9 Temmuz 2015 Perşembe

SEBZE KAVURMALARI









TAZE BAKLA KAVURMASI
MALZEMELER
1 kg bakla
1 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı dolusu un
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kesmeşeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı sıcak su
2 su bardağı sarmısaklı yoğurt
2 demet dereotu
YAPILIŞI
Baklayı yıkayıp tıpkı yeşil fasulye gibi saplarını kestikten sonra ayıklayın. Ekmek tahtası üzerinde bir santim kalınlığında doğrayın.
Doğranmış baklayı limon uyu ve un kattığınız 5 su bardağı soğuk suyun içinde , kararmaması için bekletin.
Diğer taraftan zeytinyağı ve  yemeklik doğradığınız soğanları orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun.
Üzerine suyunu süzdüğünüz baklaları ilave edip ocağını altını biraz kısın ve sık sık karıştırarak 4-5 dakika kavurun.
Üzerine, şeker, tuz ve 1 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak bakla suyunu iyice çekinceye ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğuyan bakla kavurmasını geniş bir servis tabağına alın. Üzerine çok ince kıyılmış dereotunu serpiştirdikten sonra sarmısaklı yoğurdu gezdirin ve servise sunun.
Afiyet olsun…


KARIŞIK OT KAVURMASI
Malzemeler:
750gr karışık ot (arapsaçı, ebegümeci, yabani pırasa, ısırgan, pazı, arapsaçı, tarakotu, kazan karası, iğnelik, labada, kerevizotu), 2 baş soğan, 1 çay bardağı zeytinyağı, ½ domates, 1 çay kaşığı tuz.
Yapılışı:
Tüm otlar ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra büyük parçalar halinde doğranır. Küçük küp küp doğranan soğan, arapsaçı, yabani pırasa, ebegümeci ile birlikte zeytinyağında bir süre kavrulur. Sonra diğer tüm otlar eklenip alt üst edilerek önce kısık ateşte; sonuna doğru domates, tuz eklenip harlı ateşte 10-15 dakika kavrulur. Soğuk servis yapılır. Yanına yoğurt önerilir. 

KABAK KAVURMASI
Malzemeler
1 kg kabak
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy soğan
2 adet domates
nane
dereotu
karabiber
tuz
Hazırlanışı
Kabakları soyup küçük küçük doğrayın.
Kalın dipli bir tavada zeytinyağını ısıtıp küp şeklinde doğradığınız soğanları sararıncaya kadar kavurun.
Daha sonra sırasıyla domatesleri ve kabakları ilave edip çok az Su ile kendi yağında kalana kadar pişirin.
Nane ve dereotu ile süsleyerek servis yapın.

EBE GÜMECİ KAVURMASI
Malzemeler
  • Bir bağ ebegümeci (Yaklaşık yarım kilo)Bir baş soğan (iri)Bir yemek kaşığı kırmızı toz biberBir tatlı kaşığı tuz
  • 3-4 Yemek kaşığı zeytinyağıSosu için:İki su bardağı yoğurt2-3 diş sarmısakTuz
Tarif
  • Ebegümeçlerinin taze kısımlarını dalları üzerinde kalacak şekilde kök kısımlarını kesiniz (Yani bir türlü ayıklama yapmanız gerekiyor
  • Yanlız dikkat etmeniz gereken şey sadece yaprakları almamanız
  • Aldığınız yerler iyi güzel dallarıda içermeli
  • Sadece kök yani kötü kısımları atınız
  • ) Ayıklama bittikten sonra, güzelce yıkayıp, suyunu süzdürün ve ebegümeçlerini birer santimetrelik uzunlukta kesiniz (isteğinize göre bunu kısaltabilir veya uzatabilirsiniz)
  • Soğanı yarım santimetrelik büyüklükte küp şeklinde doğrayınız
  • Doğranmış soğanları tavaya koyduğunuz zeytinyağının içerisinde hafif pembeleşinceye kadar bekletin daha sonra pembeleşen soğanın üstüne ebegümeçlerini atın ve karıştırmayın
  • Tavanın üzerine kapağını kapatınız ve kısık ateşe alınız
  • Ara ara karıştırarak kavurma işlemine devam edin ve pişmesine yakın kırmızı biberi ve tuzu içine serpin ve karıştırın daha sonra pişme işlemi bitince soğumaya bırakın
  • Sosu için: Sarmısağı çok az tuzla dövüyoruz
  • Bu sarmısakları çırpılmış yoğurdumuza ilave ederek karıştırıyoruz ve servis yapıyoruz

SOĞANLI PATATES KAVURMASI
Malzemeler

3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet Soğan
2 adet patates
1 çay Kaşığı Kekik
1 çay kaşığı pul biber
1 çay Kaşığı Tuz
1 tatlı Kaşığı Salça
1 çay bardağı domates rendesi
Soğanlı Patates Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır?

 Soğanlı Patates Kavurması Tarifi Tarifi için; 
Patatesleri soyduktan sonra tencereye su koyarak haşlayın. Soğanların kabuğunu soyup yıkadıktan sonra piyazlık doğrayın.
 Bir tencereye 3 yemek kaşığı sıvıyağ koyup kızdırdıktan sonra soğanları kavurun.
 Soğanlar kavrulduktan sonra tencereye salçayı, domates rendesini ekleyin ve hafifçe kavurun. Soğanlar ve salça kavrulurken bir kenarda haşladığınız patatesleri küçük küçük doğrayın.
 Doğranmış patatesleri salçanın olduğu tencereye ekleyin. Karıştırmadan önce biraz kekik ve pul biber ekleyin ve ocağın altını kapatıp servis edin.
Patatesin yanına en çok Sebzeli sosis yakışır.


TURŞU KAVURMASI
MALZEMELERİMİZ:Grafik Saati şirin gurme yemek tarifi yemekler kekler börekler pastalar tatlılar
Büyük boy bir kase karışık turşu (ya da fasulye turşusu da olabilir)
Arzuya göre iki baş soğan
Bir çay kaşığı kırmızı biber
Turşumuz tuzsuzsa bir çay kaşığı tuz
İki yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI:
Grafik Saati şirin gurme yemek tarifleri
Turşularımızı güzelce yıkayalım, soğanlarımızı fazla ince olmayacak şekilde doğrayalım. Ardından yağımızı geniş bir tavaya konup üzerine soğanlarımızı atıp pembeleşinceye kadar kavuralım. Güzelce yıkadığımız turşulamızı üzerine katalım. Biberimizi de ilave edip sürekli karıştırarak yaklaşık 15 dakika kavuralım. Eveet turşumuz servise hazır.


YEŞİL MERCİMEK KAVURMASI
Malzemeler
500 ğr yeşil mercimek2 orta boy soğan1 yemek kaşığı salça1 domatespul biber1 çay bardağı zeytin yağıtuz
Hazırlanışı
ilk olarak mercimeklerimizi temizleyip yıkadıktan sonra  20 25  dakika kadar haşlıyoruz altını kapatıp suyunu süzüp bir kenara alıyoruz daha sonra soğanımızın kabuklarını temizleyip ince ince doğruyoruz doğradığımız soğanlarımızı zeytin yağımızla birlikte tenceremize koyup biraz kavuruyoruz ardından domatesimizi rendeleyip ekliyoruz ve biraz pişiriyoruz salça tuz ve pulbiberimizide ekleyip biraz daha pişiriyoruz ve mercimeklerimizi ekliyoruz 5 10 dakika daha kavurup altını kapatıyoruz ve serviz ediyoruz patates köftesiyle birlikte serviste edebilirsiniz birbirine çok yakışıyor şimdiden afiyet  olsun











BAMYA KAVURMA



  
OYUNCULAR
Yarım kilo bamya
5 Adet küçük boy tatlı kırmızı biber
1 Adet büyük boy domates
5 Diş ince doğranmış sarımsak
1 Çay kaşığı pul biber
1 Tatlı kaşığı kuru nane
Tuz

SENARYO
Bamya yemeğini birçok insan gibi ben de sevmez ve yemezdim eski zamanlarda, hoş yemeğini hala yemem içinde kıyma ya da et olduğundan, zira yemek içindeki etten ve kıymadan pek haz etmiyoruz. Yani aslında bamya ile bir sorunum olmadığından dolayı kavurma usulü ile pişirmeyi tercih ediyorum. Çoğu insanın da bamya ile olan asıl sorunu içindeki sıvıdan kaynaklanır, eğer bamyanın iyisini seçer ve doğru pişirirseniz içindeki sıvının dışa akmadığını, akanı da çektiğini görecek ve tadacaksınız. Belki de bamya özellikle yaz aylarınızın vazgeçilmezi haline gelecek, kendi has bir lezzeti vardır çünkü bamyanın. Kavurarak yaptığınız bamyadan kalan olursa,  kahvaltıda yumurta kırarak da servis edebilirsiniz.
Gelelim tarifimize, ben küçük boy olan bamyayı tercih ettim ve tepe kısmını çevirerek kesmeden sadece ucundaki ölü kısmı alarak ayıkladım. İyice de yıkadıktan sonra 1 cm. genişliği olacak şekilde doğruyorsunuz tüm bamyaları. Peşinden kırmızı biberlerimizi de doğrayıp kavurma işlemine başlıyoruz. Tencereye 7 yemek kaşığı zeytinyağı koyup kızdırdıktan sonra öncelikle biberleri kısa bir süre ateşte çeviriyoruz, kavrulma süreleri hemen hemen eşit olduğundan çok fazla kavurmadan 1-2 dakika sonra da bamyaları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Bamyalar kavruldukça doğranırken salgıladığı sıvıyı çekecek ve eser kalmayacaktır bu sıvıdan, yine söyleyeyim ki bamyanın seçimi çok önemli. Biber ve bamyalar iyice kavrulduktan sonra da küçük doğranmış domates ve sarımsaklar ile beraber diğer baharatları da ekleyerek, 10 dakika daha kavuruyoruz ve bamyamızı dinlenmesi ve oda ısısına gelmesi için kenarda bekletiyoruz. Dinlenmiş ve lezzetini artırmış bamyamızı dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt da ekleyerek rakı ile, dilerseniz de güzel bir kırmızı şarap eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..


KİRAZ TUZLAMA KAVURMASI


OYUNCULAR
250 Gram tuzlanmış kiraz
2 Adet orta boy kuru soğan
1 Tatlı kaşığı kuru nane
1 Tatlı kaşığı kuru ısırgan
1 Çay kaşığı pul biber
SENARYO
Sanırım öncelikle kirazın tuzlama kısmını anlatmam gerekir.  Kiraz tuzlama aslında yöresel bir yemektir. Giresun adı Kerasus’ dan gelir eski zamanlarda kirazı bol ve lezzetli bir şehirmiş Giresun( Kerasus), Kerasus Latince’ de kiraz demektir.  Doğal olarak ulaşımı en kolay ve en ucuz olan her türlü malzeme değişik şekillerde kullanılmış o dönemlerde, Giresun’ un payına da kiraz düşmüş ve kiraz tuzlaması yemeğini keşfetmişler. İyiki de keşfetmişler diyorum gerçekten çok güzel bir lezzet.  Kavurma tarifini vermeden önce tuzlamasının nasıl yapıldığını anlatmak isterim. Giresun’ luların kışlık yiyeceklerinden biridir kiraz tuzlama, yazın büyük bidonlarda yapılır ve kış boyunca kavrularak tüketilirdi. Giresun haricinde Trabzon bölgesinde de yapıldığını biliyorum ancak Karadeniz kıyısındaki diğer şehirlerde yapılıp yapılmadığı hakkında bir fikrim yok.


Ben meze olarak yaptığımdan iki adet 1 litrelik cam kavanozlarda hazırlıyorum, tüketme oranınıza göre miktar ayarlaması size kalmış. Bahsettiğim 1 litrelik kavanoza yaklaşık 700-800 Gram kiraz sığdığını belirterek tarife geçeyim artık.  Kirazların sap kısımlarını koparttıktan sonra yıkıyoruz, eğer bulabilirseniz etli sarı kiraz ile yapmanızı öneririm, yoksa yine etli kırmızı kiraz da olur. Ayıkladığımız kirazları kavanoza koyduktan sonra kenara alalım ve suyunu hazırlayalım. 1 litre su için 6-7 tatlı kaşığı kaya tuzu kullanıyoruz, tuzlar iyice eriyene kadar karıştıralım ve yavaş yavaş kirazları koyduğumuz kavanoza doldurarak kapağını kapatalım. Tuzlama kısmımız bu kadar basit işte, eğer fazla miktarda yapmayacaksanız ve hemen kavurmasını yapmak isterseniz, bu şekilde 1 hafta 10 gün kadar kavanozda bekletilmesi kafi gelir. Ancak kışın da kullanırım diyorsanız ağzını açmadan buzdolabında dilediğiniz kadar bekletebilirsiniz.

Şimdi de kavurma tarifine geçelim; kirazlar tuzlu suda beklediği için 1 gece önceden tatlı suya aktarıp tuzunu çıkarmak gerekiyor, çekirdeklerini çıkardıktan sonra tatlı suya koyarsanız tuzu daha rahat çıkar, tadına bakarak tuz miktarını kontrol edip gerekirse suyunu değiştirebilirsiniz.
Soğanları çok ince olmayacak şekilde doğrayın, ben düzensiz doğruyorum daha hoş bir görüntüsü oluyor, kızdırdığımız zeytinyağına soğanları ekleyip diriliklerini kaybedene kadar kavuralım, ardından kirazları da ekleyip karıştırarak kavurmaya devam edelim, eğer tuzu çok azaldıysa tuz da ekleyebilirsiniz. Pul biber, nane ve kuru ısırganı da ekleyip 15-20 dakika daha kavurduktan sonra altını kapatıp dinlendirmeye bırakabiliriz. Kavururken eskiler tereyağı kullanırmış ancak ben meze olarak yaptığımdan zeytinyağını tercih ettim. İyice dinlendikten sonra oda sıcaklığında rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..


PIRASA KAVURMASI


OYUNCULAR
5 sap ince pırasa 
2 adet büyük boy kırmızı tatlı biber
3 yemek kaşığı soya sosu
3 yemek kaşığı beyaz şarap
Pul biber, tuz, zeytinyağı

SENARYO

Öncelikle pırasalarımızı yıkayıp küp olacak ölçülerde doğruyoruz, ardından kırmızı biberlerimizi de doğrayıp hafifçe kızdırdığımız yağa öncelikle biberlerimizi atıp beş dakika kadar kavuralım, ardından pırasaları da ekleyip pırasalar iyice ölene kadar kavurmaya devam edelim. Pırasaların ölmesine yakın soya soru, beyaz şarap, pul biber ve tuzu da ekleyip kavurmaya devam edelim tüm malzemeler iyice harmanlaşınca ocaktan alıp dinlenmeye bırakalım, ertesi gün oda sıcaklığında kırmızı ya da beyaz şarap ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..


YOĞURTLU BİBER KAVURMA

OYUNCULAR
20-25 adet sivri biber
4-5 adet kırmızı tatlı biber
1 su bardağı yoğurt
5-6 diş sarımsak
Yağ, tuz



SENARYO
Biberlerimizin sap kısımlarını alıp çok küçültmeden irice doğrayalım, ardından yağımızı kızdırdığımız tencereye koyup biberler ölene dek karıştırarak kavuralım, iyice kavrulduktan sonra soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra hazırladığımız sarımsaklı ve tuzlu yoğurdu üzerine boca edip iyice karıştıralım ve servis tabağına alıp soğuk servis yapalım,  tabiî ki rakı bu mezenin vazgeçilmezidir. Afiyet olsun ..




YOĞURTLU ISPANAK  KÖKÜ KAVURMASI


OYUNCULAR
Yarım kilo ıspanak kökü
1 Adet kırmızı tatlı biber
Tuz
Zeytinyağı


FİGÜRANLAR
1 Kase yoğurt
3-4 diş sarımsak


SENARYO

Ispanak köklerini birkaç kez yıkayıp uzunca bir süre suda beklettikten sonra süzülmesi için süzgeçe alalım, bu arada biberimizi doğrayıp yağ kızdırdığımız tencereye aktaralım, 5-6 yemek kaşığı yağ idealdir, artırmak azaltmak size kalmış, biberleri 2-3 dakika kavurduktan sonra ıspanak köklerini de ekleyelim ve ıspanaklar ölene dek karıştırarak kavurmaya devam edelim dilerseniz 2 diş doğranmış sarımsak da ekleyebilirsiniz. Son olarak da tuzunu da ekleyip biraz daha kavuralım ve altını kapatıp soğumaya bırakalım.

Sarımsakları tuz ile ezip yoğurtla karıştıralım. Ardından soğumuş olan ıspanak kökümüzün üzerine döküp iyice karıştıralım, Üzerine de çok hafif zeytinyağı gezdirdikten sonra rakı eşliğinde servis edebilirsiniz, afiyet olsun..

SÜZME YOĞURTLU BİBER KAVURMA



OYUNCULAR
Yarım kilo tatlı sivri biber
5 Yemek kaşığı süzme yoğurt
Yarım çay bardağı eytinyağı
Tuz


SENARYO
Bu akşamın başrol oyuncusu, teyze elinden çıkma süzme yoğurtlu biber kavurma, süzme yoğurdu Köyde yaşayan Teyzemi ziyarete giden Ablam getirdi,  süzme yoğurt elde edilene kadar gerçekleşen tüm aşamaları yine teyze elinden çıkma, sabah sağılmış inek sütü ile yapılmış, oldukça doğal yani. Kıvamından dolayı da biber kavurma güzel olur diye düşündük, yanılmamışız..  Bunca zamandır yaptığım biber kavurmalarının en lezzetlisi oldu desem yeridir. Hem biberlerin tam zamanı hem de süzme yoğurt ev(köy) yapımı, lezzet patlaması yaşanması için tüm şartlar yerinde, elimin lezzetini saymıyorum bile..
Süzme yoğurt, tat olarak olmasa da kıvam olarak lor peynire yakın bu sebeple hafif ateşte kalınca iyice toparlandı ve tam lor peynir kıvamını aldı, lezzeti de bir o kadar arttı. Hazır satılan süzme yoğurtlara pek benzemediğinden hazırı ile nasıl olacağını bilemiyorum ancak güzel bir lor peynir ve süzme yoğurdu karıştırarak aynı kıvam elde edilebilir. Tabi köy yapımı süzme yoğurt alabilme gibi bir şansınız varsa bu tarifi mutlaka denemelisiniz.
Tarifi ise gayet kolay, biberleri 3 cm. genişliğinde doğruyoruz, biz acı biber pek sevmediğimizden tatlı biber tercih ettik, kızdırdığımız tencereye zeytinyağımızı da ekleyip yağı da kızdırıyoruz, hemen ardından da biberleri ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz, yüksek ateşte hafif suyunu da salarak kavrulan biberleri ara sıra karıştırmamız gerekiyor ki yanmadan her tarafı eşit kavrulsun. Biberler kavrulduktan sonra süzme yoğurdu ve tuzu da ekleyip karıştırarak 5 dakika daha kavurup altını kapatıyoruz. Tencerede soğuyan biber kavurmamızı servis tabağına alıp dinlendirdikten sonra rakı eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder