18 Ekim 2011 Salı

PİYAZ TARİFLERİ

ANTALYA PİYAZI
Malzeme: 2 su bardagi fasulye, 6 sap yesil sogan, 1 limon suyu, yarim demet maydanoz, 4-5 yemek kasigi sirke, 4-5 yemek kasigi tahin, 5 yemek kasigi zeytinyagi, tuz, 3-4 dis sarmisak, uzerini suslemek icin 2 yumurta
Yapilisi:
  • Fasulyeler haslanir ve kenara alinir.
  • Tahin, zeytinyagi, sirke, limon suyu, tuz bir kabin icinde iyice karistirilir.
  • Soganlar ve maydanozlar incecik kesilir, sarmisaklar dogulur ve fasulyelere eklenir, karistirilir.
  • Tahinli sos fasulyelere eklenir ve tekrar karistirilir.
  • Uzeri haslanmis yumurta dilimleri ile suslenir.

Arzu ederseniz, yumurta dilimleri yerine sogan veya kirmizi biberle de susleyebilirsiniz.

Sirkenin konulmasinin neden fasulyelere canlilik vermek ve renklerini korumalarini saglamaktir.

TAHİNLİ PİYAZ ANTALYA


Malzemesi
1,5 bardak haşlanmış Çandır fasulyesi.
1 su bardağı tahin
2-3 diş sarımsak
1 orta boy kuru soğan
1 büyük limonun suyu, biraz sirke
2 domates
tuz, karabiber, kimyon( kimyonlu olanı sadece bir lokantada yemiştim ve fena da olmamış. Ben de kullanmaya başladım. Orijinal tarifte kimyon yok)
süslemek için maydanoz, siyah zeytin
2 adet cin biberi(Acı seviyorsanız kullanın)
3 tane katı haşlanmış yumurta
Yapılışı
Fasulye haşlanırak suyu süzülür. Domateslerden birinin kabukları soyulup minik minik doğranır, piyazlık doğranmış soğan tuzla ovuşturulur ve hepsi karıştırılır.

Diğer yandan iki diş sarımsak ezilerek tahin, limon suyu, sirke, tuz ve baharatlarla karıştırılır. limon suyu bu sosu iyice koyulaştıracağı için azar azar su eklenerek normal tahin kıvamına getirilir. Tahinli sos, fasulye, soğan ve domates karışımına eklenir. Servis tabağına alınarak üzeri süslenir. Her türlü köfteye çok yakışan, aynı zamanda Antalya'nın en sevilen mezelerinden biridir. Afiyet olsun!

PİYAZ


250-300 gr. kuru fasulye 1 su bardagi sirke 1 adet sogan 1 demet maydanoz
sosu icin 6-7 kasik zeytinyagi,2 kasik daha sirke ,tuz ve karabiber
suslemek icin domates ,haslanmis yumurta ve siyah zeytin

Fasulyeyi aksamdan islatip,ertesi gun yumusayincaya kadar pisirelim.Sogumaya birakalim,soguduktan sonra bir kabin icine suzelim ve uzerine 1 bardak sirkemizi dokup 1-2 saat dinlendirelim.Surenin sonunda sirkemizi iyice suzdurelim.Ote yandan zeytinyagi,2 kasik sirke ,tuz ve karabiberi iyice karistirip sosumuzu hazirlayalim.Soganlarimizi piyazlik dograyalim,maydanozlarimizi da irice kiydiktan sonra hepsini guzelce karistiralim.Haslanmis yumurta,domates ve siyah zeytin ile susleyerek servis edelim.Afiyetler olsun.

TARİF 2

* Yarım kilogram kuru fasulye * 4 adet soğan * 1 demet maydanoz * 4 adet yeşil biber
* 3 adet haşlanmış yumurta * 2 adet domates * 2 kaşık zeytin * 2 adet limon
* 1 çay bardağı zeytinyağı * 1 yemek kaşığı sirke
1. Kuru fasulyeleri akşamdan suya yatırın.Sabah fasulyeleri yıkayarak temizleyin.
2. Bir tencereye bol su koyup ateşe sürün. Fasulyeler yumuşayınca ateşten alıp soğutun.
3. Piyazı hazırlamaya başlarken fasulyeleri sudan çıkarın. Üzerine ince kıyılmış soğan (taze soğan da olabilir), yine ince kıyılmış maydanoz, yeşil biber, haşlanmış yumurta, doğranmış domates ve zeytinleri yerleştirin. Üzerine limon sıkın. Sirke gezdirip servis yapın.

BÖRÜLCE PİYAZI
Börülce  Piyazı  Tarifi
1 su bardağı börülce 1 büyük baş soğan Yarım demet maydanoz 1 adet limon
2 yemek kaşığı sirke Yeteri kadar tuz, pulbiber 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Börülceleri haşlayın.Börülcelerin rahatlıkla soyulması için bir saat kadar soğuk suda bekleterek soyun.
Börülceleri bir kaba alın. Üzerine piyazlık doğranmış soğan, kıyılmış maydanoz, sirke ve tuz ilave ederek karıştırın.
Servis tabağına alarak istege göre süsleyip servise sunun.


ZEYTİN PİYAZI
* 250 gr. kırılmış, tatlandırılmış yeşil zeytin * 3 adet taze soğan * 3 adet taze sarımsak
* 1 demet maydanoz * 1/2 bardak ceviz içi * Nar Ekşisi * Zeytinyağı, tuz, Kırmızıbiber
Tüm malzemeler doğranır. Nar ekşisi, zeytinyağı, tuz ve kırmızı biber ilave edilerek karıştırılır ve servise sunulur.

MAŞ PİYAZI
Maş Piyazı
* 1 su bardağı maş * 3-4 adet taze soğan * 3-4 adet taze sarımsak * 1 demet maydanoz
* 1 yemek kaşığı kırmızı biber * 1 limon, tuz * Yeteri kadar su
Maş, üzerini geçecek kadar su olan bir tencerede yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan maşın suyu süzülür. Içine ince kıyılmış soğan, sarımsak ve maydanoz konup karıştırılır, karışımın içine 1 limon suyu, zeytinyağı ve kırmızı biber ve yeterince tuz eklenerek karıştırılır ve servise sunulur. (Sakine Serpil Sökmen)

Pirpirim Piyazı
* 1 demet semiz otu (pirpirim) * Yarım demet maydanoz * 1 adet salatalık * 2 adet domates
* 1 adet kuru soğan * 1-2 adet yeşil biber * 1 adet al biber (taze) * Yarım limon
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı * Tuz, toz kırmızı biber (arzuya göre)
Semizotu (pirpirim) ve maydanoz ayıklanır. Suda bekletile bekletile ve birkaç kez suyu değiştirilerek yıkanır, süzülür. Salatalık yarım soyularak küp şeklinde irice doğranır. Soğan, domates, biber, semizotu ve maydanozlar da doğranıp servis tabağına alınır. Limon suyu ve zeytinyağı gezdirilir, tuz ve biber ilavesiyle karıştırılarak servise sunulur.(Canan Direkçi)

Loğlaz Piyazı
Loğlaz Piyazı

* 1/2 kg. loğlaz * 4 adet taze soğan * 4 adet taze sarımsak * 1 demet maydanoz * 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı kırmızı biber * 1 tatlı kaşığı sumak ekşisi * Yeteri kadar su
Loğlaz, suda haşlanıp süzülür. Soğan, sarımsak ve maydanoz ince ince doğranır. Haşlanmış loğlaz soğan, sarımsak, maydanoz, tuz, kırmızı biber, sumak ekşisi ilave edilip iyice karıştırılır, ayranla servise sunulur.(Hüseyin Özyurt)

Acılı Antep Piyazı

* 3 adet domates * 3 adet kuru soğan * 3 adet taze soğan * 3 bağ maydanoz * 250 gr. yeşil biber
* 250 gr. acı sivri biber * 2 adet limon * Pulbiber, tuz, sumak ekşisi, nar pekmezi
Not: Malzemeler 6 kişiliktir
Kuru soğan, yeşil biber ve maydanoz ince ince kıyılır. Içine tuz, limon, biber, sumak ekşisi, nar pekmezi ilave edilir iyice karşıtırılır, dilim dilim doğranmış domates üstüne süslenir ve servise sunulur.
Not: Özelikle Yufka Ekmeğine çekilmiş Kebap ile nefis bir tad verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder