Balık ya da balıkla birlikte servis edilebilecek soslar hazırlarken kullanabileceğiniz baharatlar ve otlarla ilgili kısa kısa notlar hazırladık...
Afiyet Olsun...
Fesleğen:
Yengeç Istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde ya da bunlarla beraber servis edilecek soslarda kullanılabilir.
Defne Yaprağı:
Balık buğlamalarında, haşlamalarda, şişlerde kullanılabilir. Defne yaprağı bütün olarak diğer malzemelerin yanına eklendiğinde, hoş koku ve tat verir. Ayrıca balığın pişerken oluşabilecek ağır kokusunu da yok eder.
Keraviye:
Balık buğlamalrında, haşlamalarında ve dolmalarında kullanılabilir.
Zencefil:
Balık kavurmalarında, ıstakoz ve midye pişirirken ve sos yapımında kullanılabilir.
Köri:
Uzakdoğu balık yemeği tarfilerinde sıkça rastlanır. İçeriğinde zencefil olduğu için zencefile alternatif olarak kullanılabilir.
Mercanköşk:
Balık yanında sunulan tereyağ, sos ve balık dolmalarında kullanılabilir.
Hardal:
Toz olarak güveçlerde kullanılır. Ayrıca yengeç ile de servis edilebilir.
Muskat:
Yengeç ve ıstakoz hazırlarken.
Nane:
Balık ızgara, balık çorbası, jumbo karides ızgara ve tava pişirme şekillerinde kullanılabilir.
Paprika:
Balık dolması ve balık güveçlerine lezzet vermek için kullanılabilir.
Maydonoz:
Balık çorbalarında, balık yanında sunulan tereyağında, soslarda, balık güveçlerde ve buğlamalarda kullanılabilir. Zevke göre balık terbiyesi yaparken ya da ince kıyılmış soğan ile balık içine doldurularak kullanılabilir.
Adaçayı:
Dolma ve güveçlere lezzet verir.
Tarhun:
Fırın ve soslu balık yemeklerinde kullanılabilir.
Biberiye:
Az yağlı ve az lezzetli balıkları soslu pişirmede ve fırında pişirmede lezzet vermek için eklenebilir.
Sarımsak:
Buğulamalar, çorbalari güveçler ve en çok da soslarda kullanılır, her yemekte olduğu gibi uygun bir ölçüyle yemeğe lezzet katar.
Ceviz ve badem:
Tarator ve benzeri soslarda kullanılırlar.
Ayrıca, karabiberi kırmızı biber ve kekik tüm balık pişirme ve servis yöntemlerinin vazgeçilmezleridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder