13 Mayıs 2020 Çarşamba

DÖNDERME NEDİR



DÖNDERME
Dönderme Türk mutfağında yumurtalı ekmek türü
Patates Döndermesi - Nefis Yemek Tarifleri

Sanırım adını diğer tarafını dönderip pişirmekten alıyor
Dönderme:Tavanın kapağından yararlanarak altı üstü çevrilerek yapıla bir kızartma çeşidi.
Şalpazarında Dönderme: Çoğunlukla mısır unu ile karıştırılan malzemenin tavaya dökülüp bir yüzü kızartıldıktan sonra diğer tarafının çevrilip pişirildiği kızartma şeklidir. Yörede “kızartma” tabiri yağın içine atılıp pişirmeyi ifade ederken “dönderme” tavada her iki tarafın çevrilip pişirilmesini ifade eder. Patlıcanı doğrayıp yağın içine attığınızda bu kızartmadır. Patlıcanı haşlayıp mısır ununa buladıktan sonra tavaya boşaltıp bir yüzünü pişirdikten sonra kapağı yardımıyla çevirip diğer yüzünü pişirirseniz bu dönderme olur.

Dönderme Karadeniz  Giresun ve de o bölgelere ait lezzet.Çeşitli sebzelerden yapılıyor özelliği sebzelerin "taze fasulye,sultani bezelye,çeşitli otlar hodan" vs in yarı diri kıvamda haşlanması süzülüp mısır ununa bulanıp ister tereyağı ile ki en lezzetli halidir tereyağlısı ve de sıvıyağ ya da margarin ile dönderme tavasında alt üst edilerek kızartılmasıdır.Dönderme tavalarının düz kapağı ile dönderip kızarttığımız sebzeleri çok rahat alt üst ediyoruz






4- DÖNDERME (yeşillik kızartması)
( Bu yemek yeşil bitkilerden yapılır. Her bitkinin adına göre, dönderme yemeğinin adı değişir. Örneğin: Taze fasulye döndermesi, kara lahana çiçeği döndermesi, külür başı döndermesi, çekülge döndermesi, vb…)
Adları çeşitlidir ama yemeğin yapılışı aynı olduğundan, örnek olarak birini anlatalım…
Malzeme : Külür başı, yeşil soğan, hoşgıran yaprağı, vs…Yeterince mısır unu
Yapılışı : Yeşillikler temizlenir, yıkanır. İnce -2cm-doğranır. Hafif tuzlanır. Biraz bekletilerek tuzun sinmesi sağlanır. Kararınca mısır unu ile karıştırılır. Dönderme tavasında kızartılır. Sıcak yenmesi tercih edilir.

Yemekler/Mustafa Hacıalioğlu






KIRŞEHİR DÖNDERMESİ
Dönderme, Türk mutfağından bir yumurtalı ekmek türü.

Kırşehir ve çevre illerin özellikle kırsal kesimine ait bir yiyecek türü. Bir çeşit yumurta pişirme şekli ya da yumurtalı börek de denebilir.

Yapılışı
Tereyağ tavada eritilir. Yufka ekmek kızgın tereyağın bulunan tavaya düzgün bir biçimde serilir. Tavadaki yufka ekmeği üzerine yumurta kırılılır. Yağdan kızaran ekmeğin ön yüzü muntazamlı şekilde ters çevrilerek yumurtalı kısımın da kızarması sağlanır. Pişen yumurtalı ekmek yufka içerisine, dürüm denen şekilde sarılarak yenilir. Dönderme ekmeğin içine peynir koyarak yapılan peynirli dönderme çeşidide vardır. Dönderme hızlı, pratik, besleyici ve doyurucu bir yiyecektir. Hızın, zamanın ve pratiklik gerektiren göçebe kültürü için hızlı bir karın doyurma şekli, makbul bir çoban azığıdır.
VIA:@arzummmutfakta
Sağlıklı, mutlu bir hafta başlangıcı olsun Hepimize Kırşehirli bir abimden aldığım keşfedilmemiş bir tarif daha bırakıyorum sayfama güzel Takipçilerim yumurta yemeyen çocuğunuz varsa yada benim gibi yumurtayla aranız yoksa buyrun harika bir tarif az malzeme ile nefis bir lezzet 👌👌👌👌😋😋😋😋😋
Dönderme
Malzemeler:
🍀3 adet yumurta 🍀1 küçük çay bardağı sıvıyağ 🍀yarım çay kaşığı tuz
🍀1 çay kaşığı karbonat 🍀biraz beyaz peynir veya kaşar peyniri
🍀1 su bardağına yakın un (eleyin)
Hazırlanışı:
Yumurta ve yağı tel çırpıcı ile çırpın un,tuz,karbonat ve peyniri ekleyip tekrar çırpın pankek kıvamında olacak tavanızı bir defaya mahsus az yağlayın tavaya iki yemek kaşığı dökün zaten yayılıyor  kısık ateşte alt üst döndererek pişirin (adını da burdan alıyor sanırım)afiyet olsun .
.
.
.
.
.
.
.
#kahvaltı #kahvaltıkeyfi #ankara #çankırıkızı #mutfaktakigurme #pratiktarifler #kolaytarifler #eniyilerkeşfette #denenentariflerim #droutker #yemekgram #yemekrium #keşfet #keşfetteyiz #sunum #sunumönemli #foodphotography #keşfettreni #food #foody #nefissunumlardurağı #nefisyemektarifleri #dönderme
Dönderme Malzemeler: 🍀3 adet yumurta 🍀1 küçük çay bardağı sıvıyağ 🍀yarım çay kaşığı tuz 🍀1 çay kaşığı karbonat 🍀biraz beyaz peynir veya kaşar peyniri 🍀1 su bardağına yakın un (eleyin) Hazırlanışı: Yumurta ve yağı tel çırpıcı ile çırpın un,tuz,karbonat ve peyniri ekleyip tekrar çırpın pankek kıvamında olacak tavanızı bir defaya mahsus az yağlayın tavaya iki yemek kaşığı dökün zaten yayılıyor kısık ateşte alt üst döndererek pişirin (adını da burdan alıyor sanırım)afiyet olsun . . . . . . . .


Dönderme 😍😋#dönderme #yufkaekmek #köyekmeği


KIRIKKALE DÖNDERMESİ

https://www.kulturportali.gov.tr

1 yufka
1 yumurta
1 kaşık tereyağı

Tavaya tereyağı konarak eritilir. Yufkanın içerisine yumurta kırılarak tavaya sığacak şekilde katlanır. Tereyağı kızınca yufka tavaya konur. İki yüzü de pisince ikinci bir yufkaya sarılarak dürüm yapılır.

Not: Yumurta yerine peynir de konulabilir. Arzuya göre içi boş olarak da yapılır.



DÖNDERME 
@yemekleralemi_... Bu tarifimi paylaşmayan sayfa kalmadı herhalde ☺️
Sayfamda ki en beğenilen,paylaşılan ve kaydedilen tarif.Bizim evin en sevilen kahvaltılığı.
En pratik tariflerimden bir tanesi..
Hazırlaması sadece beş dakika. (Böreklik yufkayla değil yufka ekmekle yapınca daha güzel olur)☺️❤️💜)
DÖNDERME
 1 tane köy yufkası
2 tane yumurta
1 kase kaşar peynir
Maydanoz-dereotu
Pul biber
(Yufka ve peynirin tuzu yeterli geliyor.Tuz eklemeyin)
Kızartmak için sıvıyağ 
yapılışı

Yufkayı düz bir zemine yayın.yumurtayı ortasına kırıp tuz ve karabiberini atın.elinizle yufkanın her yerine yumurtayı sürün.bir ucunu ortaya doğru katlayın.diğer ucunuda hafif onun üstüne gelecek şekilde katlayın.sonra bu işlemi tekrarlayın katladığınız yere peynirle yeşillikleri koyup  yufkaya zarf  yani gözleme şekli verin.az yağ gezdirdiğiniz kızgın bir tavaya koyup üstüne bir tane yumurta kırın.susam ve çörekotu serpin.her iki tarafınıda kızartın. sıcak servis yapın. #feedfeed#foodgasm#food#huffposttaste#f52gram#foodblogger#foodlover#yummy#instagood#instalike#objektifimden#mutfağım#akşamçayı#çaykeyfi#kurabiyeler#mukemmellezzetler#sunumdenizi#yasamtarziniz#tarifsepetiniz##tarifimcahideye#tarifvesunum#onlinetarifler#sunumyeriniz#cheflerintarifler##engüzeltarifler#engüzeltarifler#sunum_perim#tariflisunumlar#dönderme#kahvaltılıklar#keşfet
1 tane köy yufkası 2 tane yumurta 1 kase kaşar peynir Maydanoz-dereotu Pul biber (Yufka ve peynirin tuzu yeterli geliyor.Tuz eklemeyin) Kızartmak için sıvıyağ
yapılışı 
Yufkayı düz bir zemine yayın.yumurtayı ortasına kırıp tuz ve karabiberini atın.elinizle yufkanın her yerine yumurtayı sürün.bir ucunu ortaya doğru katlayın.diğer ucunuda hafif onun üstüne gelecek şekilde katlayın.sonra bu işlemi tekrarlayın katladığınız yere peynirle yeşillikleri koyup yufkaya zarf yani gözleme şekli verin.az yağ gezdirdiğiniz kızgın bir tavaya koyup üstüne bir tane yumurta kırın.susam ve çörekotu serpin.her iki tarafınıda kızartın. sıcak servis yapın








KÖY YUFKASIYLA DÖNDERME
 Dönderme tarifi; ▪︎ 5 adet yeşil soğan ▪︎1 tutam maydonoz ▪︎ biraz kasar peyniri ▪︎ 1 parça beyaz peynir ▪︎1 tutam tuz ▪︎1 tutam pulbiber ▪︎1 tutam karabiber ▪︎1 tutam kırmızı toz biber Yumurtalı dönderme tarifi; ▪︎2 adet yumurta ▪︎isteğe bağlı kaşar peyniri koyabilir. AFIYET OLSUN

KONYA DÖNDERMESİ

Nermin Erkoyuncu

Yufka ekmek 3 adet
Tereyağı (erimiş) 6 yemek kaşığı
Un 6 yemek kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı

Yufkaları sula, yumuşayınca ortadan ikiye böl. Tereyağının bir kaşığını tavaya koy. Bir parça yufkayı ikiye katla, tavaya koy. Yumurtanın birini tabağa kır, bir kaşık un, biraz tuz koy, çırp. Yumurtayı yufkanın üzerine dök, yay. Yumurta kabarıp, pişince çevir, biraz da öbür tarafını kızart. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırla, kızart.




Taze Fasulye Döndermesi..( Kızartması )visnap.blogspot.com.

Malzemeleri:
Yarım kilo taze fasulye
Bir miktar mısır unu
Tereyağı
Tuz
Yumurta
Su

Tarifi:
Taze fasulyelerimizin uçlarını ayıklayıp yıkayalım.İster bütün,ister ortadan ikiye keselim.Bol tuzlu su da hafif diri kalacak kıvamda haşlayalım.Güzelce süzelim.Bir tepsi de mısır unu ile tuzu karıştırıp haşlanmış taze fasulyelerimizi bu mısır unlu karışımla  bulayalım her taraflarını.

Dönderme tavasına bir miktar tavayı yağlayacak kadar tereyağ koyalım.Kızınca tereyağımız mısır unlu taze fasulyelerimizi sıralayalım kapağını da kapatıp pişirmeye başlayalım.Altı pişince kapak vasıtasıyla öbür tarafını alt üst edelim bir miktar daha tereyağı koyalım.

İsterseniz çiçek yağıda olur da tereyağı gibi lezzetli olmaz.Size kalmış tercihinizi yaparsınız artık.Ve bu aşamada eğer istenirse yumurta kıralım.Yumurta sayısı o da size kalmış biz iki tane kırdık.Yumurtaları da pişince servis tabağına kapak vasıtasıyla alıp sıcak servis edelim.

 Aşağıda tavamın  fotoğrafını da sizlerle paylaştım bilmeyenler,görmeyenler için.Fikir vermesi açısından.Dönderme  tavası dedikleri mutfağımın olmazsa olmazlarından.Bir adı da balık tavası .

Afiyet bal olsun yapacak olanlara.Sevgilerimle.

ISIRGAN OTU DÖNDERMESİ

Millî Eğitim Bakanlığı

500 gram ısırgan otu
2 yumurta
2 yemek kaşığı un
½ zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz

Isırgan otu temizlenir, yıkanır ve ince ince doğranır.
Doğranan ısırgan otları derin bir kâseye konulur, üzerine yumurta, un ve tuz ilave edilerek karıştırılır.
Tavaya zeytinyağı konulur ve karışım, tavaya eşit şekilde dağıtılır.
Altı kızarınca ters çevrilerek diğer yüzeyi de kızartılır.
Servis tabağına alınarak yanına isteğe bağlı yoğurt ve kurutulmuş kırmızıbiber kızartması ile servis edilebilir.

Dalgan (Isırgan) döndermesi. 

Malzemeler: 1 bağ dalgan, 2 yumurta, 1  orta boy tahta kaşık dolusu un, 1 fincan zeytinyağ, tuz.
                  Üzerine: Sarımsaklı kese yoğurdu, kırmızı toz biber.
Yapılışı: Dalgan yıkanıp ince ince kıyılır. İçine un,yumurta yağ,tuz konarak karıştırılır.10 dak. bekletilir. Teflon tava çok az yağlanır.Hazırlanan malzeme 2' ye bölünür. Yarısı teflona boşaltılıp kaşıkla düzeltilir.Kızık ateşte bir tarafı pişirilir. Çevrilip diğer tarafı pişirilir. Servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve zeytinyağda kızartılmış kırmızı toz biber gezdirilerek servis yapılır.

NAZİLLİ DALGAN DÖNDERMESİ

MALZEMELER
1 kilo ısırgan otu
2 adet kuru soğan
2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ekmek içi

Pişirmek İçin;
Yarım su bardağı zeytinyağı


HAZIRLANIŞIIsırgan otlarını ve soğanları doğrayın. Doğranan ısırgan otlarını bir kaba alıp soğanları ekleyin. Karabiber, pul biber ve tuzu da ekleyin. Zeytinyağı ve mısır ununu da ekleyip hepsini birlikte karıştırıp ovun. Diğer tarafta bir tavaya yağ döküp her yerine yedirin. Üzerine ekmek içini döküp ovduğunuz ısırgan otlarını üzerine dökerek bir kapla iyice bastırın. Sonrasında üzerine bastırarak pişirin. Bir tarafını pişirdikten sonra ters çevirip diğer tarafını pişirin. Piştikten sonra kesip üzerine süzme yoğurt sürüp rulo yaparak servis edin.









Patates Döndermesi 
Patates Döndermesi Tarifi
8-10 adet orta boy patates
3-4 yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağı
Pul biber
Karabiber
Tuz
Patates Döndermesi Tarifi Yapılışı
Patateslerimizi iyice yıkıyoruz. İnce ince dilimliyoruz. (ben rendeyle ince rendeliyorum). Tavaya sıvı yağını ekleyip patates dilimlerini de tavaya alıp patatesler iyice pişene kadar kavuruyoruz. Piştikten sonra yumurtaları tavaya kırıp hafifçe karıştırıp yumurtanın her yere dağılmasını sağlıyoruz. Biraz bekletip tabak yardımıyla ters çeviriyoruz ki diğer tarafı da pişip kızarsın. En sonunda servis edeceğiniz tabağa alıp üzerine pul biber ve karabiber serpiştiriyoruz. Afiyet olsun.


Patlıcan Döndermesi 
Patlıcan Döndermesi Tarifi
4 adet patlıcan
2 su bardağı mısır unu
Sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Patlıcan Döndermesi Tarifi Yapılışı

Patlıcanlar pijamalı şekilde soyulur, dikine ince dilimler şeklinde kesilir. Kaynayan suda 5 dk haşlanır, haşlanmış dilim patlıcanlar tek tek mısır ununa bulanıp az yağlı tavaya dizilir, tuz karabiber serpilir. Arkalı önlü kızartılır.


PATLICAN DÖNDERMESİ visnap

Malzemeleri:
2 Adet kemer patlıcan
2 Yemek kaşığı tereyağ
1 Su bardağı fırın mısır unu
Tuz

Tarifi:
Tencereye su koyup kaynamaya bırakalım.Biz de bu arada patlıcanları yıkayalım.Kabuklarını yol yol çizgili olarak soyalım.Soyduğumuz patlıcanları en kısmından ortadan ikiye keselim.Her kestiğimiz kısmı tekrardan ikiye keselim ve tekrarlayalım bu kesmeleri.Bir patlıcandan 8 uzun dilim patlıcan elde etmiş olalım.

Kaynayan suya atalım hafif yumuşayana kadar haşlayalım.Haşlanan patlıcan dilimlerini süzgeçe alıp iyice süzdürüp fazla sularını arındıralım.

Bir tepsi içine fırın mısır ununu koyup bir tatlı kaşığı tuz ilave edip harmanlayalım.Patlıcan dilimlerini elimize alıp avuç içimizle hafifçe bastırıp yassılaştıralım.Ve önlü arkalı mısır ununa bulayalım.


Dönderme tavasına "Karadeniz'e Özgü Çok Kullanışlı Bir Tava" bir yemek kaşığı tereyağını koyup eritip kızdıralım.Mısır unlu patlıcan dilimlerini tavaya sıralayalım.Kapağını kapatıp altının kızarmasını sağlayalım.Düz kapağı vasıtasıyla alt üst edip tavaya kalan diğer bir yemek kaşığı tereyağını alıp kızdıralım.Kapakta ki patlıcan dilimlerini tekrar tavaya alıp  kızarmayan diğer yanını da kızartalım.Ve soğutmadan sıcak olarak servise sunalım.

Bezelye Döndermesi Tereyağlı  visnap.blogspot.com.


Merhabalar..
Bugün mutfağımda bezelye döndermesi yaptım.Ben biraz taneli sevdiğimden ayrıca bir avuç kadar araka bezelye de kattım aralarına,şart değil.

Bu lezzetli yöresel tarif illa ki tereyağ istiyor hatta bence şart bile,ondan tereyağı tırnak içine alıp önemini belirttim.Yok ben sevmem tereyağlı değil illa da sağlıklı olmalı ondan dolayı sıvı yağlı yapacağım dersen aynı lezzeti yakalayamazsın benden demesi

Malzemeleri:
Yarım kg yaprak bezelye "sultani"
1 Çay bardağı araka "taneli"bezelye "opsiyonel"
2 Yemek kaşığı tereyağ
1 Su bardağı fırın mısır unu
1 Adet yumurta "opsiyonel"
Tuz
Tarifi:
Sultani bezelyelerin uç kısımlarını keselim yıkayalım ve süzgeçe alalım.Tencereye su koyup kaynatalım.İçine bezelyeleri atıp yumuşayana kadar haşlayalım süzüp soğuk suya tutalım ve süzgeçe alalım süzülsünler.

Bir tepsiye mısır ununu alalım tuzunu ilave edip harmanlayalım.Süzülen bezelyeleri mısır unu ile iyice unlayalım.Fazla unlarını süzgeçle silkeleyip tereyağ koyup kızdırdığımız dönderme tavasına alalım.Her tarafa eşit olarak yaydıralım bezelyeleri.Tavanın kapağını kapatarak önce altını pişirip düz kapak vasıtası ile alt üst edip diğer yanının da pişmesini temin edelim.Bu aşamada isteğe bağlı olarak yumurtasını orta kısmına kıralım kapağı açık olarak kızarıp pişsin.
Ve soğutmadan sıcak olarak servise sunalım..
 "Dönderme tavası Karadeniz'e özgü düz kapağı içine girip kapanan bir güzel tava" Gördüğünüz her hangi bir yerden almanızı tavsiye ederim.Benim mutfakta adeta elim ayağım gibi çok işime yarıyor.

SEVGİLERİMLE..


Karnabahar Döndermesi. visnap.blogspot.com.

Merhabalar.
Dönderme Karadeniz  Giresun ve de o bölgelere ait lezzet.Çeşitli sebzelerden yapılıyor özelliği sebzelerin "taze fasulye,sultani bezelye,çeşitli otlar hodan" vs in yarı diri kıvamda haşlanması süzülüp mısır ununa bulanıp ister tereyağı ile ki en lezzetli halidir tereyağlısı ve de sıvıyağ ya da margarin ile dönderme tavasında alt üst edilerek kızartılmasıdır.Dönderme tavalarının düz kapağı ile dönderip kızarttığımız sebzeleri çok rahat alt üst ediyoruz.

Nereden estiyse birden gece aklıma düşmüştü uyuyup uyanalım yarın akşam yemeğine mısır unlu karnabahar döndermesini yapayım diye.İlk defa uydurdum yaptım iyi ki de yapmışım sonuç tek kelime ile muhteşem oldu.

Acaba Göreleliler karnabaharla hiç dönderme yaptılar mı yapmadılarsa yaptıkları onca sebzelerinin arasına bu nefis karnabaharı da katsınlar derim.Öylesine hafif ve de güzel oldu ki.Yumurta kırmak isteğe bağlı ben bir tava için 1 adet yumurtanın yeterli geleceğini düşündüm ve yetti de.
Malzemeleri:
1 Adet küçük yarım karnabahar
1 Büyük çay bardağı fırın mısır unu
 3 Yemek kaşığı tereyağ
1 Adet yumurta
Tuz
Tarifi:
Karnabaharı iri iri dal dal ayırıp buharda yarı diri kıvamda haşlayalım.Haşlanan karnabaharı bir parmak enliğin de kesip dilimlere ayıralım.Tepsiye fırın mısır ununu yayalım üzerine tuzunu serpip harmanlayalım.Her bir karnabahar dilimini önlü arkalı mısır ununa bulayalım ve hafifçe üzerlerine avuç içimiz ile bastırıp düzleşmesini sağlayalım.En alt fotoğrafta ki gibi.

Tavaya bir - bir buçuk yemek kaşığı kadar tereyağını ilave edelim kızınca mısır unlu karnabahar dilimlerini tavaya sıralayalım.Altı kızarınca düz kapak veya tava çapında düz tabak ile alt üst edelim.Bu aşama da isteğe göre üzerine bir adet yumurta kırıp spatula ile karnabaharların üzerine yaydıralım.
Diğer yanının da kızarmasını sağlayalım.

Benim karnabaharlarımla 2 tava çıktı kalan tereyağını 2 nci tavada kullandım.Diğer 2.nci tava karnabaharlarımı yumurtasız yaptım.

Ve en önemlisi hemen soğutmadan sıcak olarak servise sunalım.Hepsi bu kadar kolay ve çok lezzetli bir tarif oldu.

Karnabahar sevmeyenler varsa bir de bu tarif ile deneyin derim hem hafif hem lezzetli hem de börek gibi oluyor.Eeee daha ne olsun bir karnabahardan beklenen lezzetin en en üst tadını alıyoruz.Bundan iyisi can sağlığıdır.

Günleriniz mutlu sağlıklı ve sevgi ve de aşk dolu geçsin,ağzınızın tadı hiç eksilmesin,yüreğinizin düzenli atışları hiç bozulmasın.SEVGİLERİMLE..








kabak döndermesi


BALIK DÖNDERME
Şalpazarında Bütün balıkları tüketmede başlıca yöntem yukarda anlattığımız dönderme şeklidir. Balık mısır ununa bulanıp tavaya dizildikten sonra önce bir yüzü, sonra da diğer yüzü pişirilir.

soğan döndermesi, 



kaldirik döndermesi





SİVAS DÖNDERMESİ
Biraz da yöresel lezzetler deneyelim 😋 Bir Sivas lezzeti olan Dönderme için Malzemeler;

4 su bardağı un 
1.5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım paket yaş maya

İçi için;
4 yemek kaşığı tereyağ

Ekmek hamuru yoğurur gibi hamurumuzu yoğurup mayalanması için bir kenara alalım. Mayalanan hamuru 4 bezeye bölelim ve bezelerimizi açabildiğimiz kadar ince bir şekilde açıp içlerine oda sıcaklığındaki tereyağından sürelim ve hamurumuzu ortasından delerek kıvırmaya başlayalım. Rulo şekline gelen hamurumuzu gül şeklinde kıvıralım ve diğer hamurlarımızıda aynı şekilde hazırlayana kadar yağladığımız hamurları dinlenmeye alalım. Daha sonra gül şeklindeki hamurlarımızı tekrar açıp ısıttığımız tavada alt üst kızarana kadar pişirelim. 
AFİYET OLSUN 😋

#dönderme#yöresellezzetler #mutfaksırları #nefissunumlar #sunumönemlidir #muhtesemsunumlar #benimutfağım#benimsunumum#benimutfağım  #͏e͏n͏qü͏z͏e͏l͏q͏e͏c͏e24 🐳 #͏m͏u͏t͏l͏u͏k͏a͏l
Biraz da yöresel lezzetler deneyelim 😋 Bir Sivas lezzeti olan Dönderme için Malzemeler; 4 su bardağı un 1.5 su bardağı ılık su 1 tatlı kaşığı tuz Yarım paket yaş maya İçi için; 4 yemek kaşığı tereyağ Ekmek hamuru yoğurur gibi hamurumuzu yoğurup mayalanması için bir kenara alalım. Mayalanan hamuru 4 bezeye bölelim ve bezelerimizi açabildiğimiz kadar ince bir şekilde açıp içlerine oda sıcaklığındaki tereyağından sürelim ve hamurumuzu ortasından delerek kıvırmaya başlayalım. Rulo şekline gelen hamurumuzu gül şeklinde kıvıralım ve diğer hamurlarımızıda aynı şekilde hazırlayana kadar yağladığımız hamurları dinlenmeye alalım. Daha sonra gül şeklindeki hamurlarımızı tekrar açıp ısıttığımız tavada alt üst kızarana kadar pişirelim. AFİYET OLSUN


NEVŞEHİR DÖNDERMESİ
Yumurta, un, su, tuz ve karbonat karıştırılır. Kızgın yağlı tavaya ince bir kat şeklinde dökülür, alt üst ederek kızartılır.

MALATYA DÖNDERMESİ


Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Undan yoğrulan hamurdan yumruk kadar bir topak hamur (pazı) alınır. Ekmek tahtası üzerinde oklava ile açılır. Üzerine tavada eritilen aş yağı gezdirilir. Tekrar rulo biçiminde oklavaya sarılır. Oklava içinden çekilir. Sonra tahta üzerinde kıvrılarak tekrar oklava ile açılır. Birkaç tane bu şekilde ekmek hazırlanır. Oklava ile hafifçe düzenlendikten sonra saç üzerinde pişirilerek yenir.

SAMSUN KAVAK TAVA DÖNDERMESİ

Kavak'ın muhteşem lezzetlerinden bir tanesi de Kavak Usulü Katmer'de diyebileceğimiz Kavak Döndermesi'dir. Bu işin ustası Kavaklı hanımların sofralarından eksik etmediği bu lezzetli tarif için gerekli malzemeler sadece: un,su,tuz ve sıvı yağdır. 

YAPILIŞI:

Yeteri kadar un su ve tuz ile hamur elde edilir. Elde edilen hamur 5-10 dakika dinlendirilir. Merdane ya da oklava ile 0.5 cm kalınlığında açılıp üzeri sıvı yağ ile yağlanır. 3 parmak eninde şeritler halinde kesilir. Kesilen her bir parça rulo şekinde sarılıp top halinde kenara alınır. Bu arada hamurun kenar kısımları küçük olduğundan yanındaki parçanın üzerine konulup ikisi üst üste sarılabilir. Yapılan her bir top yine 0.5 cm. kalınlığında açılır.

Açılarak hazırlanan bu hamurlar teflon tavada kızdırılmış az yağda döndere döndere (çevire çevire) pişirilir. Burada yanlış anlaşılma olmasın; bir yüzü pişirilirken dönderilir. Nar gibi kızardıktan sonra diğer yüzü çevrilip orası da döndererek pişirilir. Anlatımdan da anlaşılacağı üzere döndererek pişirildiği için bu tarifin adı dönderme olmuştur.









Ispanaklı Pırasalı Döndürme 

Ispanaklı Pırasalı Döndürme
  • 1/2 (yarım) kg pırasa
  • 1/2 (yarım) kg ıspanak
  • 1 büyük kırmızı soğan
  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Ispanaklı Pırasalı Döndürme Tarifi Yapılışı


  1. Ispanak ,pırasa ve soğanı ince ince doğruyoruz.
  2. İçerisine un yumurta ve tuzu koyup güzelce karıştırıyoruz (mücver yapar gibi). Ben çevirmeli balık tavası kullanıyorum.
  3. Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup tavayı ısıtıyoruz. Hazırladığımız malzemeyi, ikiye bölüp, tavaya yayıyoruz, alt üst kızartıyoruz.
  4. Sonrasında kalan malzeme içinde 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup onu da kızartıyoruz. Sarımsaklı yoğurt ile afiyetle yiyoruz


SİNOP DÖNDÜRMESİ (CIZLAMA)

Sinop Kız Teknik ve Meslek Lisesi

1 çorba kasesi un
1 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için çok az sıvıyağ

Un, su ve tuz bulamaç haline getirilir. Kızgın tavaya yağ damlatılır. Bulamaç kepçe yardımıyla tavaya dökülüp tavanın şekli verilir ve sık sık tavaya sarmaması için sallanır. Altı piştikten sonra ters çevrilip diğer yüzü pişirilir. Tabağa alınıp üzerine şeker, reçel vb. koyularak servis yapılır.

Not: Sade olarak da yenilebilir.





AMASYA DÖNDÜRMESİ
Döndürme (Amasya)

Amasya Valiliği

1 kg. un
Su
Tuz
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta

Un elenir. 2 yumurta, tuz, su ilave edilerek yumuşak bir hamur hazırlanır. Dinlendirilmiş hamurun altına ve üstüne un serpilerek genişçe açılır. Un üzerine ince dövülmüş ceviz ve sıvı yağ sürülür. Hamur rulo şeklinde sarılır. İki ucu kapatılır. Rulo hamur 6 eşit parçaya bölünür. Her parça elle uzatılarak kendi ekseninde sarılarak yuvarlak yapılır. Yağlanmış zeminde elle bastırılarak 15 cm çapında yuvarlak olarak açılır. Kızdırılan yağda kızartılarak servis yapılır.

Not: Hazmı zor ve enerji değeri çok yüksek olduğundan kış aylarında tercih edilir.






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder