4 Temmuz 2015 Cumartesi

MAKARNALAR VE SOSLARI 62 ADET

Makarnaya asıl lezzetini veren tat sosları elbette. Damak tadına göre peynirli, kıymalı, yoğurtlu, sebzeli, mantarlı soslar makarnaya kimlik kazandırıyor.
Özellikle makarnanın anavatanı İtalyan mutfağında makarna sosları ayrı bir yemek kültürü. Peki hangi makarna türüne göre hangi soslar uyumludur, aşağıda bununla ilgili bazı ipuçlarını görebilirsiniz…

Tortelliniİnce çubuk makarnalarda (Spagetti ve linguini) deniz ürünleri ve ince kıvamlı tüm soslar kullanılabilir
Geniş çubuk makarnalarda (Pappardelle), karides soslu, somonlu, kremalı, deniz ürünlü soslar uygundur.
Burgu makarnalarda (İtalyan mutfağında Rotini) ise, bol sulu ve sebzeli soslar oldukça uyumludur.
Eriştelerde (İtalyan mutfağında Tagliatelle) ise peynir, yumurta ve krema bazlı daha yoğun kıvamlı soslar önerilmekte
Düdük makarnalarda (İtalyan mutfağında Penne) genellikle ton balığı, somon, deniz ürünleriyle yapılan soslar tercih edilmekte. Bu makarnalar fesleğenli, domatesli ve parmesan peynirli soslarla da uyumludur.
Filiz MakarnaBizdeki mantı görünümünde olan Tortellini makarnalarda mantar ve cevizli soslar önerilmekte.
İtalyan mutfağının en tanıdık makarnalarından lazanyada ise beşamel sos ideal.
Fiyonk-kelebek- makarnalarda (Farfalle), krema bazlı soslarla tavsiye ediliyor.
Deniz kabuğu şeklindeki makarnalarda (Conchiglie) ise et soslarıyla uyum sağlıyor.

1. Akdeniz Soslu Makarna Tarifi
1 paket spagetti
4 domates
5 sivribiber
200 gr zeytin
2-3 diş sarımsak
1 kaşık domates salçası
3-4 dal maydanoz
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz, kekik ,bir tutam nane
Spagettiyi paketin üzerindeki tarife göre haşlayın. Domatesleri rendeleyin, biberlerin çekirdeklerini
ayıklayıp ince ince doğrayın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın, sarımsakları ezin.
Yağsız tavada biberleri kavurup domatesleri ekleyerek pişirin. Suyunu çekince sarımsak, salça, tuz ve
baharatları ekleyip karıştırın. Zeytinleri ilave edip ateşten alın. Maydanozu yıkayıp ince ince kıyın ve
ayrı bir kapta kaşar peyniri ile karıştırın.
Spagettiyi süzüp servis tabağına alın. Üzerine önce domates sosunu ardından peynirli karışımı dökün
ve zeytinyağını gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
2. Alfredo Usulü Fettucini Tarifi
1 paket fettucini
Alfredo sos için:
8 bardak su
100 gr krema
Tuz
4 çorba kaşığı tereyağı
200 gr eski kaşar
4 çorba kaşığı su
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
½ çay kaşığı taze çekilmiş karabiber Tuz
Makarnayı 8 bardak suda 8 dakika kaynatıp süzün.(kaynama suyuna yağ ve tuz ilave edin)
Sosu hazırlamak için; bir kapta tereyağını eriterek su, krema, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş
eski kaşar, karabiber ve tuzu ilave ederek 2 dakika kaynatın.
Haşlanmış makarnayı hazırladığınız sosa ilave ederek makarna ve sosun karışması için bir kaç dakika
çevirin. Sıcak olarak servis yapınız.
3. Akdeniz usulü fırında makarna Tarifi
250 gr kalem makarna
1.5 kg domates
4 yeşil zeytin
4 siyah zeytin
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, kekik
Domatesleri soyup dilimleyin.Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın.Makarnayı diri haşlayıp süzün.
Dikdörtgen fırın kabını yağlayıp dibine domates dilimlerinin yarısından fazlasını döşeyin. Zeytinlerin
yarısını ilave edip tuz ve kekikle tatlandırın. Makarnayı ekleyip kalan zeytinyağını gezdirin. Kalan
domatesleri dizip zeytinleri serpiştirin.
Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
4. Avokado Soslu Makarna Tarifi
500 gr. Makarna
4 adet domates
4 adet dolmalık biber
1 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber
1 adet avokado
1/2 limonun suyu
2 diş sarımsak
1 adet orta boy soğan
1 adet domates
1 tatlı kaşığı pul biber
Domatesleri ikiye bölün. Bir fırın tepsisine, domates, ince doğranmış sarımsak ve dolmalık biberi
koyun. Üzerlerine zeytinyağı sürün, 190 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
Sosu için, avokadoyu soyun, çekirdeğini çıkartıp çok ince kıyın. Limon suyu gezdirin. Avokado, ince
kıyılmış soğan, sarımsak ve domatesi blendırda çekip, pul biber ekleyin.
Makarnayı haşlayıp, süzün. Tekrar tencereye koyun. Sostan 2 çorba kaşığı ayırdıktan sonra kalanını
makarnaya karıştırın. Makarnayı servis tabağına alın. Kenarlarını biberle süsleyip üzerine kalan sosu
gezdirin.
5. Bakan Makarnası Tarifi
1 paket Ince Uzun Makarna,
1 adet yesil dolmalik biber,
1 adet kirmizi biber,
150 gr. sucuk,
2 çorba kasigi misir,
Yarim demet maydanoz,
Yarim demet dereotu,
3 yemek kasigi mayonez,
4 yemek kasik yogurt,
1 yemek kasigi hardal,
Karabiber,
Tuz.
Makarnalari tuzlu kaynar suda 8-9 dakkika haslayin.
Biberleri serit serit, sucuklari dilim dilim kesin. Dereotu ve maydanozu ince kiyin. Mayonezi yogurt ve
hardal ile iyice karistirin.
Makarnayi süzüp, hazirladiginiz le iyice karistirin ve servis yapin.
6. Beşamel soslu fırın makarna Tarifi
1paket fırın makarna
1lt süt
12paket margarin
4-5 çorba kaşığı un
1kase rende kaşar
2ç.k sıvıyağ
unu yağda kokusu çıkana kadar kavurun.üstüne sütünü ekleyip sürekli karıştırın ve topaklanmadan
güzel bir sos hazırlayın.tuzunu karabiberini ekleyin.arzuya göre içine biraz sosis yada sucuk
konulabilir.
Haşladığımız makarnanın yarısını yağlanmış derin bir borcama koyun.üstüne sosun yarısını koyup
güzelce yayın.kalan makarnayı ekleyip üstünü kalan sosla kapatın.
rende kaşarla süsleyin.20-25 dk kızgın fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.
7. Brokoli soslu makarna Tarifi
500 g makarna
300 g brokoli
1 1/2 yemek kasigi un
500 ml süt
1 pak. Krema
1 yemek kasigi tereyagi
makarnayi ve brokliyi ayri ayri haslayin
un süt ve krema ile besamel sos hazirlayin
haslanmis brokoliyi icine akle blender ile es. makarnayi yagladikdan sonra servis tabagina koyup sosu
üzerline ekle. afiyet olsun
8. Biberli Karidesli Makarna Tarifi
400 gr.deniz kabuğu makarna 3 adet kırmızı biber 2 adet sarı biber
2 diş sarımsak
20 ml. Zeytinyağı
8 adet karides
taze çekilmiş karabiber tuz
Makarnayı tuzlu suda haşlayarak süzün. Biberleri fırında közleyin. Kabuklarını soyup tohumlarını
çıkartın. Şerit şeklinde doğrayın.
Karidesleri başları kalacak şekilde ayıklayın. Tuzlu suda 3–4 dakika haşlayıp süzün.
Sarmısakları soyup dilimleyin. Zeytinyağını tavaya koyun. Sarmısakları ekleyin, biberleri ilave edin.
Birkaç dakika sonra karidesleri de ilave edip 2 dakika çevirin.
Son olarak makarnaları ekleyip karıştırın. Taze karabiber ilave ederek servis yapın
9. Beyaz Soslu Makarna Tarifi
1 paket makarna
1 kahve fincanı çekilmiş badem
2 dilim bayat ekmek içi
3 çorba kaşığı labne peyniri
1 su bardağı süt
30 gr.margarin Tuz
Badem, ekmek içi, labne peyniri ve sütü çukur bir kaba alın. Bir tutam tuzu ekleyip blenderle ezerek
püre haline getirin.
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzün. Margarini ve hazırladığınız beyaz sosu ekleyip harmanlayın.
Sıcak servis yapın.
10. Bezelyeli Makarna Kubbesi Tarifi
Yarım paket fırın makarna
1 çay bardağı rendelenmiş kaşarpeyniri
100 gr konserve bezelye
6 çorba kaşığı ılık su
1 soğan
1 dilim dana jambon
45 gr margarin
3 çorba kaşığı galeta unu
1 yumurta
2 çorba kaşığı su
Beşamel sos için:
1.5 çay bardağı süt
1 çorba kaşığı un
15 gr margarin
Soğanı soyup kıyın. Jambonu küp küp doğrayın. Margarini oda ısısında yumuşatın. Bir kaşık
margarini tencerede eritip soğanı pembeleştirin. Jambonu ekleyip kavurun. Bezelye ve 4 kaşık su ilave
edip tuz ve karabiber serpin. Tencerenin kapağını kapatıp 5 dakika pişirin.
Makarnayı tuzlu kaynar suda diri kıvamda haşlayın. Süzgece alıp soğuk sudan geçirin ve iyice süzün.
Yirmi cm çapında tas şeklindeki bir kalıbı kalan margarinle yağlayıp yağlı kâğıtla kaplayın. Kâğıdın
içini de yağlayıp kalıbın dibini ve duvarlarını kaplayacak şekilde galeta unu serpin.
Yumurta, kalan 2 kaşık su ve 1 tutam tuzu bir kâsede çırpın. 7-8 tane makarnayı ayırıp kalan
makarnalardan birini yumurtalı karışıma bulayıp kalıbın dibine spiral şeklinde yerleştirin. Kalıbın
dibi ve kenarları tamamen kapanana kadar işleme devam edin.
Ayırdığınız makarnaları üçe dörde bölüp bezelyeye ilave edin. Beşamel sos için; margarini tavada
eritip unu ekleyin. Sütü azar azar yedirerek sos kıvamında pişirin. Beşamel sos, kaşarpeynir, bezelye,
tuz ve karabiberi bir kapta karıştırıp kalıba dökün.
Önceden ısıtılmış 190 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. 10 dakika dinlendirip servis tabağına
ters çevirerek alın. Frenk soğanları ile süsleyip servis yapın.
11. Cacıklı Makarna Tarifi
1 PAKET FİYONK MAKARNA
2 ADET SALATALIK
250 GR.YOĞURT 2-3 DİŞ SARIMSAK 3-4 KAŞIK MAYONEZ
PUL BİBER
Makarnayı haşlayıp süzelim.
Salatalığı cacık yapar gibi rendeleyelim veya ufak ufak doğrayalım. Haşladığımız makarnaya ilave
edelim. Yoğurdumuza da mayonezi ve rendelediğimiz sarımsakları ilave edelim.
Sonra tüm i karıştırıp harmanlayalım. Servis tabaklar ına alıp üzerine arzuya göre pul biber serpelim.
12. Ceviz Soslu Makarna Tarifi
Yarım paket makarna
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 Su bardağı ceviz
1 su bardağı süt
3 diş sarımsak
Yarım taze ekmek içi
1 çay kaşığı pul biberi
Yeteri kadar tuz
Kaynar tuzlu suda makarnayı 10 dakika haşlayıp süzün. Sıvı yağı tencerede kızdırın. Makarnayı
soteleyin. Sütü kaynatın. Ekmek içini sütle ıslatın.
Mutfak robotuna ceviz içlerini, sarımsağı. tuzu ve ıslanmış ekmek içini koyarak iyice karıştırın.
Makarnayı servis tabağına alıp üzerine sosu gezdirin. Kırmızı pul biber serpip sıcak olarak servise
sunun.
13. Deniz kızı makarnası Tarifi
ı paket spagetti, yarım paket pınar midye içi, 3 çubuk yengeç eti,3 diş doğranmış sarmısak,1 çay
bardağı zeytinyağ, 4-5 adet küp doğranmış domates, tuz, karabiber ve bir miktar şeker, doğranmış
maydonoz.
makarnayı tuzlu suda aldante haşlayın. Tavada zeytinyağında sarmısakları kavurun ve hemen üstine
midyeleri ilave edin , soteleyin. üstüne domates,tuz, k.biber ve şekeri ilave edein, tavanın üstünü
kapatın ve kaynatın. Suyunu çekmeden içine 2 çorba kaşık şarap ilave edin. biraz sonra da
maydanozlrı koyun. Nefis bir sos makarnaya karıştırılmaya hazır !
14. Dene Pişman Olmazsın!!! Tarifi
1 paket makarna
sosu:
1 tas kavrulmuş kıyma
yeteri kadar salça
2 çorba kaşığı(tepeleme) köy peyniri yada kaşar peyniri
2 çorba kaşığı zeytinyağı
yeteri kadar tuz
Makarnayı haşlayınız.Sosuna gelınce ilk önce kıymaları iki çorba kaşığı zeytinyağına atın ve soğuyan
yağı eriyene kadar kavurunuz.Sonra rendelenmiş peynirleri atınız o peynirler eriyene kadar
kavurunuz.sonra yeteri kadar salçayı da ekleyip pişiriniz ve bu arada makarnanızı süzünüz.sonra
makaraayı soğumaya bırakın.Son olarak makarnayaı derin bir kaba alınız ve sosu üzerine dökünüz
göz zevkiniz için sosun üzerine nane ve maydonoz ekleyınız AFİYET OLSUN..deneyin pişman
olamazsınız!!!!
15. Domates ve Zeytinli Boru Makarna Tarifi
1 paket boru makarna
4 adet orta boy domates
2 diş sarımsak
1 su bardağı çekirdeksiz zeytin
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam kırmızı pul biber
1 ½ su bardağı kaşar peynir rendesi
Domatesleri küp şeklinde doğrayın, zeytinleri ortadan bölün. Bir tavada sarımsakları kızartın ve sonra
bunları çıkartın. Domatesleri tavaya alarak bir kapak ile kapatın. 7-8 dakika kısık ateşte pişirin. Tuz
ve biberi kontrol edin. Zeytinleri ilave edip ateşi bir dakika süre ile fazlalaştırın.
Makarna paketinde tarif edildiği şekilde pişirdiğiniz makarnayı süzün ve sosa ilave edin. İyice
karıştırın. Kırmızı biberi de ekleyerek önceden ısıtılmış tabaklarda servis yapın. Üzerine peynir rendesi
serpin.
16. Domatesli Penne Makarna Tarifi
1 paket penne makarna
5 adet domates
3 diş sarmısak
100 gram mozeralla peyniri
30 ml. Zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
3 adet taze soğan
tuz, karabiber
Domatesleri rendeleyin. Üzerine bol su ekleyip 12 dakika kaynatın.
Penneyi domatesli tuzlu suda 10 dakika haşlayıp süzün. Tereyağını ekleyin.
Taze soğanları ince kıyın. Sarmısakları soyup ezin. Peynirleri iri iri kıyın.
Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Taze soğan, sarmısak ve tuz ekleyip kavurun.
Ateşten aldıktan sonra peynirleri ekleyin. Domatesli penne ile birlikte servis yapın.
17. Fındıklı Makarna Tarifi
1 paket fırın makarna
2 yemek kaşığı un
50 gram margarin
3 su bardağı süt
40 gram fındık
1 ymk kşğı kylmş maydanoz tuz,
karabiber
Fırın makarnayı tuzlu kaynar suda 12 dakika haşlayıp süzün. Fındıkları iri iri kıyın.Bir tencerede
margarini eritin. Unu erittiğiniz margarine katıp 5 dakika kavurun. Yavaş yavaş sürekli karıştırarak
sütü ekleyin.Sosu 7 dakika kaynatıp makarnanın üzerine dökün. İyice karıştırın.Tuz ve karabiberle
tatlandırın. Üzerine fındıkları katıp karıştırın.
18. Feslegen Soslu Erişte Tarifi
4 kişilik hazır erişte
1 çorba kaşığı fesleğen sos
1 diş doğranmış sarımsak
1 adet doğranmış domates (ince kiyim kesim)
100 gr doğranmış soğan (ince kiyim) 1 çay kasığı köri sos
Yeterince tuz ve biber
2 çorba kasığı krema
50 gram tereyağı
Feleğen Sos i: 50 gr dövülmüş ceviz içi
50 gr dövülmüş fındık içi
2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
1 kahve fincanı sıvı yağ
Yeterince tuz ve biber
1 kahve kasığı kıyılmış taze fesleğen
Erişteyi normal makarna gibi haşlayın, soğuduktan sonra üzerine hazırladığınız sostan dökerek
19. Fener Balıklı Lazanya Tarifi
400 gr. fener balığı filetosu 8 adet lazanya
2 adet domates
2 adet sivri biber
1 diş sarmısak
1 adet küçük boy soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, Karabiber
100 gr. kaşar peynir
Galeta unu
Fener balığı filetosunu ve kabuğu soyulmuş domatesi küçük kuşbaşı doğrayın.
İnce doğranmış soğanı zeytinyağında hafif pembeleştirin, sarımsağı, ince kıyılmış biberi ve fener
balığını ilave edip 3 dakika sote edin.
Domates, tuz ve karabiber ekleyip 2 dakika daha pişirin.
Lazanyayı haşlayıp, süzün. Lazanyaları üst üste gelmemesine dikkat ederek tek sıra halinde yağlanmış
tepsiye dizin. Balıklı harcın yarısını yayın. Üzerine 1 kat daha lazanya yerlestirin. Bu işlemi en üste
lazanya gelecek şekilde 1 kez daha tekrarlayin.
Lazanyanın üzerine rendelenmiş kasar peyniri döküp, galeta unu serpin.
Fener balıklı lazanyayı 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimledikten sonra
sıcak olara servis yapın.
servise veriniz.
20. Fırında Ispanaklı Makarna Tarifi
• Yarım paket makarna.
• ½ kg ıspanak.
• 2 çorba kaşığı tereyağı.
• 2 su bardağı süt.
• 3 çorba kaşığı eski kaşar rendesi.
• 2 çorba kaşığı un.
• 1 fiske muskat rendesi.
• 250 gram kıyma.
• 1 adet soğan.
• ½ çay bardağı sıvıyağ.
• Karabiber
Ön hazırlık olarak makarnayı tuzlu suda haşlayın. Ispanakları ayıklayıp yıkayın ve su ilave etmeden
haşlayın. Haşlanmış ıspanağı ateşten alıp sularını iyice süzdükten sonra doğrayın.
Soğanları küçük küçük doğrayıp sıvıyağda hafifçe sarartın ve içine ekleyeceğiniz kıymayı da rengi
değişene dek kavurun. Karışımın içine ıspanakları ekleyip tuzunu ve karabiberini ayarlayın.
Sos için tereyağını eritip un ekleyin ve kısık ateşte sarartın. İçine sütü azar azar ve sürekli karıştırarak
ekleyin. Koyulaşıncaya dek pişirip ateşten alın.
Fırın tepsisini sıvıyağ ile yağlayıp un serpiştirin. Makarnanın yarısını tepsiye aktarın. Üzerine
ıspanaklı harcı yayın. Tekrar kalan makarnayı tepsiye alıp üzerini düzeltin. Sosu makarnanın üzerine
Boşaltıp yayın.
kaşar rendesi serp, 220 C’li fırında üzeri pembeleşene dek pişirdikten sonra sıcak sıcak ikram edin.
21. Fırnda Makarna Tarifi
150 gr kaşar peyniri rendesi
1 paket kalın çubuk makarna
2 çorba kaşığı un
250 gr margarin
1 yumurta sansı
650 gr süt
Makarnaları haşlayın. Margarini eritip, un ilave edin. Unun kokusu gidene dek pişirin, aldığı kadar süt
katıp koyu muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. Kaşar rendesinin bir kısmını ilave edin. Ateşten
alınca yumurta sarısı ile çırpın. Makarnayı büyükçe bir tabağa boşaltıp, sosun yansı ile kanştırın.
Üzerini kalan sos ve kaşar rendesi ile sıvayıp, önceden ısıttığınız kızgın fırına verin. Üzeri
kızardığında, fırından alın, on dakika bekletip servis yapın.
22. Fırında Sebzeli Makarna Tarifi
3 çorba kaşığı zeytinyağı
16 arpacık soğan
1 karnabahar (büyükçe parçalara ayrılmış) 350gr makarna (varsa penne türü)
250gr beyaz peynir (ufalanmış)
100gr körpe roka
Fırını 200 dereceye getirin. Fırın kabınıza zeytinyağını koyun. Karnabahar, soğan, tuz ve karabiber
ekleyip hepsini karıştırın. 35 dakika (arada fırın kabını çevirerek) arpacık soğanlar altın sarısı olana
kadar pişirin.
Makarnayı paketin üzerindeki tarife göre pişirip süzün. Sebzeler pişince kabı fırından çıkarın.
Makarnayı ilave edin. Üzerine ufaladığınız peyniri ve rokayı ekleyin. Peynirlerin fazla ezilmemesine
dikkat edip hepsini yavaşça karıştırıp servis yapın
23. Fırında Pırasalı Makarna Tarifi
1 paket fırın makarna
6-7 pırasa
7-8 mantar
2 yumurta
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı süt
200 gr.beyaz peynir
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Pırasaları temizleyip fırın kalıbının uzunluğunda kesin. Tuzlu suda 5 dakika haşlayıp süzün. Yumurta,
sıvıyağ ve sütü çukur kaba alıp mikserle çırpın. Beyaz peyniri ufalayıp sütlü karışıma ekleyin. 1 kaşık
kaşar peyniri, bir tutam tuz ve karabiber ilave edip karıştırın.
Mantarları temizleyip dilimleyin. Teflon tavada suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin. Bir tutam tuz
ve karabiber ekleyin.
Makarnayı tuzlu suda diri kıvamda haşlayıp süzün. Mantarları ilave edip harmanlayın. Dikdörtgen
cam kalıbı yağlayıp makarnanın yarısını kalıba düzgünce yerleştirin. Üzerine hazırladığınız sostan
gezdirin. Pırasaları uzunlamasına kalıba dizip tekrar sos gezdirin. Kalan makarna ile üzerini kaplayıp
kalan sosu gezdirin ve 1 kaşık kaşar peyniri serpin.
Önceden ısıtılmış 180 C ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyip sıcak servis yapın.
24. Fıstıklı Tagliatelle Tarifi
1 paket Tagliatelle makarna
1 diş sarımsak
200 gr.dolmalık fıstık
100 gr.çiğ krema
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, toz biber
Orta boy bir tavada zeytinyağını kızdırın ve sonradan çıkaracağınız sarımsağı bir süre yağda bekletin.
Krema, tuz ve biber ilave ederek karıştırın. Fıstıkları katarak 1-2 dakika daha pişirin.
Makarna paketinde tarif edildiği şekildi pişirdiğiniz makarnayı süzüp, bu sos ile iyice karıştırın.
Önceden ısıtılmış tabaklarda sıcak servis yapın.
25. Hellim Peynirli Makarna Salatası Tarifi
yarım paket burgu makarna 1 yemek kaşığı zeytinyağı. 1 kaşık ince kıyılmış dereotu.
1 adet göbek salata.
200 gr hellim peyniri.
2 yemek kaşığı margarin.
yarım limonun suyu.
1 tatlı kaşığı kekik.
1 tatlı kaşığı fesleğen.
2 adet havuç.
Makarnayı 8 dk haşlayın. Süzüp soğuk sudan geçirin. Hellim peynirini kesme şeker büyüklüğünde
kesin. Havucu rendeleyin. Göbek salatayı ince ince doğrayın.
Yayvan bir tavada margarini pembeleşinceye kadar kavurun. İçine rendelenmiş havucu ve kekiği ilave
edip bir taşım kavurun. İçine hellim peynirinide ekleyip bir taşım tum harcı pişirin.
Servis tabağına göbek salatayı üzerine soğumuş makarnayı ekleyip iyice karıştırın. Üzerine sos olarak
zeytin yağını ve kızarttığınız havuçlu harcı ekleyin.
26. Hindi Fümeli Burgu Makarna Tarifi
450 gr. burgu makarna
200 gr. domates püresi
100 gr. füme hindi göğüs
50 gr. light kaşar peynir
20 ml. Zeytinyağı
3 adet taze sarımsak
1 adet soğan
20 ml. kırmızı şarap
taze kekik, tuz, karabiber
Makarnaları tuzlu suda haşlayıp süzün. Hindi göğüsleri küp kesin. Peyniri rendeleyin.
Soğanı soyup küp kesin. Sarmısağı doğrayın. Zeytinyağını tencereye koyun. Soğan ve sarmısağı
ekleyip orta ateşte renkleri dönene kadar çevirin.
Domates püresini tencereye ekleyin. Birkaç dakika kaynatıp kekik, şarap, karabiber ve tuzu ekleyin.
Kısık ateşete kapağı kapalı olarak 15 dakika pişirin.
Makarnayı servis tabağına alın. Üstüne domatesli sos, peynir rende ve taze çekilmiş karabiber ile
servis yapın.
27. Ispanakalı Spaghetti Tarifi
300 gram jambon
1 adet defne yaprağı
300 gram dondurulmuş ıspanak
2 diş sarmısak
500 gram spagetti
4 yemek kaşığı zeytinyağı
150 gram tereyağı
tuz,karabiber
Jambonu defne yaprağı ile 1 lt. tuzlu suda 45 dakika kaynatın.
Ispanağı süzün. Jambonu tencereden çıkartın soğumaya bırakın. Ispanağı şerit şerit kesip jambon
suyunda 10 dakika pişirin.
Sarmısağı kıyın. Ispanağı süzün. Spagettiyi haşlayın, süzün ve zeytinyağı ile karıştırın.
Jambonu şeritlere kesin ve tereyağında kıtır kıtır kızartın. Sarmısak, ıspanak ve makarnaya katıp
karabiber ve tuz ile tatlandırın
28. Ispanaklı Lazanya Tarifi
500 gram lazanya hamuru
2 adet soğan
2 diş sarmısak
30 ml. zeytinyağı
450 gram dondurulmuş ıspanak
100 ml. sebze suyu
250 gram kutu taze peynir
70 gram rende parmesan peyniri
250 gram domates püresi
acı kırmızı biber
muskat
tuz, karabiber
Soğan ve sarmısağı küp şeklinde doğrayın ve yağda kavurun. Ispanak ve sebze suyunu ekleyin, orta
ateşte ıspanaklar çözülünceye kadar bekletin. Tuz, karabiber ve muskat ekin.
Kutu peyniri eritip bir taşım kaynatın, 30 gr. parmesan, tuz, karabiber ve muskatla tatlandırın.
Domates püresi ve acı kırmızı biberle karıştırın.
Hamurdan, çapı 23 cm. olan 3 yufka açın. Fırına dayanıklı, 2.5 litrelik kalıbın içine ilk önce ince bir
kat peynir sosu sürün, üzerine birinci yufkayı koyun ve ıspanağın yarısını yayın.
İkinci yufkayı koyun, domates sosu ve kalan ıspanağı yayın.
Üçüncü yufka ile üzerini kapatıp, kalan peynir sosunu sürün.
40 gr. parmesanı lazanyanın üzerine serpin. 200 0C ısıtılmış fırının alttan 2. rafında 30-35 dakika
pişirin.
29. Kalamarlı Makarna Tarifi
Yarım paket Burgu Makarna
300 gr kalamar
1 soğan
4-5 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı sıcak su
Tuz, karabiber
Makarnayı tuzlu suda haşlayın. Kalamarları halka halka kesip ikiye bölün. Soğanı kıyın, maydanozu
yıkayıp ince ince doğrayın.
Zeytinyağını tencerede kızdırıp soğanı pembeleştirin. Kalamarları ekleyip tuz ve karabiber serpin. 2
çorba kaşığı sıcak su ilave edip karıştırın. Kısık ateşte 15-20 dakika kapağı kapalı olarak pişirin.
Makarnayı süzüp kalamarlı karışıma ekleyin ve harmanlayın. Servis tabağına alıp üzerine maydanoz
serpin. Sıcak olarak servis yapın.
30. Ispanaklı Makarna Tarifi
Bu tarif 8 kişiliktir.
1 Paket Burgu Makarna
1.5 Kase Ayıklanmış Ispanak 1.5 Kase Labne Peyniri
2 Közlenmiş Kırmızı Biber
3-4 Dal Maydanoz
3 Çorba Kaşığı Süt
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Diş Sarmısak
2 Çorba Kaşığı Çam Fıstığı
2Çorba Kaşığı Rendelenmiş Kaşar Peyniri
Tuz, Karabiber
lspanakları bol suda yıkayın. Diri kalacak şekilde tuzlu suda haşlayıp süzün. Ispanaklar soğuyunca
elinizle sıkıp iri iri doğrayın. Biberleri süzüp dilimleyin. Maydanozu ayıklayıp ince ince kıyın. Derin bir
kasede labne peynir, kıyılmış biber ve maydanozu karıştırın. Sütü ilave edip yumuşak bir krema haline
gelinceye kadar çatalla ezerek karıştırın.Makarnayı bol tuzlu suda başlayıp süzün. Tavada tereyağını
eritip sarımsağı ilave edin. Sararıncaya kadar kavurup yağdan çıkarın. Aynı yağa çam fıstıgını ilave
edin. Tahta kaşıkla karıştırarak kavurup ateşten alın. Kavrulan fıstıkları peynirli karışıma ilave edip
harmanlayın.
Hazırladığınız peynirli karışımı makarnaya ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edip iyice karıştırın. Derin
bir cam kaseyi hafıfçe ısıtın. Makarnalı karışımdan bir kat yayıp üzerine ıspanak döşeyin. En üstte
makarnalı karışım kalacak şekilde malzemeyi kat kat döşeyin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri
serpin. Sıcak sıcak servis yapın.
31. Jambonlu Makarna Salatası Tarifi
400 gram midye makarna
100 gram pastırma
100 gram kırmızı soğan
150 gram dana jambon (ince dilimlenmiş)
250 gram krema
30 ml. sıvı yağ
100 ml. Süt
100 ml. sebze suyu
30 ml. beyaz şarap sirkesi
2 adet pırasa
1 demet maydanoz
toz şeker, tuz, karabiber
Makarnayı tuzlu suda, pakette önerilen şekilde haşlayın.
Pastırmaları küçük küpler şeklinde doğrayın ve 15 ml. sıvı yağda çıtır çıtır oluncaya kadar kavurun.
Süzgeçte bekleterek yağlarını süzün. Pırasayı ve soğanı şerit doğrayın, kalan yağ ile 4 dakika kavurun.
Tuz ve karabiber ekip soğumaya bırakın.
Jambonları küp küp doğrayın, maydanozu kıyın. Makarnayı pırasalı soğanlı karışım ve jambonlar ile
büyük bir kaseye alın. Kıyılmış maydanozun ve pastırmanın yarısını ilave edin.
Krema, süt, sebze suyu, sirke, bir tutam toz şeker, tuz ve karabiberi karıştırarak sos hazırlayın ve
makarna ile karıştırın. Üzerini kapatarak bir saat dinlendirin.
Dinlenmiş makarnanın üstüne kalan pastırma ve maydanozu serperek servis yapın
32. Kabak Soslu Makarna Tarifi
1 paket kısa kesme makarna
3 adet kabak
2 orta boy kuru sogan
3 adet orta boy domates
125 gr. beyaz peynir
1/2 cay bardagi zeytinyagi
1 etsu tableti
1 tatli kasigi kekik, tuz, karabiber
Öncelikle makarnayı tuzlu ve 1 kşk yağ konmuş suda haşlayıp süzün. Soğuk sudan geçirip bekletin.
Makarnaların pişirilmesi sırasında soğanları yemeklik doğrayın. Zeytinyağında soğanları kavurun.
Ardından rendelediğiniz ya da küçük doğradığınız kabakları katıp kabaklar yumuşayana dek
kavurmaya devam edin.
Etsuyu tabletini de katıp ezerek kavrulmuş kabaklara karıştırıp, hemen ardından kabuklarını soyup
küçük doğradığınız domatesleri ekleyin. Tuz karabiber ve kekiğini katıp domatesler eriyene kadar ara
sıra karıştırarak kavurunuz.
Domatesler içinde iyice eridiğinde ezdiğiniz beyaz peyniri katip 1 dakika daha kavurup haşladığınız
ve süzdüğünüz makarnalarla karıştırıp sıcak servis ediniz.
Arzuya göre dereotu ve maydanoz da ilave edebilirsiniz. domates salatası ya da yeşil salatayla servis
ediniz.
33. Karides Soslu Tagliatelle Tarifi
1 paket Tagliatelle makarna
2 avakado
1 soğan
250 gr.karides
50 gr.çiğ krema
2 domates
1 limonsuyu
3 yemek kaşığı zeytin yağı
Tuz, biber, biraz ketçap
Karidesleri temizleyin. Tazesini kullanıyorsanız 2-3 dakika kaynatın. Daha sonra bunları mikserden
geçirin. Domatesleri küp küp, avakadoları küçük parçacıklara ayırarak, bunları da mikserden geçirin.
Limon suyu, zeytin yağı ve ketçap ekleyerek 1-2 dakika makinede çevirin.
Büyük bir tavada 1 kaşık zeytinyağı ile rendelenmiş soğanı kavurun. Mikserdeki sosu, krema, tuz ve
biberi soğan ilave ederek bir süre pişirin.
Makarna paketinde tarif edildiği şekilde pişirdiğiniz makarnayı süzün ve sos ile iyice karıştırın.
Önceden ısıtılmış olan tabaklarda sıcak servis yapın.
34. Karides Yahnili Makarna Tarifi
400 gr. Karides
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı un
½ bardak sıcak su
3 adet domates
½ demet maydanoz
175 gram makarna (spagetti)
Sıvı yağ
2 çorba kaşığı kırmızı şarap
Tuz
Karabiber
Kuru soğanı ince dilimleyin. Maydanozu doğrayın. Domatesi küçük küpler halinde kesin.
Tavada sıvı yağı kızdırın. Çiğden soyduğunuz karidesleri tavada soğanlarla birlikte kavurun. Üzerine
un serpip tuz, biber ve domatesleri ekleyin. Domatesler yumuşayınca şarabı ekleyin. Sıcak su ve
maydanozuda ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişirin.
Makarnaları tuzlu suda haşladıktan sonra kevgirde süzün. Tabaklara koyduktan sonra üzerlerine
karides yahniyi taksim ederek servis yapın.
35. Karidesli Midyeli Makarna Tarifi
1 adet soğan
1/2 demet maydanoz
100 gram kaşar
500 gram makarna
40 gram margarin
100 gram dondurulmuş karides
100 gram dondurulmuş midye
2-3 yemek kaşığı şarap
1 su bardağı et suyu
3 yemek kaşığı un
tuz, karabiber
Soğanları küb şeklinde doğrayın, yeşilliği kıyın, peyniri rendeleyin.
Makarnayı tuzlu suda haşlayın. Soğanları yağda pembeleştirin. İçine unu ilave edin.
Karides+ midyeleri soğanlara katıp 1 dk kavurun. Şarabı ekleyin. Et suyunu koyup bir taşım kaynatın.
Maydanoz ve kekiği katıp, tuz, karabiber ile tatlandırın. Hazırladığınız sosu makarna ile karıştırıp
rendelenmiş kaşar peyniri serptikten sonra servis yapın.
36. Kıymalı Lazanya Tarifi
12 adet lazanya
Yarım kilo kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
2 adet orta boy havuç
1 ,5 çay bardağı bezelye
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber,kırmızı biber, yenibahar
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 lt. süt
3 tepeleme yemek kaşığı un
tuz, karabiber
1 çay kaşığı muskat rendesi
Soğanı yemeklik doğrayın. Havucu küçük küpler halinde doğrayın. Bir tencerede yağ ile birlikte soğanı
1-2 dk. kavurun. Daha sonra havucu ilave edip 3 dk. kadar kavurun. Kıymayı ekleyin ve kıyma suyunu
bıkarıp çekene kadar kavurun.
Sonra salça, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın. Son olarak bezelyeleri ekleyip tencereyi ocaktan
alın. Lazanyaları tuz ilave ettiğiniz kaynar suda 8-9 dk. haşlayın. Daha sonra suyunu süzüp,
lazanyaları bir mutfak havlusu üzerine alın.
Bu arada başka bir tencereye unu koyun ve yavaş yavaş sütü ilave edin. Kısık ateşte, çırpma teli ile
karıştırarak pşirin.Kaynamaya başladığında tuz, karabiber, muskat rendesini ekleyin ve ocaktan alın.
Dikdörtgen bir borcamın tabanına beşamel sostan bir miktar yayın. Üzerine kıymalı sostan da bir
miktar koyun. Lazanyalardan 3 tanesini borcamı kapatacak şekilde yerleştirin.
Üzerine beşamel sos ve onun üzerine de kıymalı sostan yayın. Aynı işlemi lazanyalar bitene kadar
uygulayın. Son lazanyaları yerleştirdikten sonra üzerine beşamel sos döküp kaşar peyniri serpin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
37. Mısır ve Bezelyeli makarna Tarifi
Makarna
Küçük doğranmış bir kase domates
Yarım çay bardağı konseve mısır
Yatım çay bardağı konserve bezelye
İstediğiniz baharatlar
Makarnayı haşlıyoruz .Bir taraftan da domates, haşlanmış konserve mısırı,bezelye ve baharatları tava
da kavuruyoruz.Daha sonra makarnayı süzüp sos ile karıştırıyoruz
38. Kremalı Makarna Tarifi
1/2 paket makarna
300 gr. jambon
200 gr. kültür mantarı
200 ml. ( bir küçük paket ) krema
3 yemek kaşığı soya sosu
1 orta boy kuru soğan
tuz, karabiber
Öncelikle tencerenize yeteri miktarda su ve bir tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın ve kaynayan suya
makarnayı koyup haşlayın.
Mantarları temizleyip yıkayın ve dilimlere ayırıp limonlu su içinde kararmamaları için bekeletin.
Kuru soğanı piyazlık doğrayın ve 1 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun. Kavrulan soğanın içine
mantarları sudan süzerek çıkartın ve suyunu salıp çekene kadar pişirin. Bu sırada jambonlarınızı şerit
halinde kesip hazırlayın ve suyunu çekip kavrulan mantara ilave edin ve bir iki kez karıştırın.
Son olarak soya sosu, krema, tuz, karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın. Bu karışımı süzdüğünüz
makarnalarınızın üzerine döküp bir kaşık yardımıyla karıştırarak ocakta 1-2 dakika kavurunuz ve
sıcak sıcak servis yapınız.
39. Labne Peynirli Makarna Tarifi
300 gr fiyonk yada burgu makarna
4-5 adet taze soğan
1 dis sarimsak
10-12 tane mantar
1 havuc
1 kabak
1 paket labne peynir
tuz-karabiber
2-3 tatlı kasığı sebzeli çeşni yada tuzot
sivi yag
1,5 bardak sıcak
su
Makarna tuzlu suda haşlanır. Yapışmaz tavada sıvı yağla, ince doğranmış taze soğan, kıyılmış
sarımsak, rendelenmiş havuç, şerit seklinde doğranmış kabak ve yine ince doğranmış mantarlar
sırayla sobelenerek pişirilir.
Mantarlar suyunu çekince 1,5 bardak su ve sebzeli çeşni eklenir.Ardından 1 paket labne peyniri ilave
edilir ve erimesi beklenir.
Tuz ve karabiberle lezzetlendirildikten sonra haşlanmış makarnalar ilave edilir ve 3-5 dakika kısık
atesta pişirilir.
Arzuya göre üzerine taze fesleğen ,nane ve pul biber serpilebilir.
40. Makarna Böreği Tarifi
300 gram renkli spiral makarna
200 gram dondurulmuş bezelye
250 gram jambon (kalın dilimlenmiş)
250 gram kiraz domates
400 ml. Süt
200 gram krem peynir
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı domates ketçabı
3 adet orta boy yumurta
1 demet fesleğen
100 gram gouda peyniri
tuz, karabiber
Makarnayı tuzlu kaynar suda tarifine göre haşlayın. Haşlama süresi bitmeden 3 dakika önce bezelyeyi
içine atın. Süzün, soğuk sudan geçirin ve yeniden süzülmeye bırakın.
Jambonu doğrayın, domatesleri ikiye bölün. İkisini de makarnaya karıştırın ve hepsini 2 lt hacmindeki
bir fırın kabına alın. Süt, krem peynir, domates salçası, ketçap, yumurta ve fesleğen yapraklarını el
mikseri ile iyice çırpın, tuz ve karabiberle tadlandırın.
Sosu makarnanın üzerine dökün, rendelenmiş gouda peynirini üzerine serpin. Önceden 200ø ısıtılmış
fırında alttan ikinci katta 35-40 dakika altın sarısı renk alana kadar fırınlayın.
41. Makarna salatası Tarifi
1/2 paket makarna
1 su bardağı mayonez
1 su bardağı sarımsaklı yoğurt
8 adet küçük salatalık turşusu
5 adet sosis
küçük kutu konserve havuç
küçük kutu konserve mısır
küçük kutu konserve bezelye
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 demet maydanoz
1 demet dere otu
100 gr. yeşil zeytin
tuz
karabiber
Makarnaları haşlayın. Sosisleri, salatalık turşularını, maydanozu ve dereotunu küçük küçük doğrayın.
Zeytin çekirdeklerini çıkartın ve onları da doğrayın. Bütün i bir kaba boşaltın ve karıştırın.
42. Makarna salatası 1 (sosisli) Tarifi
Yarım paket burgu makarna
5 Adet sosis
10-15 Adet salatalık turşusu
2 Su bardağı yoğurt
5 Çorba kaşığı mayonez
1 Diş sarmısak
Tuz
Süslemek için dereotu
Makarnayı tuzlu suda diri kıvamda haşlayıp süzün. Sosis ve salatalık turşularını küp küp doğrayın.
Yoğurt ve mayonezi karıştırın. Sarmısağı incecik kıyın. Mayonezli yoğurda sosis, salatalık turşusu ve
sarmısağı ekleyip karıştırın.Hazırladığınız karışımı Ilık makarnaya ilave edip karıştırın. Dereotu ile
süsleyip servis yapın. Eğer diyet bir yemek amacındaysanız, mayonez koymayınız
43. Makarna Salatası II Tarifi
Yarım paket dilediğiniz biçimde makarna
1 Su bardağı mayonez
1 Su bardağı yoğrut
3 Diş sarmısak
8 Adet küçük salatalık turşusu
5 Sosis
2 Havuç
1 Su bardağı bezelye
1 Çorba kaşığı ayçiçek yağı
1 Demet maydanoz
Yarım demet dereotu
100 Gram yeşil zeytin
Tuz ve karabiber
Makarnayı fazla yumuşatmadan 8 dakika kadar haşlayalım. Süzelim ve bir kaba alalım.
Sarmısakları dövüp yoğurda katalım, iyice karıştıralım. Buna mayonezi de ekleyerek karıştırmaya
devam edelim. Bu sosu makarnanın üzerine dökelim.
Hepsini birlikte karıştıralım. Haşlanıp, kabuğu soyulmuş sosisleri, salatalık turşularını ve kabuklarını
soyduğumuz havuçları tavla zarı iriliğinde doğrayalım.
Maydanoz ve dereotunu da ince ince kıyalım.
bunların hepsini soslu makarna içine katalım.
Bir su bardağı bezelyeyi çekirdeklerini çıkarttığımız yeşil zeytinleri, tuzu, ayçiçek yağı ve karabiberi
ekleyerek hepsini harmanlayalım.
Küçük marul yaprakları, salatalık ve domates dilimleri ile süsleyerek servis yapalım.
44. Napolitan Soslu Spaghetti Tarifi
1 paket spagetti
8 bardak su
1 orta boy soğan
1 orta boy havuç
1 kereviz sapı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 adet domates
½ bardak su
2 çorba kaşığı kıyılmış
maydanoz
1 adet kesme şeker
½ çay kaşığı taze çekilmiş karabiber Tuz
Makarnayı 8 bardak kaynatılmış suda 8 dakika haşlayıp, kaynatıp süzün. Soğanı havucu ve kereviz
sapını minik küpler şeklinde doğrayın.
Derin bir tencereye zeytinyağını dökerek sebzeleri ilave edin. Hızlı ateşte soteledikten sonra küpler
halinde doğranmış domatesleri ve suyu ekleyerek, kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.
Sosun pişmesine yakın kıyılmış maydanozları ilave edin. Tuz ve şeker ile lezzetlendirin. Nepolitan sos
suyunu çekince taze çekilmiş karabiber ekleyin.
haşladığınız spagetti ve sosu harmanlayın.Taze nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
45. Napoliten Soslu Midye Makarna Tarifi
1 paket Midye Makarna
750 gr. domates
2 diş sarmısak
1 çorba kaşığı domates salçası
4 çorba kaşığı zeytinyağı
yarım demet maydanoz
2 adet soğan
1 çay kaşığı toz şeker
50 g. Tereyağ
200 ml. et suyu
mercan köşkü, kekik
tuz, karabiber, fesleğen yaprağı
Domatesleri soyun , çekirdeklerini çıkartın ve doğrayın. Soğanı küçük küçük doğrayın, 2 çorba kaşığı
zeytin yağında soğan ve sarmısağı kavurun.
Domates, domates salçası, şeker, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Üzerine et suyunu ilave edip düşük
ateşte 15 dk. pişirin.
2 çorba kaşığı zeytin yağı, tereyağı, doğranmış fesleğen yaprağı, maydanoz, mercan köşkü ve kekiği
ilave ettikten sonra 2 dk. daha ateşte tutun. Önceden öneriye göre pişirilmiş midye makarna üzerine
ilave edip servis yapın.
46. Otlu Makarna Salatası Tarifi
bir paket burgu makarna
bir demet roka
bir demet maydonoz
bir demet tere
4 adet taze sarımsak
yarım limon
bir tatlı kaşığı sumak
2 veya 3 çorba kaşığı mısır özü yağı
tüm otlar yıkanır ve elle doğranır daha sonra içine limonu, sumak ve ve yağı konularak iyice
karıştırılır. Makarnalar haşlanır ve süzüldükten sonra içine ot karışımı ilave edilir
sos üzerine dökülür ve bir güzel karıştırılır.
47. Pennette all arabiata Tarifi
Yarım paket makarna
Bir büyük baş soğan
İki- üç diş sarımsak
Üç tane etli domates(sulu olması çok önemli)
Yarım çay bardağı zeytin yağı
Bir çorba kaşığı kırmızı pul biber
Parmeşan peynir
tuz
Derin bir kabta su kaynatın. İçine tuzunu ilave edin ve yaklaşık 8 dakika kaynatın.
Makarna haşlanırken bir tencere yada derin bir tavaya zeytin yağı , soğan sarımsak ,pul biber ilave
edin. Soğanlar pembeleştikten sonra küp küp doğranmış kabuksuz domatesleri ilave edip şöyle bi
karıştırın. Makarnanin suyundan bir kepçe ilave edin ve kısık ateşte yaklaşık 5 dakika fokurdatın.
Haşlanmış makarnayı süzüp bu sosla karıştırın 2-3 dakika kısık ateşte karıştırarak sosla iyice
harmanlanmasini sağlayın. Servis tabağına alıp üzerine rendelenmiş parmeşan peynirini ilave edin.
48. Renkli biberli makarna Tarifi
3 adet tavuk fleto
1 adet büyük soğan
3 diş sarımsak
3 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
spagetti makarna
1 adet sarı,1 adet kırmızı,1 adet yeşil,1 adet turuncu dolmalık biber
tavada soğan rendesini sarımsakları kavurun daha sonra rendelenmiş domatesi baharatları koyarak 3
dakika daha pişirin ayrı bir kapta küp şeklinde doğranmış tavuğu pişirin daha sonra domates sosuna
karıştırın. biberleri jülyen biçiminde (ince uzun)doğrayıp kızartın daha sonra hepsini karıştırın .
makarnayı 10 dakika pişirin süzdükten sonra malzamelerle karıştın.
49. Roka yaprağında somonlu makarna Tarifi
500 gr fettucine makarna
1 demet roka
1 kırmızı soğan
Yarım demet dereotu
1 çorba kaşığı hardal
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı kapari
4 çorba kaşığı zeytinyağı
8 dilim somon füme
15-20 siyah zeytin
Tuz, kırmızı pulbiber
Rokayı temizleyip yaprak yaprak ayırın. Kırmızı soğanı soyup ince uzun doğrayın. Dereotunu
temizleyip kıyın. Makarnayı tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün ve tekrar tencereye alın.
Hardal, soğan, limon suyu, kapari ve zeytinyağını tavaya alıp kısık ateşte 2 dakika soteleyin. Dereotu
ile birlikte makarnaya ilave edip harmanlayın.
Roka yapraklarını servis tabaklarına dizip üzerlerine ikişer dilim füme somonu paylaştırın. Makarnayı
ilave edip zeytinlerle süsleyin. Kırmızı pulbiber serpip sıcak olarak servis yapın.
50. Salamlı Makarna Tarifi
500 Gr kısa boru makarna
200 Gr Çeşidi size kalmış salam
25 Gr margarin (2 çorba kaşığı)
50 Gr rendelenmiş kaşar peyniri
4 adet orta boy olgun domates
3 Çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 Çorba kaşığı zeytinyağı
1 Çorba kaşığı biber salçası Tuz, karabiber
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp suyunu süz. Süzgece koy soğuk su ile yıka suyunu süz ve çok az yağ ile
çevirin.
Salamı ufak parçacıklar halinde dilimleyip az suda yüksek ateşte haşlayın.Domatesleri çekirdeklerini
çıkararak rendeleyin. Akabinde margarin ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile birlikte küçük bir tavaya
koyun, karıştırarak pişirin.Yarım çaybardağı suda biber salçasını eriterek pişmek üzere olan domatese
ilave edin. Baharatları ekleyin. En son aşamada daha önceden haşladığımız salamları ilave
edin.Hazırlayacağınız tabakları fırında bir süre ıstıttıktan sonra makarnayı koyun ve kaynayan
salamlı sosu üstüne dökün.Maydonoz, rende kaşar ile tabakları süsleyerek servis yapın.
51. Sebzeli Kremalı Penne Tarifi
1 paket penne makarna
karnabahar brokoli -kabak -havuç
2 orta boy dolmalık biber
1 küçük soğan
2 diş sarımsak
2 kaşık zeytinyağı
1 kutu (200ml) çiğ krema
sebzenin ölçüsü isteğe bağlıdır.. küçük parçalar ayırdığınız brokoli ve karnabaharı, çubuk şeklinde
doğradığınız havuç ve kabağı haşlayın..
tencereye yağı koyun piyaz şeklinde doğradığınız soğanları ve kıydığınız sarımsakları ekleyin..
ardından şerit biberleri ekleyip 2-3 dk. pişirin.. daha sonra kremayı ekleyin ve biraz kaynattıktan
sonra sebzeleri ekleyin 5 dk. kadar pişirin..
haşlamış olduğunuz makarnayı karışıma ekleyip iyice karıştırın.. sıcak servis yapın...
52. Sebzeli Soya Soslu Penne Tarifi
1/2 paket penne makarna
karnabahar –brokoli –havuç -soya filizi
1 adet büyük dolmalık biber
4-5 adet taze soğan
4-5 kaşık soya sosu
4-5 kaşık zeytinyağ
sebzelerin miktarını yazmadım isteğe bağlı ayarlayabilirsiniz ama ben yarım paket makarnaya küçük
kase dolusu bu sebzelerden öneririm..
küçük parçalara (lokma olacak kadar) ayırdığınız karnabaharları yaklaşık 15 dakika haşlayın.. delikli
kepçeyle çıkarın ve süzgece koyup soğuk sudan geçirin.. aynı suya brokolileri atıp 5-6 dakika
haşladıktan sonra süzgece alın ve soğuk sudan geçirin.. çubuk şeklinde doğradığınız havuçları ayrı bir
tencerede 15dk. kadar haşlayın ve süzün.. sebzeler biraz diri olmalı..
tencereye zeytinyağı koyun biraz kızdıktan sonra doğramış olduğunuz taze soğanları, şerit biberi ve
soya filizini ilave edin 2 dk. kadar tahta spatulayla kaıştırarak pişrin.. ardından havuç ve karnabaharı
ekleyin sürekli karıştırarak biraz daha pişirin.. en son brokoli ve soya sosunu ekleyip karıştırarak 3-4
dk. pişirin..haşlamış ve süzmüş olduğunuz makarnayı sebzelere ekleyin ve iyice karıştırın.. sıcak sıcak
servis yapın.. arzuya göre soya sosu ekleyebilirsiniz...
53. Spaghetti Graten Tarifi
2 adet dolmalık biber
1 kutu mısır
350 gram spagetti
300 gram bezelye (dondurulmuş)
1 demet maydanoz
300 gram füme hindi göğsü 250 ml. Krema
3 adet yumurta
20 gram tereyağı
15 gram rendelenmiş kaşar peyniri tuz - kırmızı toz biber
Biberleri verevine dilimleyin. Mısırı süzdürün.
Makarnaları tuzlu suda 10 dakika haşlayın. 5. dakikada kırmızı biberleri ve bezelyeleri ilave edin.
Maydanozları kıy. Hindi etini dilimle. mısır, maydanoz ve süzdüğünüz makarna ile karıştırın.
Kremayı ve yumurtaları da ilave edip, tuz ve kırmızı biber ile tatlandırın.
Fırın tepsisini yağla,makarnayı koy.Peyniri üstüne serp. 250 Cde ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
54. Somonlu makarna Tarifi
500 gr fettucine makarna
1 demet roka
1 kırmızı soğan
Yarım
demet dereotu
1 çorba kaşığı hardal
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı kapari 4 çor kaşığı
zeytinyağı
8 dilim somon füme
15-20 siyah zeytin
Tuz, kırmızı pulbiber
Rokayı temizleyip yaprak yaprak ayırın. Kırmızı soğanı soyup ince uzun doğrayın. Dereotunu
temizleyip kıyın. Makarnayı tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün ve tekrar tencereye alın.
Hardal, soğan, limon suyu, kapari ve zeytinyağını tavaya alıp kısık ateşte 2 dakika soteleyin. Dereotu
ile birlikte makarnaya ilave edip harmanlayın.
Roka yapraklarını servis tabaklarına dizip üzerlerine ikişer dilim füme somonu paylaştırın. Makarnayı
ilave edip zeytinlerle süsleyin. Kırmızı pulbiber serpip sıcak olarak servis yapın.
55. Tavuklu Kremalı Makarna Tarifi
1/2 paket makarna
300 gr. tavuk göğüs
1 paket ( 200 ml. ) krema
2 tatlı kaşığı soya sosu
200 gr mantar
1 adet kırmızı dolmalık biber
3-4 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kekik
1/2 paket makarnayı kaynamış tuzlu su içerisinde kaynatın.
Makarna haşlanırken mantarları temizleyip bir tencereye alın ve mantarları bütün olarak tencerenin
kapağı kapalı şekilde suyunu salıp çekene kadar pişirin.
Mantarların suyunu çekmesine az kala iri kuşbaşı doğranmış tavuğu ve kare doğranmış kırmızı biberi
ilave edip kavurun. Kavrulan malzemenin içine sarımsak, soya sosu, baharatları ilave edip kapak
kapalı olarak pişirin. Son olarak kremayı ilave edin ve pişirin.
Haşlanan makarnalarınızı süzüp servis tabağına alın ve hazırladığınız sos ile karıştırıp sıcak olarak
servis yapın.
56. Ton Balıklı Conchiglie Tarifi
1 paket Conchiglie makarna
200 gr.ton balığı (konserve) 500 gr.domates
1 diş sarımsak
1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
10 gr.çiğ krema
Tuz
Kabuğu soyulmuş domatesleri küp şeklinde doğrayın ve bir tavada maydanoz, sarımsak, tuz,
zeytinyağı ve tonbalığı ile karıştırın. 5-7 dakika pişirin ayrı bir kapta edildiği şekilde pişirdiğiniz
Conchiglie makarna ile karıştırıp ateşte 2 dakika daha tutun. Daha sonra üzerine kremayı dökün ve
iyice karıştırın. Maydanozla süsleyip sıcak servis yapın.
57. Tulum Peynirli Makarna Tarifi
1 Paket penne makarna
4 Çorba kaşığı tulum peyniri
1 Küçük kutu krema
1 Çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
100 Gr ceviz içi (parçalanmış)
Tuz
Karabiber
Derin bir tencerenin içerisinde makarnaları haşlayın ve süzün diğer tarafta kalın dipli ve geniş bir
tavanın içerisinde kremayı ısıtın.
Tulum peynirini ekleyin, 1-2 dakika kaynatın .Süzdüğünüz makarnaları tavaya aktarın, iyice
karıştırın, dervis tabağına alın.
Kıyılmış maydanoz ve ceviz içi ile süsleyerek servis yapın
58. Ton Balıklı Makarna Salatası Tarifi
1/3 paket burgu ya da fiyonk makarna
2 kutu ton balığı
1 kutu mısır konservesi
1 kutu red kidney bean konservesi (olmasa da olur ama bulursanız daha güzel olur:))
1 adet orta boy domates
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
4-5 adet yeşil soğan
maydanoz
zeytinyağı
sirke
tuz
makarnayı haşladıktan sonra süzün ve soğumaya alın, birbirine yapışmaması için çok az yağla
karıştırın.. domatesleri küp, biberleri halka şeklinde doğrayın.. maydanoz ve soğanları da normal
boyutlarda kıyın.. ton balığı dışındaki i doğradığınız le makarnaya ekleyip iyice karıştırın.. yağı
süzülmüş ton balığını en üste ekleyin ve afiyetle yiyin:)
59. Üç Peynirli Spaghetti Tarifi
1 paket spagetti makarna
125 Gr rokfor peyniri (küp şeklinde doğranmış)
100Gr beyaz peynir(küp şeklinde doğranmış) 125 Gr parmeşan peynir
2 Çorba kaşığı kaymak
1 Çorba kaşığı maydanoz
Tuz
Karabiber
Makarnaları haşlayın ve süzün derin bir tencerede kaymak ile bütün peynirleri eritin.
Isıtılmış bir servis tabağının içerisine makarnaları alın. Ertilmiş peynirleri üzerine koyun. Kıyılmış
maydanoz ve taze çekilmiş k.biber ile süsleyerek servis yapın.
NOT: Makarnanın ve servis tabağının sıcak olması gerekir. Yoksa peynirler donar.
60. Zeytin ezmeli kremalı makarna Tarifi
1 paket burgu makarna
300 gr tavuk kuşbaşı
250 ml krema
2 çorba kaşığı zeytin ezmesi
100 gr kurutulmuş domates
tuz, karabiber
2 diş sarımsak
tavuklar yağda sotelenir,2 diş ezilmiş sarımsak eklenir, sarımsakların aroması çıkınca sırasıyla kuru
domatesler, krema ve zeytin ezmesi eklenip bir taşım kaynatılır ve altı kapanarak. Haşladığımız ve
süzdüğümüz makarnaya eklenir.
61. Zeytinli makarna Tarifi
25 tane siyah zeytin
zeytinyağı
kaşar peyniri
1 paket mis krema
maydanoz
1 paket makarna
Makarnaları içi kaynar su dolu tencereye atın, üzerine de 1 tatlı kaşığı tuz serpin 15 dakika kaynatın
makarnalar biraz diri kalsın. Siyah zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın, küçük küçük dilimleyin.
Maydanozu istediğiniz kadar alın ve kıyın. Tencerede 2 çorba kaşığı zeytinyağı,1 paket krema,
maydanoz ve zeytinleri 1 tutam tuz ve karabiber ekleyerek pişirin.Üzerine makarnayı ekleyin ve ısıtın.
Servis ederken üzerine kaşar peynir rendelenebilir.
62. MAKARNA SALATASI
1/2 paket makarna
1 su bardağı mayonez 1 su bardağı sarımsaklı yoğurt
8 adet küçük salatalık turşusu
5 adet sosis
küçük kutu konserve havuç
küçük kutu konserve mısır
konserve bezelye
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 demet maydanoz
1 demet dere out
100 gr. yeşil zeytin tuz kbiber
Makarnaları haşlayın. Sosisleri, salatalık turşularını, maydanozu ve dereotunu küçük küçük doğrayın.
Zeytin çekirdeklerini çıkartın ve onları da doğrayın. Bütün karışımı bir kaba boşaltın ve karıştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder