Çeşitli sebzelerin kıyma, pirinç veya bulgur, soğan, maydanoz, salça, domates, baharat
karışımıyla doldurulup tereyağı ve su ilavesiyle pişirilmesidir.
Etli dolmalarda ilke olarak sebzeler çiğden hazırlanır.
Patlıcan, kabak, enginar, pırasa gibi sebzelerin içleri alındıktan veya oyulduktan sonra harçla
doldurulur.
genellikle kullanılan uygulama üst üste yerleştirilmesidir. Son aşamada üzerlerine dolmaları örtecek seviyede su veya et suyu dökülür. Bazen de buna biraz doğranmış domates veya salça eklenir. Etli dolma harçları eskiden çiğden hazırlanırmış. Son zamanlarda harçlar az pişmiş olarak da kullanılmaktadır. Özellikle de domates ve soğan dolması için az pişmiş harç hazırlanır. Bunun
nedeni domates ve soğanın çok kısa sürede pişmesidir.
Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar :
Etli dolma ve sarmalar sıcak olarak servise yapılmalıdır.
Bu yemek çeşitlerinin yanında sarımsaklı yoğurt, sarımsaklı nar ekşisi veya sarımsaklı
koruk ekşisi de verilir.
Ayrıca bazı yörelerde üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilerek de servise sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder