22 Ekim 2011 Cumartesi

BALIKLA BİRLİKTE KULLANILABİLECEK BAHARAT VE OTLAR

Balık ya da balıkla birlikte servis edilebilecek soslar hazırlarken kullanabileceğiniz baharatlar ve otlarla ilgili kısa kısa notlar hazırladık...

Afiyet Olsun...



Fesleğen:

Yengeç Istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde ya da bunlarla beraber servis edilecek soslarda kullanılabilir.

Defne Yaprağı:

Balık buğlamalarında, haşlamalarda, şişlerde kullanılabilir. Defne yaprağı bütün olarak diğer malzemelerin yanına eklendiğinde, hoş koku ve tat verir. Ayrıca balığın pişerken oluşabilecek ağır kokusunu da yok eder.

Keraviye:

Balık buğlamalrında, haşlamalarında ve dolmalarında kullanılabilir.

Zencefil:

Balık kavurmalarında, ıstakoz ve midye pişirirken ve sos yapımında kullanılabilir.

Köri:

Uzakdoğu balık yemeği tarfilerinde sıkça rastlanır. İçeriğinde zencefil olduğu için zencefile alternatif olarak kullanılabilir.

Mercanköşk:

Balık yanında sunulan tereyağ, sos ve balık dolmalarında kullanılabilir.

Hardal:

Toz olarak güveçlerde kullanılır. Ayrıca yengeç ile de servis edilebilir.

Muskat:

Yengeç ve ıstakoz hazırlarken.

Nane:

Balık ızgara, balık çorbası, jumbo karides ızgara ve tava pişirme şekillerinde kullanılabilir.

Paprika:

Balık dolması ve balık güveçlerine lezzet vermek için kullanılabilir.

Maydonoz:

Balık çorbalarında, balık yanında sunulan tereyağında, soslarda, balık güveçlerde ve buğlamalarda kullanılabilir. Zevke göre balık terbiyesi yaparken ya da ince kıyılmış soğan ile balık içine doldurularak kullanılabilir.

Adaçayı:

Dolma ve güveçlere lezzet verir.

Tarhun:

Fırın ve soslu balık yemeklerinde kullanılabilir.

Biberiye:

Az yağlı ve az lezzetli balıkları soslu pişirmede ve fırında pişirmede lezzet vermek için eklenebilir.

Sarımsak:

Buğulamalar, çorbalari güveçler ve en çok da soslarda kullanılır, her yemekte olduğu gibi uygun bir ölçüyle yemeğe lezzet katar.

Ceviz ve badem:

Tarator ve benzeri soslarda kullanılırlar.



Ayrıca, karabiberi kırmızı biber ve kekik tüm balık pişirme ve servis yöntemlerinin vazgeçilmezleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder