12 Mayıs 2020 Salı

ISLAMA NEDİR



ıslama (belirtme hâli ıslamayıçoğulu ıslamalar)|ıslama}}

[1] Islamak işi.
[2] (Zonguldak ağzı) Sigaraböreği biçiminde kesilmiş hamurları hindi suyunda pişirerek yapılan bir çeşit yemek.
[3]  (EskişehirZonguldakÇankırıGümüşhane ağzı) Doğranmış ekmeği yağ ile sıcak su ya da et suyuyla sahanda pişirerek yapılan bir çeşit yemek.
[4]  (KastamonuOrduGümüşhane ağzı) Yumurta karıştırılmış yağlı suya ekmek doğranarak yapılan bir çeşit yemek.
[5]  (Muğla ağzı) Turşu.
Ülkemizin Birçok yerinde tirit adıyla anılan bu yemeğimiz, benim çocukluğumun en sevdiğim yemekleri arasında yerini almış bir yemektir. Genellikle öğlen yemeklerinde alelacele bir şeyler hazırlamak yahut az malzemeyle lezzetli bir şeyler yapmanın adıydı ıslama yemeği.




ADAPAZARI ISLAMA KÖFTE
Islama köfte nasıl yapılır? - Yemek Haberleri
Adapazarı'nın meşhur ve vazgeçilmez lezzeti olan ıslama köfte toplumuzda severek tüketilmektedir. Ağızda bırakan lezzeti ve sunumu ile dikkat çeken ıslama köfte tarifi internette araştılıyor. Peki, ıslama köfte nasıl yapılır? Adapazarı'nın meşhur lezzeti ıslama köfte için gerekli malzemeler nelerdir? İşte ıslama köfte tarifi...

Islama köfte malzemeleri nelerdir?
-500 gram kıyma
-1 adet kuru soğan
-1 su bardağı ekmek içi
-1 yemek kaşığı süt
-1 silme tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı kimyon
-1 silme tatlı kaşığı karabiber
-2 yemek kaşığı sıvı yağ

Sunum için:

-18 dilim ekmek
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1 tepeleme tatlı kaşığı toz kırmızı biber
-5 su bardağı su
-1 adet et bulyon

Islama köfte nasıl yapılır?
-Köfte için gereken kıymayı derince bir kaba alın, içerisine soğanı rendeleyin ve gereken diğer malzemeleri de ekledikten sonra güzelce yoğurun.
-İyice yoğurduğunzu köfte harcını, streç filmle kapatın ve yaklaşık 1 saat buzdolabında dinlenmeye bırakın.
-Köfte harcı iyice dinlendikten sonra şekillendirin ve ızgara da ya da az yağda kızartın.
-Köfteler pişerken, diğer tarafta bir tencereye suyu alın, su kaynamaya başlayınca içine et bulyonu atın ve et bulyon eriyene dek karıştırın.
-Küçük bir tavada tereyağını eritin ve içerisine toz kırmızı biberi atın, hızlıca birkaç kez karıştırın ve ocağın altını kapatın.
-Hazırladığınız tereyağlı biberi, et suyuna boşaltın ve güzelce karıştırın.
-Dilimlediğiniz ekmeklerden birer birer alın, hazırladığınzı et suyu sosuna batırın ve ızgarada her iki yüzünü de hafifçe kızartın.
-Soğanları ve domatesleri dilimleyin, biberleri de yıkayın ve hepsini ızgara da hafifçe közleyin.
-Servis tabağına ızgarada kızarttığınız ekmek dilimerini alın. Üstlerine sostan çok az bir miktar daha gezdirin.

-Köfteleri de üzerine dizin. Ardından servis edin.


Soğanlı Ekmek Islaması (Seben Bolu)



4 dilim köy ekmeği
3 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salça
250 gr hazır kavurma et (etsiz de yapılabilir)
Tuz
Karabiber
Pul biber

Ekmekleri küp küp doğranır.
Soğanları yemeklik, küp küp doğrayarak tereyağında 8-10 dakika kadar kavrulur.
Salça, tuz, karabiber ve pul biberi katıp kavurmaya devam edilir.
Kavurma eti de ekleyip karıştırarak 5 dakika daha kavrulur.
Üzerine sarımsak yoğurt eklenebilir.

ISLAMA ET BOLU
Islama Et (Dörtdivan Bolu)

Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi


2 kg. dana eti
Patatesli köy ekmeği
Pul biber
Kekik
Tuz

Bayatlamış patatesli ekmek soba üzerinde veya tavada kızartılır. Tepsiye doğranır. Etler kuşbaşı doğranıp, iyice yıkanır ardından haşlanır. Tepsiye dizilen ekmekler haşlama suyuyla ıslanır. Üzerine etler konulur. Son olarak üzerine pulbiber, kekik serpilirek servise hazır hale getirilmiş olunur.




ANKARA ISLAMASI


2 adet soğan
Yarım su bardağı kuru domates
3 veya 4 adet kuru biber
1 adet bayat ekmek
1 yemek kaşığı salça
Yağ
Su
Karabiber
Pul biber
Tuz

Soğanlar iri iri doğranıp tencerede pembeleşinceye kadar kavrulur. Kuru biber ve kuru domatesler de doğranıp soğanlara eklenir. 2 su bardağı su ilave edilir ve 10 dakika pişirilir. Üzerine tuz ve baharatlarda eklenir. Parçalanmış ekmeklerin üzerine dökülür.

KASTAMONU SARIMSAKLI EKMEK ISLAMASI
Yarım Köy Somunu (1 kg.)
400-500 gr. Yoğurt
3 Diş Sarımsak
1 Tatlı Kaşığı Tuz
3 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 lt Su ( Ekmeğin Su Çekmesine Göre Çoğaltılabilir)
İç olarak (üstüne) Kıymalı veya patates yemeği gibi iç hazırlanır ve üzerine dökülür.

Su kaynatılır, tuz eklenir.
Ekmekler yuvarlak fırın tepsisine (32 cm çap) koparılır.
Üstüne su eklenir 10 dakika beklenir ve sonra suyu süzülür.
Üzerine sarımsak yoğurt dökülür.
En son tereyağı eklenir ve sıcak servis edilir.


Yufka Islaması

8 diş sarmısak
1 yemek kaşığı domates salça
1 yemek kaşığı margarin
1 tatlı kaşığı tuz
3 adet kuru yufka
500 gr kuşbaşı et

Etler düdüklü tencereye alınır ve kapağı tam kapatılmadan suyunu salana kadar biraz pişirilir. Sarmısakların kabukları soyulur. Suyunu salan ve rengi dönene etlere küçük küçk doğranmış sarmısak ve domates salçası konur ve etlerin üzerine çıkacak kadar sıcak su ve arzuya göre tuz,sana margarin ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak haşlanır. Kuru yufkalar fırına verilerek ısıtılır ve gevrekleştirilir. Yeteri kadar fırında tutulan yufkalar çıkarılır ve ısıya dayanıklı bir tepsiye büyük parçalar halinde yerleştirilir. Düdüklüde pişirilen etin suyu yufkaların üzerine gezdirilir. Kuzu kol etleri ile süslenir.Yufka Islaması servise hazırdır.

Kuzu Islama ve Fesleğenli Cacık

Malzemeler: (4 kişilik)
6 adet kurutulmuş yufka
2 yemek kaşığı salça
250 gr kuşbaşı kuzu eti
100 gr yeşil biber
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
50 gr margarin
4 bardak su
Bir çay bardağı ceviz içi
Bir tutam maydanoz
1 adet Sütaş Kolay Cacık
Bir tutam taze fesleğen

Yapılışı
Kurutulmuş yufkalar bir kasenin içerisine kırılır. Biberler ve soğan küp şeklinde doğrandıktan sonra margarin ile sote edilmeye başlanır içerisine et ilave edildikten sonra salça, tuz ilave edilerek 30 dakika pişirilir. Daha sonra suyu ile birlikte etler yufka üzerine dökülüp üzerine kırılmış ceviz içi ve karabiber serpiştirilip maydanoz ile dekore edilir. Taze fesleğen çok ince şekilde kıyıldıktan sonra Sütaş Kolay Cacık ile karıştırılarak servis kasesine koyulup kuzu ıslama ile birlikte servis edilir.


ZONGULDAK KIYMA ISLAMASI

1 ince kıyılmış soğan
300 gram kıyma
4 su bardağı sıcak et suyu veya su
1 çorba kaşığı salça
5 yufka (kuru)
2 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ
Tuz
Karabiber

Orta boy bir tepsiye elinizle yufkaları kırıp düzgünce yayın. Bir tencerede soğanı ve kıymayı koyup güzelce kavurun. Salçasını tuzunu ve karabiberini ilave edin. İçine sıcak et suyunu koyup suyla da güzelce kaynatın. Tepsideki yufkanın her tarafına eşit olarak kepçeyle döküp üzerini bir kapakla kapatın. Beş dakika kadar yufkaların kabarmasını sağlayın. Arzuya göre yanına turşu koyup, sıcak servis yapın.

KASTAMONU ISLAMASI (BANDUMA)


Malzemeler:
1 adet yarım hindi veya bütün tavuk
7 adet kuru yufka
500 gram dövülmüş ceviz
500 gram tereyağı
50 gram pul biber
1 çorba kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

Hazırlanışı:
Yarım hindi veya bütün tavuğu tencereye koyun, suyunu da ilave ettikten sonra tuzunu ve pul biberini atıp kısık ateşte yaklaşık 90 dakika süreyle pişirin. Pişen tavuğun suyunu ayrı bir tencereye alın, tavuğu iyice didikleyip karabiberle harmanlayın. Tencereye aldığınız tavuk suyuna 250 gram tereyağı ekleyip kaynatın. Yuvarlak börek tepsisinin içini güzelce yağlayın. Yufkaları 10 santim uzunluğunda 2 parmak genişliğinde kesin, kestiğiniz her parçayı hazırladığınız tereyağlı ve tavuk sulu tencereye batırarak dürüm yapın. Yağlı tepsiye ufak dürümler halinde dizmeye devam edin. 250 gram tereyağını iyice kızartın, tepsiye dizdiğiniz dürümlerin üzerine fırçayla tereyağı sürün. Didiklenmiş tavuğu dürümlerin üzerine serpiştirin. Dövülmüş cevizi ilave ettikten sonra tekrar üzerine dürüm dizip, tekrar fırçayla yağlayın. Aynı şekilde tavuk ve cevizi ilave ettikten sonra işlemi bitirin. Ocağı yakıp kısık ateşte altı kızarıncaya kadar pişirin ve sıcak olarak servise sunun.


BOLU BULGUR ISLAMASI

Köfteler İçin:
2 su bardağı köftelik bulgur
1 yemek kaşığı biber salça
1 tatlı kaşığı domates salça
1 yumurta
1 çay kaşığı kimyon
5-6 yemek kaşığı un
Karabiber
Tuz
Islatmak ve yoğurmak için yeterince su
Çorba Suyu İçin:
2-3 kaşık tereyağı
2 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salça
2 yemek kaşığı domates salça
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
Yarım limon suyu
1 kase haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi

Köfteler için bulguru, salçalar, kimyon, karabiber, az tuz ve biraz su ile ıslatıp yoğurun. Üzerini kapatıp 20-30 dk. bekletin.
Misket kadar köfteler yuvarlayın
Çorba suyunu hazırlayıp köfteleri içine atarak kaynatın.


BARTIN ISLAMASI
Islama - Bartın
Bartın Mutfağından Islama
Malzemeler:
5 Adet Kuru Yufka 150 gr. Kuru Soğan 100 gr. Kıyma 1000 gr. Su 70 gr. Ayçiçek Yağı 5 gr. Tuz
Hazırlanışı:
Tepsinin içine kuru yufkalar kırılır. Ayrı bir tavada sıvı yağda kıyma ve doğranan soğanlar kavrulur. Ayn bir tencerede sıvı yağ ve tuz ilave edilen su kaynatılır ve yufkaların üzerine önce su sonra soğan ve kıyma karışımı dökülerek servis edilir. Afiyet Olsun.

SİNOP ISLAMASI


500 gr tavuk
2.5 su bardağı un
1 su bardağı çekilmiş ceviz
Tuz

Kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlanarak ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır. İnce şekilde açılır, kızdırılmış sac üzerinde pişirilir. Birer birer rulo şeklinde bükülerek yassılaştırılır. Tepsinin derinliği yüksekliğinde kesilerek tepsiye sıralanır. Yağlı et suyu sıcak olarak bol oranda tepsideki yufkaların üstüne dökülür. Bol bol dövülmüş ceviz serpilerek haşlanmış tavuk eti ufak ufak parçalara ayrılır ve üzerine konur. Sıcak olarak servis yapılır.









GÜMÜŞHANE EKMEK ISLAMASI

GÜMÜŞHANE FETİR ISLAMASI

GÜMÜŞHANE TURŞU ISLAMASI
Turşu Islaması
• Ekmek
• Lahana turşusu
• Salça
• Tereyağı
• Su


Yeteri kadar ekmek ağza sığacak şekilde doğranarak genişçe bir kaba konulur. Yeteri kadar turşu bıçak yardımıyla doğranarak yıkanıp tuzu alınır. Turşunun içine yeteri kadar salça ve ekmekleri ıslatacak kadar su konularak kavrulur. Kavrulan turşu ekmeklerin üzerine dökülür, sıcak olarak yenilir.


EKŞİMİK ISLAMASI (İİŞİMİK ISLAMASI) ÇANAKKALE TRAKYA BALKANLAR

2 Çorba kaşığı tereyağı
2 kase ekşimik
1 tatlı kaşığıçörekotu
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
Tuz (gerekirse)

Bir sahanda tereyağını eritin, Ekşimiği koyup bir iki kere çevirin üzerine çörekotu ve kırmızı biberi serpiştirip sıcak olarak servis yapın
Ekşimik tuzsuz ise üzerine tuz de serpebilirsiniz,  Göçmenler tarafından bilinen ve kahvaltıda yenen bir yiyecektir.


İncir Islaması (Aydın)

600g. kuru incir
2,5 su bardağı süt
1 çay kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
2/3 su bardağı dövülmüş ceviz içi

İncirleri yıkayıp bir tencereye alın. Süt ve vanilyayı karıştırıp ayrı bir tencerede kaynatın ve incirlerin üzerine gezidrerek dökün. Kısık ateşte pelteleşinceye kadar pişirin. Ateşten alıp soğumaya bırakın. Diğer yanda dövülmüş ceviz içi ile tarçını karıştırın. İnciri kaselere bölün üzerine tarçın ceviz karışımı serpiştirip servis edin.
















































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder