4 Temmuz 2015 Cumartesi

SALLAMA NEDİR









Sallama (Balıkesir)

Sallama ya da sıyırma olarak da tabir edilen börülce haşlama salatasıdır. Zeytinyağı ile koruk suyu dövülmüş sarımsakla karıştırılır. Haşlanmış börülcenin üzerine bu karışım ilave edilerek servis yapılır.


BÖRÜLCE SALLAMA
Malzemeler
zeytinyağı veya koruk suyu
kuru börülce
sarımsak
tuz
Tarif
Kuru börülce haşlanır
Haşlanmış börülcenin üzerine zeytinyağı veya koruk suyu ile dövülmüş sarımsaktan oluşan bir karışım ilave edilir, isteğe göre tuz eklenir ve servis yapılır


SALLAMA VEYA SIYIRMA da denir.
Malzemeler:
Yarım kg börülce
3 kaşık sızma zeytinyağı
4 diş sarımsak
1 limon suyu
Tuz.
Börülcelerin kılçıkları temizlenir, bol tuzlu suda haşlanır Suları süzülüp salata tabağına alınır üzerine tuz ve dövülmüş sarımsaklar, zeytinyağı ve limonsuyu dökülerek servise hazırlanır.

KIYMALI PATLICAN SALLAMA

4 Adet Patlıcan
4 Diş Sarımsak
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
300 Gr. Kıyma
2 Adet Kuru Soğan
Tuz
2 Adet Kırmızı Biber
2 Adet Domates
Sıvıyağ
2 Adet Köy Biberi
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Sizler için çok lezzetli, sağlıklı ve kızartma derdi de olmayan lezzetli bir tarifim var...
Kıymalı Patlıcan Sallama Tarifi için öncelikle patlıcanlar alaca olarak soyulup iri küpler şeklinde doğranıp tuzlu suda bekletilir.
Ayrı yerde yemeklik doğranan soğan ve sarımsaklar biraz kavrulur.
Kıyma da ilave edilip kavrulmaya devam edilir.
Salçalar da ilave edilir.
Biberler biraz büyük olacak şeklinde doğranıp eklenir.
Kavrulma işlemi tamamlandıktan sonra, patlıcanlar da yıkanıp süzülür tencerenin içerisine ilave edilir.
Bir iki kere karıştırılıp doğranmış domatesler konulup bir çay bardağı su ilave edilip arada tencere sallanarak kısık ateşte pişirilir.
Kıymalı Patlıcan Sallama sıcak olarak servis edilir.




Taze Fasulye Sallamasi (Buschbohnen)

Alman ya da börülce bulmak zor hatta imkansiz, uzun zamandir burada yasiyorum hic görmedim. Ben Balikesir li oldugum icin, bilenler bilir bizim oralarda mevsimi geldiginde herkezin buzdolabinda halihazirda börülce sallamasi bulunur. Bende cok severim, eeee börülce bulamiyorsak bu lezzetden mahrummu kalalim dedim ve buschbohnen i kefettim. Aslinda bu fasulyenin bir kere yemegini pisirmistim fakat lezzeti pek hosuma gitmedi birdaha alip pisirmedim. Sekil olarak biraz börülceye benziyor zaten bende sallamasini yapmayi denedim iyikide denemissim cok begendim. Belki börülcenin yerini tutmaz ama denemenizi tavsiye ederim.

Yarim kg taze fasulye (buschbohnen)
4-5 dis sarmisak.
yarim cay bardagi elma sirkesi.
yarim cay bardagi zeytinyag.
yarim cay bardagi su
isot veya pulbiber.
tuz.

Fasulye lerimizi ayikliyalim istedigimiz büyüklükte dogruyalim, bol suda güzelce hasliyalim. Fasulye ler yumusayinca soguk su doldurdugumuz bir kaba aktaralim. Derin bir kaba sarmisaklarimizi ezelim diger malzemeleride ekliyelim,  tuz eriyene kadar sos malzememizi karistiralim fasulyelerimizin üzerine yavas yavas gezditelim ve  karistiralim. Kapakli bir kaba koyup buzdolabinda yaklasik bir hafta muhafaza edebilirsiniz,  durdukca lezzeti daha cok artiyor.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder