20 Haziran 2015 Cumartesi

ÇIĞIRTMA NEDİR 3 BİR ÇEŞİT HAMUR İŞİ

F
F
RİZE HURDALI ÇIĞIRTMA

F
Malzemeler:
10 yemek kaşığı un
5 su bardağı su
Tuz
Yarım kg hurda
Yapılışı: 
Un, su ve tuz bir kaseye alınıp çırpılarak krep kıvamına getirilir. Yağsız tavaya kepçe ile karışımdan alınıp altı kızarana kadar pişirilir. Üzerine hurda yayıp ters çevirilerek diğer tarafı da pişirilir.

F



KIRŞEHİR ÇIĞIRTMASI (PİŞİ)
Son derece basit bir yiyecek türü olan bazlama mayalı hamurdan alınan bir parçanın
keten yağında tavada kızartılması ile yapılırdı.Hamur bir bazlama büyüklüğünde ve oklava veya tutacakla rahat alınması için ortadan delinir leğenlere konarak çokca yapılırdı.Mevlit okunmasında pekmezle beraber verilip çay altı yenirdi.Şimdi ise Zeytin yağı veya çiçek yağı ile yapılmaktadır.Karıncalıda çok ev zeyrek keten eker onuda mengenelerde çektirip yıllık ihtiyacı kadar yağ elde ederdi.Zeyrek ekimi zahmetli olduğundan son yıllarda ekiminden vaz geçildiğinden zeyrek yağlı çığırtmada yapılamaz oldu.
2,5 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Kızartmak için:
sıvıyağ

Yapılışı:

  • Un elenerek karıştırma kabına koyulur. Tuz ve kabartma tozu ile karıştırılır ortası havuz gibi açılır. Ortasında yoğurt ve yumurta karıştırılır yeteri kadar ılık su ile kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.
  • Hamur yarım saat dinlendirilir.Hamur 4 bezeye ayrılır ve tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Dörde bölünerek derin yağda çevirerek iki tarafı da kızartılır.
        AFİYET OLSUN…



ÇIĞIRTMA 2
kırşehir yöresine ait bir lezzet  
Malzemeler

600 ml ( 2.5 su bardağı ılık süt ) 

1 adet yaş maya 42 g

1 kilo un

yeterince tuz

Sütü yoğurma kabına alıyoruz maya ve tuzu ilave edip tel çırpıcıyla çırpıp azar , azar unu ilave ediyoruz.Üzerini örtüp mayalanmasını sağlıyoruz.Hamur ikiye katladığında mayası gelmiş demektir 
Şeftali büyülüğün'de bezeler alip tesgaha un serperek , tatlı tabağı büyülüğün'de oklavayla açıyoruz ve 1 litre kızgın yağda önlü , arkalı kızartıyoruz. .
Afiyet olsun

F
F
F
F
F
F
F

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder