12 Mayıs 2020 Salı

BÜKME NEDİR

BükmeAnadolu'da yörelere göre isimlendirmesi farklılık gösteren hamur işi börektir. Örneğin; Denizli, Uşak gibi illerde "Bütme" olarak adlandırılır. Anadolu'nun pek çok yerinde tüketilir.
Bazı yörelerde içine mercimek ya da patates konularak katlanıp tepsiye dizilerek yapılan böreklere verilen isimdir. Bazı yörelerde ise yufka ekmeği yapılırken yapılır ve yenir. Açılan yufka hamurunun içine; ebegümeciyağlıcaıspanak gibi otlar konur ve üzeri katlanarak kapatılır.

çorum, safranbolu(karabük), denizli, afyon, uşak, çerkeş(çankırı) bükmeleri
EBEGÜMECİ BÜKMESİ
İskilip, Çorum yöresi bükme tarifi
Ebegümeçli el açması gözleme tarifi de diyebiliriz. Açıkçası Emine arkadaşımdan bükme tarifini ilk duyduğumda daha aşamalı, katlamalı bir gözleme tarifi olduğunu zannettim. Ancak ikinci kez tarifi dinlediğimde gayet basit bir gözleme tarifi olduğunu anladım. Çorumlular/İskilipliler niye bükme adını vermişler bilmiyorum? İlk duyduğumda bükülerek yapılan bir hamur işi tarifi olduğunu sandım. Kolay bir gözleme tarifi olması sanırım biz hanımların daha çok işine gelecek gibi. Sizler ebegümecinin kısa ömrünü gözönünde bulundurarak iç malzemesini patates, ıspanak ve peynirle de hazırlayabilirsiniz.
Hepinize şimdiden kolaylıklar diliyorum.
Bükme hamuru için malzemeler:
2 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5-,5 su bardağı un
İç malzemesi için:
500 gram ebegümeci
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1 adet küçük boy kuru soğan
2 adet yumurta
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Bükmenin/gözlemenin içine gezdirmek için:
1 su bardağı sıvıyağ
Çorum/İskilip usulü ebegümeci bükmesi nasıl yapılır?:
Hamur yoğuracağımız kabın içerisine kuru mayayı ve toz şekeri ilave edelim.
Daha sonra üzerine ılık haldeki suyu gezdirelim.
Mayanın kabarması için hamur kabının üzerini tepsiyle örtelim.
Maya kabardıktan sonra üzerine yavaş yavaş un ilavesinde bulunalım.
Ele yapışmayan, yumuşak kıvamda bir hamur elde edelim.
Hamuru birkaç dakika özleşene kadar yoğuralım.
Mayalanması için üzerini tekrar tepsiyle kapatalım.
Hamur kabarıp, iki misli büyüklüğe ulaşana kadar iç malzemesini hazırlayalım.
Yumurtalı ebegümeci kavurması nasıl yapılır?:
Ebegümecini bol suyla iyi bir şekilde yıkayalım.
Kuru soğanı ince bir şekilde kıyarak, sıvıyağda kavuralım.
Ardından doğranmış ebemgümeçlerini ilave edelim. Bir süre bu şekilde, ara-sıra karıştırarak kavuralım.
Üzerine yumurtaları kıralım. Pulbiber ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Birkaç dakika daha bu şekilde kavuralım, altını kapatalım.
Mayalanan hamuru 16-17 bezeye bölelim.
Bezeyi un ve oklava yardımıyla, pasta tabağı büyüklüğünde açalım.
Üzerinebir kaşık  sıvıyağ gezdirelim.
Kavurduğumuz yumurtalı ebegümecinden yufkanın yarısına bir miktar koyalım.
Diğer boş olan yarısını üzerine kapatalım.
Yarım ay şeklindeki gözlemenin kenarlarından parmak uçlarımızla bastıralım. Açılmaması için.
Teflon tavada veya saç üzerinde önlü arkalı yağsız bir şekilde pişirelim.
Piştikten sonra her iki tarafına, hafif bir şekilde tereyağ sürelim.
Bütün bezeleri  bu şekilde hazırlayıp, pişirelim.
Ebegümeci bükmelerini sıcak sıcak servis yapalım.
AFİYET OLSUN...

Safranbolu Bükmesi Tarifi


Safranbolu Bükmesi Tarifi
Safranbolu Bükmesi Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru İçin:
  • 2 su bardağı ılık su,
  • 1 paket instant maya,
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağı,
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker,
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz,
  • Yeteri kadar un.
İçi İçin:
  • 250 gram orta yağlı dana kıyma,
  • 1 küçük demet ıspanak,
  • 2 adet taze soğan,
  • 1 adet orta boy soğan,
  • Yarım demet maydanoz,
  • 2 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 tatlı kaşığı karabiber,
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağı.
Üzeri İçin:
  • 1 adet yumurta,
  • 1 çorba kaşığı yoğurt.
Yağlamak İçin:
  • 1 çorba kaşığı tereyağı.
Safranbolu Bükmesi Tarifi
Safranbolu Bükmesi Yapılışı Bir kaba ılık suyu, mayayı ve toz şekeri koyalım ve eriyene kadar karıştıralım. Üzerine sıvı yağı ve tuzu ilave edelim ve karıştıralım. Unu azar azar ilave edelim ve ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım. Üzerini kapatalım ve ılık bir ortamda en az 1 saat kadar mayalandıralım. İçi için: tavaya sıvı yağı koyup biraz ısıtalım. İçine kıymayı ilave edelim ve kıyma tane tane olana kadar kavuralım. Kıyma rengini değiştirmeye başladığında 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edip karıştıralım ve soğumaya bırakalım. (aslında tarifin orijinalinde kavurma kullanılır) Başka bir kaba ince ince doğradığımız taze soğanları, kuru soğanı, maydanozu ve ıspanakları koyalım. (ıspanak yerine pazıda kullanabilirsiniz) Üzerine sonra, 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edelim ve hacimleri küçülene kadar ovarak karıştıralım. Sonra karabiberi ve kavurduğumuz kıymayı ilave edip karıştıralım. Mayalanan hamuru 6 eşit parçaya bölelim ve hamurlara yumurta şekli verelim. Tezgaha un serpelim. Uzun bir hamur olacağı için, hamuru önce parmak uçlarımızla tutarak uzatalım. Daha sonra merdane ile boylamasına açmaya devam edelim. Hamuru açtıktan sonra, hamurun her yerine kıymalı harçtan serpelim. Sonra hamurun önce bir tarafını içe doğru bükerek kapatalım. Daha sonra hamurun diğer tarafını diğer hamurun üzerine gelecek şekilde içe doğru bükerek kapatalım. Bir kaseye yumurtayı ve yoğurdu koyalım ve çırpalım. Hazırladığımız yumurtalı yoğurtlu karışımı pidelerin üzerine sürelim. Önceden ısıtılmış 210-220° fırında altı ve üzeri kızarana kadar pişirelim. Safranbolu Bükmelerimizi fırından alır almaz üzerlerine tereyağı sürelim ve sıcak sıcak servis yapalım. (tereyağı yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlıyor) Not: 6 adet çıkıyor.

Ispanak Çöreği - Bükme - Denizli

MALZEMELER: • 1 kg. un • 1 tatlı kaşığı tuz • 1 kg. ıspanak • 1 su bardağı zeytinyağı • 2 adet soğan • 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber • ½ kg. çökelek
HAZIRLANIŞI: Un ve tuz karıştırılır ve su katılarak hamur hazırlanır. Ispanak yıkanır ve doğranır. Üzerine soğan rendelenir. Çökelek, zeytinyağı, toz biber ve tuz eklenerek karıştırılır. Hamurdan yufka açılır ve içine hazırlanan içten koyup kapatarak sacda pişirilir. Pişirirken iki tarafı yağlanır. SERVİS: Sıcak olarak servis yapılır. Tarif: Mecime YAĞDI Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yöresel Yemek Yarışması
ÇORUM BÜKMESİ
Bükme (Uşak)
Un
Su
Tuz
Lor
Maydanoz
Ispanak
Kabak
Soğan
Patetes
Un su ve tuz ilave edilerek hamur hale getirilir. Hamur bezelere ayrılır. Bezeler oklavayla ince açılır.İçine isteğe göre iç malzemesi konulur (lor, maydanoz, ıspanak, kabak, patates). Sonra yarım ay şeklinde kapatılır ve saçta odun ateşinde pişirilir. Pişerken altı ve üstü hafif yağlanır. Sıcak servis edilir.
badıma bükmesi (çankırı çerkeş)

Malzemeler
İç Malzeme
2 kg badıma
4 büyük soğan
2 kaşık tereyağı
4 yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz, karabiber, pul biber
Hamur Malzeme
2 kase un
1 su bardağı ılık su
1 paket mayanın yarısı
1 tatlı kaşığı tuz
Tencerede soğan yağ ile pişirilir, üzerine badıma eklenir. Hepsi pişene kadar kavrulur. Soğuduktan sonra içine yumurta kırılır ve karıştırılır.
Ayrı büyük bir kapta un , su, maya ve tuz yoğurulur. Küçük bezelere bölünür. Bezeler oklava ile açılarak içine hazırlanmış iç malzeme koyulur. Hamur yarım daire şeklinde katlanır ve saçta pişirilir. (Teflon tavada da yapılabilir.)



Haşhaşlı Mercimekli Afyon Bükmesi (Orijinal Tarif)

Haşhaşlı Mercimekli Afyon Bükmesi (Orijinal Tarif) Tarifir
1 lt su
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Açmak için; nişasta ve un
Arasına sürmek için :

150 gr tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı sıvı yağı
1 su bardağı haşhaş
İç harcı için :

2 adet kuru soğan
2 su bardağı yeşil mercimek
Tuz
Karabiber
2 bardak su
Haşhaşlı Mercimekli Afyon Bükmesi (Orijinal Tarif) Tarifi Yapılışı
Merhabalar bugün sizlerle orijinal afyonbükmesi tarifi vereceğim çıtır çıtır tadına doyamayacağız bir börek bu malzemeler 2 tepsilik 1 tepsi yapmak isterseniz bütün malzemelerin yarısını kullanmalısınız.

Yoğurma kabına 5 bardak un koyarak başlayın .
Üzerine suyu, sirkeyi ,yoğurdu ve tuzu ekleyip yoğurmaya başlayın kontrollü bir şekilde un ekleyin kulak memesinden biraz daha yoğun ama yumuşak bir hamur yoğuralım çok iyi yoğurun pürüzsüz bir hamur olmalı üzerini örtüp dinlendirmeye bırakalım.
İç harcı için; kuru soğanları yemeklik doğrayıp bir fincan sıvı yağ ile kavuralım.
Bu arada mercimekleri yıkayıp sıcak su ile ıslatalım.
Soğanlar kavrulurken suda beklesin soğanlar kavrulunca salçayı da katın biraz kavurun.
Suyunu süzüp yıkadığımız mercimekleri soğana ekleyelim.
1-2 karıştırıp iki bardak sıcak su ekleyip kaynayınca altını kısalım.
Tuzunu ve karabiberi ekleyip suyunu çekip yumuşacık olana kadar pişirelim.
Hiç su kalmayacak ve yumuşacık olacak tamamen soğusun kullanırken ılık bile olmasın.
Tereyağını eritip üzerine zeytin yağının ekleyip soğumaya bırakalım.
Uygun bir kapta haşhaş ve sıvı yağı karıştıralım çok sıvı olmayan akışkan bir kıvam olmalı.
En az yarım saat dinlenen hamuru 4 eşit parçaya bölelim ilk hamurumuzu açabildiğimiz kadar açalım.
Çok ince olmasına gerek yok açmak için un ile nişastayı karıştıralım .
İstediğimiz büyüklükte açınca ilk önce tereyağ ve sıvı karışımından 3 veya 4 kaşık üzerine gezdirip elinizle yüzlerce sürelim.
Haşhaşlı yağlı karşımdan sürüp aşağıda görüldüğü elimizle çekiştirip biraz daha inceltelim.
Sonra ilk yufkayı katlayıp kenara alalım, ikinci yufkayı da aynı şekilde açıp ilk katladığımız yufkayı tam ortasına koyup katlayarak birleştirelim.
Katlarken aralarına yağ ve haşhaş tan sürelim .
Katlama işlemi bitince kapaklı bir kaba koyup buzdolabına kaldıralım .
Diğer iki yufkayada aynı işlemi yapalım.
Bir gün önceden hazırlayıp dolapta bekletirseniz çok daha güzel olacaktır yada en az 4 saat kadar bekletmelisiniz.
Mercimekli harcıda önceden hazırlayın tamamen soğuk olması gerekiyor sıcak olursa hamur kendini salar.
Dolaptan çıkarttığımız yufkalar elimize veya oklavayla biraz açtırıp 4 cm çapında keselim sonra oklava veya merdane ile açalım içine mercimekli harçtan koyup sıkıştırmadan kapatalım, ters çevirip ek yeri alta gelecek şekilde yağlı tepsiye yerleştirelim .
Bütün hamur bitince üzerine yağlı haşhaş sürelim ama yağı fazla haşhaşı az olsun kıyır kıyır tadına doyulmaz böreklerimiz hazır.
180 derecede pişirelim. Afiyet olsun.







ankara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder