20 Haziran 2015 Cumartesi

ÇALKAMA TARİFLERİ

f

ISPANAK ÇALKAMASI
Isırgan otunun vücuda sağladığı yararlar saymakla bitmez, Balıkesir ve çevresinde sıkça yapılan Isırgan otu ve ıspanağı aynı yemekte buluşturan farklı bir lezzet olan Çalkama Tarifi
Çalkama Tarifi için Gerekli Malzemeler
1 küçük demet ıspanak
1 demet ısırgan otu
6 tane taze soğan
1 tane kuru soğan
1 su bardağı zeytin yağı
1 su bardağı un
2 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
Çalkama Tarifi
Önce ıspanağı, kuru soğanı, taze soğanı ve ısırgan otunu ince bir şekilde doğrayın.  Sonra üzerine 1 su bardağı zeytin yağı ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek iyice karıştırın.  Diğer taraftan da başka bir kapta 2 su bardağı suyu, 1 su bardağı unu ve 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edip çırparak yeşil karışımın üzerine gezdirin.  Önceden ısıtmış olduğumuz 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.  Kare kare keserek servis edin

Giritten çalkama Tarifi İçin Malzemeler:
  • 1 kg karışık ot (gelincikısırganıspanak,pazıebe gümeci v.b)
  • 5 adet taze soğan
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 su bardağına yakın zeytinyağ veya sıvıyağ
  • 3 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı su
  • 1/2 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • yeterince tuz
Tüm yeşillikleri iyice yıkadıktan sonra sirkeli suda bekleterek süzün. Soğanları ve yeşillikleri ince ince doğrayıp, tuz ekleyerek  ovup fazla suyunu sıkın. Derin bir kapta un, su ve limon suyunu karıştırıp, bozakıvamında bir karışım elde edin. Fırın tepsisini fırın kağıdı ile kaplayarak  kağıdı yağlayın. Hazırladığınız karışımdan tepsinin dibini kaplayacak şekilde bir miktar dökün. Kalan karışıma sıktığınız otları, yağın yarısını ekleyip güzelce karıştırın. Karışan malzemeleri tepsiye yayıp, kalan yağıda kaşıkla üzerine gezdirin. 200 derece fırında istediğiniz kızarıklığa gelene kadar pişirin. (ort. 45-50 dk) Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz..
Afiyet Olsun…
URLADAN ÇALKAMA TARİFİ
Malzemeler:
Yarım kilo ıspanak,
1 bağ pazı,
5 adet taze soğan (yeşil kısımlarıyla birlikte),
1 adet kuru soğan,
250 gram lor peyniri,
3 su bardağı un,
2 su bardağı  su,
Tuz, kırmızı biber,
Yarım su bardağı zeytinyağı.


Yapılışı;
Ispanak, pazı, taze ve kuru soğanı yıkayıp, doğrayıp bol tuzla ovuyoruz ve varsa fazla suyunu akıtıp katı yağ ile yağlanmış fırın tepsisine bir kısmını yayıyoruz. Üzerine lor peynirimizi paylaştırıp geriye kalan otlu karışımı fırın tepsisine ekliyoruz. Un ve suyu boza kıvamına gelinceye kadar çırpıcı ile çırpıyoruz. Otların üzerine yayıyoruz. Bu karışım otların üzerini kapatacak düzeyde olmalı; değil ise karışımdan bir miktar daha hazırlayabilirsiniz. En son aşamada zeytinyağını böreğin üzerine gezdirip, 200 derece fırında 45- 50 dakika pişirmeye bırakıyoruz. Ilık yemenizi öneririm.
Afiyet olsun :)

URLADAN ÇALKAMA TARİFİ
MALZEMELER
Yarım kilo karışık ot(ısırgan,pazı,gelincik,ebegümeci,dere otu)
Bir demet taze soğanın sapları
2 adet kuru soğan
1 su  bardağından daha az zeytinyağı
1 kase  peynir(lor ve tulum karışık)
Tuz,karabiber,pulbiber
3 su bardağı un(1 su bardağı tambuğday un,2 su bardağı beyaz un)
2,5 su bardağı su

YAPILIŞI
Bütün otlar yakanıp ayıklanır ve küçük küçük doğranır.
Otlar tuzla bir süre ovulur ve fazla suyu atılır.
Ardından soğanlar da doğranarak eklenir.
Yağ,baharatlar ve  peynir de eklenerek hepsi karıştırılır.
Un,su ve biraz tuz boza kıvamına getirilir.
Tepsi yağlanarak unlu karşımın bir kısmı alta dökülür.
Üzerlerine otlu karşım elle bastırılarak yerleştirilir.
En üste unlu karışımın kalanı dökülür.
170 derecede kızarana kadar pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder