20 Haziran 2015 Cumartesi

EKŞİLEME TARİFLERİ




EKŞİLEME
Malzemeler:
Yarım kilo kırmızı et (Bonfile, pirzola veya kemikli et vs. olabilir)
2 çorba kaşığı un 
5-6 kaşık tereyağı 3 çay kaşığı kırmızı toz biber Yarım limon suyu Tuz
 Yapılışı:
Et bir tencerede bol su ile yumuşayana kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra etler tencereden bir tabağa çıkarılır. Başka bir tencereye tereyağı konur, etler içine atılır ve arkalı önlü hafifçe kızartılır. Etler tekrar tencereden bir tabağa alınır. 2-3 kaşık tereyağı eritilir ve içerisine 2 kaşık un eklenerek çok az kavrulur. Üzerine haşlanan etlerin suyundan (beşamel sos kıvamına gelene kadar, göz kararı) eklenerek karıştırılır. Toz kırmızı biber ve tuz eklenerek karıştırmaya devam edilir. Yarım limonun suyu da ilave edilip karıştırılır ve 2 -3 dakika daha pişirilir. Tabaktaki etler sos içerine konur ve biraz da sos içesinde pişilir. Sıcak sıcak servis yapılır.

KARIŞIK KIZARTMA EKŞİLEMESİ


Karışık Kızartma Ekşilemesi Malzemeleri

3 adet orta boy patates
1 büyük boy kabak
1 büyük boy patlıcan
3 adet domates
6 adet yeşil biber
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salca
1-2 limonun suyu
Bir tutam maydanoz
Tuz
Sıvı yağ
2.5 bardak su
Karışık Kızartma Ekşilemesi Tarifi
Patatesleri kızartmalık doğruyoruz. Kabakları biraz iri küpler halinde, patlıcanları yarım halka şeklinde ve 1 parmak kalınlığında, biberleri ise boyuna göre ikiye veya üçe bölüyoruz.
Tavamıza sıvı yağı alarak önce patatesleri, sonra kabakları, patlıcanları ve biberleri kızartıyoruz. Kızarma sıralarına göre orta boy bir tepsiye üst üste ekliyoruz. Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ biraz tuz ekliyoruz ve üzerine domateslerimizi soyup iri parçalar halinde doğruyoruz.
Ocağa alıp domatesleri yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra kızaran sebzelerimizin üzerine ekliyoruz. Aynı tavaya 2 yemek kaşığı daha sıvı yağ koyuyoruz ve sarımsaklarımızı üzerine rendeliyoruz. Sonra salçamızı da koyup kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra üzerine suyu ve limon suyunu ekleyip kaynatıyoruz.
Kızartmalarımızın üzerine maydanozlarımızı da serpiştiriyoruz. En son salçalı limonlu sosu bütün sebzelerin üzerine döküyoruz ve 2-3 saat dinlendiriyoruz. Dinlendikten sonra servis tabağına alıyoruz. Karışık kızartma ekşilemesi hazır. Afiyet olsun.



BİBER EKŞİLEMESİ


1 kg çarliston biber
1 kg domates
100 ml domates suyu
4 diş sarımsak
½ adet limon suyu
1 çay kaşığı şeker
50 ml zeytinyağı
Tuz
Kızartmak için sıvı yağ

 Biber Ekşilemesi Tarifi için;
Çarliston biberlerin sap kısımlarını hafifçe keserek koparmadan açın, uç kısmından çekerek tohumlarını çıkartın. Izgarada veya alevli ateşte közleyerek kızartın. Bir kaba koyun ve üzerini streç film ile örtüp 5 dakika bekletin, bu şekilde kabukları kabaracak ve daha kolay soyulacaktır. Kabuklarını soyun ve bir servis tabağına dizin.
 Domateslerin kabu,klarını soyup çekirdeklerini çıkartın, küp küp irice doğrayın, sarımsakları soyun ve ince slays doğrayın. Zeytinyağını kızdırın ve sarımsakları hafif pembeleşene kadar kızartıp, domatesleri ilave edip, domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Domatesler suyunu çekince domates suyunu, tuzunu, limon suyunu ve bir çimdik şekeri ilave edip bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Soğumuş olan biberlerin üzerine sosu döküp servis edin.



KARNABAHAR EKŞİLEMESİ

Karnabahar Ekşilemesi Tarifi'nin Malzemeleri
 karnabahar
2- diş sarımsak
1 limon
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz
Karnabahar Ekşilemesi Tarifi'nin Yapılışı
Karnabahar haşlanır. Sarımsaklar tuzla dövülür. Bir kase içine karnabahar alınır. Dövülen sarımsak başka bir kaba alınır, limon suyu ve zeytinyağı sarımsakla çırpılır. Karnabaharın üzerine dökülür. Servis edilir.

BROKOLİ EKŞİLEMESİ


Brokoli Ekşilemesi Tarifi'nin Malzemeleri
1 adet brokoli
2-3 diş sarımsak
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limon ( ekşiyi çok sevenler miktarı arttırabilirler)
Brokoli Ekşilemesi Tarifi'nin Yapılışı
Brokoliyi erimeyecek şekilde haşlıyoruz. İnce dallar halinde kesiyor üzerine zeytinyağı gezdirip limon suyunu ekliyoruz. Ezdiğimiz sarımsakları ve tuzu da ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Afiyet olsun

TURP OTU EKŞİLEMESİ

Malzemeler 
1 bağ Turp Otu
2 diş Sarımsak
2 adet Limon
6 çorba kaşık Zeytinyağı
Tuz 


Yapılışı 
Turp otunun taze kısımları ayıklanıp yıkandıktan sonra bir tencerede haşlanır.
Suyu iyice süzdürülüp başka bir kaba alınır.
Diğer bir tarafta sarımsaklar dövülür ve içine zeytinyağı yavaş yavaş yediriler dökülür.
Limonların suyu da eklendikten sonra turp otunun üstüne dökülür. 

1-2 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilmesini tavsiye ederim. 

bayıldığım bir başka lezzet daha, bazen haşladıktan sonra sarımsaklı yoğurtlada yemenizi öneririm,o da muhtesem oluyor.

MARAŞTAN HAVUÇ EKŞİLEMESİ

Malzemeler:

  • 5 adet sarı havuç
  • 3 sarmısak
  • 2 yemek kaşığı sumak ekşisi
  • 3 tatlı kaşığı pul biber
Yapılışı:
  1. Havuçlar kabukları soyulduktan sonra derince bir kaba rendelenir.
  2. 3 diş sarmısak ezilerek karıştırma kabına eklenir.
  3. Havuçların üzerine su konur ve içine 3 tatlı kaşığı tuz konup karıştırılır.
  4. İçine 2 yemek kaşığı da sumak  ekşisi eklenir.
  5. Pul biber de konduktan sonra servis kasesine suyu çok süzülmeden kaşık yardımı ile alınır.
  6. Üzerine nane serpilir.
Afiyet olsun…


PATLICANLI BİBERLİ EKŞİLEME


2 kg patlıcan 1 kg kırmızı biber 1 demet maydanoz 1 baş sarımsak 1 su b. sirke
2 çay k. limon tuzu 3 çorba k. toz şeker 2 limon tuz 1,5 su b. zeytinyağı
HAZIRLANIŞI: Patlıcanları ocak üstü közleme aparatında çevirerek közlüyoruz. Kırmızı biberleri fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında közlenmeye bırakıyoruz. Közlenmiş biberleri ve patlıcanları soyuyoruz. Biberlerin çekirdeklerini de ayırıyoruz ve iri iri doğruyoruz. Patlıcanları da iri doğruyoruz. Maydanozu doğruyoruz. Biberi, patlıcanı ve maydanozu geniş bir kaba alıp karıştırıyoruz. Sosu için bir kaseye, sirkeyi döküyoruz. İçine limonların suyunu sıkıyoruz. Sarımsakları ince doğrayıp ilave ediyoruz. Toz şekerini, tuzunu ve limon tuzunu ekliyoruz. Zeytinyağını da döküyoruz ve karıştırıyoruz. Doğranmış patlıcan biber karışımını kavanozlara dolduruyoruz. Kavanoz kapaklarını, iyi şoklama yapması için suda kaynatıyoruz.
Hazırladığımız sosu kavanozlara paylaştırıyoruz. Kaynamış kapakları kavanozlara sıcakken bir bez yardımıyla kapatıp sıkıyoruz ve kavanozu ters çeviriyoruz. Bu şekilde bekletiyoruz, oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırıyoruz ve buzdolabında muhafaza ediyoruz.
HATAY DAN EKŞİLEME TARİFİ
MALZEMELER
  • 2 kg Bostan Patlıcan
  • 4 adet Yeşil Biber
  • 1 Baş Soğan
  • 2 Adet Domates
  • ½  Bağ Maydanoz
  • 5 Adet Çeri Domates
  • 3 Çorba Kaşığı Nar Ekşisi
  • 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
YAPILIŞI
Bostan patlıcanları saçta yada ızgarada 15 dakika iyice közleyin sonra bir kaşık yardımıyla içini çıkartın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek karıştırıp soğumaya bırakın. Yeşil biberi, soğanı, domatesi ve maydanozu orta boy doğradıktan sonra soğuyan patlıcan salatasının içine ekleyerek fazla ezmeden karıştırın. Son olarak nar ekşisini ve zeytinyağını ekleyerek biraz daha karıştırın. Servis tabağına alın ve kenarlarını çeri domatesle süsleyin.
Servise hazırdır. Afiyet olsun.
ANTEPTEN YAPRAK EKŞİLEMESİ
Yaprak Ekşilemesi
Bir yaz günü, havadar bir bahçe... Bahçe, serinletmek amaçlı yıkanmış ve yere kilim açılmış. Havada sulanmış çiçeklerden yayılan toprak kokusu, hafifçe kıpırdayan ağaç yaprakları... Bir yerlerden iştah kabartan bir koku daha geliyor ve toprak kokusunu bastırıveriyor. Kavrulmuş soğan, sarımsak, maydanoz kokusu... Birazdan kokunun sebebi anlaşılıyor. Yere bir sofra açılıyor ve mercimekli köfteyle yaprak ekşilisi sofraya konuyor. Acaba bu malzemeler her yerde mi böyle kokar? Yoksa bu Antep’in lezzet kokusu mu? İki tat birbirine bu kadar mı yakışır?
Malzeme: (46 kişilik)
• 200-300 gr taze asma yaprağı
• 1 tatlı kaşığı domates biber karışık salça
• 2-3 sap taze sarımsak veya 2-3 diş sarımsak 
• Sumak ekşisi
• Tuz, pul biber, nane
Yapılışı:
Yaprakları incecik kıyın. Üzerini 23 parmak geçecek kadar suyla yumuşayana kadar haşlayın. Kaynayan yaprakların suyunu süzmeden, üzerine kıyılmış sarımsak ve salçayı ilave edin, bir iki taşım daha kaynatın. En son ekşisini, tuzunu, pul biberini katıp ocaktan alın. İyice soğuduktan sonra nane serperek servis yapın. Her türlü köfteyle servis edilebilir.

MARAŞ BAĞ YAPRAĞI EKŞİLEMESİ
10-15 tane bağ yapragı
2 diş sarımsak
Yarım limon
1 tatlı kasıgı nane
Tuz
Bağ yapragının tâzesi ya da salamurası haslanır. Süzülüp yıkandıktan sonra suyu uzaklastırılır. Bir kâseye alınır. Üzerine soguk su konduktan sonra tuz ve tuzda ezilmiş sarımsak konur. Yarım limon sıkıldıktan sonra yüzüne 1 çay kasıgı nane serpilir.
LAHANA EKŞİLEMESİ


Malzeme:
1 adet beyaz küçük boy lahana
½ çay bardağı sızma zeytinyağı
½ çay bardağı nar ekşisi
½ çay bardağı limon suyu
1 yemek kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı sumak (isteğe bağlı)
Tuz
Tarif:
Büyük bir bir tencereye su koyup kaynatınız. Lahana yapraklarını keserek kökünden ayırınız. Kaynamakta olan suya atıp 2-3 dakika haşlayınız ve haşladıktan sonra süzünüz. Derin bir kaba limon suyu, nar ekşisi, kimyon, sumak, zeytinyağı tuz ve pul biber eklenir ve karıştırılarak sos haline getirilir. Lahana yaprakları irice kıyılarak bu sosun içinde 10 dakika bekletildikten sonra servise hazır hale gelir.

TURP EKŞİLEMESİ

TURP EKŞİLEMESİ
Malzemeler:
  • 1 tane turp,
  • Ekşi (nar ,sıvı sumak,limon vs..)Eşilik oranı size kalmış.
  • Nane,kırmızı biber,su,tuz
  • 1-2 diş ezilmiş sarımsak
Yapılışı:Turpu rendeleyip suda yıkıyoruz ki kokusu gitsin diye.Sonra sıkıp suyun içinden alıyoruz.Ayrı bir kapta ekşi,tuz,nane,biber,ezilmiş sarımsak, su karıştırılarak sulu bir karışım oluşturuyoruz.İçine de rendeleyip suda yıkadığımız turpumuzu ekliyoruz.Ekşimsi tatları sevenler için ideal bir meze ,mercimek pilavı ve köftesinin yanında güzel gider.


CEVİZLİ YEŞİL ZEYTİN EKŞİLEMESİ
YAPILIŞI
Aslında bu salatada çekiçle kırılmış küçük, yeşil Akdeniz zeytini kullanılır. Ama salamura zeytin bulamazsanız, çekirdeği çıkarılmış ve dilimlenmiş yeşil ya da siyah zeytin de kullanabilirsiniz.
Zeytinleri derin bir kaba aktarın.
Yeşil soğanları ayıklayıp incecik dilimledikten sonra zeytinlerin üzerine ekleyin.
Çekilmiş cevizi de ilave edip karıştırın.
Kırmızı dolmalık biberin sapını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra yıkayın. Tavla zarı formunda doğrayıp zeytinlerin üzerine aktarın ve  karıştırın.
Sosu hazırlamak için; nar ekşisi, zeytinyağı, kırmızı pul biberi,tuzu küçük bir kasede çırpın. Dereotu ve maydanozu katıp tekrar karıştırın.
Hazırladığınız sosu zeytin salatasının üzerine gezdirip karıştırdıktan sonra salatayı servise sunun.
Afiyet olsun.



EGEDEN FASULYE EKŞİLEMESİ

MALZEMELER

yarım kilo taze fasülye
1 tane kırmızı soğan
2 tane büyük domates
zeytin yağı
tuz
limon
YAPILIŞI

Fasulyeleri ayıklayın ve ortadan ikiye bölün.

Çelik tencereye fasülyeleri dizin ve üzerlerine yarım su bardağı su gezdirip kısık ateşte pişirin.

Soğanı piyazlık doğrayın , küçük bir tavaya yeteri kadar zeytin yağı ilave edin ve soğanları kavurun.

Küp şekilinde doğradığınız domatesleride ilave edin ve 3 -5 dakika pişirin.

Fasülyeleri süzün ,bir tabağa aktarın,üzerine pişirdiğiniz soğan ve domatesi ekleyin.

Son olarak ,damak zevkinize göre tuzlayıp ekşileyin.



AFİYET OLSUN........


SADE FASULYE EKŞİLEMESİ
dilediğiniz kadar fasulyeyi alın yıkayın ortadan ikiye ayırıp 3 parmak aralıklarla kesin ve yumuşayıncaya kadar haşlayın daha sonra suyunu süzün. diğer bir kaede zeytinyağı sarımsak limon kekik pul biber(oranlarını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz)nar ekşisi tuz karıştırıp fasulyeye ilave edin .
AFİYET OLSUN...


BÖRÜLCE EKŞİLEMESİ

Börülce Ekşilemesi

Bu tarif bir Ege çeşididir. Özellikle annemin doğduğu ve benim yemek kültürümün geliştiği yer olan Ula’da yapılırdı ve sadece börülceye uygulanan bir yöntemdir. Ula’ntn bir diğer adı Sarmısakh Köy’dür. (Köy bir yakıştırmadır, Ula aslında eskiden büyük bir ekonomi merkeziydi.) Aşağıdaki çeşit bu sözün ne kadar hak edildiğini gösterecektir.

Malzemeler:
1 kg. körpesinden taze börülce
(kılçıkları ayıklanmış)
Haşlamak için bol su
2 adet orta boy domates
(soyulup küçük küçük doğranmış)
6-7 diş sarımsak
(1 tutam tuzla dövülmüş)
3-4 adet kuıu kilinizi ya da
yeşil acı biber
1/3 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un
1 tutam tuz
Yapılışı:
Börülceleri bir çorba kaşığı tuz atılmış suda dişe gelir kıvama gelinceye kadar haşlayın. Suyunda bekletin. Bir tavaya zeytinyağını koyup biber ve sarmısağı ekleyerek kavurun, kokusu çıkmadan unu da ekleyin ve meyane yapar gibi karıştırın.
Sarmısağın kokusu çıkınca domatesleri ekleyin. Suyunu çekinceye kadar pişirin. Sostan bir-iki kaşık kenara ayırdıktan sonra börülceleri kevgirle alarak sosa ekleyin. Ocakta karıştırın. Böylelikle fazla suyu da uçmuş olur. Üzerine ayırmış olduğunuz sosu dökün ve servis edin.

FRENK SOĞANLU SULU BÖRÜLCE EKŞİLEMESİ

Hazırlama Yöntemi
Orta Ateşte

MALZEMELER
15 gr sanayagı
400 gr börülce
2-3 diş sarımsak
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı limon tuzu
1 çay kaşığı Tuz
2 adet frenk soganı

HAZIRLANIŞI
Börülce temizlenerek yıkanır ve üzerini geçecek kadar su ile birlikte ocağa alınır. Kaynadıktan 8-10 dk sonra suyu dökülerek tekrar su koyulur. Üzerine koyulan yeni su ile tekrar ocağa alınır. Limon tuzu da eklenerek haşlamaya bırakılır.
Ayrı bir tavada SANAyağın da ince doğranmış veya rendelenmiş sarımsaklar ve frenk soganlar hafif sotelenir. Ardından toz biber eklenir ve altı kapatılır.
Haşlanan börülceler ocaktan alınır. İlk sıcaklığı geçince tuz ve SANAyağı sarımsak karışımı eklenir. Karıştırılarak en az 30 dk dinlendirilir.
Soğuk veya ılık olarak servis yapılır.

..::Afiyet Olsun::..



NİVİK EKŞİMESİ 

Nivik Ekşilemesi Çorbası
MALZEMELER: • 3 bağ nivik otu • 1 tatlı kaşığı tuz • 1 tatlı kaşığı şeker • 5 gram yaş maya • 1 yemek kaşığı yoğurt • 2 kilo yoğurt • 1 adet yumurta • 2 yemek kaşığı un • 3 çorba kaşığı tereyağı • 1 adet kuru soğan • 1 tatlı kaşığı pul biber • 300 gram yarma buğday
HAZIRLANIŞI:
Nivik otunu güzelce doğrayın. Bir tutam tuzla iyice ovun. 1 litre ılık suyun içerisine maya, toz şeker ve bir kaşık yoğurtla ovduğunuz nivik otunu atın, akşamdan mayalanmaya bırakın. Mayalanan nivik otunu yoğurt, yumurta, un ile hazırladığınız meyane ile yarım saat pişirin. Haşlanmış buğdayları ekleyip yarım saat daha pişirin. Üzerine tereyağında kavrulmuş kuru soğanı ilave edip servis yapın.
Şef’in Notu: Ben şahsen tattım. Nivik çok bilinen bir ot türü değil ama denk gelipte yaparsanız muhteşem bir aromatik çorba tatmış olacaksınız. Lezzeti hala damağımda. Şimdiden afiyet olsun


PATATES EKŞİLEMESİ

PATATES EKŞİLEMESİ
MALZEMELER:
500 GR KIZARTMALIK PATATES
2 İRİ RENDE DOMATES
2 DİŞ DÖVÜLMÜŞ SARMISAK
1 ADET İNCE DOĞRANMIŞ YEŞİL BİBER
1 TATLI KAŞIĞI BİBER SALÇASI
TUZ
KIRMIZI PUL BİBER
YARIM LİMON SUYU
YARIM KAHVE FİNCANI ZEYTİNYAĞ
KIZARTMAK İÇİN :
SIVIYAĞ
YAPILIŞI:
SARMISAĞI ZEYTİN YAĞIYLA SOTELESALÇA RENDE DOMATES VE YEŞİLBİBERİ İLAVE ET 5 DK PİŞİR LİMONSUYU TUZ PULBİBER KOY KARIŞTIR 1 TAŞIM DAHA PİŞİR KIZARMIŞ PATATESLERİ SERVİS TABAĞINA AL ÜZERİNE HAZIRLADIĞIN SOSU DÖK SICAK SERVİS 
AFİYET OLSUN



BEYŞEHİR EKŞİLEMESİ


EKŞİLEME MALZEMELER 1 baş soğan, 2 kaşık salça, 4 kaşık nişasta ½ bardak sirke, 5 bardak su, biraz yağ, 4 yumurta YAPILIŞI Yağ ile soğan kavrulur,içine salça konulup kavrulduktan sonra 4 bardak su dökülür ve kaynamaya bırakılır. Diğer bir kapta 1 bardak su ve yarım bardak sirke karıştırılır. Kaynamakta olan salçalı suyun içine yavaş yavaş karıştırılarak dökülür. Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Bir kapta 4 adet yumurta çırpılır ve kaynamakta olan yemeğin içine dökülür. Yumurtalar piştikten sonra ocaktan alınır. Sıcak sıcak servis yapılır. Arzuya göre üzerine karabiber ve kırmızıbiber serpilir. 

KÖK EKŞİLEME (ISPANAK KÖKÜ EKŞİLEMESİ

Babaannemin yaptığı yemeklerden kök ekşileme yemeğinde biraz değişiklik yaptım. Sülbiye için hazırladığım nohutlardan kattım ve biraz da sarmısak ekledim. Sonuç güzeldi. Güzel bir zeytinyağlı....
Malzemeler: 500-600gram kadar ıspanak kökü (iyi temizlenmiş olmalı), 5-6 diş sarmısak,1çay bardağı haşlanmış nohut, 2 kuru soğan,1yemek kaşığı pirinç, 1/2 limon, 1 kaşık salça, 2 çay kaşığı sebze çeşnisi, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tablet etsu bulyon(yada isteğe göre et ve kıyma da kullanabilirsiniz)

YAPILIŞI:

  1. Ayıklanmış ve suda ıslatılarak temizlenmiş ıspanak köklerini ben buzlukta biriktirip bir yemeklik kadar olunca kullanıyorum. Öncelikle tenceremize her zamanki gibi zeytinyağını ve soğanları koyup kavurmaya başlıyoruz.
  2. Ispanakları ekleyip birlikte kavuruyoruz. Ispanakların kavurması aşaması çok önemli iyice sararması gerekiyor. Salçasını ve tuzunu, sebze çeşnisi ve bulyonu koyup ağzı kapalı kısık ateşte kavurmaya devam ediyoruz.Hem sebze çeşnisi hem bulyon hem de tuzu ayarlarken tuzu en son,bakarak koyun ki fazla kaçmasın.
  3. Sarmısakları, yıkanmış pirinçleri, nohutları ve yarım limonu sıkıp ekliyoruz biraz daha kavurduktan sonra suyunu ekliyoruz. Pişene kadar ocakta tutuyoruz.

EBEGÜMECİ EKŞİLEMESİ

MALZEMELER:
 1 Demet Ebegümeci
 Zeytinyağı
 1-2 limon
1 çorba kaşığı sumak
 tuz

YAPILIŞI:

Ebegümeçleri ayıklanıp yıkandıktan sonra kaynar suda 5 dk. haşlanır. Ocaktan alınarak soğuk suya tutulur. Bir kasede bol limon suyu, zeytinyağı, sumak ve tuz karıştırılarak, ebegümeçlerinin üzerine gezdirilir.


TİRŞİK EKŞİLEMESİ
Bildiğiniz gibi, haftaya Adana’nın güzel noktalarının biri olan tarihi Varda köprüsünü tanıtarak başladım. Bu bölgeden devam edeyim diye düşündüm ve bölgede tirşik diye bilinen yılan pancarından yapılan bir yöresel yemek olan tirşik ekşilemesi ni sizlerle paylaşmak istiyorum.


Tirşik otunun şimdi tam zamanı… Havalar biraz daha ısınınca zamanı geçiyor ve kartlaşıyor. Pazı kadar olmasa da uzun yaprakları olan, çiğ olarak yenmeyen bir bitki. Boğazda karıncalanma gibi etki yapıyor. Bu etkiyi, çorba sıcakken içildiğinde de gösteriyor.
Tirşikten ekşilemesi ve bastırması yapılıyor. Ekşilemesi, daha çok Antakya ve çevresinde, bastırması ise Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana’da yapılıyor. Bugün sizlerle ekşilemesini paylaşıyorum. Bastırmasını da yaptığımda yayınlayacağım.
Tirşik ekşilemesi yörede bolca bulunan nar, turunç ve sumak ekşisi veya limon suyu ve hatta limon tuzuyla bile yapılabiliyor. Ama bölgede, bilindiği üzere limon tuzuna pek gerek kalmıyor.
Malzemeler
1 demet tirşik
2 su bardağı taze sıkılmış limon suyu
½ Türk kahvesi fincanı pirinç
1 tatlı kaşığı kuru kekik
2-3 diş sarımsak(az tuzla havanda dövülür ve çorba soğuduktan sonra ilave edilir)
5 su bardağı su(gerekirse su miktarı artırılır, mutlaka kaynayan çorbaya kaynar su ilave edilir)
Yapılışı
Kenar yaprakları temizlenen tirşikler güzelce yıkanıp, suyu süzdürülür.
Çok keskin bir bıçakla incecik kıyılır.

Uygun bir tencerede limon suyu, su biraz tuz ilavesiyle kaynatılır. Kaynayan suyun üzerine kıyılmış ot ilave edilir. Önce harlı ateşte kaynadıktan sonra orta ateşte tirşik iyice pişene kadar tencerenin kapağı açık olarak kaynatılır.


Kaynarken üzerinde oluşan kefi alınır.
Pişme işleminin sonuna doğru yıkanan pirinçler ilave edilir ve onun da pişmesi sağlanır.
Pişen çorbaya en son suyu azalmışsa koyuluğuna göre kaynar su ve bir tatlı kaşığı kekik ilave edilip bir taşım daha kaynatılır ve ocaktan alınıp soğutulur.
Soğuyan çorbaya dövülmüş sarımsak ilave edilip, servis yapılır.
Afiyet olsun.


Not: O gün çorbamızın ardına sıkma ve d börek yapıp bir güzel ocak başında yedik. Her şey muhteşemdi…
Tirşik, sindirim sistemini temizleyen yapıya sahip bir ot sadece pişirilirken biraz dikkat ve zaman istiyor. Bu çorba, buralarda bir demet falan yapılmıyor. Kocaman tencerede yapılıp, zamanında bolca yemeye çalışılıyor.
Çorbayı bana öğreten sevgili Şahizer hanıma teşekkür ederim.
Bu çorba soğuk bir yerde veya buzdolabında 1 hafta bozulmadan saklanabilir.
Geçen sene bastırmasını bir arkadaşım getirmişti, beğenmiştim. Ekşilemesi de onunla yarışacak kadar güzel oldu.
Seslerin yer değiştirilerek (metatez) kullanılmasına bölgede çok sık rastlanabiliyor, bunlardan biri de ekşileme- eşkileme …
Tirşik çorbasını sevgili Işıl‘ın son yazısında gördüğüm ve hemen ertesi günü yaptığım ekmekle yiyoruz. Ekmek, müthiş oldu.
Tirşik ekşilemesi tarifini arkadaşımız Safiye hanımın düzenlediği” Yöresel Lezzetler Etkinliğine” gönderiyorum.
Kendisinin yaptığı bu kültürel çalışmada bol katılım dilerim.


Deniz Börülcesi Ekşilemesi

 


Malzemeler:
2 bağ deniz börülcesi
1 iri diş sarımsak
1 limon suyu
100 ml zeytinyağ

Son derece basit ve keyifli bir zeytinyağlı. Deniz börülceleri iyice yıkandıktan sonra kaynar suya atılarak yumuşayıncaya kadar tuzsuzsuda haşlanır. Malumunuz deniz börülcesi tuzlu bir bitki olduğundan hazırlanma esnasında tuz koymamak gerekiyor.  Hamur gibi olmamalı. Kıvamında piştiklerini dalları parmak uçlarımızla tuttuğumuzda kolayca sıyrılmasından anlayabiliriz. Börülceler sıyrılırken dağılmamalılar. Her dalı elimizle tek tek sıyırıyoruz ki börülcenin tam ortasından geçen kılçıklar layıkı ile ayıklansın. 

Ayrı bir kapta rendelenmiş sarımsak, limon suyu ve zeytinyağ iyice karıştırılır. Hazırlanan sos daha önceden ayıkladığımız Deniz Börülcelerinin üzerine dökülerek iyice harmanlanır. Ağzı kapalı bir saklama kabına koyarak buzdolabında en az 3-4 saat sosu içine çekmesini bekliyoruz. Mümkün ise 1 gece önceden hazırladığınızda çok daha lezzetli olacaktır. Deneyeceklere şimdiden afiyetler olsun.

***Adı Neden Deniz Börülcesi: Denizin içinde değil kıyısında yetişir. Denizin gel git yapmasıyla su çekilir ve bu alanlarda yetişir bu nedenle adı Deniz Börülcesidir. Ispanakgiller ailesinden bir bitkidir. 

***Neden Deniz Börülcesi Yemeliyiz: Denizde bulunan bütün mineralleri içinde barındırmasından dolayı çok yararlıdır. İçinde sodyum, magnezyum, kükürt, iyot, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, bakır ve potasyum bulunduğu bilinmektedir. C vitamini açısından çok zengin olduğu bilinen bitki bağışıklık sistemini güçlendirmek için de kullanılır. Güç verdiği, kişiyi zinde tuttuğu, idrar söktürdüğü bilinen Deniz Börülcesi doğal bir antioksidandır. Sözün özü Deniz Börülcesi şifalı bir bitkidir.:)))

***Kimler Yememeli: İçerisinde bol miktarda tuz bulunduğundan, başta tansiyon hastaları olmak üzere tuz yemesi sakıncalı olanların tüketmemesi gerekir.




ANTAKYA EKŞİLEME:
abugannüşün çüğ hali.abugannüşün bütün sebzeleri közlenir kıyılır ve nar ekşisi eklenir.ekşilemede ise sadece patlıcan közlenir,diğer sebzeler çiğden konur,limon sıkılır ve ek olarak kuru nane ve kuru reyhan eklenir....





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder