19 Ekim 2011 Çarşamba

Bastı NEDİR

Bastılar

Mutfak geleneğimizde bugün de yaygınlığını en çok koruyan sebze yemeği türü
bastılardır. Bastılara adını veren özellik kuşhanelerde sebzelerin birbiri üzerine dizilip
bastırılmasından gelir. Ancak eski tariflerde bu yemeğin bir kat et, bir kat sebze halinde
hazırlandığını görürüz. Bu şeklinin çok daha lezzetli olduğu bir gerçektir. Burada sebzenin
ağır ateşte pişirilerek suyunu vermesi ve tekrar çekmesi önemlidir. Yani sebze önce kendi
suyunda pişmeli sonra bir miktar et suyu ekleyip yine ağır ateşte pişme işi sürdürülmelidir.

Etli ya da etsiz tereyağıyla pişirilen bir sebze yemeği türüdür. Tencerede yağ, et, soğan
kavrulur, su ilave edilir ve yarım saat pişirilir. Aynı tencerede çiğ sebzeler dizilir, yağ ve
domates doğranarak (domatessiz de olabilir) hafif pişirilir. Etli harç hafif pişen sebzelerin
üzerine yerleştirilerek su ilavesiyle pişirilir. Etsiz olanın da ana sebze ve yağ tencerenin dibine
dizilerek üzerine diğer sebzeler, tuzu ve suyu konarak pişirilir.

Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar:
Bastılar piştikten sonra tepsisi ya da tenceresi içinde sofraya getirilebilir.
Meyveli bastılar tereyağıyla yapıldığı için sıcak olarak servise alınmalıdır.
Sebzeli bastılar alakart servis yapılacaksa yanında genellikle pirinç pilavı ve makarna türü yemekler verilir. Üzerine kıyılmış maydanoz serpilir veya yanında kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder