20 Haziran 2015 Cumartesi

ÇIĞIRTMA NEDİR 1 (BİR NEVİ SEBZE KIZARTMASI)



Patlıcan çığırtması, Bergama yöresinde yapılan zeytinyağlı bir yemektir. Patlıcanın kızarırken çıkan sesinden dolayı bu ad verilmiştir. Malzemeleri patlıcan, yeşil biber, sarımsak, domates, zeytinyağı ve tuzdur. Azerbaycan'da aynı adla yapılan bir yemek mevcuttur
F
F
F
F
F
BERGAMA YÖRESİ PATLICAN ÇIĞIRTMASI


Patlıcan Çığırtma (Bergama Yöresi ) Tarifi'nin Malzemeleri

  • 1 kg patlıcan
  • 5-6 adet iri domates
  • 4-5 adet yeşil biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • Kızartmak için sıvı yağ ( zeytinyağı)

Patlıcan Çığırtma (Bergama Yöresi ) Tarifi'nin Yapılışı

Yıkanan patlıcanlar alacalı şekilde soyulur ve uzun olarak doğranır. Tuzlu suda bir müddet bekletilir. Biberler saplarından ayrılır çekirdekleri temizlenir. Kurulanan patlıcan ve biberler yağda kızartılır. ( Bergama da zeytinyağı ile kızartılır) Domatesler soyulur küp küp doğranır, aynı tavada kızartma işlemi bittikten sonra fazla yağ süzülür ( bir miktar kalır) kızarmış patlıcan ve biberler yerleştirilir. Üstlerine doğranmış domates ve sarımsaklar tercih miktarı tuz ilave edilir. Bir kapak katılır, domatesler eriyene kadar pişirilir. Afiyet olsun.
(aslında yukarıda yazılan malzeme miktarı görecelidir. Tercih etiğiniz miktar bu yöntemle pişirilir. Babamın memleketi Bergamada odun ateşinde yapılır, tadına doyulmaz)
Patlıcan Çığırtma (Bergama Yöresi ) 1
Patlıcan Çığırtma (Bergama Yöresi ) 2
PATLICAN ÇIĞIRTMA VİDEO
F



KABAK ÇIĞIRTMASI

KABAK ÇIĞIRTMASI
Yöresi belli değil bir blogdan alıntılandı

MALZEMELER:

3 adet ortaboy kuru soğan
3 adet kabak
2 adet kırmızı biber
1-2 dal maydanoz
tuz pulbiber
zeytinyağ

Soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağında kavrulur. Küp küp doğranan biberler eklenir. Bir iki çevirdikten sonra Küp küp doğranmış kabaklar eklenir. ( kabakların kabukları soyulmayacak) Üzeri kapatılıp kavrulur. Tuzu ve pulbiberi ve Gerekirse yarım çay bardağı kadar su ilave edilip kısık ateşte fazla karıştırılmadan pişirilir. Altı kapatılıp ince doğranmış maydanoz ilave edilir. Ilık yada soğuk yenir.

AFİYET OLSUN

NOT: BİR DAHAKİNE BEN 2 DİŞ SARIMSAKTA EKLEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM..

KABAK ÇIĞIRTMASI TARİFİ 2

4-5 adet orta boy kabak  2 adet soğan 4 yemek kaşığı zeytinyağı 2 adet yeşil biber 2 adet domates
3 adet yumurta Tuz KarabiberÖnce yemeklik doğranmış soğanlar zeytinyağında kavrulur. Ardından iyice yıkanmış (kabukları soyulmayacak) ve iri küpler halinde doğranmış kabaklar eklenir. Kabaklar biraz yumuşayınca ince doğranmış biberler eklenir. (Biberleri soğanla birlikte de kavurabilirsiniz ancak ben yemeğin içinde biraz diri durmasını istediğim için kabaklardan sonra koydum.) Biberler renk değiştirince kabukları soyulup küp doğranmış domatesler eklenir. Tuz ve karabiberde eklenerek altı kısılır. 5-6 dakika sonra ayrı bir yerde çırpılmış yumurtalar kabakların üzerine dökülür. Bir kere karıştırılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yumurtalar piştikten sonra altı kapatılır. Dinlenmeye bırakılır.

..::Afiyet Olsun::..

F
F
F
F
F
F
F

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder