11 Haziran 2019 Salı

KOMSOME NEDİR


Konsome çok kaynamakla elde edilen gayet kuvvetli et suyudur. Çok sıcak ve ekmeksiz içilir, serin yerde saklanır. Soğuyunca pıhtılaşır. Tavuk, av, balık etleriyle ya da başka şekillerde yapılıp kullanılır. Lokantalarda çorba yerine verilir. 

Not: Bu konsomeler, ekseri yemek v.s. icabına göre kuvvetli etsuyu yerine de kullanılır.


KONSOME HAKKINDA 

Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
 

Soğuk consommé; klasik consommé den veya double consommé’den hazırlanır. Soğuk consommé; normal hazırlanan consommé’nin soğutularak ve jöle kıvamında katılaşmasıyla elde edilir. Normal klasik consommé’den hazırlanmışsa koyulaştırmak ve katılaşmayı çabuklaştırmak için içine jelatin katılabilir. Double consommé’nin kıvamı katılaşmaya yetecek kadar koyu olduğu için hazırlanacaksa ayrıca jelatin eklemeye gerek yoktur. 
Soğuk consommé de kesinlikle yağ olmamalıdır, yağdan çok iyi temizlenmelidir. Çeşitli ve kırmızı biberlerle lezzetlendirilir. Bardaklara sıcakken konur ve soğutulur. Genellikle içine başka bir şey koymadan servis edilir. 
Garnitür olarak; soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış 3 mm küpler halinde doğranmışdomatesler, sote edilmiş az sebze ile servis edilebilmektedir. Genellikle yanında ince rendelenmiş permasan ve kaşar peyniri verilir. Soğuk consommé daima tadı yoğun et suyu tadında, kuvvetli ve baharatlı olmalıdır.


KONSOME VE BULYONLAR 

Konsome, yâni pek kuvvetli et suyu demektir. Bulyon, yâni alelâde et suyudur. 
Konsomeler, muhtelif yağlı hayvan etlerinin; ilik ve oyluk kemiklerinin pek fazla kaynatılmasından elde edilen çok kuvvetli et sularıdır. 
Sade olarak, sıcak içilir. Bazı yemeklere de katılarak kalorisi ziyadeleştirilir. 
Konsomeleri mutlaka (Frigidaire) de ağızları geniş ve mantar süt şişeleri içinde muhafaza etmelidir. Soğuk iken pelte gibi manzarası vardır. On beş gün bozulmadan dayanabilir. Lüzumunda bir fincan konsome ısıtılıp ve münasip miktarda su ilâvesiyle bir çorba tabağı (buyyon) yapılır. 
İçine iki yumurta sarısı da kırılınca mükemmel et suyu olur ve mideye asla ağır gelmez.

TEMEL KONSOME 

Mutfakta bilinen 1500'ün üzerinde konsome çeşidi mevcuttur, fakat esas mesele et suyunu konsome haline getirip berraklaştırmayı yapabilmektir. Berraklaştırmaya başlamadan önce şu bilgilerin de bilinmesi lâzımdır: 
Hangi kemikten yapılmış et suyu konsome yapımında kullanılabilinir? 
Et suyu ılık mı kullanılmalı? sıcak mı kullanılmalıdır? 
Berraklaştırmak ve kuvvetlendirmek için hangi cins kıyma lazımdır? 
Kıyma nasıl terbiye edilmelidir? 
İşte bu bilgilerin tümü ile hazırlanan bir konsomeye temel konsome denir. Sonra ilâve edilecek garnitür çeşitleri ile de konsome ceşitlenerek isim olarak çoğalır.

KONSOME (GENEL) 

Tavuk, sığır veya av etlerine 10-12 su bardağı su koyarak hafif hararetli ısıda uzun süre pişiriniz. Pişmesine yakın tuz ilave ediniz. Suyunu çorba kâsesine boşaltıplimon suyu ile servis yapınız. 
Not : Yanında küçük kraker veya kruton verilebilir.

KONSOME (SADE) 

Malzemesi: 
8 bardak et veya tavuk suyu 
2 bardak su 
500 gr. yağsız sığır kıyması 
5 yumurta akı 
tuz. 

Hazırlanışı: 
Bir kuşaneye 5 yumurta akı koyarak, aklar beyazlaşıncaya kadar 5 dakika telle dövün. Sonra bunlara yağsız, sığır kıyması ile 2 bardak adi su katın. İyice karıştırın. Sonra da yağsız et suyunu ilave edin. Kapaksız olarak çok hafif ateşte 45 dakika kaynatın. Sonra bu suyu bir peçeteden geçirerek başka bir kaba alın. Et veya tavuk konsomesini kaseler içinde soğuk veya sıcak servis yapın.

SIĞIR SUYUNDAN KONSOME 

2000 gram et suyu (8 bardak) 
6 adet yumurta akı 
500 gram su (2 bardak) 
1 miktar tuz 
500 gram yağsız sığır kıyması 

1) Sığır eti veya kemiğinden hazırlanmış 8 bardak et suyunu iyice soğuttuktan sonra üstünde donmuş olan yağlarını almalı ve bir tarafa bırakmalıdır. 
2) Sonra bir kuşaneye 3 adet yumurta akı koyarak telle 2 dakika kadar döğmek suretile aklarını hafif bir köpük haline getirmeli sonra da bu aklara, kat'iyen yağsız tarafından taze ve kanlı 500 gram sığır kıymasıyle 2 bardak adi su katmalı ve hepsini iyice karıştırdıktan sonra bunları, soğuk bir halde bulunan yağı alınmış et suyuna ilâve etmeli, sonra da kıyma ve yumurta aklı bu et suyunu ortadan daha az hararetteki ateşe oturtarak kapaksız olarak 45 dakika kadar hafif hafif kaynamaya bırakmalıdır. 
3) Bilâhare tencereyi ateşten alarak, üstte birikmiş olan sıkıca köpükleri bir delikli kepçe ile alıp atmalı, sonra da bu suyu, pek ince olmayan bir peçeteden geçirmek suretile başka temiz bir tencereye süzdükten sonra suyu iyice soğumaya bırakmalı, soğuduktan sonra çay fincanlarına taksim etmek suretile servis yapmalıdır.

KONSOME 

Malzemesi 
500 gr sığır kıyması 
Koku Buketi: 1-2 kahve kaşığı tane kara biber 1 fiske çay karanfil kereviz, maydanoz kökü 
Tuz 
3 litre et ya da tavuk suyu 
1 adet soğan 
1 adet havuç 
4 yumurta akı 

Ayıklayarak iri parçalara böldüğünüz sebzeleri, sığır kıyması ve koku buketiyle birlikte bir kaba koyun. Hafifçe tuzladıkdan sonra kapağını kapatarak 3-4 saat buzdolabında bekletin. 
Daha sonra bu malzemeyi bir tencereye aktararak üzerine soğuk et suyu dökün. Ateşe koyup kaynama noktasına kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve 1,5-2 saat hiç karıştırmadan pişirin. Ocağın altını kapadıktan sonra malzeme dibe çökünceye kadar dinlendirin. 
Bulandırmadan, dikkatle ince bir tülbentle süzün ve kaynayıncaya kadar yeniden ısıtıp servis yapın. 

Not: iyi bir konsome yapabilmek için, kalın emaye, ya da içi sırlı toprak tencereler seçin.

KONSOME (ET SUYUNDAN) 

750 gram yağsız sığır kıyması (kalın makineden çekilmiş) 
1 çorba kaşığı tuz 
5 su bardağı soğuk su (1 litre 
6 yumurtanın beyazı 
20 su bardağı et suyu (4 litre) 
2 adet iri soğan 
125 gram kereviz 
125 gram havuç 
1 bağ maydanoz kökü ve sapları 
1 adet defne yaprağı 
1/2 çorba kaşığı kekik 

1) Kıymanın kanını bırakması için akşamdan, et suyu hariç, bütün malzemeyi bir kaba koyup iyice karıştırınız ve buzdolabına koyunuz. 
2) Sabah bu malzemeyi kaynatacağınız tencereye yerleştirip, et suyunu da ilâve ederek hızlı ateşe koyunuz ve ağır ağır, devamlı, kaynama zamanına gelinceye kadar ağaç bir spatula ile karıştırınız. 
3) Kaynadıktan sonra, karıştırmayınız ve ağır ateşte 3 saat kaynatıp ateşten alınız. Temiz bir tülbentten katiyetle karıştırmadan, yalnız et suyunu alarak, süzdürünüz ve sıcak benmaride muhafaza edip, istediğiniz zaman servis yapınız.

SADE KONSOME 

2000 gram tavuk ya da sığır et, suyu 
500 gram yağsız sığır kıyması 
5 adet yumurta akı 
500 gram su (2 bardak) 
Tuz 

1 Bir kuşaneye, 5 adet yumurta akı koyarak, aklar beyazlaşıp da hafif bir köpük haline gelinceye kadar 5 dakika telle dövmeli, sonra bunlara kesinlikle yağsız, fakat kanlı ve taze olmak üzere 500 gram da sığır kıyması ve 2 bardak da âdi su katarak iyice bir karıştırmalı, sonra bunları önceden hazırlanmış ve dondurularak üstünün yağı alınmış, 8 bardak et ya da tavuk suyunu kapaksız olarak gayet küçük ateşte 45 dakika kadar hafif hafif kaynamaya bırakmalıdır. (Et ya da tavuk suyuna kıyma katmadan da konsome yapılabilir. Ancak kıyma katılmadan yapılan konsomeler, kıymalılar kadar nefis olmazlar). 
2 Kırk beş dakika sonra, bu suyu pek ince olmayan bir peçeteden geçirmek suretiyle başka bir kaba süzdükten sonra, et ya da tavuk konsomesini taslar içinde soğuk ya da sıcak servis yapmalı.

TAVUK ETLİ KONSOME 

Hazırlanan tavuk sulu konsomenin tavuğunun ciğeri ve katısı haşlanır. Tavuğun göğüs eti ile birlikte doğranıp konsomeye ilâve edilir.

KONSOME (TAVUK) 

400 gr tavuk kıyması 
4 yumurtanın akı 
1800 gr (9 su bardağı) tavuk suyu 
200 gr (1 su bardağı) su 
1 tatlı kaşığı tuz 

Büyük bir tencereye tavuk kıymasi, tavuk suyu, su ve tuzu koyarak ağır ateşte tahta kaşıkla karıştırarak ısıtınız. Kaynamaya başlamadan hemen önce karıştırmayı durdurunuz. Karışım kaynamaya başladıktan sonra 2+1/2-3 saat kaynatıp, bir kepçeyle üstüne tülbent gerilmiş bir tencereye (karışımı bulunduğu tencerede asla karıştırmayınız) aktarınız. Konsomeyi içine değişik malzemeler ekleyerek yada tek başına servis ediniz.

KONSOME (TAVUK SUYUNDAN) 

750 gram tavuk kıyması (kalın makineden çekilmiş) 
1 çorba kaşığı tuz 
5 su bardağı soğuk su (1 litre 
6 yumurtanın beyazı 
20 su bardağı tavuk suyu (4 litre) 
2 adet iri soğan 
125 gram kereviz 
125 gram havuç 
1 bağ maydanoz kökü ve sapları 
1 adet defne yaprağı 
1/2 çorba kaşığı kekik 

1) Kıymanın kanını bırakması için akşamdan, tavuk suyu hariç, bütün malzemeyi bir kaba koyup iyice karıştırınız ve buzdolabına koyunuz. 
2) Sabah bu malzemeyi kaynatacağınız tencereye yerleştirip, tavuk suyunu da ilâve ederek hızlı ateşe koyunuz ve ağır ağır, devamlı, kaynama zamanına gelinceye kadar ağaç bir spatula ile karıştırınız. 
3) Kaynadıktan sonra, karıştırmayınız ve ağır ateşte 3 saat kaynatıp ateşten alınız. Temiz bir tülbentten katiyetle karıştırmadan, yalnız et suyunu alarak, süzdürünüz ve sıcak benmaride muhafaza edip, istediğiniz zaman servis yapınız.


TAVUK KONSOMESİ 

1,5-2 kg'lık 1 tavuk (temizlenmiş)
250 gr havuç (kabukları kazınıp, iri parçalara kesilmiş)
250 gr kereviz (kabukları soyulup, kuşbaşı doğranmış)
150 gr soğan (kabukları ayıklanıp, bütün bırakılmış)
10 sap maydanoz (bağlanmış)
10 tane-karabiber
6 litre (30 su bardağı) et suyu

Tavuğu büyük bir tencereye koyup, üstünü örtecek kadar su ekleyerek, orta ateşte 10 dakika haşlayınız. Tencereyi ateşten alıp, tavuğu iki servis çatalıyla tencereden bir tabağa çıkarınız. Tavuğu soğuk suda iyice yıkayıp, bir kenara bırakınız.
Tenceredeki pişme suyunu döküp, suyla çalkaladıktan sonra, tavuğu yeniden tencereye koyunuz. Üstüne kereviz, soğan, maydanoz ve tane-biberleri ekleyip, et suyunu katarak orta ateşte kaynatınız. Su kaynamağa başlayınca ateşi kısıp, ağır ateşte 1-1,5 saat, arasıra üstte biriken köpükleri bir delikli kepçeyle alıp atarak pişiriniz.
Haşlanmış tavuğu iki servis çatalıyla tencereden alıp, başka bir yerde kullanmak için bir kenara bırakınız. Ateşi hafifçe yükseltip, et suyunu yarısını çekene kadar kaynatınız.
Tencereyi ateşten alıp, tavuk suyunu temiz bir tülbentten ısıtılmış bir servis kasesine süzerek, servis ediniz.

TAVUK SULU KONSOME 

1 tane besili tavuk 
1/2 diş karanfil 
1-2 dal kereviz 
2 kahve kaşığı tane karabiber 
2 baş soğan 
2-3 ceviz kadar havuç 
1 tane domates 
1 tane dolmalık biber 

Tavuk eti 25 bardak soğuk suda üstü açık olarak kaynatılır. Köpükleri çıktıkça alınır. Soğanlar, enine yarım parmak kalınlıkta dilimler halinde kesilir. Katlarından ayrılmamasına dikkat edilerek soba demirinde ya da yağsız tavada kestane kabuğu rengine gelinceye kadar kızartılır. 
Havuç ve kereviz yıkandıktan sonra birkaç parçaya doğranır. Bu parçalardan birine yarım karanfil batırılır. Maydanoz kökünün dış kısmı, boyuna çizilerek özü çıkarılır. Bütün bunlar et suyuna ilâve edilir. Domatesle dolmalık biber tüm olarak konur ve tuz ilâve edilir. Konsomenin 10-15 bardak suyu kalıncaya kadar hafif ateşte ve üstü açık olarak kaynatılır. Sonra bir tülbentten süzülür, yağlı ise yağı çıkarılır.

HİNDİ SUYUNDAN KONSOME 

1 Litre hindi suyu (4 bardak) 
2,5 dl. su (1 bardak) 
250 gr. hindi kıyması 
4 yumurta akı 
Kâfi miktar tuz 

Bir kap içinde hindi kemiklerini iyice kaynatınız, elde ettiğiniz hindi suyunu bir tarafa soğumaya bırakınız. 
Üzerinden donmuş olan yağlarını bir kepçe ile alınız. 
Diğer bir kaba 2 yumurta akı kırınız. Telle 2 dakika kadar düğerek köpük haline getiriniz. 
Bu karışıma hindi kıyması ve 2 bardak su katınız. 
Yağı alınmış hindi suyunu da ilâve ediniz. 
Hafif ateş üzerinde kabın ağzı açık olarak kaynatınız. 
Tencereyi ateşten alınız. Üzerine birikmiş olan köpükten kepçe ile alınız. 
Geri kalan suyunu temiz bir bezden süzerek geçiriniz. 
Soğumaya bırakınız. 
Çay fincanları veya küçük kaselerle servis ediniz.

HİNDİ VE ET SUYUNDAN KONSOME 

2000 gram tavuk veya hindi 
500 gram yağsız kıyma suyu (8 bardak) 
6 adet yumurta akı 
500 gram su (2 bardak) 
1 miktar tuz 

1) Tavuk eti veya kemiğinden hazırlanmış 8 bardak et suyunu iyice soğuttuktan sonra üstünde donmuş olan yağlarını almalı ve bir tarafa bırakmalıdır. 
2) Sonra bir kuşaneye 3 adet yumurta akı koyarak telle 2 dakika kadar döğmek suretile aklarını hafif bir köpük haline getirmeli sonra da bu aklara, kat'iyen yağsız tarafından taze ve kanlı 500 gram sığır kıymasıyle 2 bardak adi su katmalı ve hepsini iyice karıştırdıktan sonra bunları, soğuk bir halde bulunan yağı alınmış et suyuna ilâve etmeli, sonra da kıyma ve yumurta aklı bu et suyunu ortadan daha az hararetteki ateşe oturtarak kapaksız olarak 45 dakika kadar hafif hafif kaynamaya bırakmalıdır. 
3) Bilâhare tencereyi ateşten alarak, üstte birikmiş olan sıkıca köpükleri bir delikli kepçe ile alıp atmalı, sonra da bu suyu, pek ince olmayan bir peçeteden geçirmek suretile başka temiz bir tencereye süzdükten sonra suyu iyice soğumaya bırakmalı, soğuduktan sonra çay fincanlarına taksim etmek suretile servis yapmalıdır.


KOLAY KONSOME 

2000 gram su (8 bardak) 
12 adet komprime et suyu 

1 Bir tencereye, 8 bardak su koyarak, suyu kaynamaya bırakmalıdır. 
2 Su kaynayınca; buna 12 adet komprime et suyu özü katarak arada bir karıştırmalı, koprimeler iyice erimiş bir hal alıncaya kadar kaynatmalı ve diğer saydam et suyundan farksız olarak kullanmalıdır.


KONSOMELERİN GARNİTÜRLERİ 

Jülyen; çok ince kesilmiş, kibrit çöpü şeklinde, çeşitli sebzeler (havuç, şalgam, prasa, kereviz, maydonoz, çok ince kıyılmış, bütün sebzeler et suyu içinde pişirilir konsomeye son dakikada servis edilirken ilâve edilir).


DUBLE KONSOME 

Aynen konsome gibi hazırlanır. Fakat, kıyılmış et miktarı arttırılır ve üzerine konan et suyu miktarı ise azaltılır. Böylece konsomenin yoğunluğu arttırılmış olur. Lüzumundan fazla sebze koymamaya önemle dikkat etmelidir. (Konsomenin tadını değiştirir) 

Not: Garnitür olarak jülyen şeklinde kesiliş sebzelerle birlikte verilir. Bu konsome hafif donuk jöle gibi olmalıdır.


BERRAK KONSOME 

8 su bardağı tuzsuz et (esmer et ya da tavuk) suyu (yağı bütünüyle alınmış) 
3 yumurtanın akı 
125 g sığır, dana ya da tavuk kıyması (bütünüyle yağı alınmış ve iri çekilmiş) 
1 havuç (kazınıp, ince doğranmış) 
1 kereviz sapı (ince doğranmış) 
1 pırasa (ayıklanıp, temizlendikten sonra, ince doğranmış; ya da ince doğranmış 1soğan
1/4 tatlı kaşığı kekik 
1 defne yaprağı 
3 maydanoz dalı (kıyılmış) 
bir tutam karabiber (taze çekilmiş) 
1/2 tatlı kaşığı tuz 

Et (esmer et ya da tavuk) suyunu büyük bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, bir taşım kaynatın. Bu arada yumurta aklarını bir kâseye koyup, hafifçe çırptıktan sonra, kalan bütün malzemeyi de çırparak ekleyin. 
Tenceredeki et suyu kaynayınca kâsedeki karışımı tencereye boşaltıp, 1 - 2 kez karıştırdıktan sonra ateşi kısarak, tıkırdamaya bırakın. Malzemenin bir bölümü yüzeye çıkarak, filtre görevi yapacak bir tabaka oluşturunca, bu tabakada beliren çatlağı bir kaşıkla hafifçe genişletip, pişme süresince oluşacak kabarcıkların çıkmasını sağlayın. Konsome kısıkateşte 30 dakika kadar ağır ağır kaynadıktan sonra, tencereyi ateşten alın. 
Büyük bir kâsenin üstüne bir süzgeç yerleştirip, içine birkaç kat tülbent döşeyin. Tenceredeki berrak konso-menin üstündeki tabakayı kepçeyle aralayıp, konsomeyi kepçe kepçe süzgeçten kâseye aktarın ve servis yapın. 

Not: Konsomeyi berraklaştırmak için gerekli yumurta akları, tadını biraz değiştirdiğinden, et, sebze, kokulu otlar ve baharat eklenir. 
Süslemede, çeşitli sebzeler kullanılabilir, ilke olarak yalnızca tek bir sebze süs olarak kullanılırsa da, zar biçimi doğranmış, karşıt renkli 2 sebze de kullanılabilir. Havuç, şalgam gibi kök sebzelerin 30 saniye kadar suda haşlandıktan sonra zar biçimi doğranmaları gerekir.


DOMATESLİ BERRAK SOĞUK KONSOME 

Klasik consommé bol kereviz ve domates ilavesi ile hazırlanır. Soğutulmuş katılaşmış consommé’nin üzerine soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış 3 mm küpler halinde doğranmış domatesler konur ve servis edilir. 
SOĞUK KONSOME 

1 lt soğuk et suyu 
2 adet domates 
1 orta boy kereviz 
1 kahve fincanı pirinç 
1 yemek kaşığı sıvı yağı 
2 çay kaşığı tuz 

Pirinci tuzlu suda 20 dakika haşlayın. Suyunu süzün. 
Kerevizi soyun, domateslerin kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp her ikisini de kibrit biçiminde doğradıktan sonra kerevizleri 10-15 dakika tuzlu suda haşlayıp soğutun. 
Pirinci, yağı ve sebzeleri soğuk olarak konsomeye karıştırın. Dolapta bekletin. Sonra servis yapın 

Not: Jöle halinde dondurulması istenirse içine jelatin katarak bekletin. 

FİLETO DİLİMLİ KONSOME 

750 gram yağsız sığır kıyması (kalın makineden çekilmiş) 
1 çorba kaşığı tuz 
5 su bardağı soğuk su (1 litre) 
6 yumurtanın beyazı 
20 su bardağı et suyu (4 litre) 
2 adet iri soğan 
125 gram kereviz 
125 gram havuç 
1 bağ maydanoz kökü ve sapları 
1 adet defne yaprağı 
1/2 çorba kaşığı kekik 
1 haşlanmış yumurta 
4 dilim haşlanmış tavuk göğsü 
6 adet haşlanmış mantar 

1) Kıymanın kanını bırakması için akşamdan, et suyu hariç, bütün malzemeyi bir kaba koyup iyice karıştırınız ve buzdolabına koyunuz. 
2) Sabah bu malzemeyi kaynatacağınız tencereye yerleştirip, et suyunu da ilâve ederek hızlı ateşe koyunuz ve ağır ağır, devamlı, kaynama zamanına gelinceye kadar ağaç bir spatula ile karıştırınız. 
3) Kaynadıktan sonra, karıştırmayınız ve ağır ateşte 3 saat kaynatıp ateşten alınız. Temiz bir tülbentten katiyetle karıştırmadan, yalnız et suyunu ayırınız. 
4) 1 adet yumurtanın üst ve alttan kesilmiş lira gibi beyazlarını doğrayınız. 4 dilim uzunlamasına kesilmiş tavuğun göğüs kısmını ve önceden dilimlediğiniz 6 irimantarı kibrit gibi kesiniz. Bütün malzemeyi soğuk konsomenin içine koyarak, servis yapacağınız zaman, bir kişiye 2 çorba kaşığı hesaplayarak kaynar olarak servis yapınız.

LOR LOKMALI TAVUK KONSOME 

750 gram tavuk kıyması (kalın makineden çekilmiş) 
1 çorba kaşığı tuz 
5 su bardağı soğuk su (1 litre 
6 yumurtanın beyazı 
20 su bardağı tavuk suyu (4 litre) 
2 adet iri soğan 
125 gram kereviz 
125 gram havuç 
1 bağ maydanoz kökü ve sapları 
1 adet defne yaprağı 
1/2 çorba kaşığı kekik 
Haşlanmış mantı makarna 
Lor peynir

1) Akşamdan, et suyu hariç, bütün malzemeyi bir kaba koyup iyice karıştırınız ve buzdolabına koyunuz. 
2) Sabah bu malzemeyi kaynatacağınız tencereye yerleştirip, et suyunu da ilâve ederek hızlı ateşe koyunuz ve ağır ağır, devamlı, kaynama zamanına gelinceye kadar ağaç bir spatula ile karıştırınız. 
3) Kaynadıktan sonra, karıştırmayınız ve ağır ateşte 3 saat kaynatıp ateşten alınız. Temiz bir tülbentten katiyetle karıştırmadan, yalnız et suyunu alarak, süzdürünüz. 
4) Haşlanmış mantıların içlerine birer parça lor peyniri koyunuz. 
5) Bir tabak tavuk suyuna 4 adet mantı ilavesi ile servis yapınız.


TEL ŞEHRİYELİ KONSOME 

1,5 lt (6 bardak) konsome 
100 gr tel şehriye 

Şehriyeyi kaynar tuzlu suya atarak 10 dakika haşlayın, suyunu süzüp,sıcak konsomeye kanştırın ve servis yapın. 
Not: Konsome: Yağı alınmış ve berraklaştırılmış kuvvetli et suyudur.


KONSOME (ARPA ŞEHRİYELİ) 

Orta boy bir tencereye 125 gr (1/2 su bardağından biraz fazla) arpa şehriye, 5 su bardağı su, 2 çorba kalığı tuz koyarak 12 dakika haşlayınız. Bir başka tencerenin üstüne süzgeç koyarak şehriyeleri süzüp, süzülen suyu atınız. Birer kişilik 10 kaseye şehriyeleri eşit olarak paylaştırıp her kaseye birer kepçe konsome ekleyerek servis ediniz.



KONSOME (GRAVYERLİ) 

1/2 kg gravyer peynirini iri zar biçiminde doğrayınız. Birer kişilik 10 kaseye peynirleri eşit olarak paylaştırıp, her kaseye birer kepçe konsome ekleyerek servis ediniz.

KONSOME (HAMUR LOKMALI) 

Birer kişilik 10 kaseye birer hamur lokması koyup, her kaseye birer kepçe konsome ekleyerek servis ediniz.


HANIM LOKMASI KONSOME 

750 gram tavuk kıyması (kalın makineden çekilmiş) 
1 çorba kaşığı tuz 
5 su bardağı soğuk su (1 litre 
6 yumurtanın beyazı 
20 su bardağı tavuk suyu (4 litre) 
2 adet iri soğan 
125 gram kereviz 
125 gram havuç 
1 bağ maydanoz kökü ve sapları 
1 adet defne yaprağı 
1/2 çorba kaşığı kekik 

1) Akşamdan, et suyu hariç, bütün malzemeyi bir kaba koyup iyice karıştırınız ve buzdolabına koyunuz. 
2) Sabah bu malzemeyi kaynatacağınız tencereye yerleştirip, et suyunu da ilâve ederek hızlı ateşe koyunuz ve ağır ağır, devamlı, kaynama zamanına gelinceye kadar ağaç bir spatula ile karıştırınız. 
3) Kaynadıktan sonra, karıştırmayınız ve ağır ateşte 3 saat kaynatıp ateşten alınız. Temiz bir tülbentten katiyetle karıştırmadan, yalnız et suyunu alarak, süzdürünüz ve hamurunu hazırlayınız. 
4) Unu mermere eleyip ortasını havuz gibi açarak bütün malzemeyi yerleştiriniz ve elinizle karıştırarak bir hamur yapınız. 
5) İki elinizin tabanıyla eze eze elinizin birini indirip, birini kaldırarak ve hamuru alt üst ederek uzunlamasına yoğurunuz. 
6) Hamuru 30 santim uzunluğunda, yuvarlak şişe gibi uzatınız. 10'ar santimlik iki kısmını birbirlerinin üzerine katlayınız; hamurun iki ucunu hamurun kıvrılan köşelerinin çapraz vaziyette içine sokunuz (aynen elinizi çapraz vaziyette koltuğunuzun altına soktuğunuz gibi). 
7) Üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez örterek 20 dakika dinlendirip, tekrar yoğurup, aynı şekilde dinlendirdikten sonra hamuru yuvarlayarak 20 santim uzunluğunda, düzgün boru gibi uzatıp 5 eşit parçaya kesiniz. 
8) Kesilen kısımları alt ve üst olmak üzere çevirip üzerine elinizin içi ile kuvvetlice bastırıp küçük bir tabak şeklinde yayınız. 
9) Diğerlerini de aynı şekilde yayıp, aralarına un serperek beşini de üst üste diziniz. Üzerlerine nemli bir bez kapatıp 20 dakika dinlendiriniz. 
10) Sonra bir tanesini alıp alt ve üstüne hafif un serperek merdane ile daha çok kenarlarına bastırarak 20 santim çapında açınız. 
11) Tekrar hafif un serperek oklavaya sardığınız hamuru, ortaya yakın yerden kenarlara doğru (özelilkle kenarlara kuvvetlice bastırarak) silindir gibi ileri geri yuvarlayıp oklava ile masanın üzerine seriniz; bu sefer tekrar yan taraftan hamuru oklavaya aynı şekilde sarıp, aynı şekilde açınız. Hamur normal kâğıttan biraz kalın olmalıdır. Diğerlerini de aynı şekilde açınız. 
12) Hamuru 5 santim genişliğinde kurdele gibi dilimler yapınız ve sonra kibrit gibi keserek kaynar suda 2 dakika haşlayıp soğuk suyun içine çıkarınız. 
11) Servis yaparken, bir kişiye 2 çorba kaşığı hesabı ile susuz olarak konsomeye ilave ediniz.ilâve ediniz.


HAMURLU KONSOME 

750 gram yağsız sığır kıyması (kalın makineden çekilmiş) 
1 çorba kaşığı tuz 
5 su bardağı soğuk su (1 litre 
6 yumurtanın beyazı 
20 su bardağı et suyu (4 litre) 
2 adet iri soğan 
125 gram kereviz 
125 gram havuç 
1 bağ maydanoz kökü ve sapları 
1 adet defne yaprağı 
1/2 çorba kaşığı kekik 
Hamuru: 
250 gram ekstra un 
1/4 çorba kaşığı tuz 
2 adet yumurta 
1/4 kahve fincanı zeytinyağı 

1) Kıymanın kanını bırakması için akşamdan, et suyu hariç, bütün malzemeyi bir kaba koyup iyice karıştırınız ve buzdolabına koyunuz. 
2) Sabah bu malzemeyi kaynatacağınız tencereye yerleştirip, et suyunu da ilâve ederek hızlı ateşe koyunuz ve ağır ağır, devamlı, kaynama zamanına gelinceye kadar ağaç bir spatula ile karıştırınız. 
3) Kaynadıktan sonra, karıştırmayınız ve ağır ateşte 3 saat kaynatıp ateşten alınız. Temiz bir tülbentten katiyetle karıştırmadan, yalnız et suyunu alarak, süzdürünüz ve sıcak olarak bekletiniz. 
4) Unu mermere eleyip ortasını havuz gibi açarak bütün malzemeyi yerleştiriniz ve elinizle karıştırarak bir hamur yapınız. 
5) İki elinizin tabanıyla eze eze elinizin birini indirip, birini kaldırarak ve hamuru alt üst ederek uzunlamasına yoğurunuz. 
6) Hamuru 30 santim uzunluğunda, yuvarlak şişe gibi uzatınız. 10'ar santimlik iki kısmını birbirlerinin üzerine katlayınız; hamurun iki ucunu hamurun kıvrılan köşelerinin çapraz vaziyette içine sokunuz (aynen elinizi çapraz vaziyette koltuğunuzun altına soktuğunuz gibi). 
7) Üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez örterek 20 dakika dinlendirip, tekrar yoğurup, aynı şekilde dinlendirdikten sonra hamuru yuvarlayarak 20 santim uzunluğunda, düzgün boru gibi uzatıp 5 eşit parçaya kesiniz. 
8) Kesilen kısımları alt ve üst olmak üzere çevirip üzerine elinizin içi ile kuvvetlice bastırıp küçük bir tabak şeklinde yayınız. 
9) Diğerlerini de aynı şekilde yayıp, aralarına un serperek beşini de üst üste diziniz. Üzerlerine nemli bir bez kapatıp 20 dakika dinlendiriniz. 
10) Sonra bir tanesini alıp alt ve üstüne hafif un serperek merdane ile daha çok kenarlarına bastırarak 20 santim çapında açınız. 
11) Tekrar hafif un serperek oklavaya sardığınız hamuru, ortaya yakın yerden kenarlara doğru (özelilkle kenarlara kuvvetlice bastırarak) silindir gibi ileri geri yuvarlayıp oklava ile masanın üzerine seriniz; bu sefer tekrar yan taraftan hamuru oklavaya aynı şekilde sarıp, aynı şekilde açınız. Hamur normal kâğıttan biraz kalın olmalıdır. Diğerlerini de aynı şekilde açınız. 
12) Hamuru 5 santim genişliğinde kurdele gibi dilimler yapınız ve sonra kibrit gibi keserek kaynar suda 2 dakika haşlayıp soğuk suyun içine çıkarınız. 
11) Servis yaparken, bir kişiye 2 çorba kaşığı hesabı ile susuz olarak konsomeye ilave ediniz.ilâve ediniz.


KİBRİT SEBZELİ KONSOME 

750 gram tavuk kıyması (kalın makineden çekilmiş) 
1 çorba kaşığı tuz 
5 su bardağı soğuk su (1 litre 
6 yumurtanın beyazı 
20 su bardağı tavuk suyu (4 litre) 
1 adet orta boy havuç 
1 adet orta boy kereviz 
1 adet orta boy pırasa 

1) Akşamdan, et suyu hariç, bütün malzemeyi bir kaba koyup iyice karıştırınız ve buzdolabına koyunuz. 
2) Sabah bu malzemeyi kaynatacağınız tencereye yerleştirip, et suyunu da ilâve ederek hızlı ateşe koyunuz ve ağır ağır, devamlı, kaynama zamanına gelinceye kadar ağaç bir spatula ile karıştırınız. 
3) Kaynadıktan sonra, karıştırmayınız ve ağır ateşte 3 saat kaynatıp ateşten alınız. Temiz bir tülbentten katiyetle karıştırmadan, yalnız et suyunu alarak, süzdürünüz. 
4) 1 adet orta boy havuç, 1 adet orta boy kereviz, 1 adet orta boy pırasanın yalnız beyaz kısmını alınız. 
5) Sebzeleri temizleyip havuç ve pırasayı 5'er santim uzunluğunda kesiniz. Pırasayı uzunlamasına ortadan yarıp, yarılan pırasayı tekrar uzunlamasına kibrit gibi doğrayınız. Havuçları bir milim kalınlığında uzunlamasına dilimleyip, tekrar uzunlamasına kibrit gibi dilimleyiniz. Kerevizi bir. milim kalınlığında halka halka dilimleyip, dilimleri uzunlamasına kibrit gibi doğrayınız. Hepsini bol suyun içinde yıkayınız. 
6) Sebzeleri bol kaynar tuzlu suda 15 dakika haşlayıp, soğuk su ile soğutup servis yapacağınız anda, susuz olarak konsomenin içine katarak servis yapınız.


KÖYLÜ USULU KONSOME 

750 gram tavuk kıyması (kalın makineden çekilmiş) 
1 çorba kaşığı tuz 
5 su bardağı soğuk su (1 litre 
6 yumurtanın beyazı 
20 su bardağı tavuk suyu (4 litre) 
2 adet iri soğan 
125 gram kereviz 
125 gram havuç 
1 bağ maydanoz kökü ve sapları 
1 adet defne yaprağı 
1/2 çorba kaşığı kekik 
1 adet orta boy havuç 
1 adet orta boy kereviz 
1 adet orta boy pırasa (yalnız beyazı) 

1) Akşamdan, et suyu hariç, bütün malzemeyi bir kaba koyup iyice karıştırınız ve buzdolabına koyunuz. 
2) Sabah bu malzemeyi kaynatacağınız tencereye yerleştirip, et suyunu da ilâve ederek hızlı ateşe koyunuz ve ağır ağır, devamlı, kaynama zamanına gelinceye kadar ağaç bir spatula ile karıştırınız. 
3) Kaynadıktan sonra, karıştırmayınız ve ağır ateşte 3 saat kaynatıp ateşten alınız. Temiz bir tülbentten katiyetle karıştırmadan, yalnız et suyunu alarak, süzdürünüz. 
4) Pırasa ve havucu uzunlamasına 4 parçaya yarınız. Kerevizi yuvarlak 1'er santim kalınlığında dilimleyiniz. Dilimlediğiniz kerevizi tekrar 1 santim kalınlığında dilimleyip, dilimlenmiş parçaları lira kalınlığında kesiniz. Pırasa ve havucu da aynen kesiniz. 
5) Kesilen sebzeleri tuzu bol kaynar suda 15 dakika haşlayıp, suyunu süzdürerek üzerine soğuk su koyunuz. Konsome tam servise hazır olduğu zaman, sebzeyi susuz olarak ilâve ediniz. 

Not: Köylü biçimi doğranmış sebzenin durumu şu olmalıdır: Bir madeni lirayı ortadan 4'e bölerseniz 4 adet üçgen meydana gelir. İşte bu şekile köylü usulü sebze kesme denir.


KONSOME (PİRİNÇLİ) 

Önce 125 gr (1/2 su bardağından biraz fazla) pirinci ayıklayıp bol suda yıkayınız. 1 saat ılık suda ıslatıp bekletiniz. 
Orta boy bir tencereye pirinci, 5 su bardağı su ve 2 çorba kaşığı tuz koyarak 20 dakika haşlayınız. 
Pirinçleri bir tel süzgeçten süzüp süzülen suyu atınız. Birer kişilik 10 kaseyepirinçleri eşit olarak paylaştırıp, her kaseye birer kepçe konsome ekleyerek servis ediniz.


PİRİNÇLİ KONSOME 

1/2 bardak pirinç 
Konsome hazırlanır, pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra bolca suyla ateşe konur. Tuz atılır. Pirinç taneleri uzamaya başlayınca ateşten alınır ve iyice yıkanır. Konsomeye katılır. 
Not: Tavuklu konsomeyle yapılmışsa, tavuğun ciğeri ve katısı da haşlanıp, ufak parçalar halinde konsomeye katılır.



PİRİNÇLİ SEBZELİ KONSOME 

750 gram yağsız sığır kıyması (kalın makineden çekilmiş) 
1 çorba kaşığı tuz 
5 su bardağı soğuk su (1 litre 
6 yumurtanın beyazı 
20 su bardağı et suyu (4 litre) 
2 adet iri soğan 
125 gram kereviz 
125 gram havuç 
1 bağ maydanoz kökü ve sapları 
1 adet defne yaprağı 
1/2 çorba kaşığı kekik 
300 gram pirinç 

1) Kıymanın kanını bırakması için akşamdan, et suyu hariç, bütün malzemeyi bir kaba koyup iyice karıştırınız ve buzdolabına koyunuz. 
2) Sabah bu malzemeyi kaynatacağınız tencereye yerleştirip, et suyunu da ilâve ederek hızlı ateşe koyunuz ve ağır ağır, devamlı, kaynama zamanına gelinceye kadar ağaç bir spatula ile karıştırınız. 
3) Kaynadıktan sonra, karıştırmayınız ve ağır ateşte 3 saat kaynatıp ateşten alınız. Temiz bir tülbentten katiyetle karıştırmadan, yalnız et suyunu alarak, süzdürünüz. 
4) Pirinci bol tuzlu suda 5 dakika haşlayıp süzdürünüz ve süzülmüş konsomeye ilave ederek servis yapınız.


SEBZELİ KONSOME 

4 kişilik 
2 adet büyük havuç 
1 adet orta boy kereviz 
2 litre su 
1 çorba kaşığı tane karabiber 
2 diş sarımsak (ikiye bölünmüş) 
2 adet defne yaprağı 
250 gram dilimlenmiş pırasa 
125 gram dilimlenmiş mantar 
1 çay kaşığı soya sosu 
1 çorba kaşığı doğranmış taze soğan 

Sebzeleri uzunlamasına doğrayın. Su, karabiber, sarımsak, defne yaprağı ve sebzeleri bir kapla karıştırın. Kaynatıp ateşi kısın. Ağzı açık olarak 15 dakika pişirin. Süzüp suyunu saklayın. Karabiberleri içinden çıkarın. Ayırdığınız suyu kabakoyun. Kaynama derecesine gelince pırasaları ilave edin ve ateşi kısarak 5 dakika daha pişirin. Sonra havuç ve kerevizi ilave edip, 3 dakika pişirin. Mantar, soya sosu ve sherry'yi katın. 1 dakika kaynatın. Servisten önce soğanları koyun.


YILDIZ KONSOME 

750 gram tavuk kıyması (kalın makineden çekilmiş) 
1 çorba kaşığı tuz 
5 su bardağı soğuk su (1 litre) 
6 yumurtanın beyazı 
20 su bardağı tavuk suyu (4 litre) 
2 adet iri soğan 
125 gram kereviz 
125 gram havuç 
1 bağ maydanoz kökü ve sapları 
1 adet defne yaprağı 
1/2 çorba kaşığı kekik 
300 gram şehriye 

1) Kıymanın kanını bırakması için akşamdan, et suyu hariç, bütün malzemeyi bir kaba koyup iyice karıştırınız ve buzdolabına koyunuz. 
2) Sabah bu malzemeyi kaynatacağınız tencereye yerleştirip, et suyunu da ilâve ederek hızlı ateşe koyunuz ve ağır ağır, devamlı, kaynama zamanına gelinceye kadar ağaç bir spatula ile karıştırınız. 
3) Kaynadıktan sonra, karıştırmayınız ve ağır ateşte 3 saat kaynatıp ateşten alınız. Temiz bir tülbentten katiyetle karıştırmadan, yalnız et suyunu alarak, süzdürünüz. 
4) Şehriyeyi bol tuzlu suda 7 dakika haşlayıp süzdürünüz ve konsomoye ekleyerek servis yapınız.

KONSOME (YILDIZ ŞEHRİYELİ) 

Orta boy bir tencereye 125 gr (1/2 su bardağından biraz fazla) yıldız şehriye, 5 su bardağı su, 2 çorba kaşığı tuz koyarak 6-7 dakika haşlayınız. 
Bir başka tencerenin üstüne süzgeç koyarak şehriyeleri süzüp süzülen suyu atınız. 
Birer kişilik 10 kaseye şehriyeleri eşit olarak paylaştırıp, her kaseye birer kepçe konsome ekleyerek servis ediniz.

TEL ŞEHRİYELİ KONSOME 

1 ½ lt (6 bardak) konsome(konsome:Yagi alinmis ve berraklastirilmis kuvvetli et suyu, demektir) 
100 gr tel sehriye 

Sehriyeyi kaynar tuzlu suya atarak 10 dakika haslayin. Suyunu suzun, sicak, konsomeye karistirip servis yapin. 


MELEK SAÇLI KONSOME 

750 gram yağsız sığır kıyması (kalın makineden çekilmiş) 
1 çorba kaşığı tuz 
5 su bardağı soğuk su (1 litre 
6 yumurtanın beyazı 
20 su bardağı et suyu (4 litre) 
2 adet iri soğan 
125 gram kereviz 
125 gram havuç 
1 bağ maydanoz kökü ve sapları 
1 adet defne yaprağı 
1/2 çorba kaşığı kekik 
300 gram şehriye 

1) Kıymanın kanını bırakması için akşamdan, et suyu hariç, bütün malzemeyi bir kaba koyup iyice karıştırınız ve buzdolabına koyunuz. 
2) Sabah bu malzemeyi kaynatacağınız tencereye yerleştirip, et suyunu da ilâve ederek hızlı ateşe koyunuz ve ağır ağır, devamlı, kaynama zamanına gelinceye kadar ağaç bir spatula ile karıştırınız. 
3) Kaynadıktan sonra, karıştırmayınız ve ağır ateşte 3 saat kaynatıp ateşten alınız. Temiz bir tülbentten katiyetle karıştırmadan, yalnız et suyunu alarak, süzdürünüz. 
4) Şehriyeyi bol tuzlu suda 5 dakika haşlayıp süzdürünüz ve tekrar üzerini kapatıncaya kadar soğuk su koyup, saklayınız. 
5) Konsomeyi servis yaparken, suyunu süzerek katınız.



KAYGANALI KONSOME 

2 kilo yağsız sığır eti (sokum veya but kısmından) 
1 çorba kaşığı tuz 
8 litre soğutulmuş et suyu 
Sebze Buketi: 
2 adet bütün pırasa 
2 adet iri havuç 
1 iri kereviz 
2 adet iri soğan 
Baharatı: 
2 adet defne yaprağı 
2 adet karanfil 
Kayganası: 
2,5 su bardağı süt (500 gram) 
50 gram erimiş yağ 
2 su bardağı un (200 gram) 
2 çorba kaşığı kıyılmış 
2 adet yumurta maydanoz 
1 adet yumurta sarısı 

1) Etleri temiz bir tencereye koyup üzerini kapatıncaya kadar soğuk su ile doldurup hızlı ateşe koyunuz ve bir kere kaynatıp ateşten alarak suyunu dökünüz. 
2) Etleri soğuk su ile yıkayıp başka temiz bir tencereye koyup, üzerine et suyunu ve sebzelerini, tuzunu ilâve edip bir kere kaynatınız ve ağır ateşte etin pişme süresine göre karıştırmadan 3-4 saat pişiriniz. 
3) Sonra ateşten alıp, suyunu süzdürünüz. 
4) Bütün kaygana malzemesini birlikte iyice karıştırınız. Dibi kalın bir omlet tavasında, tavanın dibini gayet hafif bir fırça veya bezle yağlayarak ve tavanın dibine ince döküp sağa sola eğerek yayınız. 
5) Bir ucundan spatula ile kaldırıp alt üst ediniz. 5'er santim genişliğinde kurdele gibi kesiniz ve sonra kibrit gibi dilimleyip bir kaba koyunuz. 
6) Hazırlanan konsome ile birlikte bir kişiye 1 kaşık dolusu hesap ederek servis yapınız.

KONSOME HAREM AĞASI 

2 kilo yağsız sığır eti (sokum veya but kısmından) 
1 çorba kaşığı tuz 
8 litre soğutulmuş et suyu 
Sebze Buketi: 
2 adet bütün pırasa 
2 adet iri havuç 
1 iri kereviz 
2 adet iri soğan 
2 adet defne yaprağı 
2 adet karanfil 
Haşlanmış hazır mantı 

1) Etleri temiz bir tencereye koyup üzerini kapatıncaya kadar soğuk su ile doldurup hızlı ateşe koyunuz ve bir kere kaynatıp ateşten alarak suyunu dökünüz. 
2) Etleri soğuk su ile yıkayıp başka temiz bir tencereye koyup, üzerine et suyunu ve sebzelerini, tuzunu ilâve edip bir kere kaynatınız ve ağır ateşte etin pişme süresine göre karıştırmadan 3-4 saat pişiriniz. 
3) Sonra ateşten alıp, suyunu süzdürünüz. 
4) Hazır ya da hazırlanmış mantıyı haşlayınız ve bir kişiye haşlanmış 4 adet mantıyı sıcak ve yağsız olarak kaynar konsomenin içinde servis yapınız. 

Not: Arta kalan etleri de ayrı olarak istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.


KÜÇÜK ŞEYTAN KONSOMESİ 

2 kilo yağsız sığır eti (sokum veya but kısmından) 
1 çorba kaşığı tuz 
8 litre soğutulmuş et suyu 
Sebze Buketi: 
2 adet bütün pırasa 
2 adet iri havuç 
1 iri kereviz 
2 adet iri soğan 
Baharatı: 
2 adet defne yaprağı 
2 adet karanfil 
Garnitürü: 
2 kahve fincanı gravyer peynirini 
1 çay kaşığı kırmızıbiber 
Ekmeği: 
3 adet sandviç ekmeği 

1) Etleri temiz bir tencereye koyup üzerini kapatıncaya kadar soğuk su ile doldurup hızlı ateşe koyunuz ve bir kere kaynatıp ateşten alarak suyunu dökünüz. 
2) Etleri soğuk su ile yıkayıp başka temiz bir tencereye koyup, üzerine et suyunu ve sebzelerini, tuzunu ilâve edip bir kere kaynatınız ve ağır ateşte etin pişme süresine göre karıştırmadan 3-4 saat pişiriniz. 
3) Sonra ateşten alıp, suyunu süzdürünüz. 
4) Rendelenmiş 2 kahve fincanı gravyer peynirini 1 çay kaşığı kırmızıbiber ile karıştırınız. 
5) 3 adet sandviç biçimi büyük ekmeği çapraz olarak madeni lira biçimi ve kalınlığında kesip, 20 dilim yapınız ve bir tepsiye dizerek fırına sürüp hafif kızartınız. 
6) Ekmeği fırından çıkarıp rendelenmiş peyniri eşit olarak üzerlerine teker teker serpip tekrar fırına sürünüz ve yakmadan kızartıp, fırından çıkartınız. 
7) Küçük bir kaba dizerek konsome ile bir kişiye 4'er adet olmak üzere ayrı olarak servis yapınız.


YUMURTALI KONSOME 

MALZEMELER 
1 ½ lt (6 bardak) konsome 
1 bardak süt 2 bütün yumurta 

YAPILIŞI 
1-Yumurtalari bir kaba kirin. Telle karistirarak sütü katin. Tuz, biber koyun
2-4 adet krem karamel kalibina, ya da 15 cm. Çapinda dibi düz bir kaliba bosaltin. içinde sicak su bulunan bir tepsiye oturtun. Firinda 20 dakika pisirin. 
3-Firindan ve sudan çikartip sogutun.Kaliplari ters çevirip bosaltin. Pisen yumurtali karisimi küp seklinde dograyin. 
4-Yumurtali garnitürü konsome kaselerine dagitin. Üzerine sicak konsome koyup servis yapin.

YUMURTALI KONSOMME 

Evinizde hazır et suyu varsa ondan yararlanabilirsiniz. Et suyunuz yoksa 250 gramsüt danası etini altı bardak suyla bir saat kadar kaynatın. Elde ettiğiniz et suyunu dört kâseye bölün. Her kâseye birer yumurta kırın, üzerlerine rendelenmiş kaşerpeyniri serperek servis yapın.


KONSOME (YUMURTALI) 

Büyükçe ve geniş bir tencereye ağzına 2 parmak kalana kadar su doldurup, 3 çorba kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı sirke ekleyerek suyu kaymatınız. 
Oda sıcaklığında 10 yumurtayı 2'şer-3'er kaynar tuzlu suya kırıp, yumurtaların akları sertleşip sarılarının üsıtünü örtene kadar (çılbırda olduğu gibi) poşe ediniz. 
Birer kişilik 10 kaseye yumurtaları birer birer koyup, her kaseye birer kepçe de konsome ekleyerek servis ediniz.


SEBZELİ KONSOME 

MALZEMELER 
1 ½ lt (6 bardak) konsome 
1 küçük kereviz ½ orta boy pirasa (beyaz kismi) 

YAPILIŞ TARİFİ 
1-Sebzeleri ayiklayin, kibrit biçiminde ince uzun parçalar halinde dograyin.Sicak, tuzlu suya atip 15-20 dakika haslayin.Suyunu süzdükten sonra sicak konsomeye katin.


KONSOME (KIZARMIŞ EKMEKLİ) 

20 çorba kaşığı kızarmış ekmeği birer kişilik 10 kaseye eşit olarak paylaştırıp, her kaseye birer kepçe konsome ekleyerek servis ediniz.


KONSOME A LA MAKİ LUİZ 

Bir kilogram yağsız sığır eti, kızarmış yarım tavuk, doğranmış 2 havuç, 2 soğan, 2pırasanm beyazı, 1 buke garni, 2 karanfil, 2 çimdik tuz ve 2 litre suyu bir tencereye koyup orta ateşte 8 saat kaynamaya bırakınız. Ondan sonra süzüp soğuduktan sonra üzerinden yağını alıp suyu kaldırınız. Ya da çorba yerine sıcak olarak servis yapınız. 
Not: Konsomeyi koyu şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatıp soğutunuz. Ondan sonra şişelere koyunuz. Ağızlarını mantarla düzgün ve gayet sıkı kapayınız. Bu halde kışın iki, yazın bir hafta muhafaza edilir. Bir fincan kaynar suya bundan biryemek kaşığı karıştırılır ve ala buyyon olmak üzere kullanılır.


KESTANELİ KONSOME 

Malzeme: 
Kestane 
Sebze suyu 
2 çorba kaşığı Altın Hasat Sızma Zeytinyağı 
Tuz 

Kestaneleri tencereye alın. Üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edin. Kestaneleri bu suyun içinde iyice yumuşayana dek haşlayın. Kabuklarını soyup çukur bir kaba alın. Sıcak sebze suyu ile karıştırıp blender yardımı ile iyice püre haline gelene dek ezin. Daha sonra tekrar tencereye aktarın. 15 dakika daha kaynatın. Zeytinyağı ve tuzunu ekleyip tatlandırdıktan sonra süzgeçten geçirin. Bardaklara paylaştırıp servis yapın.


EKMEKLİ KONSOME 

1 çay fincanı rendelenmiş kaşar veya beyaz peynir 
2 tane yumurta 
1 kahve kaşığı kırmızı biber 
1/4 tane bayat ekmek 
3-4 dal maydanoz 

Konsome istenilen usulde hazırlanır. Rendelenmiş peynire yumurtalar kırılır. Kıyılmış maydanoz ve kırmızı biber katılarak karıştırılır. Yarım parmak kalınlığında dilimler halinde kesilen ekmeğe peynirli bulamçtan bol miktarda sürülür ve fırına konur. Ekmekler kızardıktan sonra fındık büyüklüğünde doğranarak konsomeye ilâve edilir. 


ÇİĞDEM KONSOME 

1/2 tane havuç 
1/2 tane kereviz 
6 tane fasulye 

İstenilen usulde konsome hazırlanır. Havuç ve kerevizler saman çöpü inceliğinde doğranır. Fasulyelerin kılçıkları ayıklanır ve diğer sebzeler gibi doğranır. Bolca suyla haşlanır. Bol soğuk su ile yıkanıp konsomeye ilâve edilir.



BAHAR KONSOMESİ 

6 tane içsiz taze fasulye 
1/2 tane havuç 
1/2 tane kereviz (orta) 
1 tane kabak (küçük) 

Konsome önceden hazırlanır. Diğer taraftan sebzeler ayıklanıp yıkandıktan sonra kabağın çekirdekli kısmı çıkarılır. Bütün sebzeler bezelye büyüklüğünde doğrandıktan sonra bolca suyla haşlanır. Haşlanan sebzeler soğuk suyla yıkanır ve konsomeye ilâve edilir.

KONSOME HAVUÇ PATATES (4 AY) 

150 g havuç 
50 g patates 
1 çimdik tuz 
2 bardak berrak et suyu 

Sebzeleri küçük doğrayın et suyunda pişinceye kadar haşlayın. 

Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir.


KONSOME DOMATES PATATES (4 AY) 

150 g havuç 
50 g patates 
1 dal maydanoz 
1 çimdik tuz 
2 bardak berrak et suyu 

Sebzeleri küçük doğrayın et suyunda pişinceye kadar haşlayın. 

Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir.


KONSOME KABAK PATATES (4 AY) 

150 g kabak 
50 g patates 
1 tutam rendelenmiş Gravyer peynir
1 çimdik tuz 
2 bardak berrak et suyu 

Sebzeleri küçük doğrayın et suyunda pişinceye kadar haşlayın. 

Not: Bu yemek anne sütünün yetmediği durumlarda verilir.



KONSOME GİZ 

Malzemesi: 
8 bardak et veya tavuk suyu 
2 bardak su 
500 gr. yağsız sığır kıyması 
5 yumurta akı 
tuz 
5 dilim ekmek, 
2 kahve fincanı gravyer peyniri. 

Hazırlanışı: 
Bir kaba yumurta aklarını koyarak telle 5 dakika dövün. Sonra bunlara sığırkıyması ile 2 bardak su katın. İyice karıştırın. Sonra da yağsız et suyunu ilave edin. Kapaksız olarak çok hafif ateşte 45 dakika kaynatın. Sonra bu suyu bir peçeteden geçirerek başka bir kaba alın. Ekmeği tavla zarı şeklinde doğrayarak, fırında kızartın. Konsomeye ilave edin. Yanında rende gravyer peyniri olduğu halde servis yapın.

PEYNİRLİ KONSOME 

Malzemesi: 
8 bardak et veya tavuk suyu 
2 bardak su 
500 gr. yağsız sığır kıyması 
5 yumurta akı 
tuz 
150 gr. gravyer peynir

Hazırlanışı: 
Bir kaba yumurta aklarını koyarak 5 dakika telle dövün. Sonra bunlara sığırkıyması ile 2 bardak su katın. İyice karıştırın. Sonra da yağsız et suyunu ilave edin. Kapaksız olarak çok hafif ateşte 45 dakika kaynatın. Sonra bu suyu bir peçeteden geçirerek başka bir kaba alın. İçine tavla zarı büyüklüğünde doğranmış gravyer peynirini katarak servis yapın.


FESLEĞEN KREPLİ KONSOME (AVUSTURYA) 

4 kişilik 
MALZEME: 
Konsome: 
2 kilo parçalanmış sığır kemiği, 
tuz, 
kereviz, 
havuç, 
maydanoz kökü, 
1 dal yaban kerevizi, 
1 baş soğan
Krep: 
80 gr. un, tuz, 
90 ml süt
50 ml madensuyu, 
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı, 
1 yumurta
tereyağı, 
4 yemek kaşığı kıyılmış fesleğen. 

1. Kemikleri önce haşlayarak soğuk su ile çalkalayın. Kemikleri tekrar 1.5 litre su ve 1 kaşık tuz ile bir tencerede kaynatın. Üstünde oluşan köpüğü alın. Kıyılmış sebzeleri atın. Hepsini hafif ateşte 2-3 saat kaynatın. 
2. Soğanı soymadan ortadan kesin, yüzeylerini yağsız tavada kızartın. Soğanı atın. Çorbayı tekrar 1 saat kaynatıp, süzgeçten geçirin. Çorbayı bir gece buzdolabında bekletin. 
3. Krep için un, tuz, süt, madensuyu, sıvı tereyağı ve yumurtayı karıştırın. Karışımı 30 dakika dinlenmeye bırakın. 2 büyük krep kızartın, bir yüzüne kıyılmış fesleğen serpiştirin. 
4. Krepleri sarın, ılındıktan sonra ince dilim halinde kesin. Krepleri kaynar konsome ile sofraya getirin.


MANTARLI KONSOME 

6 kişilik 
Malzeme: 
1 büyük havuç
50 g taze mantar
1250 ml konsome (komprime olabilir), 
birkaç dal maydanoz 

Hazırlanması: 
1. Havucu soyarak minik küp halinde doğrayın ve az tuzlu suda 3 dakika haşlayın, üzerine bir miktar buzlu su dökün ve damlamaya bırakın. 
2. Mantarları mutfak kağıdı ile silin, sapların uçlarını kesin. Mantarları uzunlamasına ince ince dilimleyin. 
3. Et suyunu bir tencerede bir taşım kaynatın. 
4. Servis yapmadan az önce havuçları ve mantarları ilave edin.


KÖFTELİ KONSOME 

MALZEME 
Köfteler: 
125 g krema
30 g tereyağı, 
tuz, 
40 g irmik, 
30 g rendelenmiş parmesan peyniri, 
1 yumurta
2 çorba kaşığı kıyılmış fesleğen. 
Çorba: 
800 ml etsuyu (komprime), 
rendelenmiş hintcevizi, 
tuz, 
karabiber; 
garnitür için fesleğen yaprakları. 

1. Kremayı tereyağı ve 1 tutam tuz ile ısıtın, irmiği dökün, birkaç taşım kaynatın, 15 dakika soğumaya bırakın. Parmesan, yumurta ve kıyılmış fesleğen karıştırın. 
2. Bir tatlı kaşığının yardımı ile küçük köfteler kesin. Köfteleri kaynar tuzlu suya atın. Köfteleri kısık ateşte 3 dakika pişirin (su kaynamasın), sudan çıkartın ve soğumaya bırakın. 
3. Etsuyunu bir taşım kaynatın, hintcevizi, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Sıcaklığı azaltın, köfteleri çorbanın içinde ısıtın. 
4. Çorba kâselerine 3'er adet köfte koyun, çorba ilave edin, fesleğen yaprakları ile garnitür yapın.






























Amber rengi, berrakligi ve kuvvetli tadi ile corbalarin soylusu. Bir cok degisik teknikle yapilabiliyor. Bugunki tarif en klasik yontem olan yumurta beyazlari ile olani. Kristal berrakliginda bir konsome icin sabir sart. Ilk denemenizde iyi sonuclar alamazsaniz, yilmayin. Uzerinde calismaya devam. Konsomenizi beyaz bir tabakta sunarsaniz, berrakligi iyice gozler onune cikiyor. Garnitur olarak ben kucuk mantarlar, biber ve taze kisnis yapraklari kullandim, siz caninizin istedigini kullabilirsiniz. Ben genelde garniturleri tabaklara bolusturuyorum ve sofraya getiriyorum. Sicak konsomeyi uzerine, caydanliktan, masada servis ediyorum.


3 lt taze, ev yapimi tavuk suyu (tarifi corbalar bolumunde)

100 gr az yagli dana kiyma (tercihen incikten)

Bulabildiginiz taze otlar (10 dal kadar, feslegen, biberiye, tarhun, kekik, yabani kekik, adacayi, maydonoz...)

4 yumurtanin beyazi

1 sogan ince kiyilmis


Bir gun onceden tavuk suyunuzu yapin, suzun. Bir gece onceden kiyma, yumurta beyazi, sogan ve otlari iyice karistirin ve buzdolabina kaldirin. Ertesi gun tavuk suyunun tadini tuz (tuzluluk icin renk vermesi acisindan soya sosu da kullanabilirsiniz), karabiber ve limon suyu ile ayarlayin. Tavuk suyunun tadi konsome islemine baslamadan bitmis corba gibi olmalidir. Konsomeyi temizledikten sonra, tuz karabiber, limon suyu vs eklemek istemezsiniz. Berrakligindan caliyor.


Uygun bir tencereye tavuk suyunuzu ve et karisiminizi ekleyin. Soguk iken kabaca karistirin, bundan sonra dokunmak yok. Orta ateste hafif kaynama noktasina getirin. Tenceredeki karisim bir butun hale gelecek ve yuzeye yukselecek. Yuzeye iyice yukselince, bir kasik yardimi ile COK NAZIKCE, ortasina kucuk bir delik acin ki corba hafifce kaynayabilsin. Su anki goruntu hic istah acici olmayacak.



Tencerenin uzerine yukselen karisim, isi yardimi ile bir butun hale geliyor, corba ise hafifce kaynarken, icerisinde bulaniklik yaratan butun bilesenlerini bu yapiskan filtrede birakiyor. Konsome 1 saat cok hafifce kaynadiktan sonra, cok nazikce, tepeyi kirmadan corbayi ince suzgecten gecirin. Bu islemi cok yavas yapin ki, solid kisim kirilip tekrar kristal berrakligindaki konsomeyi bulandirmasin. Ikinci kez ince suzgecten gecirdikten sonra, butun siviyi, hala sicak iken kahve filtresinden de suzecegiz. Garniturlerinizi tabaklara bolusturun ve konsomenizi kenarindan dokerek servis edin, sonra da yorumlari dinleyin.

------------

# et suyu nun fransizca esasli ve anglo saxonlar ca da kullanilan consomme seklindeki karsiliginin turkceye gecmis hali.

# icinde ince kesilmi$ sebze parcalari ve pirinc olan modeline consomme julien der dallama fransizlar... yemek kitaplarina julyen kesilmi$ sebze gibi salakca bir terimin girmesinin muessibidir ayni zamanda... julyen kim derseniz, bilemem...

# eskiden, cift kulplu, sadece konsome servisinde kullanılan ozel bir kasesi olurdu bu corbamsinin.
halen varmıdır bilmiyorum zira; boyle 1960 model servis yapan restaurantlardan kalmamıstır herhalde hicbir yerde.
edit : bir de kapagı bulunurdu bu kasenin ki; corba sogumasin.
hatırlatma icin beata beatrixe tesekkurler.
ayrıca franszılarda her corba icin ayrı kase icat etmek adettendir sanirim, kaplumbaga corbasi da uzerinde kaplumbaga desenleri bulunan baska bir ozel kase içinde servis edilir.

# konsome aslinda et suyu degildir. et suyundan ya da franscasi fond blanctan elde edilir. fond blanc dana etinden olabilecegi gibi tavuk, kaz, ordek ve balik tanda elde edilebilr. et suyundan konsome elde etmek icinse et suyuna clarification uygulanmasi gerekir. buda et suyunu daha berrak yapar. sonucta bu sudanda envai cesit konsome elde edilir. icine ivir atarsan konsome ivir, zivir katarsan consome zivir olur ve boole gider



Konsomeyi berraklastirmak için gerekli yumurta aklari, tadini birazdegistirdiginden, et, sebze, kokulu otlar ve baharat eklenir.
Süslemede, çesitli sebzelerkullanilabilir. llke olarak yalnizca tek bir sebze süs olarak kullanilirsa da, zar biçimi dogranmis, karsit renkli 2 sebze de kullanilabAir. Havuç, salgam gibi kök sebzelerin 30 saniye kadarsuda haslandiktan sonra zarbiçimi dogranmalari gerekir.
Malzemeler
2 I (8 su bardagi) tuzsuz et (esmer et ya da tavuk)suyu yagi butunuyle almmis)
3 yumurtanin aki
125 gsigir dana ya da
tavuk kiymasi (butunuyle yagi alinmis ve iri cekilmis)
1 havuc (kazinip, ince dogranmis)
1 kereviz sapi (ince dogranmis)
1 pirasa (ayiklanip, temizlendikten sonra ince dogranmis ya da ince dogranmis sogan)
1/2 tatli kasigi kekik
1 defne yapragi
3 maydanoz dali (kiyilmis)
bir tutam
karabiber (taze cekilmis)
1/2 tatli kasigi tuz

Yapilis Tarifi
Et (esmer et ya da tavuk) suyunu büyük bir tencereye koyup, tencereyi orta atese oturtarak, bir tasim kaynatin. Bu arada yumurta aklarini bir kâseye koyup, hafifçe çirptiktan sonra, kalan bütün malzemeyi de çirparak ekleyin.
Tenceredeki et suyu kaynayinca kâsedeki karisimi tencereye bosaltip,1 - 2 kez karistirdiktan sonra atesi kisarak, tikirdamaya birakin. Malzemenin bir bölümü yüzeye çikarak, filtre görevi yapacak birtabaka olusturunca, bu tabakada beliren çatlagi bir kasikla hafifçe genisletip, pisme süresince olusacak kabaraklarin çikmasini saglayin. Konsome kisik ateste 30 dakika kadar agir agir kaynadiktan sonra, tencereyi atesten alin.
Büyük bir kâsenin üstüne bir süzgeç yerlestirip, içine birkaç kat tülbent döseyin. Tenceredeki berrak konsomenin üstündeki tabakayi kepçeyle aralayip, konsomeyi kepçe kepçe süzgeçten kâseye aktarin ve servis yapin.
Afiyet olsun...

2000gr tavuk yada sığır eti yani sekiz bardak
500 grambildiğin su
500 gra yagsız sığır kıyması
beş yumurta akı ve tuz

bir kuşaneye 5 adet yumurta akı zkoyarak, aklar beyazlaşıp da hafifz bir zköpük haline zgelinceyez kadar 5 zdakika ztelle dövmeli zsonra bunlara kesinlikle yağsız fakat kanlı ve ztaze olmak üzere yarım zkilo sığır kıyması zve ziki bardak su katarak iyice karıştırmalı sonrada bunları koyun etinden veya zsığır etinden hazırlanmış ve dondurularak züstünün zyağız alınmış sekiz bardak et yada tavuk suyunu kapaksız olarak gayet küçük ateşte 45 dakika kadar hafif zhafif kaynamaya bırakmalıdır, (et yadatavukzsuyuna kıyma katmadanda komsome yapılabilir ancak kıyma katılmadan yapılan konsomeler kıymalılar kadar nefis olamazlar)
2 kırk beş dakika sonra bu suyu zpekz incez olmayan birpeçceteden geçirmek zsuretiyle başka bir kaba zsüzdükten zsonra zet yada tavuk konsomesini taslar içinde soğuk yada sıcak servis yapmalı

---------------------
-------------------
--------------
Mutfakta bilinen 1500'ün üzerinde konsome çeşidi mevcuttur, fakat esas mesele et suyunu konsome haline getirip berraklaştırmayı yapabilmektir. Berraklaştırmaya başlamadan önce şu bilgilerin de bilinmesi lâzımdır:
Hangi kemikten yapılmış et suyu konsome yapımında kullanılabilinir?
Et suyu ılık mı kullanılmalı? sıcak mı kullanılmalıdır?
Berraklaştırmak ve kuvvetlendirmek için hangi cins kıyma lazımdır?
Kıyma nasıl terbiye edilmelidir?
İşte bu bilgilerin tümü ile hazırlanan bir konsomeye temel konsome denir. Sonra ilâve edilecek garnitür çeşitleri ile de konsome ceşitlenerek isim olarak çoğalır.


BERRAK KONSOME 

8 su bardağı tuzsuz et (esmer et ya da tavuk) suyu (yağı bütünüyle alınmış)
3 yumurtanın akı
125 g sığır, dana ya da tavuk kıyması (bütünüyle yağı alınmış ve iri çekilmiş)
1 havuç (kazınıp, ince doğranmış)
1 kereviz sapı (ince doğranmış)
1 pırasa (ayıklanıp, temizlendikten sonra, ince doğranmış; ya da ince doğranmış 1 soğan)
1/4 tatlı kaşığı kekik
1 defne yaprağı
3 maydanoz dalı (kıyılmış)
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
1/2 tatlı kaşığı tuz

Et (esmer et ya da tavuk) suyunu büyük bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, bir taşım kaynatın. Bu arada yumurta aklarını bir kâseye koyup, hafifçe çırptıktan sonra, kalan bütün malzemeyi de çırparak ekleyin.
Tenceredeki et suyu kaynayınca kâsedeki karışımı tencereye boşaltıp, 1 - 2 kez karıştırdıktan sonra ateşi kısarak, tıkırdamaya bırakın. Malzemenin bir bölümü yüzeye çıkarak, filtre görevi yapacak bir tabaka oluşturunca, bu tabakada beliren çatlağı bir kaşıkla hafifçe genişletip, pişme süresince oluşacak kabarcıkların çıkmasını sağlayın. Konsome kısıkateşte 30 dakika kadar ağır ağır kaynadıktan sonra, tencereyi ateşten alın.
Büyük bir kâsenin üstüne bir süzgeç yerleştirip, içine birkaç kat tülbent döşeyin. Tenceredeki berrak konso-menin üstündeki tabakayı kepçeyle aralayıp, konsomeyi kepçe kepçe süzgeçten kâseye aktarın ve servis yapın.

Not: Konsomeyi berraklaştırmak için gerekli yumurta akları, tadını biraz değiştirdiğinden, et, sebze, kokulu otlar ve baharat eklenir.
Süslemede, çeşitli sebzeler kullanılabilir, ilke olarak yalnızca tek bir sebze süs olarak kullanılırsa da, zar biçimi doğranmış, karşıt renkli 2 sebze de kullanılabilir. Havuç, şalgam gibi kök sebzelerin 30 saniye kadar suda haşlandıktan sonra zar biçimi doğranmaları gerekir.



SIĞIR SUYUNDAN KONSOME

2000 gram et suyu (8 bardak)
6 adet yumurta akı
500 gram su (2 bardak)
1 miktar tuz
500 gram yağsız sığır kıyması

1) Sığır eti veya kemiğinden hazırlanmış 8 bardak et suyunu iyice soğuttuktan sonra üstünde donmuş olan yağlarını almalı ve bir tarafa bırakmalıdır.
2) Sonra bir kuşaneye 3 adet yumurta akı koyarak telle 2 dakika kadar döğmek suretile aklarını hafif bir köpük haline getirmeli sonra da bu aklara, kat'iyen yağsız tarafından taze ve kanlı 500 gram sığır kıymasıyle 2 bardak adi su katmalı ve hepsini iyice karıştırdıktan sonra bunları, soğuk bir halde bulunan yağı alınmış et suyuna ilâve etmeli, sonra da kıyma ve yumurta aklı bu et suyunu ortadan daha az hararetteki ateşe oturtarak kapaksız olarak 45 dakika kadar hafif hafif kaynamaya bırakmalıdır.
3) Bilâhare tencereyi ateşten alarak, üstte birikmiş olan sıkıca köpükleri bir delikli kepçe ile alıp atmalı, sonra da bu suyu, pek ince olmayan bir peçeteden geçirmek suretile başka temiz bir tencereye süzdükten sonra suyu iyice soğumaya bırakmalı, soğuduktan sonra çay fincanlarına taksim etmek suretile servis yapmalıdır.



Tavuk veya Hindi suyundan Konsome
Tarih: 14.Oca.2007 
14 defa bakıldı

TAVUK VEYA HİNDİ SUYUNDAN KONSOME

2000 gram tavuk veya hindi
500 gram yağsız kıyma suyu (8 bardak)
6 adet yumurta akı
500 gram su (2 bardak)
1 miktar tuz

1) Tavuk eti veya kemiğinden hazırlanmış 8 bardak et suyunu iyice soğuttuktan sonra üstünde donmuş olan yağlarını almalı ve bir tarafa bırakmalıdır.
2) Sonra bir kuşaneye 3 adet yumurta akı koyarak telle 2 dakika kadar döğmek suretile aklarını hafif bir köpük haline getirmeli sonra da bu aklara, kat'iyen yağsız tarafından taze ve kanlı 500 gram sığır kıymasıyle 2 bardak adi su katmalı ve hepsini iyice karıştırdıktan sonra bunları, soğuk bir halde bulunan yağı alınmış et suyuna ilâve etmeli, sonra da kıyma ve yumurta aklı bu et suyunu ortadan daha az hararetteki ateşe oturtarak kapaksız olarak 45 dakika kadar hafif hafif kaynamaya bırakmalıdır.
3) Bilâhare tencereyi ateşten alarak, üstte birikmiş olan sıkıca köpükleri bir delikli kepçe ile alıp atmalı, sonra da bu suyu, pek ince olmayan bir peçeteden geçirmek suretile başka temiz bir tencereye süzdükten sonra suyu iyice soğumaya bırakmalı, soğuduktan sonra çay fincanlarına taksim etmek suretile servis yapmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder