19 Mayıs 2022 Perşembe

ŞİLE NEDİR

ŞİLE alttaki örneklerden de anlaşılacağı üzere ÇORBA ile PİLAV arası bir kıvamı belirtmek için kullanılıyor, Lapadan daha sulu bir kıvamı var, Bulgur tüm örneklerde ana malzeme olarak kullanılıyor.
ÇORBA-AŞ-ŞİLE-LAPA-PİLAV sıralaması 

BİTLİS DOMATES ŞİLESİ

Domates 4 orta boy
Tereyağı yada margarin (erimiş) 8 yemek kaşığı
Su 7 su bardağı
Pilavlık Bulgur 2 su bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı

Domatesler yıkanır, kabukları soyulur ve küçük küçük doğranır. Bir tencerede yağ ile domates 1-2 dakika kadar kavrulup üzerine sıcak su dökülür. Kaynayınca bulgur ve tuz ilave edilerek kısık ateşte bulgur yumuşayıncaya kadar pişirilir. (biraz sulu olması gerekir). Bekletmeden servis yapılarak tüketilir.(K.K.Yerlikaya)
NOT: Tarif Bitlis Yöresinden alınmıştır. "Şile" Yöresel terim olup çeşit "Sulu Pilav" olarak tanımlanmıştır. Ispanaklı, lahanalı ve soğanlı şile gibi çeşitleri vardır. Bulgur bekleme sırasında suyunu çekeceğinden hemen tüketilmeyecek ise su miktarı artırılmalıdır.

Domatesli Şile (Ahlat)

Domates, kızarmış yağda kavrulur (tereyağı veya sıvı yağ her ikisi de olabilir genellikle tereyağı kullanılır), üzerine iki su bardağı bulgur ilave edilerek biraz daha kavurduktan sonra kaynamış su koyarak suyunu çekene kadar pişirilerek servis yapılır.

ÇİREŞ ŞİLESİ

Ahlat Kaymakamlığı
İlkbaharda (Nisan, Mayıs aylarında) toplanan çireş ayıklanır (yaprak gibi olur, yaprakları kullanılır), yıkanarak temizlenir, kızarmış yağda soğan ve salçayla birlikte kavrulur. Su ilave edilerek kaynatılır, kaynadıktan sonra az miktarda bulgur konur, kıvamı pilavdan yumuşak olacak kadar pişirilerek servis yapılır.

ISIRGAN OTU ŞİLESİ

Ahlat Kaymakamlığı
Isırgan otu yıkanır, temizlenir, doğranır, kızarmış tereyağında güzelce kavrulur, istenirse içine salça atılabilir. Salça ile de kavrulduktan sonra iki bardak bulgur ilave edilerek tekrar kavrulur, suyu konarak hafif ateşte pişirilir, suyu çekince servis yapılır. Aynı şekilde 'ebegümeci'nin de yemeği yapılır.

Yöresel Erzurum ŞilesiNefis Yöresel Erzurum Şilesi

1 orta boy soğan
Yarım kaşık yağ
Yarım kaşık salça
3 orta boy patates
1. 5 su bardağı kalın bulgur
Yarım kaşık tuz
1. 5 litre su
Soğanları kavurduktan sonra salçayı da kavuruyoruz.
Daha sonra patatesleri küp küp doğrayıp tencereye döküyoruz, salçayı iyice yedirdikten sonra tuzu ekleyip bulguru yıkayıp döküyoruz ,daha sonra suyunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz .
Suyu az gelirse eklenebilir şimdiden afiyet olsun. ☺

PATATES ŞİLESİ Erzurum
Orta boy patates (7 adet)
İri boy soğan (1 adet)
İri bulgur (1 su bardağı)
Kuşbaşı kuzu eti (250 gram)
Katı yağ (1 çorba kaşığı)
Domates salçası (2 çorba kaşığı)
Su (5 su bardağı)
Tuz, Karabiber, Kırmızı pulbiber (çeyrek çorba kaşığı)

Patatesleri soyup, 2-3 cm iriliğinde küpler biçiminde doğrayın, Soğanları ince ince kıyın. Bulguru yıkayıp süzdürün.
Eti, üzerini 2 parmak aşacak olçüde su ile birlikte tencereye koyup bir taşım kaynatarak köpüğünü alın. Kapağını kapatıp, ateşi kısın, etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Süzdürerek sudan alın.
Yağı başka bir tencerede eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı katıp, karıştırın. Ardından etleri de ekleyin, yaklaşık 10 dakika soğanlarla birlikte orta ateşte kavurup, patatesleri ve suyu katın. Bir taşım kaynatıp, tuzunu ayarlayın. Bulguru salın. Karıştırmadan kapağını kapatın, ateşi kısarak 20-25 dakika pişirin. Karabiberi ve pulbiberi serperek servis yapın.

Bulgur Şilesi - Van

Yeşil biber, Domates, Yağ , Pul biber, İnce bulgur, Et suyu, Tereyağ

Yeşil biber, domates doğranır yağda kavrulur, pul biber ince bulgur et suyu ve tereyağı ilave edilerek iyice ezilinceye kadar pişirilir. Den şilesinde olduğu gibi tuzlu balıkla servis yapılır.

Bulgur Şilesi (Çirişli ) - Van

Yarım kg çiriş, 2 adet domates kabuklan soyulmuş, 1 çay bardağı inece bulgur, 1 büyük baş soğan
Yağ, Salça, Kırmızı biber
Yapılışı: Yağda iri doğranmış soğan kavrulur, baharat tuz ve salça ilave edilir. Domatesler ilave edildikten sonra yıkanmış, doğranmış çiriş katılır. 2 bardak su konur çirişler pişince bulgur atılır. Sıcak servis yapılır.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder