7 Temmuz 2015 Salı

EZMELER





ACILI EZME
Malzemeler
2 büyük domates,
yarım demet taze soğan,
yarım demet maydanoz,
yarım çorba kaşığı biber salçası,
4 diş sarımsak,
2 adet sivri biber,
1 tatlı kaşığı nane,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
Yarım limon suyu veya nar ekşisi, yeteri kadar zeytinyağı (acı ve ekşi miktarını azaltıp çoğaltabilirsiniz.)
Acılı Ezme Tarifi'nin Yapılışı
Domates,sivri biber,taze soğan ve maydanozu çok ince bir şekilde kıyın. Kesinlikle robottan çekmeyin.
Salça,tuz,nane ve pul biber iyice karıştırın salça içinde erisin. Doğranmış malzemeleri ve ezilmiş sarımsakları ilave edin ve karıştırın.
İster limon suyu isterseniz nar ekşisi ekleyin, salatanız servise hazır.

Lübnan Usulü Acılı Ezme 
Malzemeler:
1 kahve fincanı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 adet kıyılmış soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 adet büyük boy domates
4-5 dal taze nane
2 dal taze zahter
1 çay bardağı nar suyu
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı acı pul biber
Tuz
Üzeri İçin:
1 küçük kase ceviz içi
Kuru kekik
 Lübnan Usulü Acılı Ezme Hazırlanışı:
Domatesi küp şeklinde doğrayın. Sarımsakları kıyın. Taze naneyi ve zahterleri yıkayıp süzdükten sonra ince ince kıyın.
Zeytinyağını sos tenceresinde ısıtıp kıyılmış sarımsaklar ile soğanı kavurun. Birkaç kaşık ılık suda incelttiğiniz salçaları ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Ceviz içi dışındaki kalan tüm malzemeyi sos tenceresine ekleyin. Önce yüksek ateşte 5 dakika kaynatın. Daha sonra ateşi kısıp arada bir karıştırarak yoğun bir kıvam elde edene dek pişirmeye devam edin. Ezmeyi ocaktan alın, servis tabağına aktarın. Üzerine yağsız olarak tavada kavurduğunuz ceviz içi ve kuru kekik serpin. Acılı ezmeyi soğuk olarak servis yapın.

CEVİZLİ ACI (DOMATESLİ CEVİZ EZMESİ)
Cevizli kuru domates ezmesi iştah açıcı ve sağlıklı bir kahvaltılık. Annemden öğrendiğim bu tarife aramızda ‘cevizli acı’ diyoruz. Yalnız ben artık domates salçası yerine kurutulmuş domates kullanıyorum. Cevizli kurutulmuş domates ezmesini kızarmış ekmeklerin üzerine sürerek misafirlerinize çayın yanında da ikram edebilirsiniz.
Verdiğim ölçüler bizim damak tadımıza göre ayarlandı. Dilerseniz baharatların ve sarımsağın miktarını değiştirebilirsiniz. Hazırladıktan sonra mutlaka tadına bakın ve ufak eklemelerle tadını seveceğiniz hale getirin. Örneğin, daha ekşi seviyorsanız limon suyu miktarını, daha acı istiyorsanız kırmızı biber miktarını artırabilirsiniz. Bir de unutmadan bu ezmeyi hazırladıktan sonra buzdolabında 1 gün dinlendirirseniz tatlar birbirine geçecek ve ezmeniz daha da lezzetli olacaktır.
İşte cevizli kurutulmuş domates ezmesinin tarifi;
Malzemeler:
1,5 su bardağı kurutulmuş domates
1 su bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı limon suyu
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
1/2 tatlı kaşığı kırmızı acı biber
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı çemen tozu (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Cevizleri rondadan geçirin ya da havanda ezin. Cevizler iyice ezilmiş olsun.
Kurutulmuş domatesleri 20 dakika kaynar suda beklettikten sonra suyunu süzün. Biraz sulu kalmasında bir sakınca yok. Üzerlerine zeytinyağını ve limon suyunu ekleyerek blenderdan geçirin. Domates kurularınız salça gibi incelsin. (Dilerseniz daha iri de bırakabilirsiniz ama bu şekilde ekmeğe daha güzel sürülüyor.)
Blenderdan geçirdiğiniz kurutulmuş domateslerinizin üzerine ezdiğiniz cevizi, ezdiğiniz sarımsakları, biber salçasını, naneyi, kırmızı acı biberi, kekiği, karabiberi ve dilerseniz çemen tozunu ekleyin. iyice karıştırın.
Kurutulmuş domatesler tuzlu olduğundan tuz eklemedim. Tadına bakarak biraz tuz ekleyebilirsiniz. Cevizli kurutulmuş domates ezmesini kapaklı cam bir kavanoza koyarak buzdolabında bir hafta süresince saklayabilirsiniz. Afiyet olsun…

AGUDIRŞI (Çerkez usulü fasulye ezmesi)
Tereyağında soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanları ve barbunyayı bir tencerede 5 dk kaynatın. Sonra içine dövülmüş sarmısağı, köri ya da hovbeni ekleyip karıştırdıktan sonra ocağı kapatın. Sıcak veya soğuk olarak servis yapın. üzerine doğranmış maydanoz eklenebilir.

PATATES EZMESİ
1 kilo patates
1 adet orta boy kuru soğan
2 -3 adet domates  2 çorba kaşığı domates salçası
3 çorba kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
1 tatlı kaşığı  biber salçası
tuz, karabiber
1 fiske şeker
Arzuya göre yeşil ve kırmızı taze biber, küçük doğranmış
Kıyılmış maydanoz.
Patatesleri iyice yıkayın.  Yumuşayıncaya kadar bol suda haşlayın.
Sudan alın.  Ele alınacak kadar soğumaya bırakın. Kabuklarını soyun. Küçük,küçük doğrayın.
Soğanı küçük doğrayın. Zeytinyağında veya tereyağında  1-2 dakika soteleyin. Kabukları soyulmuş küçük doğranmış domatesi tuz,şeker salçayı ilave edin. 10 dakika hafif ateşte pişirin.
Doğranmış patatesleri ilave edin. Fazla ezmeden karıştırın. Bir -iki dakika pişirin. İsterseniz kıyılmış maydanozu ilave edin,karıştırın. Veya servis tabağına alın. Üzerini maydanozla süsleyin. Salata veya turşu ile servis yapın.





YOĞURTLU HAVUÇ EZMESİ
5 adet orta boy havuç
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
Sos için;
2,5 su bardağı yoğurt
1-2 diş sarmısak
2 tepeleme yemek kaşığı mayonez (diyet mayonez de kullanılabilir)
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

YAPILIŞI
Havuçlar kazınıp yıkanır ve kurulandıktan sonra rendenin iri delikli tarafıyla rendelenir.
Diğer taraftan, sıvıyağ orta boy bir tavada kızdırılıp üzerine rendelenmiş havuçlar ilave edilir. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak 4-5 dakika, havuçlar yumuşayıncaya kadar kavrulup ocaktan alınır. Tuz serpilip karıştırıldıktan sonra soğuması beklenir.
Sosun hazırlanması için; yoğurt derin bir kaba aktarılıp üzerine  dövülmüş sarmısaklar ilave edilir. Mayonez de eklenip çatal yardımıyla karıştırılarak kenarda bekleyen ılık havuçların üzerine gezdirilir.
Tekrar karıştırıldıktan sonra servis tabağına aktarılır. Üzeri kırmızı pulbiber ve istenirse ceviz taneleriyle süsleyerek servise sunulur.
Not : İstenirse sarmısak katılmayabilir.
Afiyet olsun.

GİRİT EZMESİ
150 gr tam yağlı peynir
3 yemek kaşığı lor (tepeleme)
3 yemek kaşığı ceviz içi
4 yemek kaşığı file fıstık
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
İsteğe göre kırmızı pul biber ve dereotu
Yapılışı
Lor ve beyaz peyniri bir kaba alarak çatal yardımıyla iyice ezin. Üzerine dövülmüş sarımsak ve zeytinyağını ilave ederek karıştırmaya devam edin. Kalan tüm malzemeyi de ilave ettikten sonra iyice karıştıralım. Hazırladığınız bu leziz mezeyi isterseniz ekmeğe sürüp yiyebilir, ister top top şekil verip, meze tabağında sunabilirsiniz. Afiyet olsun

PEYNİR EZMESİ
200 gr beyaz peynir
½ çay fincanı ceviz
2 diş sarmısak
½ çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı Kişniş
½ çay kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Çukur bir kap içinde beyaz peyniri çatalla güzelce ezin. Sarmısakları macun haline gelene kadar dövün ve cevizleri irice kırın. Bu malzemeler birbirine karıştırıldıktan sonra diğer baharatları da ilave edin. Son olarak biber salçasını, zeytinyağı ile ezerek sonra bu karışımda peynirli ezmeye katın. Peynirli ezmesi tabakta meze olarak servis eilebileceği gibi, ekmek üstüne sürülerek kanape olarak da servis yapılır.)

ACILI FINDIK EZMESİ
Acılı fındık ezmesi malzemeleri
2 su bardağı ince çekilmiş fındıkYarım bayat ekmek içi3 diş sarımsakYarım su bardağı fındık yağı250 gr beyaz peynir1.5 çay kaşığı nane1.5 çay kaşığı köfte baharı2 çorba kaşığı domates salçası1 çorba kaşığı pulbiber1 çay kaşığı kimyonTuz
Lezzet Mayıs sayısından 'Keyifli İşler Atölyesi'nden özel bir tatlı tarifi.
Acılı fındık ezmesi hazırlanışı
Acılı fındık ezmesi: Sarımsakları soyup ezin. Beyaz peyniri ufalayın. Ekmek içini ıslatıp sıkın ve ufalayın.

Çekilmiş fındık, sarımsak, ekmek içi, peynir, salça, köfte baharı, nane, tuz, pulbiber ve kimyonu bir kapta iyice karıştırıp yoğurun. Fındık yağını azar azar ekleyip tekrar yoğurun. Ezmeyi servis tabağına alın. Üzerini çatalla şekillendirip servis yapın.
Afiyet olsun.

YULAF EZMESİ
Yulaf ezmesi yıllardır evimdeki temel besinlerden biri. Hem çok sağlıklı, hem hazırlaması kolay, hem de doyurucu bir kahvaltı oluyor.
Yulaf, içerdiği lif miktarı ve mikrobesinler sayesinde son zamanlarda adından oldukça sık bahsettirmeye başladı. Yapılan araştırmalarda, bir kase yulaftan alınan beta glukan türü lifin, kolesterolü yüksek olan kişilerde çok ciddi miktarlarda kolesterolü düşürebildiği ve kalp krizlerini azaltabildiği görüldü. Ayrıca bir kasedeki neredeyse 4 gram lif, yulafı glisemik endeksi düşük bir gıda haline getiriyor ve kan şekerini düzenlemesine yardım ediyor.  Buna ek olarak bir de yulafın içeriğindeki mikrobesinlerden birinin yüksek bir antioksidan gücünün olduğu ve kotü (LDL) kolesterolün zararlı etkisine karşı vücudu koruduğu ortaya çıktı. Bu antioksidanın ayrıca damar sertleşmesini önlediği de görüldü.  Yulafın yararlarını saymakla bitmez. Ben uzatmadan tariflere geçeyim.
Aşağıdaki tarifler, Türkiye’de yaygın olarak bulunan, yulaf tanesinin kavrulup ezilmiş hali olan kuru yulaf ezmesi için(ingilizcesi rolled oats). Piyasada değişik markalar var, aralarında tat ve doku farkı oluyor. Deneyip hangisini sevdiğinize siz karar verin. Bir de yulaf tanesinin sadece kırılmış hali var ki, aslında onun tadı daha da güzel oluyor (ingilizcesi steel cut oats).  Onu pişirmek için aşağıdaki su ölçülerini ve pişirme zamanlarını artırmanız gerekiyor.
Yulaf ezmesi pişirme teknikleri:
  1. Bir ölçü kuru yulaf ezmesine üç ölçü soğuk su ekleyin ve orta veya hafif ateşte karıştırarak pişirin. Suyunu çekip dişe gelmeyecek kadar yumuşayınca (15 dk kadar) sıcak sıcak servis edin. (Dikkat, özellikle pişmesine yakın yulaf ezmesinin dibi tutabilir, mütemadiyen karıştırmak gerekiyor)(Bunu bir gece önceden hazırlayıp ertesi gün ısıtarak veya üzerine biraz sıcak bitkisel süt dökerek de yiyebilirsiniz)
  2. Bir ölçü kuru yulaf ezmesine iki ölçü su katıp mikrodalga fırında bir-iki dakika pişirin.
  3. Bir ölçü kuru yulaf ezmesine üç buçuk ölçü bitkisel süt ekleyin ve orta ateşte pişirin.
Kaç kişi için hazırladığına bağlı olarak ölçü büyüklüğü değişir. Bir kişi için küçük bir çay bardağı kuru yulaf ezmesi yeterli oluyor.
Servis ederken üzerini istediğiniz gibi kuru meyve, taze meyve, ceviz, badem, vs. gibi kuru yemişlerle süsleyin. İsterseniz biraz daha bitkisel süt ekleyebilirsiniz. İsteğe göre pekmez ve tarçın da ekleyebilirsiniz.
BAKLA EZMESİ (HATAY)

Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak

½ kg. kuru bakla
½ su bardağı zeytinyağı
1 adet limon suyu
½ su bardağı tahin
6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kimyon

Akşamdan ıslatılan baklanın dış kabuğu ayıklanarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen baklalar bir kap ta iyice ezilir. İçine dövülmüş sarımsak ve tahin ilave edilerek karıştırılır. Bu karışım kenarlı bir servis tabağına konulup üzerine bol kimyon, biber ve zeytinyağı gezdirilerek maydanozla süslenir.

NOHUT EZMESİ
1 dilim Uno Premium Çok Tahıllı ekmek
40 gr haşlanmış nohut
1 dilim domates
1 adet free-range yumurta
10 gr tereyağı
Tuz
Karabiber
Küçük bir tava içerisine tereyağını koyun ve eritin
Yumurtanızı tavanıza kırıp üzerine isteğinize göre tuz ve karabiber ilave edin. Yuvarlak bir kalıbınız varsa yumurtanızı bu kalıbın içine kırarak düzgün pişmesini sağlayabilirsiniz.
Tavanızın kapağını kapatın ve yumurtayı sevdiğiniz kıvama gelene kadar yaklaşık 5 dakika pişirin
Yumurtanız pişerken bir kase içerisine haşlanmış nohutları koyun ve çatal yardımı ile ezdirin.
Nohutunuzu dilim ekmeğiniz üzerine sürüp üzerine bir dilim domates koyun.
Pişen yumurtanızı spatula yardımı ile ekmeğinizin üzerine ekleyerek sıcak olarak servis edin

TAHİNLİ PATLICAN EZMESİ
Malzemeler :
5 yemek kaşığı hazır konserve közlenmiş patlıcan2 yemek kaşığı tahin1 yemek kaşığı yoğurt1 diş sarımsak2 damla limon suyu1 yemek kaşığı zeytinyağıTuz
Hazırlanışı :
5 yemek kaşığı hazır közlenmiş patlıcanı bir kaba alın. Üzerine rendelenmiş sarımsak, tahin ve yoğurdu ekleyin. Daha sonra tuz, zeytinyağı ve 2 damla limon suyu koyup, karıştırın.
Hazır konserve kullanmak istemiyorsanız, 3 adet patlıcanı alın. Üzerlerine birkaç yerinden bıçak ile batırın. Daha sonra patlıcanları ocak üzerine koyup, közleyin. Közlendikten sonra soğumaya bırakın. Ardından kabuklarını soyup, ince ince kıyın.
Son olarak hazırladığınız karışımı mutfak robotuna koyup, püre haline getirin. Ardından servis tabağına alıp, buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin. Daha sonra üzerini ceviz ile süsleyip, soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Sucuklu Kuru Fasulye Ezmesi
Malzemeler
1 su bardağı kuru fasulye
2 büyük diş sarımsak
1 adet limon
3 – 4 yemek kaşığı zeytinyağı
8 – 10 adet orta kalınlıkta dilimlenmiş sucuk
Tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı
Kuru fasulyeleri akşam ıslatıp ertesi gün yumuşayıncaya kadar haşlayın ve kabuklarını soyun.
Rondonun içine kabukları soyulmuş sarımsaklar ile birlikte koyun.
Üstüne önce yarım limonun suyunu, 1 – 2 yemek kaşığı zeytinyağını ve baharatlarını ilave edin.
Tüm malzeme birbirine karışıncaya kadar çektirin.
Tadına bakarak gerekirse limon suyu, zeytinyağı ve baharatlarını tekrar ekleyebilirsiniz.
Sucukları küp küp doğrayın.
Ayrı bir tavada az yağda sucukları pişirin.
Hazırladığınız kuru fasulye ezmesini tabağa alıp pişirdiğiniz sucukları üzerine dökün.
Ilık ya da sıcak servis yapın.

TAHİNLİ NOHUT EZMESİ
1 bardak haşlanmış Nohut
3 yemek kaşığı tahin
Limon
1 ad sarımsak
tuz,karabiber
kırmızı toz biber
1 çay bardağı zeytinyağ
Bütün malzemeleri robottan geçirip iyice eziyoruz. Servis yapacağımız tabağa döktükten sonra,zeytinyağ ve kırmızı toz biber ile servis yapıyoruz.

pancar ezmesi
malzemeler:
kırmızı pancar turşusu - 2-3 tane
yoğurt - 1 su bardağı
mayonez - 1 çay bardağı
taze nane - 2-3 dal
Yapılışı:
Pancar turşusu blenderden geçirilir.
Yoğurt ve mayonez eklenerek birbirine yadirene kadar karıştırılır.
Kek kalıbı streç folyo ile kaplanır.
İçine dökülüp üzeri düzeltilir.
2-3 saat buzdolabında beletilerek servis tabağına ters çevrilerek alınır.
Üzeri nane yaprakları ile süslenir.


Karalahana Ezmesi 
Bir buçuk kg karalahana 
Yarım su bardağı kurufasulye 
Yeteri kadar su 
5 çorba kaşığı tereyağı 
1 çay kaşığı pulbiber 
Yarım su bardağı mısır unu 
Tuz 
Kurufasulyeyi akşamdan ıslatın. Ertesi gün yumuşayana kadar haşlayın ve kenara alın. Lahanaları yıkayıp süzün. Daha sonra saplarını ve ortasındaki kalın kısımları çıkarıp ince kıyın. Geniş bir tencerede bol su kaynatıp, lahanaları 15 dakika haşlayın. Süzüp kenara alın. Ayrı bir tencereye 6 su bardağı su koyup bir taşım kaynatın. Üzerine karalahana, kurufasulye, tereyağı, pulbiber ve tuz katıp, orta ateşte 30 dakika pişirin. Daha sonra tenceredeki suyun 3/4'ünü bir kepçe ile ayrı bir kaba alın. Tenceredeki lahanaları tahta bir kaşık yardımı ile eze eze pişirin. Lahanalar tamamen ezilince, tencereden aldığınız suyu tekrar ilave edin. Üzerine azar azar mısır unu ilave edin. Sürekli karıştırarak 15 dakika pişirin.

EV YAPIMI ZEYTİN EZMESİ
500 gram (çekirdekli olarak) organik zeytin
5 yemek kaşığı sızma zeytinyağ
2 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı taze biberiye
2 çay kaşığı sumak
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Birkaç damla limon suyu (servis esnasında)

Çekirdekleri çıkarılmış zeytin, sarımsak, taze biberiye ve zeytinyağının birazı ile beraber mutfak robotundan geçirilir. Kalan zeytinyağı kıvama göre yavaş yavaş eklenir. Birkaç dakika sonra fotoğrafta gördüğünüz kıvama ulaşıyorsunuz. En son kuru baharatlar damak zevkine göre adım adım eklenir. Ben sevdiğim baharatları kullandım. Ama deneyerek siz de farklı bir tat yakalayabilirsiniz.

Okuduğum tariflerde zeytinlerin fazla tuzunu atmak için önceden suda bekletilmesi tavsiye ediliyordu. Ben de aynı şekilde yaptım ancak bu sefer de tuzu az geldi. Siz hiç suda bekletmezseniz tuz ilavesi yapmanıza da gerek kalmayabilir. Belki benim kullandığım organik zeytinler zaten çok tuzlu olmadığı için bana tuz az gelmiş olabilir.

İnternetten başka tarifler araştırdıysanız bu tariflerde limon suyunu da görebilirsiniz. Ancak limon suyu okduğum kadarı ile ezmenin tadını zamanla bozuyormuş. O nedenle kahvaltı sırasında yenecek miktarın üzerine birkaç damla limon suyu damlatırsanız lezzeti daha güzel olur.

Ben bu tarifle yarım kg’lık bir zeytin ezmesi elde ettim. Buzdolabında saklamak şartı ile 15-20 gün içerisinde tükettim. Arada hava ile temasını kesmek için üzerine zeytinyağı ilavesi yaptım. Yaptığınız ezmeyi ağzı dar kavanozlara paylaştırarak,  hava ile temasını kesmek için üzerine zeytinyağı ekleyin. Böylece uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bir arkadaşınıza giderken hediye olarak da götürebilirsiniz. Afiyet olsun!

BROKOLİ EZMESİ
Malzemeler:
Yarım kg brokoli
1 çay bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı sirke
Yapılışı:
Parçalara ayrılan brokoliler, kaynamakta olan, sirkeli, az suya atılır ve yumuşayana kadar haşlanır. Sonra süzgece çıkarılır. Suyu aktıktan sonra derin bir kaba konur, üzerine süt, yumuşak tereyağı, tuz ve karabiber eklenir. Çatalla ezerek bütün malzemeler birbirine karıştırılır. Et ve tavuk yemekleriyle servise sunulur

YOĞURTLU KABAK EZMESİ
1 kilo kabak,rendelenmiş
1 kase yoğurt
1 fincan mayonez
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağ
3 diş sarımsak,dövülmüş
NASIL YAPILIR
Rendelenmiş kabakları zeytinyağında(yüksek ateşte)5-10 dakika soteleyin.Ayrı bir kasede dövülmüş sarımsağı,tuzu,yoğurt ve mayonezi çırpın.Sotelene kabakları bu sosa ilave edip karıştırın.Salata tabağına larak servis yapın.Afiyet olsun..

EZME KEBAP
Ezme kebap malzemeleri
5-6 domatesYarım kg köftelik kıyma2 çorba kaşığı
ı3-4 sivribiber6-7 dal maydanozTuz, karabiber, pulbiber

Ezme kebap hazırlanışı
Ezme kebap: Domates ve biberleri yıkayıp ızgarada közleyin. Domateslerin kabuğunu soyup bıçakla kıyın.

Kıymaya tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip yoğurun. Küçük yuvarlak köfteler hazırlayıp şişe dizin. Fırını ızgara konumuna alıp şişleri çevirerek pişirin.

 Kıyılmış domatesi servis tabağına alın. Kebapları üzerine yerleştirin.
ını tavada kızdırıp üzerine gezdirerek dökün. Sivribiber ve maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun.


TATLILAR

BURDURUN CEVİZ EZMESİ
dört kilo şeker, birbuçuk litre suyla ağda haline gelinceye kadar kaynatılır. kaynayan ağdanın olduğunu anlamak için soğuk su dolu bir kaba biraz damlatılır. suyun dibine çökerse ağda kıvamında demektir. makineden geçirilmiş veya havanda dövülmüş iki kilogram ceviz ilave edilir, güzelce karıştırılır. daha sonra irmik konulur ve biraz daha karıştırılır. daha sonra irmik konulur ve tekrar karıştırılır. yeterince sertleşmemişse bu karışım beş dakika daha pişirilir. iyice hallolunca bir tepsiye pudra şekeri serpilir ve karışım bunun üzerine dökülerek kaşığın tersiyle aynı kalınlıktaki tepsiye yayılır. soğuyunca baklava dilimi şeklinde kesilir ve bu tadı bilip de özleyenlere servis edilir. tadına bakmak isteyenlere de ikram edilebilir.


KORE EZMELERİ Baharatların Önemi
Koreliler geleneksel olarak yemeklerin tadını ve kalitesini, baharatlar ile sosların belirlediğine inanır. Lezzetli bir yemek için bu bileşenleri kullanmak şarttır. Soya fasulyesi ezmesi, soya sosu, kırmızı biber ezmesi ve kimchi gibi yiyecekler Kore mutfaklarının temel malzemeleridir.
Kırmızı Acı Biber
pepper
Kırmızı acı biber olmayan bir Kore yemeğinden bahsetmek güçtür. Bu biberler ‘gochujang’ın (kırmızı biber ezmesi) ana bileşenidir ve birçok güveç ve yardımcı yemeğin içinde bulunur. Kırmızı biberin acı tat veren bileşenleri ayrıca ağrılara ve yağ yakımına yardımcıdır ve ideal bir diyet besinidir.

Soya fasulyesi
‘Doenjang’ın (soya fasulyesi ezmesi) ana bileşeni olan soya fasulyesi, protein de dahil olmak üzere önemli besin değerlerine sahiptir. Soya fasulyesi ayrıca kanseri önleyen enzimler ve kolestrolü düşüren E vitamini açısından zengindir. Soya fasulyesi pirinçle pişirilebilir, küçük parçalara ufalanarak yemeklere konulabilir ya da tofu şeklinde tüketilebilir.

Doenjang
Soya fasulyesi ezmesi Koreliler için 2000 yıldan uzun bir süre boyunca popüler bir besin olmuştur. Soya fasulyesi, su ve tuzun güneş ışığı ve rüzgar gibi doğal elementlerle birleşmesinden oluşan bu besinin kansere karşı önleyici olduğu kanıtlanmıştır. Dünya çapında birçok kişi Kore’ye bu yiyeceği tatmaya gelmektedir. Taze dağ bitkileriyle karıştırılarak ya da direkt kase içinde yenilebilmektedir.



Gochujang
gochujang
Gochujang, (kırmızı biber ezmesi) kurutulmuş biber, tuz, su, fermante boya fasulyesi ve tatlı pirinç sosundan yapılır. Bu bileşenler karıştırılarak fermante edilir ve sosun baharatlı bir tada ulaşmasını sağlar. Koreliler genellikle bu baharatlı ezmeyi pirinç ve susam yağıyla tüketir. Ayrıca sebzeler için sos olarak da kullanılır.


Ganjang
Ganjang (soya sosu) soya fasulyesi ezmesine benzer aşamalardan geçer. Soya fasulyelerine su ve tuz eklenerek yaklaşık 2 ay boyunca fermante edilir. Bu süreç içinde amino asit ve laktik asitler ortaya çıkarak soya sosunu oluşturur. Ganjang, güveç yemeklerinde ve çorbalarda kullanılır. Ayrıca kızartılmış yemekler için ezme olarak da tüketilir.



Kore sos ve çeşnilerinin önemi
Soya sosu, soya fasulyesi ezmesi ve kırmızı biber ezmesi içeren Kore sosları, taze baharat ve çeşnilerle zenginleştirilir. Soğan, sarmısak, pırasa, zencefil, susam yağı, ezilmiş susam tuzu ve kırmızı biber, Kore’nin en çok bilinen baharatlarının başında gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder