7 Temmuz 2015 Salı

PEKMEZ



PEKMEZİN TARİHÇESİ
Meyvelerin ömürlerinin uzatılması ve korunması için insanoğlunun yöntem geliştirmesi M.Ö. 1.yy’a dayanır. Yöntem geliştiren ziraatçılardan olan Columella M.Ö 1.yy’da yaşamış olup, Tarım ve Ağaçlar adlı eserinde; birçok meyve ve sebzenin üretiminden ve saklanma yöntemlerinden bahsetmekte ve şarabın ve fermente olmamış kaynatılmış üzümün  yapımından ve nasıl saklanması gerektiğinden bahsetmektedir. Buradan, pekmezin nasıl yapıldığının veya en azından nasıl yapılabileceğine ilişkin ipuçlarının bilindiğine ilişkin tarihin çok eskilere dayandığı anlaşılabilmektedir.
Üzüm suyunun kaynatılarak korunması ve suyu uçurularak  özel kıvamda bir şurup haline getirilmesi Yakın Doğu ve Akdeniz ülkelerinde yüzyıllar boyunca yaşayan bir kültür olarak günümüze kadar yaşatılmıştır. Pekmez,  İtalyanca vino cotto (haşlanmış şarap), Fransızca vin cuit, Süryanice’de  nardenk ve Arapça’da beştaş olarak bilinir.
John Kitto’nun  eski ama ünlü olan ve  üzerinde "Şarap, yazan ve " İncil Edebiyatı’nın eski fakat yeniden ele alınmış  Ansiklopedisinde Yakın Doğu'da  haşlanmış üzüm suyu kullanımı hakkında  birkaç on dokuzuncu yüzyıl tarihçilerinin literatürlerine işaret eder.   Bunlardan biri, Halep’in Doğal yazarı  Dr A. Russell, eserinde şöyle  yazıyor: "Kaynatılmış üzüm suyu burada  Sapa vini olarak adlandırılır veya  Dibb olarak da bilinir, deriler içinde şehre getirilir ve halk  pazarlarında satılır,çok kaba bal görünümündedir, tatlıdır, bütün türleri halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bir Amerikan misyoneri Rev Henry Homes ,Bibliotheca Sacra (Mayıs 1848)’da  yayınlanan şarap yazısında İstanbul’daki gözlemlerini anlatırken:  "Basit üzüm suyudur. Asidini nötralize etmek için herhangi bir toprak ilavesi olmadan, kaynatılarak ürün dörtte biri miktarına kadar azaltılır,  bu durum mayalanmaya daha az maruz kalmasına neden olur ve serin bir yerde korunur. Kaynatma işlemine dört-beş saat bırakılır. Toprak kaplar yerine ahşap kaplar içine konur ve hava almasını engellemek için deri ile sıkıca kaplanır ve ağzı bağlanır. Bu normaldir, sarhoş edici değildir.  Müslümanlar ve Hıristiyanlar serbestçe kullanıyor.
Ülkemizdeki en eski dokümanlara bakıldığında eski helva üretimi yapanların pekmez de yaptıkları görülmektedir. 19.yüzyılın ikinci Tahin ve helva üretimi yapan Türkler pekmez yapımına da el atmışlardır. Osmanlı’da başlayan tahin, helva ve diğer ürünler günümüze kadar lezzetini ve yapımını geliştirerek gelmişlerdir.

Pekmez, aklınıza gelen her türlü meyveden yapılabilir. En fazla üzümün birçok çeşidinden yapılır ancak, dut, armut, karadut, karpuz, pancar  ve keçiboynuzu gibi meyvelerden de yapılmaktadır. 

PEKMEZ SÖZLÜĞÜ

Ağda: Elma ve armut gibi meyvelerin pekmezle kaynatılmasından elde edilen madde.
Ağdalık: Pekmez yapmak için kullanılan kalitesi ve ıstakaya çıkmış üzüm.
Andız pekmezi: Halk arasında pek bilinmeyen andız ağacının  meyvesinden yapılan pekmez.
Corcor pekmezi:Sivas ve  Erzurum yöresine ait koyu,tatlı,ishal olunca yenilen duttan yapılan sulu pekmez.

Çaraş: Konya yöresinde pekmez yapılan mekanlara verilen ad.
Harnup pekmezi: Keçinboynuzundan yapılan E vitamini ve kalsiyum bakımından zengin afrodizyak etkisi olan pekmez.
Hasuda :  Anadoul’da kış aylarında pekmez ve undan yapılan tatlı.
Karlı pekmez: yeni yağan karın pekmezle karıştırılarak elde edilen şekli. Bir çeşit eski zamanların dondurması yada kar helvası.
Karnavaz pekmezi: Erzurum  Oltu’nun Ormanağzı köyünde duttan yapılan kıvamlı ve lezzetli bir pekmez.
Karsambaç: Yaylalarda yazın yükseklerden elde edilen rendelenmiş  karın üzerine pekmez,şerbet veya reçel dökülerek elde edilen bir çeşit soğuk kar yiyeceği.

Masere: Akdeniz bölgesinde dağ köylerinde eskiden beri pekmez yapımı için kullanılan, köylerin ortasına kurulan üzüm çiğneme havuzu, dinlendirme havuzu, mengene, kazan ve ocaktan oluşan düzenek.
Pekmez: Meyvelerin kaynatılmasıyla yapılan kıvamı kalıntaşmış marmelatımsı bir yiyecek.
Pekmezci: Kırşehir’in Akpınar ilçesine bağlı bir köy , pekmez üreten veya satan kimse.
Pekmezcilik:Pekmez  işi.

Pekmez helvası: Pekmez,tereyağı,ceviz içi ve undan yapılan lezzetli helva. 
Pekmezkefi: At renklerinde kula at doru rengi için kullanılan deyim yada  pekmez kaynadığında oluşan köpük için kullanılır. 
Pekmezköpüğü (renk): At renklerinde kula at doru rengi için kullanılan deyim yada  pekmez kaynadığında oluşan köpük için kullanılır. 
Pekmez köpüğü: Pekmez kaynadığında oluşan kısım ,Bitlis ve Ahlat’da karlı pekmez yapımında kullanılır.
Pekmezli: Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı bir köy.
 

Pekmezlik: Konya’nın Meram mahallesinde bir sokak yada pekmez saklama kabı .Köylerde pekmez yapmak için kullanılan şaraphane ve ocağı bulunan kısım.
 

Pekmez toprağı: Pekmez yapımında şırayı durultmak için 1/20 oranında pekmeze katılan  %50-90 oranında kireç içeren beyaz renkli toprak türü.
Peker Pekmez: Sevilen dizi Avrupa Yakasında Peker Açıkalın’ın oynadığı karakter.
Pelvaze: Uşak yöresinde un ve pekmezden yapılan bir tatlı türü.

Şarahmana: Pekmezin ilk aşamasının yapılmak üzere pekmezin toplandığı tezgah veya platform.
Tahin,Tahan: Susamın ezilmesiyle elde edilen ve pekmeze katılarak yenilen bir gıda.
Tahin pekmez: Kahvaltılarda severek yenilen ve enerji veren pekmezle tahin karışımında elde edilen yiyecek. 

Karla Pekmez Tarifi

Gerekli Malzemeler : 
Kar, pekmez

Yapılışı: Mağaralarda saklanan veya temiz yamaçlardan getirilen karlar bir beyaz çinko kaba konur. İşlemin serin yerde yapılmasına dikkat edilir. 1 kg kadar kar alınır bir derin çinko kaba aktarılır. Daha sonra yarım kilo kadar pekmez karın üzerine boca edilir. Çok hafifçe karıştırılır. Karıştırma işleminin hızlı ve sert olmaması gerekir. Aksi takdirde erir. Ayrıca pekmezin kardan daha az olması gereklidir. Bu durumda da eriyebilir. Hazırlanan karla pekmez karışımı hemen tüketilir, eğer birkaç saat sonra tüketilecekse buzdolabının buzluk kısmına konur. Çok fazla bekletilmemelidir. Çünkü bu defa kar özelliğini kaybedebilir.


TERMONİ

Malzemeler: 1-1,5 bardak renkli fasulye, 1-1,5 bardak halli fasulye, 2 bardak armut pekmezi, 1 tatlı kaşığı şeker.
 
Hazırlanışı: Balli fasulyeler alınır dört su bardağı suya karıştırılarak pişirilir, renkli fasulye 4 bardak su eklenerek tencereye konur, ve ikisi bir arada iyice pişene dek kaynatmaya devam edilir.
Fasulyeler iyice piştikten sonra, 7-8 su bardağı su eklenerek kaynayıncaya kadar devam beklenir ve buğday unu önce ayrı bir kapta sulandırılarak tencereye konur.
Bir müddet kaynatılır, pekmez ,şeker ve tuz ilave edilerek 5-6 dakika daha pişirilmeye devam edilir.
Küçük kaplara koyularak ılık veya soğuk olarak yenir.
Bu yemek taze mısır, bulgur, pirinç ve karalahana ilave edilerek daha da çeşnilendirilebilir.
Püf noktası:Armut pekmezi yerine üzüm pekmezi de kullanılabilir. 

LORLU PEKMEZ
Aslında bir tariften çok bir öneri de denebilir tarifimize, bilindiği gibi pekmezin olmazsa olmazı tahindir ve tahin ile pekmez adeta bir ürün olarak bilinir.Gelin bu sefer tahin yerine pekmez koyalım.

Tahin yerine taze tuzsuz olarak hazırlanmış lorun üzerine pekmez eklenerek lavaş veya tandır ekmeği ile zevkle yenebilir.

Afiyet olsun

Pekmezli ayva dolması

Kullanılan malzemeler: Orta büyüklükte 8 adet ayva, yarım kilo  normal yağlı kıyma,1 kahve fincanı az haşlanmış  pirinç, 2 çay bardağı pekmez, 2 adet orta büyüklükte  limonun suyu, 25 gram tereyağı, 2 su bardağı sıcak su ,1 çorba kaşığı kişniş, 2 büyük boy soyulmuş soğan,yeteri kadar tuz. 

Hazırlanışı: 
Ayvalar yıkandıktan sonra, tepesi bir miktar kesilir ve içlerini çıkarılır ve alt taraflarından biraz kesilerek düzleştirilir, ardından limonlu suda bekletilir. Pirinçler bol suyla yıkanarak süzülür. Soğanlar küçük küpler şeklinde kıyılır. Ayrı bir kapta  soğanlar kıyma karıştırılarak kavrulur. Kişniş, tuz ve pirinç ilave edilerek karıştırılır. İçlik malzeme ayvaların içerisine taksim edilir. Geniş ve sığ bir tencereye sıralı yerleştirilerek sıcak su eklenir. Ayvaların üzerine kiraz büyüklüğünde tereyağı parçaları yerleştirilir. Az alevde veya ateşti ayvalar gevşeyinceye dek pişirilir.
Son olarak pekmezi eklenir,  5 -6 dakika daha pişirilir.
Sıcak şekilde servis edilir.Afiyet olsun

PEKMEZ HELVASI

Kullanılan Malzemeler:
3 su bardağına yakın un
Yarım su bardağından biraz fazla miktarda pekmez
Tercihe bağlı 2 su bardağı kadar şeker
1.5 su bardağı taze süt (tercihen su ile de yapılabilir)
2 tepeli yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı ezilmiş ceviz veya fındık içi (tercihe bağlı)
Tercihe bağlı 2-3 yemek kaşığı tahin
 Yapılışı:
Tereyağı bir tencerede eritilir. Tereyağının erimesini takiben unun tümü tencereye boşaltılır ve kavurmaya başlanır. 15 dakika süreyle kavurma işlemi aralıksız sürdürülür ve un kızarmaya başladığında diğer malzemeleri eklenir.
Ayrı bir kapta şeker, pekmez ve süt karıştırılarak kaynatılır. Bu işlem sayesinde helvanın topaklaması önlenir ve malzemeler iyice karışır. 5 dakika kadar kaynatılan karışım, tencereye eklenerek iyice karıştırılır. Burada bilinmesi gereken püf nokta, malzemelerin iyice birbirine karıştırılmasıdır. Malzemeler iyice karışıp harmanlandıktan sonra ceviz veya fındık içi eklenerek karıştırma işlemi sürdürülür.
Un iyice kahverengiye dönüşüp helvanın kokusu hissedildiğinde tencereyi ateşten alınır ve kapağı kapatılır.  15 dakika dinlendirdikten sonra servis edilir. Afiyet olsun.


Pekmezli Asude (Kars,Erzurum ve Van ağzıyla Hasuda): 

Malzemeler: Tereyağı,pekmez,yeterli tuz

Hazırlanışı: Bir yemek kaşığı tereyağı orta büyüklükte bir tencere veya tavada kızgınlaşıncaya kadar eritilir. 
Ayrı bir kapta bir su bardağı pekmez ılık su ile sulandırılarak erimiş yağa eklenir. 
Bu tatlı şurubun üzerine azar azar mısır unu eklenir, diğer taraftan da eş zamanlı olarak  tahta kaşıkla devamlı  karıştırılır. 
Muhlama gibi bir kıvam alıncaya dek işlimi devam edilir.  
Azıcık  tuz eklenerek servis edilir. 

Kars,Erzurum ve Van  Pekmez hasudası
Hasuda Fıkrası
Hoca Nasreddin bir gün bir yerde çok güzel bir yemek yer. Adını sorar. Adının hasuda olduğunu söylerler. Hoca eşeğine biner, yemeğin adını unutmamak için yolda "hasuda, hasuda,hasuda..." diyerek gider. Yolda yorulur bir ağacın altında yarım saat kestirir. Kalktığında yemeğin adını umutmuştur. Canı sıkılmış bir şekilde eşeğine biner ve yola deva eder. Bir saat sonra eşeği bir yol ayrımında bir çamura saplanır. Hoca iner, eşeği çamurdan çıkarırken, oradan geçen bir yolcu  yanına gelir ve hocaya:
-Hoca ne yapıyorsun? Neden bu çamuru hasıl ediyorsun?  Diye sorar.
Hoca: 
-Hay Allah razı olsun.Der, eşeği orada bırakarak hızla uzaklaşır ve yoluna devam eder.
Yolcu:
-Ne oldu hoca? Eşeği bıraktın.
Hoca:
-Eşşeği bıraktım ama  "hasıllıyorsun" deyince "hasuda"yı hatırladım.
-Ben de bu eşeklik varken yine unuturum, ama sen unutmazsın eşşeği görünce beni hatırlarsın. 


Pekmezli kabak

Malzemeler: Pekmez yapılmak istenen meyve (dut, üzüm, armut v.b.) ,kabak

Hazırlanışı: Pekmez yapmak için büyükçe bir tava alınır pekmez yapılmak için elde edilen şıra saatlerce kaynatılır, ardından şıranın buharlaşarak çökmesi beklenir ve tatlı bir hale gelmeye başlar.
Öyle ki bu aşamada şıranın pekmez olması için yaklaşık yarım saat gerekmektedir.
Bir tatlı kabak uzunluğuna ikiye ve üçe ayrılır.
Kabak dilimleri pekmez tavasına konulur. Kabaklar şirinleşmekte olan şıra ile birlikte pişirilir, bu durumda gittikçe esmerleşir ve rengi değiştikçe tatlı hale gelir.
Sapı uzun olan bir süzgeçle pekmez tavasından toplanır, sıcak veya soğuk olarak servis edilir. Afiyet olsun


Pekmezli Bulamaç
Kullanılan malzemeler: 1 su bardağı pekmez, 3 yemek kaşığı un, 4 su bardağı su,3 çorba kaşığı toz şeker, yeteri tuz. 

Hazırlanışı: Pekmez, Un, şeker normal şiddette ateşte karışıncaya dek devamlı karıştırılarak pişirilir.  
Suyu eklenerek, biraz tutam tuz katılır ve sürekli karıştırarak kaynayıncaya dek pişirilir. 
Ateşin altı kısılır. 
Kaynatma sürdürülerek koyu kıvam alması sağlanır.  Tatlı kaselere taksim edilerek ezilmiş cevizle süslenir, servis edilir.
Afiyet olsun.

Pekmezli Sarma
Kullanılan malzemeler: Yarım su bardağı ezilmiş cevi içi,  bir kahve fincanı kavrulmuş susam, çeyrek paket baklava için hazır yufka, yarım  tatlı kaşığı toz tarçın, 250 gram  tereyağı .
Şerbetin hazırlanması için malzemeler: 1 su bardağı su, 1 su bardağı üzüm (istenilen bir pekmez türü de olabilir) pekmezi ,yarım çay bardağı kristal toz şeker.

Hazırlanışı: Bir kapta  tarçın, susam ve ceviz içi karıştırılır. 
Baklava yufkasının bir dilimi yayılır. İkiye katlanır ve cevizli  karışımdan üzerine hafifçe serpilir, üstüne eritilmiş yağ serpilir ve yufka silindir tarzda sarılır. 
Tüm yufkalar aynı işlemden geçirilir. Ardından rulo yapılan yufkalar 3 parmak genişliğinde kesilir ve yağ sürülmüş  fırın tepsisine yatık şekilde yerleştirilir. Üzerine erimiş yağ serpiştirilir. Isısı 180 °C’ya  ayarlanmış fırında, üst tarafı  kızarana kadar  pişirilir.  
Ayrı bir tencereye pekmez suyu konulur, 5 dakika süreyle kaynatılıp, ateşten indirilir. Hafifçe ılımaya bırakılır. 
Tatlı fırından alınarak soğumaya bırakılır , hazırlanmış Ilık şerbet soğuk tatlının üzerine serpiştirilir.  Üzerine kağıt havlu örtülüp, 2 saat bekletilir ve servis edilir.
Afiyet olsun


PEKMEZLİ EKMEK TARİFİ
Gerekli malzemeler:
2 su bardağı zenginleştirilmiş ve elenmiş un
 Yarım su bardağı pekmez
2/3 su bardağı süt
1 adet taze yumurta
Eritilmiş 1/4 fincan una katılan erimiş yağ
1/3 su bardağı şeker
1/3 su bardağı incir
1/2 su bardağı kıyılmış fındık
1,5 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
1/4 fincan dilimlenmiş limon
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Ekmeğin Hazırlanışı:
1.Adım
Elenmiş kuru malzemeleri,  yumurta, pekmez, şeker, yağ, limon suyu, kabuklu, meyve ve fındıkları bir kaba koyun ve karıştırın. Un karışımına,  süt ekleyin ve tüm malzemeler harmanlayana kadar sadece karıştırın.
2.Adım
İyi yağlanmış bir tava hazırlayın ve karışımı 12 x22x8 cm ebatlarındaki tavaya dökün. Bir saat süreyle 180 C’de derecede pişirin.


HARİRE

Kullanılan Malzemeler
  • Yarım su bardağı pekmez
  • Yarım Su bardağı un
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Hindistan Cevizi (tatlıya serpiştirmek için)

Tatlının Yapılışı.
  • Pekmez ,su ve un karıştırılarak iyice çıpılır
  • Karışım orta ateşte kaynatılır
  • Kaynama başlayınca toz şekeri ve tarçın eklenerek muhallebi gibi pişirilir.
  • Kaynama tekrar başladığında  karıştırılmaya devam edilir
  • Pişmiş muhallebi porselen veya cam kaselere dökülür
  • Serin bir yerde soğumaya bırakılır
  • Ilık hale geldikten sonra buzdolabına alınarak soğutulur ve üzerine 

            Hindistan Cevizi serpiştirilerek servis edilir


PEKMEZLİ ŞAMBALİ
    Kullanılan Malzemeler :
  •        Yarım kg irmik
  •       1,5  bardak şeker tozu
  •       1 silme çay kaşığı toz amonyak
  •       1 su bardağı su
  •       Fıstık  ve oluşacak tatlının üzerine kaplayacak kadar pekmez
     Şerbetin hazırlanışı için malzemeler:
  •       3 su bardağı su 
  •       3 su bardağı şeker tozu
     Tatlının hazırlanışı:
  •       İrmik ve toz şekeri iyice karıştırılır
  •       Pekmez dışında diğer malzemeler eklenir
  •       Pekmez tepsiye iyice sürülür
  •       Üzerine karışımı dökülür ve  elle tepsiye yayılır
  •       Bol pekmez ile malzemenin üzeri kaplanır
  •       Fıstık ile süslenir
  •       Fırında 180 C derecede  üzeri kızarana kadar 30-40 dk pişirilir
  •       Tepsi fırından çıkarılır ve tepsi soğutulur.
  •       5 dk bekledikten sonra sıcak şerbet dökülür.
KÖFTÜ

Kullanılan malzemeler

  • 1 su bardağı pekmez
  • 1 su bardağından bir parmak az su
  • 5 silme yemek kaşığı un (kepekli)
  • 60 gram tereyağı
  • Tatlının üzerine serpmek için:
  • 100 gram küflü çeçil veya civil peyniri
  • 50 gram ceviz içi veya fıstık da olabilir.
Tatlının hazırlanışı
  • Pekmez ve su derin kasede iyice çırpılır
  • Un eklenerek pürüzsüz bir kıvama erişinceye kadar çırpılmaya devam edilir
  • Teflon bir tavaya konularak tahta kaşıkla kısık ateşte topaklanmasını engellemek için sürekli karıştırılır
  • Kaşığın tersi ile bastırmak suretiyle köftü sert kıvama getirilir
  • Katı kıvamda olduğu anlaşıldığında ocaktan alınır
  • Tereyağı ayrı bir kapta iyice kızdırılır ve köftünün üzerinde gezdirilir.
  • Sıcak halde iken küflü peynir serpiştirilir
  • Servis edilir. 
ÇALMA 

Çöven akşamdan kaynatılır. Sabaha kadar ayazlatılır (dinlendirilir). 5 kg pekmezin içine 1,5 su bardağı çöven suyu ilave edilip çeçe konur. Çırpmak için bağ çubuğundan birkaç tanesi yan yana getirilerek bir ağaç yapılır. Pekmez ilik ateş üzerinde köpükleşip iyice koyulaşıncaya kadar çırpılır. Çalma ocaktan indirilip soğutulur.


Köme nedir? 

Bazı yörelerde sucuk da denir. Biz cevizi ipe diziyoruz, bal, süt, dut cevize katarak ipi herleye batırarak kaldırıyoruz, bu şekilde kaplanıyor, yani bir boy kömeyi 3 günde elde edebiliyoruz, çünkü her gün batırıp çıkarıyoruz, her gün biraz daha kalınlaşıyor. Bal, dut, süt ve cevize batırıp doğal olarak kurutuyoruz. 


PESTİL

Üzüm serbeti mahsere kazanına alınır. Altı yakılarak kaynatılır. Bir kepçe ile sürekli kefi (köpügü) alınır. 
Bir legene konan nisasta, akıcı bir kıvam elde edilinceye dek su ile ezilir. Bir un eleginden süzülür. Sonra kaynayan serbete azar azar akıtılır. Bu sırada hapsa küregi ile sürekli ve hızlı olarak karıstırılır. Pestilin kıvamının iyi olup olmadıgı, bastık yapımında oldugu gibi kontrol edilmelidir. Ancak, pestil bastıktan biraz daha katı olmalıdır. İstege baglı olarak susam ve çörek otu da katılabilir. 
Pestilin kıvamı ayarlandıgında (ki bu gerçekten beceri ister) nisasta eklenmesine son verilir. 
Yeterince kaynatıldıktan sonra kazanın altındaki ateş çekilir. Kazandaki kürek çıkarılır. Bu sekilde hazırlanan pestil malzemesi tepsilere ve legenlere 4-5 cm kalınlıkta olacak sekilde doldurulur. Katılasması için ertesi güne dek bekletilir. 
Ertesi gün temiz ve büyük bastık bezlerine nisasta sürülür. Sonra tepsilerdeki pestil bıçakla dilimlenerek yaklasık 2 cm eninde, 2 cm kalınlıgında ve 6-7 cm uzunlugunda dilimler haline getirilir. Nisastalı bastık bezlerine serilir. 2-3 gün kurutulduktan sonra yeniden nisastalanarak kısa saklanır.


PESTİL KAVURMASI 
Malatya usulü
I. TARİF
Tuzsuz yağ tencereye konularak eritilir. Yumurta da çırpılarak bir tencereye konur. Kare kare kesilmiş dut pestili (kimi ıslatarak, kimisi ıslatmadan koyar) tencereye konur ve karıştırılır. Bunun üzerine kaynamış şeker şırası, pudra şekeri veya eritilmiş bal gezdirilir (bir-iki kaşık kadar). Üzerine ayrıca bol
 ceviz serpilir, servis yapılır.
II. TARİF
5-6 tane dut pestili (500 gr) 

200 gr. tereyağı 
100 gr. ceviz içi 
Pestiller makasla, parçalara kesilir, el dayanacak kadar sıcak suda yumuşayıncaya kadar ıslatılır. Tereyağı bir tavada ısıtılır. Süzgece alınan pestiller yağın içine konup karıştırılarak kızartılır. Servis tabağına alınır, üzerine ceviz serpilerek servis yapılır. 
Not: Arzu edilirse kavrulma esnasında yumurta da kırılabilir.
III. TARİF
Yarım kg üzüm pestili 
1 çorba kaşığı tereyağı 
3 adet yumurta 
2 çorba kaşığı üzüm pekmezi 
Pestil katlanır, çubuk gibi doğranır. Bol suda yıkanır, süzülür. Tavaya tereyağı konur, eriyince pestil atılır, bir kaç dakika çevrilir. Yumurtalar kırılır, biraz şekli bozulur, fazla karıştırmadan ateşten alınır. Üzerine pekmez gezdirilir.

PESTİL ÇULLAMASITatlı pestil ufak ufak doğranır,bir tavaya bir miktar tereyağı konularak eritilir.Pestiller tereyağının bulunduğu tavaya dökülür ve beklenir. Üzerine yumurtakırılır ve karıştırılır. Sıcak olarak da yenir.

PESTİL HOŞAFI
Ramazan aylarında, sahur yemeklerinde ertesi oruç günlerinde fazla susamamak için pestil hoşafları da yapılır. En ziyade kayısı ve erik pestilleri tedarik edilip suda bırakılmak suretiyle ezilir ve biraz da şeker katılarak sahur makarnasına güzel bir arkadaş temin edilmiş olur.



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder