Türk Mutfağı güveç yemeklerinde de çok çeşitlilik gösterir. Güveçte yapılan sebze
yemekleri genellikle et kullanılarak yapılmasına karşılık etsiz yapılanları da verdır. Gerek taze
sebzelerden gerekse kuru baklagillerden ya da sadece etle soğan sarımsak gibi tadlandırıcı
sebzeler kullanılarak da güveç yemekleri yapılmaktadır.
Güveç yemeklerinin en büyük özelliği topraktan yapılmış güveç kaplarında pişirilmesi-
dir. Güveç kapları normal boyutlarda kapaklı tencere görünümünde olduğu kadar tek kişilik
kaseler şeklinde, yada balık pişirmede kullanılanlar gibi tepsi şeklinde olanları da vardır.
Türk Mutfağı güveç yemeklerinde de çok çeşitlilik gösterir. Güveçte yapılan sebze
yemekleri genellikle et kullanılarak yapılmasına karşılık etsiz yapılanları da verdır. Gerek taze
sebzelerden gerekse kuru baklagillerden ya da sadece etle soğan sarımsak gibi tadlandırıcı
sebzeler kullanılarak da güveç yemekleri yapılmaktadır.
Güveç yemeklerinin en büyük özelliği topraktan yapılmış güveç kaplarında pişirilmesi-
dir. Güveç kapları normal boyutlarda kapaklı tencere görünümünde olduğu kadar tek kişilik
kaseler şeklinde, yada balık pişirmede kullanılanlar gibi tepsi şeklinde olanları da vardır.
Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar :
Güveç yemekleri sıcak olarak servis yapılmalıdır.
İkinci kez ısıtma yapılmamalıdır.
Yemek ateşten alındıktan sonra 10-15 dakika kadar (soğumamasına dikkat ederek)
dinlendirilmesi sağlanmalıdır.
Güveç yemekleri ana yemek olarak verilir.
Yanında pilav verilmesi uygundur.
Ayrıca yanında içecek olarak genellikle ayran ve şıra verilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder