9 Haziran 2019 Pazar

ALDENTE NEDİR

İt al dente "dişe gelir", az pişmiş makarnayı tarif eden bir söz İt dente diş << Lat dens, dent- a.a. << HAvr *dent- a.a.
dentist dişçi dandanakan savaşı

Al dente makarna
makarnanın ana vatanı 
İtalya’dandolayısıyla İtalyan’lardan çıkmış bir terimdir. İtalyanlar için iyi makarnanın karşılığıdır diyebiliriz. Türkçe karşılığı dişe gelen anlamındadır. Yalnızca makarna için değil sebzeler için de kullanılan bir terimdir. Makarna ve sebzenin çok pişirilmeden, dişe gelecek kıvamda hazırlanmasını ifade eder.

makarnayı makarna yapan kavram. hiç şüphesiz, buğlama kıvamına dek pişirlen makarnalardan üstündür. makarnaya lezzet katan diriliğidir. dişinizde hissetmeniz gerekir. ülkemizde diri makarna görünce uzaylı görmüş gibi bakıyor insanlar. makarna dediğin diri pişer. hamur ve lapa lapa olana dek sömürülmez. lapa makarnanın hoşnutsuzluğu ne ise, diri makarnanın verdiği zevk üç mislidir. 6-7 dakika bilemedin 8-9 dakika pişirdikten sonra süzmek kâfidir. makarna, lezzetini ancak bu şekilde verir.


Makarna sürekli enerji sağlar. Makarnayı mükemmelce "al dente" (dişe gelir) pişirerek tokluk süresini uzatabilir ve kaslarınıza yemeğinizden çok sonra bile gerekli enerjiyi verebilrisiniz. Geleneksel makarna hamurunun özel protein yapısı nedeniyle makarnanın kesime bağlı olarak düşük veya orta glisemik indeksi (GI) değeri vardır, bu da vücudun makarnayı çoğu diğer karbonhidratlardan daha yavaş sindirdiği anlamına gelir. GI değerini düşük tutmak için makarnanızı "al dente" pişirin.

spagetti yapılırken, haşlama aşamasında makarnayı halen diri ve sertken** tencereden çıkartıp durulayarak servise hazır hale getirme işlemi. spagetti'nin tadına tat katan bir tekniktir. 
nedense ülkemizde pek uygulanmaz hatta makarna hamur formunu alana kadar haşlamaya devam edilir.*





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder