19 Ekim 2011 Çarşamba

karışık yöntemler

Her ne kadar sebze yemekleri tür olarak bizim mutfağımızda çok zenginse de bunların
tümünü belli başlıklar altında toplamak zordur. Bazı yemekler ne bastı ne oturtma ne musakka
ne tava ne de kavurma grubuna girer. Öyle değil diye bunları dışlamak hem gereksiz hem de
anlamsızdır. Bu bölümdeki sebze yemeklerinin diğerlerinden önemli bir farkı vardır. Belli
başlıklar altında toplanmış sebze yemeklerini temel kurallarını bildikten sonra onları çeşitli
sebzelere uygulamak çok kolaydır. Çünkü esaslar hiçbir zaman değişmez.
Türk mutfağında yukarıda verilen yöntemlere girmeyen, ya da birkaç yöntemin bir
arada kullanıldığı sebze yemek çeşitlerinden bazıları şunlardır:

Kapuska
Karnıyarık
Patlıcan paçası
İmam bayıldı
Balkabağı boranisi
Pazı kökü yemeği
Terbiyeli ıspanak kökü yemeği
Patlıcanlı enginar dolması
Kış türlüsü
Yaz türlüsü
Piliçli bamya
Boranı
Ayva aşı
Ayva bastı
Ayva boranısı
Kuzu etli rezene kökü
Ali nazik (Gaziantep)
Meftune (Diyarbakır)
Patlıcan dizmesi (Mardin)
Cortı aşı (Bitlis)
Çağala aşı (Adıyaman)
Et kabağı (Konya)
Etli bakla (Denizli)
Kabak ekşisi (Malatya)
Kabak millesi (Sinop)
Kabak yahnisi (Erzincan)
Galiye (Gümüşhane)
Bici aşı (Ankara)
Fasulye diblesi (Giresun)
Kara lahana diblesi (Giresun)
Fasulye diblemesi (Trabzon)
Mancar (Zonguldak)
Patates paçası (Kastamonu)
Patlıcan pehli (Amasya)
Pazı kayganası (Trabzon)
Pırtıke (Siirt)
Peynirli patlıcan (Çanakkale)
Pirpirim aşı (Gaziantep)
Sebzeli çürütme (Kilis)
Sirkeli havuç (Manisa)
Sikonata (Manisa)
Taze fasulye basması (Çanakkale)
Yaprak enginarı (Aydın)
Yoğurtlu patates (Trabzon)
Bütümetli patlıcan (Konya)
Kara katma (Denizli)
Kelem gıydısı-kelem aşı (Ankara)
Kereviz yemeği (Bursa)
Domates yemeği (Uşak)
Doğrama (Urfa)
Bulgurlu kabak (Zonguldak)
Bulgurlu lahana (Erzincan)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder