19 Ekim 2011 Çarşamba

Mücver nedir

MÜCVER: Haşlanmış ( karnabahar vb. ) veya çiğ ( kabak vb ) sebzeler rendelenir veya ince ince kıyılır. Yumurta, un, peynir, yeşillikler ( maydanoz, dereotu, nane vb ), baharatlar ( karabiber, kırmızıbiber, pul biber vb ) ilavesiyle akıcı bir kıvamda hazırlanır. Kaşıkla kızgın Zeytinyağına dökülmek suretiyle kızartılır.


OSMANLIDAN BİR TARİF :
YUMURTA KAYGANASI MÜCVERİ: Ali Eşref Dede Efendi'nin (1858) yemek risalesinde
tarifi şöyle geçer;
“Adeta yumurta kayganasının içine kadar-ı kifâye (yeteri kadar) simit içi vaz’
(koyup) ve mücver tâbesinde (mücver tavasında) mücver gibi pişirüp sonra bal şerbeti
üzerine haşlayup eki oluna (yene).”
(Kaygana sade çırpılmış yumurta demek oluyor bu tarife göre, kayganaya çeşitli malzemeler eklenince mücver haline dönüşüyor)

Ne mücver ne  kaygana...
Kaygana ya, süt, un,yumurta ve maya konulduğunu yanmaz tavada alt-üst pişirldiğini biliyorum ki sebzeler bonusu olmuş.
Mücvere ise peynir ve taze soğan koyarız biz ki daha çok yağda akıtılarak kızartması yapılır ya da fırın tepsisi yağlanır ve fırında pişirilir


Mücverler

Haşlanmış ( karnabahar vb. ) veya çiğ ( kabak vb ) sebzeler rendelenir veya ince ince
kıyılır. Yumurta, un, peynir, yeşillikler ( maydanoz, dereotu, nane vb ), baharatlar ( karabiber,
kırmızıbiber, pul biber vb ) ilavesiyle akıcı bir kıvamda hazırlanır. Kaşıkla kızgın
zeytinyağına dökülmek suretiyle kızartılır.

Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar:
Mücverler sıcak olarak servis yapılabildiği gibi soğuk olarak da servis yapılabilir.
Mücverler limon ve maydanozla süslenerekde servis yapılabilir.
Mücverleri servise alırken yanında sarımsaklı yoğurt verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder