya göre üzerine karabiber ,pul biber ,kimyon serpilerek sunulur.
Mıhlaya patatesi ilave etiğinizde iki yemek kaşığı kavurma da ilave ederek lezzetini daha da artırabilirsiniz.
Yöremde mıhla adı ile bir çok sebze pişirilir.Mıhlalar genelikle sebzelerin taze ve kurularıda dahil olmak üzere haşlama ve kavurma işleminden geçirilerek yumurta ilavesi ile kolay ve doyurucu özelliği ile sıkça yapılan yemeklerdir.
Soğan,patates,şalgam,ıspanak,fasulye,pazı,pırasa,çiriş,kenger,körpe pancar yaprağı vb,doğadaki bir çok yenebilir otla mıhla pişirilebilir..
Malzemesi
4 adet orta boy patates
1 adet soğan
1 tatlı kaşIğı Kemah tuzu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet yumurta
Karabiber,kimyon,pul biber
Patatesleri iyice yıkayıp haşlayalım.kabuklarını soyup soğumaya bırakalım.
Soğuyan patatesler rendenin iri tarafı ile rendelenir veya çok ufak doğranıp hazırlanır,
Soğan ince doğranıp yağlar ve tuz ilave ederek hafif pembeleşince rendelenen patates ilave edilip on dakika
karıştırılarak kavrulur ,servis için tek kişilik sahana alıp bir yumurta kırıp kapak örterek yumurtası kayısı kıvamında pişirilir.Arzuya göre üzerine karabiber ,pul biber ,kimyon serpilerek sunulur.
Mıhlaya patatesi ilave etiğinizde iki yemek kaşığı kavurma da ilave ederek lezzetini daha da artırabilirsiniz.
PATATES MIHLASI
Patates Mıhlası Malzemeleri
- 4 adet büyük boy patates
- 2 adet beyaz soğan
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Karabiber, pul biber, reyhan, tuz
- 1 su bardağı sıcak su
FASULYE MIHLASI
Fasulye Mıhlası diyoruz biz bu yemeğe,farklı yörelerde farklı isimle anılabilir...İşin aslı yumurtalı fasulye kavurması... Fasulye boyuna boyuna kesilerek inceltilir ve bu işleme de civil yapmak denir...Civil doğranan taze fasulye kışın kullanılmak üzere kurutulur...Kurutulmuş fasulye bir miktar haşlanarak yemek yapılır...Daha öncede burada yayınlamıştım...Ben kurutulmadan taze iken daha çok seviyorum...Görmüş olduğunuz lezzet taze fasulye mıhlası...
Bizim usule göre işte tarif;
Malzemeler:
- 1/2 kğ taze fasulye (civil kesilmiş)
- 1 baş soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2-3 adet yumurta
- tuz,karabiber,pul biber
- limon
Yapılışı:
- Civillenmiş olan fasulyeye üzerine çıkmayacak kadar su konularak tencerede haşlanır.
- Daha sonra süzgece dökülerek süzülmesi sağlanır...
- Diğer tarafta bir baş soğan yemeklik doğranır ve yağda kavrulur...
- Salça ilave edilerek karıştırılır...
- Süzgeçte süzülmüş olan fasulyeler iki avuç içinde sıkılarak kavrulan soğana ilave edilir ve arıştırılır...
- Tuz ve karabiber ekilir....
- Tencerenin kapağı kapatılarak biraz daha pişmesi sağlanır...
- Sonra yumurta kırmak üzere tencere içinde fasulyeden kaşıkla gözler açılır ve o gözlere birer yemek kaşığı sıvı yağ dökülür...Biraz kızınca üzerine yumurta kırılır.
- Fazla yumurtalı sevmeyenler 1-2 yumurtayı çırpıp açılan gözlere dağıtabilirler....
- Piştikten sonra servis yapılır...
- Arzuya göre üzerine limon sıkılarak yenilebilir...
- Yoğurtlu yiyenlerde varmış
Afiyet Olsun!!!
GİRESUN MIHLAMALARI
EŞEK TURPU : Haşlanıp kavrularak, mıhlası yapılır.TEL PANCARI : Bulgurla haşlanır. Yağ ve soğan ile mıhlası yapılır.
GİRESUN PEZÜK MIHLAMASI
PEZÜK MIHLAMA
MALZEME ; l bağ pezik (pazı),
- 3 adet soğan,
- 4 adet yumurta,
- 2 çorba kasığı tereyağı,
- 1 fincan sıvı yağ, karabiber, tuz.
HAZIRLAMA : Pezik yıkanıp, ayıklandıktan sonra doğranarak, haşlanır ve süzülür. İnce doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna haşlanmış pezik eklenerek karıştırılır. Tuzu ve karabiberi atılır. Üzerine yumurtalar kırılır. Pişene kadar hafif ateşte tutulur
Pazı (Pezik) Mıhlaması
Malzemeler: 1 kg. pazı, 5 baş soğan, 4 yumurta, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, tuz, karabiber, nane
Yapılışı: Pazılar güzelce yıkanır ve ayıklanır. Bir santim genişliğinde doğranır. Az su içinde, kaynamış suya konarak haşlanır. Süzgeçten süzülür. Avuç içinde sıkılarak suyu iyice alınır. Soğanlar ince doğranır. Yağla beraber pembeleşinceye kadar kavrulur. Pazılar da ilave olunarak karıştırılır. Tuz ve karabiber konulur. Tekrar karıştırılır, üzerine yumurtalar tek tek kırılır. Ağzı kapatılır. Yumurtalar pişene kadar beklenir. Ateşten alınır.
LEYVAZ MIHLASI ( fasulye Mıhlası )
1 kilo leyvaz ( taze fasulye )
4 soğan
3 çorba kaşığı tereyağ
6 yumurta
Tuz, karabiber
HAZIRLANMASI
Fasulyeleri ayıklayın.Geniş bir tencerede su kaynatın.İçine 1 çay kaşığı tuz atın.
Kaynamaya başlayan suyun içine fasulyeleri atın.Rengi değişmeden hafif yumuşayınca süzün.
Soğuyan fasulyeleri ince ince doğrayın.
Ayrı bir tavaya soğanları halka halka doğrayın.Tereyağında pembeleştirin.Haşlanmış fasulyeleri katın tuz ilave edip karıştırın.Fasulyenin içinde 6 göz açın, buralara yumurtaları kırın.Yumurtalar pişince üzerine karabiber serpip sıcak servis yapın.
AFİYET OLSUN
ERZİNCAN CİVİL (KURUTULMUŞ) FASULYE MIHLASI
Civil Fasulye Mıhlası Tarifi
Malzemeler:
- 1,5 kilo kurutulmuş taze fasulye
- 2 adet kuru soğan
- 300 gr dana kıyma
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı sıcak su
- Pul biber
- Karabiber
- Tuz
Üzeri İçin;
- 5 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Fasulyeleri yıkayıp ayıklayın. Sonrasında bir tencereye koyarak haşlayın. Diğer tarafta bir tavaya tereyağı koyarak kıymayı kavurmaya başlayın. Kavrulmaya başlayan kıymalara soğanı da yemeklik doğrayıp ekleyin. Salçasını, tuzu ve baharatını da ekleyip kavurmaya devam edin. Son olarak sıcak suyu ve haşlanan fasulyeleri süzüp ekledikten sonra hepsini birlikte pişirin. Piştikten sonra bir tepsiye alıp üzerine yumurtaları ve tereyağını koyun. Üzerini de alüminyum folyo ile kapatarak ocakta pişirin.
Afiyet olsun…
SİVAS MIHLAMALARI
Mıhlamalar:Mıhlama genel olarak soğanlı kıyma ve sebze üzerine yumurta kırılarak yapılan ve su konulmadan pişirilen yemeklerdir. Sivas sofra geleneğinde çorbalardan sonra sofraya gelen yemektir. Sivas’ta yapılan mıhlamalar şunlardır: Ispanak mıhlaması, kıyma mıhlaması, pancar mıhlaması ve turşu mıhlaması.
Mıhlama/Mıhla
Domates Mıhlası
Isırgan Mıhlaması
Ispanak Mıhlaması
Kenger Mıhlaması
Kıyma Mıhlaması
Pancar Mıhlaması
Soğan Mıhlaması
Sütlü Karakabak Mıhlası
Turşu (Pezik/Dal Turşusu) Mıhlaması
SİVAS MADIMAK MIHLAMASI
Domates Mıhlası
Isırgan Mıhlaması
Ispanak Mıhlaması
Kenger Mıhlaması
Kıyma Mıhlaması
Pancar Mıhlaması
Soğan Mıhlaması
Sütlü Karakabak Mıhlası
Turşu (Pezik/Dal Turşusu) Mıhlaması
SİVAS MADIMAK MIHLAMASI
Madımak Mıhlası için gerekli malzemeler şöyle:
1 kilo madımak
100 gr pastırma
4 yumurta
2 soğan
2 kaşık bulgur
Tereyağı
Sıvı yağ
100 gr pastırma
4 yumurta
2 soğan
2 kaşık bulgur
Tereyağı
Sıvı yağ
Yapılışı:
Doğranmış soğan yağda kızartılır. Üzerine bulgur eklenir. Üzerine haşlanmış madımak eklenir. Ardından pastırma ilave edilir. Hep birlikte kavurmaya devam edilir. Sonra üzerine yumurtalar kırılır. Afiyet olsun.
SİVAS PEZÜK TURŞUSU MIHLAMASI
Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Bu yemek pancarın saplarından yapılan turşudan (ki buna pezuk turşusu denir.) yapılır. Sonbaharda pancarın dalları ince ince ayrılıp (sıpırtılıp) haşlanır ve küplere turşusu vurulur. Bu Sivas’ta en fazla yapılan turşu olup yemeklerin ve pilavların yanında yenildiği gibi mıhlaması da yapılır. Yıkanan turşu ince ince doğranır; yağı, kıyması, doğranmış soğanı ve tuzu koyulup kavrulur. Mıhlama sahanına alınır, sahanın büyüklüğüne göre üç veya dört yumurta kırılır.
GİRESUN TURŞU MIHLAMASI
TURŞU MIHLASI : Lahana turşusu iyice kıyılıp bıçakla dövülür bir süre suyun içinde bırakılıp , süzülür. Turşu avuç içine alınarak iyice sıkılır. Kavrulacak kabın dibine yağ eritilir. Bol miktarda soğan ve biraz kavurma iyice kavrulur.Sıkılmış turşu bu kavrulmuş soğanın içine konur. Kısık ateşe alınıp yumurta kırılır. Üzerine kızdırılmış tereyağ ilave edilir.
Turşu Mihlasi
Gerekli Malzemeler:
- Yağ
- Fasulye
- Lahana
- Domates
- Yumurta
- Soğan
Yapılışı: Kızgın yağ içerisinde ince doğranmış soğan kavrulur. Bunun üzerine yine ince doğranmış fasulye, lahana, domates ileva edilip karıştırılmak suretiyle bir müddet pişirilir. Sonra yumurtalı ıspanakta olduğu gibi yumurtalar, turşu mıhlasının üzerinde dağılmadan toplu kalacak şekilde kırılarak bir taşım daha kaynatılır ve ateşden indirilerek servise hazır hale getirilir.(15)
Başta lahana olmak üzere, fasulye ve domates gibi çeşitli sebze turşularıyla yapılan turşu mıhlası, Giresun'a özel lezzetlerden biri
32-MIHLA
Malzemeler:
2 kg kuru soğan
5 adet yumurta
250 gr kavurma
2 kaşık yağ
Tuz
Yapılışı:
Kuru soğanlar ayıklanarak ay şeklinde doğranır. Tuzu atılır ve yağda iyice kavrulur, kavurması konur.
Sonra yayvan bir tepsiye alınarak üzerine yumurtaları ister tek tek isterse çırpılmış olarak kırılır. Fırına verilir,
sıcak servis yapılır.
33-PATATES MIHLAMASI
Malzemeler:
4-5 adet patates
3 adet kuru soğan
½ kg kıyma
1 y.kaşığı salça
2 y.k. yağ
3-4 adet yumurta
Yapılışı:
Patatesler yuvarlak olarak doğranır. Kıyma, yağla birlikte suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
Doğranmış soğanlar ilave edilerek birazda onunla kavrulur. Salçası ilave edilir. Karıştırılır. En üstte patates
kalacak şekilde patateslerle kat kat dizilir. Tuzu atılır. Biraz su konularak pişirilir. Üzerine çırpılmış yumurta
gezdirilerek biraz daha pişirilir. İstenirse kenarlı bir fırın tepsisine serilerek yumurtası üzerine kırılır ve fırında
pişirilerik nefaseti artırılabilir.
34-ISPANAK MIHLASI
Malzemeler:
1 kg ıspanak
300 kg kavrulmuş kıyma
2-3 adet kuru soğan
1 y.k. salça
1 y.k. yağ
Tuz, karabiber
2-3 yumurta
Yapılışı:
Ispanaklar doğrandıktan sonra kaynar suya batırılıp çıkarılır ve süzülür. Avuç içinde hafifçe sıkılır. Sonra
yayvan bir tencereye alınır. Diğer tarafta kavrulmuş kıyma, soğan, salça, yağ, tuz, karabiberle bir iç harç
hazırlanır ıspanakların üzerine dökülür. Bir miktar su ve bir kaç çırpılmış yumurta da üzerine gezdirilerek
pişmesi sağlanır. İstenirse fırında da pişirilir.
ANTALYA DAN BILDIRCIN MIHLAMASI
Bıldırcın Mıhlası
Malzemeler: 4 adet ayıklanmış bıldırcın, 2 soğan, 3 domates, 2 sivri biber, tereyağı tuz.
(Üst malzemeler): 4 yumurta, karabiber, limon, tuz, fesleğen
Hazırlanişı: Bıldırcınlar dörde veya altıya bölünür. Kızgın tereyağında soğanlar ve biberler kavrulur. Domatesler de katılır, suyunu çekince bıldırcınlar da atılarak tuz katılır. Bir taşım kaynattıktan sonra kapağı örtülür ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Bıldırcınlar pişince açılan oyuklara yumurtalar kırılır. Yumurta beyazlanınca limon suyu, karabiber ve fesleğen konularak servis yapılır.
ANKARA GÜDÜL MIHLAMASI
Güdül Kaymakamlığı
Soğanlar doğranır, yağ, kıyma, tuz ve biber karışımı ile pembeleşinceye kadar kavrulur. İçine yumurta kırılır ve pişirilir. Üzerine limon sıkılarak yenir.
KARABÜK MIKLAMA
TC Karabük Valiliği
100 gr kıyma
1 çay bardağı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Soğanla kıyma sıvı yağda kavrulur. Kavrulan malzemenin üzerine ıspanak ilave edilir. Üzerinde 6 tane yumurta için delikler açılır. Yumurtalar bu deliklere kırılır. Tencerenin ağzı kapatılıp, yumurtalar kayısı kıvamında olana kadar pişirilmeye devanı edilir. Üzerine karabiber serpiştirilerek servis edilir.
ISPANAK KÖKÜ MIHLAMASI
1000 gr ıspanak
500 gr dana kıyması
2 adet soğan
3 adet domates
2 adet yeşil biber
250 gr margarin
1 çay kaşığı tuz
Yayvan bir tencere içerisine margarini ilave edip kızdırın soğanları ince doğrayıp Kızdırılan margarine ilave edip çevirin ve kıymayı ilave ederek ara sıra çeviripıspanakları iyice bol suda yıkadıktan sonra ilave edip tencerenin kapağını kapatıp ara sıra çevirip yeter miktarda sıcak suyu ilave edip tatlandırıcıları katarak hafif ateşte pişirin domateslerin kabuklarını soyup ince doğrayıp üzerine serpiştirin ve tencerenin altını kapatıp sıcak servis yapınız.
ÇORUM ISPANAKLI MIKLAMA
Malzemeler
25-30 gr tereyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Hazırlanışı
Ispanakları ayıklayıp yıkayın. Süzdürerek ince ince doğrayın, soğanı yemeklik incecik doğrayın. Çemenlerini ayıkladıktan sonra pastırmaları küçük kareler biçiminde doğrayın. Yağı tavada eritin. Yağ kızınca soğanları içine biraz yumuşayıncaya kadar kavurun. Pastırmaları katıp 3 dakika soğanlarla birlikte kızartın. Kavrulmuş soğan ve pastırmalara ıspanağı ekleyin. Kapağını kapatıp ıspanakları suyunu verinceye kadar orta ateşte pişirin. Kapağı kaldırıp tuzu ve karabiberleri serpin. Suyunu çekinceye kadar yaklaşık 3-4 dakika kavurun. Ispanağın ortasında kaşığın tersi ile 5 yuva açın. Bu yuvalara yumurtaları kırın. Yumurtaları beyazı katılaşıp sarısı hafif sulu kıvama gelinceye kadar pişirin. Ateşten alıp sıcak servis yapın.
ORDU DAN SAKARCA MIHLAMASI
1 kilo sakarca
4 baş orta büyüklükte soğan
4-5 tane yumurta
1 kaşık tereyağı
Karabiber
Tuz
Sakarcalar temizlenip yıkandıktan sonra kaynayan suyun içine atılarak haşlanır. Daha sonra süzülür ve doğranır. Diğer taraftan soğanlar ince ince doğranıp, yağda kavrulur.Suyu sıkılan sakarcaya tuz ilave edilerek tekrar kavrulur. Sakarca içineyumurtaları kırmak için ara ara yer açılır. Yumurtalar teker teker hazırlanan yere kırılır. Biraz tereyağı kızdırılıp yumurtaların üzerine dökülür. Üstüne bir kapak kapatılarak kısık ateşte yumurtalar pişinceye kadar arzuya göre karabiber ilave
Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarifi
3 demet sakarca
2 adet kuru soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yumurta
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Sakarcalar tek tek temizlenip soğuk suda yıkanır. Doğranıp kaynayan suda, soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır ve daha sonra süzülür. Soğanlar ince ince doğranıp ayrı bir kapta sıvı ve tereyağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine doğranmış sakarcalar ilave edilerek tekrar kavrulur. Kavrulan sakarcada yumurtaların ayrı ayrı kırılması için yerler açılır. 3 adet yumurta bu açılan yerlere kırılır. Kapak kapatılarak yumurtalar pişirilir. Üzerine karabiber dökülerek servis yapılır.
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarifi
5 bağ sakarca
1 adet havuç
2 adet kuru soğan
1 adet küçük boy patates
3 yemek kaşığı pirinç
5 adet yumurta
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Sakarcalar ayıklanır, temizlenir. Sakarcanın başları İriyse bıçak yardımıyla ikiye dilinir. Kaynamış tuzlu suda haşlanır ve pirinçler de üzerine ilave edilir. 10 dakika kadar haşlanmaya bırakılır ve süzülür. Daha sonra tahtanın üzerinde iri iri doğranır. Diğer yandan havuç ve patates rendenin iri tarafıyla rendelenir. Soğanlar doğranır, yağda pul biber ve karabiberle kavrulur. Kavrulan malzemeye havuç, patates ve maydanoz katılır ve bir süre karıştırılır. Sakarcalar da ilave edilerek kısık ateşte bir müddet pişirmeye devam edilir. Sonrasında kaşık yardımıyla mıhlamanın üzerine küçük oyuklar açılır her birinin içine yumurtalar kırılır. Ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte 5 dakika kadar demlenir. Arzuya göre kızdırılmış tereyağı yumurtaların üzerine gezdirilir.
GAZİANTEP MIKLASI
6 kişilik Gerekli malzeme:
3 kahve fincanı tereyağı
3-4 dal maydanoz
Tuz, pulbiber
Sarımsağı tuz ilave ederek havanda ezin. Çırpılmış yoğurda ilave edip iyice karıştırın.
Tavada tereyağını eritip yumurtaları teker teker kırın. Kaşıkla yavaşça 1-2 kez karıştırın. Yumurtalar pişince ateşten alıp sarımsaklı yoğurda ilave edin. Servis tabağına alıp maydanozla süsleyin. Üzerine pulbiber serpin ve hemen servis yapın.
TARİF 2
4 adet yumurta
1 kase yoğurt
5 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Yumurtalar bir kaba kırılır, tuz eklenir ve çırpılır. Tavaya 1 çorba kaşığı tereyağı konur, eritilir. Çırpılmış yumurta dökülür, birkaç kez karıştırılır. Katılaşınca servis tabağına aktarılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt bırakılır. 1 çorba kaşığı tereyağı ve pul biber yakılır. Üzerine gezdirilir.
KASTAMONU MIKLAMA
350 gr kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tereyağı
Maydanoz
Kıyma tavada 10 dakika kavrulur. Sonra ince kıyılmış soğan eklenir. Soğan gevşeyene kadar bir kaç dakika daha çevrilir. Tuz ilave edilir. Yüzeyine 4 adet oyuk açılır. Buralara yumıurtalar kırılır. Kapak kapatılır, donana kadar pirilir. Bu arada tereyağı ve pul biber kızdırılır. Özellikle pişen yumurtaların üzerine gezdirilir. Ateşten alınır. Maydanozla süslenir.
ÇANKIRI MIKLASI
Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Tereyağı ile kıyma kavrulur, içine ince doğranmış kuru soğan eklenerek kavurmaya devam edilir. Baharat ve tuz katılarak kısık ateşte pişirilir. Pişen et göz göz açılarak buralara yumurta kırılır. Başka bir kapta eritilen tereyağı sıcak olarak üzerine dökülür ve kapak örtülerek bir süre daha pişirilir. Ateşten indirilen yemek servise hazırdır.
MALZEMELER
1 kğ. kıyma
2 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı sana margarin
4-5 adet yumurta
yeterince yoğurt
1-2 diş sarımsak
2 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı sana margarin
4-5 adet yumurta
yeterince yoğurt
1-2 diş sarımsak
Mıkla (Çankırı) NASIL YAPILIR
- Margarin ile kıyma kavrulur. içine ince doğranmış kuru soğan eklenerek kavurmaya devam edilir. Baharat ve tuz katılarak kısık ateşte pişirilir. Pişen et göz göz açılarak buralara yumurta kırılır. Başka bir kapta eritilen tereyağı sıcak olarak üzerine dökülür ve kapak örtülerek bir süre daha pişirilir. Ateşten indirilen yemek servise hazırdır.isteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
Kıymalı Yumurta (Mıkla)
Hepimizin bildiği, aşina olduğu tatlar... Bazen alelacele dışarda atıştırmak yerine, eve yorgun gelince böyle pratik yemekler yapmayı çok severim. Bizim memlekette '' Mıkla'' denir , buyrun Kıymalı Yumurta'ya...
Malzemeler:
Yapılışı:
Kıyma ve sıvı yağ tavaya alınır. Altı kıymayı sulandırmadan hafif harlı ateşte kavrulur. Suyunu çekince tuz, pul biber eklenir karıştırılır. Bu aşamada ufak bir parça tereyağı tavsiye ederim. Yumurtalar kırılır. Yumurtaları tüm seviyorsanız karıştırmayın, ben biraz dağıtarak pişirmeyi tercih ederim doğrusu. Üzerine isterseniz biraz karabiber, yanına 1 bardak çay (incebelli bardak tabii :) ), somun ekmek...
E daha ne olsun ? Afiyet olsun..
- 100 gr kıyma (dana kuzu karışık olması lezzet tercihi)
- 2-3 yumurta
- 2 kaşık sıvı yağ
- Pul biber
- Karabiber
Yapılışı:
Kıyma ve sıvı yağ tavaya alınır. Altı kıymayı sulandırmadan hafif harlı ateşte kavrulur. Suyunu çekince tuz, pul biber eklenir karıştırılır. Bu aşamada ufak bir parça tereyağı tavsiye ederim. Yumurtalar kırılır. Yumurtaları tüm seviyorsanız karıştırmayın, ben biraz dağıtarak pişirmeyi tercih ederim doğrusu. Üzerine isterseniz biraz karabiber, yanına 1 bardak çay (incebelli bardak tabii :) ), somun ekmek...
E daha ne olsun ? Afiyet olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder