Yoğurtlama kızartılmış patates, biber, kabak, patlıcan vb.nin yoğurtla karıştırılmasıyla hazırlanan bir yemek türüdür.[1] Bazı bölgelerde kurutulmuş sebzelerin haşlandıktan sonra üzerine yoğurt dökülerek hazırlanan yemeklere de denir. Örnek olarak Ordu uçkur kabak yoğurtlaması verilebilir.[2] Alanya, Adana ve Hatay'da da yapılan bir yemektir.
Yoğurtlama pek çok yörede tatar olarak geçmektedir
Mesela Muğla denizli yöresinde biber tatarı kızartılmış biberlerin yoğurtlanması ile BİBER TATARI yapılıyor,


Başta Erzurum olmak üzere pek çok yerde haşlanmış hamur parçalarının yoğurtlanması ile yapılan yemeğe TATAR deniyor
Belki şöyle bir ayırıma gidilebilir, tatar yemeği yazarak görsellerde arama yaptırıldığında hemen tamamının üzerinde domatesli bir sos var, yoğurtlamada ise bazı görsellerde var bazı görsellerde yok.
Türkiye'de Yörelere Göre Çeşitleri
Ordu Uçkur Kabak Yoğurtlaması (haşlama üzeri yoğurt)
Ordu'da kuru kabak ile hazırlanan yoğurtlama çeşididir.
Denizli Meneviş Yoğurtlaması (haşlama üzeri yoğurt)
Denizli'de menengiç ile hazırlanan yoğurtlama çeşididir.
Giresun Kabalak Yoğurtlaması (haşlama üzeri yoğurt)
Giresun'da kabalak bitkisi (Petasites hybridus) ile hazırlanan yoğurtlama çeşididir.
Denizli Yoğurtlama (kızartma üzeri yoğurt)
Denizli'de patates ve biber kızartılarak yapılan yoğurtlama çeşididir.
Muğla Sığla Filizi Yoğurtlaması (doğadan/doğrudan üzeri yoğurt)
Muğla'da sığla yaprağı filizleri ile hazırlanan yoğurtlama çeşididir.
örneklerdende görüleceği üzere bazen haşlama ve kızartma yapmadan doğal haliyle, bazen haşlanarak bazen de kızartılarak yoğurtlanmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder