7 Temmuz 2015 Salı

KISTIRMA NEDİR KISTIRMALAR





BİLECİK KISTIRMA
Bilecik'te düğünlerin vazgeçilmez ikramı 'kıstırma'



HAZIR KISTIRMA LOKUMU

Bisküvili Lokum / Kıstırma...
Bu Nostaljik Lezzetler Çeşitleri İle 
GURME GAZOZ’da #efsaneler #eskitadında #nostalji #kıstırma #bisküvililokum #gurmegazoz #balıkesir #altıeylül #karesi #likeforfollow #geldeyeme #gazoz

Lati bisküvi arası lokum (Kıstırma).... Lokum, Arapça “Rahat-ul Hulküm” (Boğazı Rahatlatan) ifadesinden gelir. Rahat-ul hulküm zaman içinde, “LATİ LOKUM” yani “RAHAT LOKUM” şekline dönmüştür. Daha sonraları da sadece “Lokum” olarak adlandırılmıştır. Fotoğrafta görmüş olduğunuz kıstırmanın üreticisi de Safranbolu menşeli @latisafranbolu firması... Piyasada gördügüm, lokumu en büyük kıstırma da Lati Lokum’unki. Migros’ta 1.45 TL’den satın alınabilir. Bu arada Aşkı Memnuda kahyanın Nihali lati lokumum diye çağırdığını hatırlatalım...
*
*
*
*
*
Lati, sandwich biscuits with Turkish delight... This kind of Turkish delights are very popular in recent years. Produced by Lati Lokum @latisafranbolu in Safranbolu, Turkey.

#Latilokum #püskevit #kıstırma #lokum #turkishdelight #safranbolulokumu #karabük #aburcubur #bisküvi #çikolata #şekerleme #candy #instafood #junkfood #turkishfood

Milas Nostalji... Bisküvi arası lokum... Bisküvisi ünlü markaların petibörlerine göre daha kalın, sert ve hafif nemli ki öyle olmalı yoksa ilk ısırışta dağılır... Lokum klasik lokum lezzetliydi. Kozyatağında bir kuruyemişçiden alındı. Bu ürün ve muadilleri gerek marketlerde gerek internet sitelerinde artik rahatça bulunuyor. @sekerlememilas tarafından Ankarada üretilmekte.
.
🇬🇧
Milas Nostalji. A Turkish classic. In 50s and 60s, when there is not much chocolate around markets in Turkey, this was best option for a sweet time: a turkish delight between two petit beurre biscuits. This was totally forgotten in 80s 90s and early 2000s. Since a nostalgy trend has started in Turkey, this became popular again. Produced by @sekerlememilas in Ankara Turkey.
#kıstırma #lokum #turkishdelight #aburcubur #nostaljiktatlar #nostaljikyiyecekler #biskuvi #milas #foodporn

#ersengida #ersengıda #kıstırma #lokum #şeker #bisküvi #sipariş #gıda #uygunfiyat #çerez #kuruyemiş #baharat #bakliyat

#pancake kulesi de neymiş Halis mulis #kıstırma kulesi varken 😍😍😍😍. Ablamdan #kahve yanı atıştırmalığı hmmm nefis 😋😋❤️❤️❤️😍😍.                                   #hayatburada #cakegridtr #mutfamgram #gramtatli #gramtatlı #biscuits #turkishdelight

Biskuvi arası lokum,kıstırma daha bir cok yoreye gore adi degisen ama aynı hissi veren cogunlugumuzun cocuklugu.
Simdi en guzel anlarınıza eslik etmek icin hazir😀😉 #bebek#mevlit#bebekmevlidi#soz#kınahediyelik#kıstırma#lokumlubisküvi

#kıstırma#kıstırmalokum#bisküvi#bisküviarasılokum#lokum#kürabiye#kurabiye#kurabiyeler#kurabiyesi#cupcakes#cupcake#hediyeler#hastaneodasıkurabiyesi#hastaneodasıcupcake#hastaneodasısusleme#sozhediyesi#sözcakepopları#sozkurabiyeler#nisansekeri#nısancupcakes#nısankurabıyesi#babyshowerkurabiyeler#babyshowerpastası#babyshowerkurabiyeler#doğumgünüucanbalon#doğumgünüpastasi#doğumhediyelikleri#cakepop#cupcakes#nikahhediyesi

#anneannemizin #lokumlubisküvisi #nostalji #90lar #adatepezade #kıstırma




ısparta ve burdur'da iki petibör bisküvinin arasına bir pudrali gül lokumunun ezilerek konulmasi (kıstırılması) suretiyle yapılan atıştırmalık tatlı, nişanlarda falan ikram edilir.
*-*
genelde kış aylarında hortlayan, soba çevresinde toplaşıldığında dedenin ya da başka bir aile büyüğünün aldığı güllü lokumun (bizim ailenin tercihi güllü lokumdu, ben limonlu diye ısrar ederdim) dört köşesinden ezilerek iki petibör büskivi arasına konulmasıyla yapılan sandviç, tatlı alternatifi. yanına çayla ikram edilmesi elzemdir. kanundur. yazılmamış kuraldır.
*-*
iki adet petibör bisküvinin arasına bir adet hatay yayladağı lokumu kıstırılmasıyla oluşan tatlıdır. pek yaratıcı olan adı da buradan gelir.
çok eskiden, hatay'ın köylerinde şimdiki gibi tatlı çeşitleri henüz yokken nişan, düğün gibi özel günlerde özenle hazırlanıp peçeteye sarılan bu tatlı davetlilere ikram edilirmiş.
*-*
Antalyada kıstırma Bir tür tatlı ya da atıştırmalık olarak nitelendirebileceğimiz “kıstırma”, iki bisküvi arasında bir parça lokumun sıkıştırılmasıyla elde edilen bir yiyecektir.
Kıstırma her zaman için pötibör bisküvi ile yapılır. Bisküvilerin arasına konulan lokum ise genellikle gül aromalıdır ve yumuşak bir kıvama sahiptir.
Her yaş grubu tarafından tüketilebilen kıstırma son derece basit, hazırlanması kolay ve maliyeti düşük bir yiyecektir. Kıstırma geçmişte bilhassa imkân ve çeşitlerin son derece kısıtlı olduğu kırsal yerleşmelerde yaygın bir şekilde ve severek tüketilmiştir.
Kıstırma günlük hayatın her anında tüketilebildiği gibi çeşitli sosyal ortamlarda (örneğin düğünlerde, toplu bayramlaşmalarda, ziyaretlerde) da karşımıza çıkar. Cami önlerinde hayır işlemek amacıyla kıstırma dağıtıldığını görmek her an için mümkündür. Bu yönüyle kıstırma Antalya yöresi yerli halkı için günümüzde dahi vazgeçilmeyen bir tattır.




ege bölgesinin bazı yerlerinde karnıyarık yemeğine verilen isim.bir tur patlican yemegi. zeytinyagi ile yapilir ve soguk yenir.

İçerisine peynir, kıyılmış et vb. konularak sac üzerinde pişirilen börek.
gozleme nin hamurunun mayalı hamurdan yapılmış hali çok daha doyurucudur



MARMARİS KISTIRMASI
içine çökelek peyniri, bol kuru soğan, maydonoz ve dere otundan oluşan bir harç koyularak yapılan kapalı pide. marmaris yöresine özgüdür.





KABAK KISTIRMASI
#kabak#kıstırma
4 adet kabak
500 gr. az yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 tutam karabiber
1 demet dereotu
2 yemek kaşığı domates salçası
1 bardak su
#anne#ellerinesağlık#yöresel#lezetler#izmir#tire#kabak#kıstırma
Yapılışı:
Kabakların kabukları soyucunun tırtıklı kısmıyla veya bir çatal yardımıyla alınır. Kabaklar boyuna ikiye kesilir ve iç kısımlarına birer kesik atılır (Çabuk kızarması için) 500 gr kıyma biraz zeytinyağı ile kavrulur. Karabiberle lezzetlendirilip kıyılmış soğan eklenir. salça suyla karıştırılır ve yarısı kıymanın üzerine dökülür. 1 semet dereotunun da yarısı incecik kıyılıp kıymalı  içe eklenir. kabaklar kızgın yağda altın renginde kızartılıp fırın tepsisine alınır. İçleri çatalla ezilir ve kıymalı iç yerleştirilir. kabakların üzeri domatesle süslenir ve tereyağı parçaları eklenir. Kalan domates sosuna biraz daha su eklenir ve kabakların üzerine gezdirilir. Fırına verilip pişirilir (tüm malzemeler pişmiş olduğundan sosunu çekene kadar ve domatesler pişene kadar fırında tutulması yeterlidir) fırından çıkınca üzeri kalan dereotlarıyla süslenir.Kabak Kıstırması servise hazırdır.

PATLICAN HALAYIK KISTIRMASI
Veee final...#kıstırma  #patlican  #zeytinyagli  #yazyemekleri
4 adet patlıcan 
200 gr. kuzu kıyması 
2 çorba kaşığı margarin 
3 adet domates 
1 adet yumurta 
3 adet kuru soğan 
2.5 çorba kaşığı tuz 
2 adet dolmalık biber 
1 bağ doğranmış maydanoz 
1/2 su bardağı su 
1) Patlıcanların saplarını 2 santim yukarıdan kesip atınız. Altındaki yapraklı kısmı külâh biçimi keserek temizledikten sonra patlıcanların alt kısmından da 1 santim kesiniz. 
2) Alt ve üzerlerinden 2'şer santim kabuk bırakıp keskin bir bıçakla patlıcanları tamamen soyunuz. 
3) Tam ortalarına bir bıçak sokup aşağı yukarı hareket ettirerek 4 santim yarınız. Yardığınız kısmın karşısından bir kere daha yarıp 2 çorba kaşığı tuz serperek 1 saat bekletiniz. 
4) Sonra yıkayıp bir tabağa çıkarınız. Domateslerin kabuğunu soyup ince kıyınız. Soğanları piyaz doğrayınız. 
5) Küçük bir kapta soğanı yarım çorba kaşığı tuzu ve maydanozu ilave edip iyice ovunuz. Kıymayı ve domatesin 1/3'ünü yumurtaya ilave edip iyice karıştırınız. 
6) Patlıcanların yarık kısmını başparmağınızla açarak harcı doldurunuz 
7) Bir tencerenin dibine sanayağını koyup patlıcanları üzerine, onun üzerine de domatesi, biberleri ve suyunu koyup kapağını kapatarak ağır ateşte 45 dakika pişirip servis yapınız.

MANİSA KISTIRMA
#patlican  #kıstırma  #zeytinyağlı  #yazyemekleriKıstırma (Karnı Yarık): Patlıcanların küçük düzgün olanları toplanır veya alınır. bıçakla düzgün şekilde üç eşit parçada kabukları şekillice soyulur. Daha sonra tuzlanır. biraz bekletilir  acı suyu çıktıktan sonra yıkanır. Zeytin yağında odun ateşinde kızartılıtr. kızartılan patlıcanlar bir tepsiye düzdün bir şekilde ortaları açılarak dizilir. İçi için kıyma, soğan, maydonoz, domates ve biraz da renk biberi katılarak zeytinyağında kavrulur. Sonra bu harc patlıcanların içirsine konularak kıstırma tepsisi kısık ateşte  ( közün üstünde) yavaş yavaş pişirilir. Afiyet olsun 

 Eski düğünlerde yaz yemeklerinin içinde kıstırma hep olurdu. yapması biraz meşakatlidir. Şimdi tembel işi musakka yapılmaktadır. 

ÇANAKKALE KISTIRMA
1 kg patlıcan 300 gr. keçi peyniri 1 tutam taze nane Zeytinyağı 1 kilo patlıcan alacalı soyulur, enlemesine ikiye bölünür, tekrar boyuna ikiye bölünür, aralarına peynir dolduracak şekilde ortadan kesilir. 300 gram keçi peyniri, 1 tutam ince kıyılmış naneyle karıştırılır, patlıcanların arasına doldurulur. Peynirli patlıcanlar, zeytinyağında kızartılır, taze nane yapraklarıyla süslenir. Kıstırma, servise hazırdır 

MARMARİS MUĞLA KISTIRMASI
Yapmasını da yemesini de sevenler kimler? 😀
#aydindogumluyuz #aydınveilçeleri #gözleme #börek #kıstırma #hamur #yemek #yiyecek #doğal #yöresel #elyapımı #evişi #yörük #aydın #ege #kültür

#günaydın #gözleme #kıstırma #kına #Marmaris #Muğla #Türkmen #Yörük #Ece #Anne #Ana #kahvaltı #sevgi #yemek #çay #Türk #Turan

Yaz gelmeden, baharın son demleri... #kıstırma #gözleme #börek #körmen #Yörük #Türkmen #Gölenye #İçmeler #Marmaris #Bişkek #Türk #Turan #Türkiye #KKTC #Azerbaycan #Türkmenistan #Özbekistan #Kazakistan #Kırgızistan #Bishkek #Kyrgyzstan #Kazakhstan #Uzbekistan #Turkmenistan #Azerbaijan #yemek #tamak #anne #ana

Ocak ateşinde mis gibi sac böreği (Kıstırma) 👌
▫▫▫
#karacasudayaşam #karacasuyukeşfet #karacasu #aydın #turkey #anadolu #turkinstagram #bazlama #hamur #börek #sacböreği #lezzet #doğal #naturel #pazar #haftasonu #gözleme #kıstırma #yereltatlar #yöresellezzetler

Halk dilinde #gözleme bizde #kıstırma 👌👌👌

BAL KABAKLI KISTIRMA
#BalKabaklı #kıstırma #5çayına #yemek #keyif #çay #mutfak #mutluluk




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder