Malzemeler
- 1 orta boy karnabahar
- 1 adet kuru soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 2 adet kırmızı biber (yeşil de olur)
- 1 adet orta boy havuç
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- Arzuya göre tuz, pul biber, karabiber
- Karnabaharı kök kısımları da dahil olmak üzere ufak ufak doğrayın. Yıkayıp tel süzgece alın, üzerine kaynar su gezdirin. Annem bunun amacının karnabaharın bazen hoşa gitmeyen kokusunu almak olduğunu söyledi, ama bu işlemi yapmayabilirsiniz de.
- Soğanı, sarımsakları, biberleri ve havucu küçük küçük doğrayın. Tümünü zeytinyağını ısıttığınız geniş bir tavaya alarak 5 dk kadar soteleyin.
- Karnabaharın kök kısımlarını tavaya ekleyip orta ateşte kavurmaya devam edin. Çiçek kısımları daha çabuk pişeceği için onları birkaç dakika sonra ekleyin.
- Tüm sebzeler biraz yumuşadıktan sonra sonra tuz, kırmızı biber, acı severseniz pul biber serpip karıştırın, kapağını kapatın. Kısık ateşte pişirmeye devam edin. Arada kontrol etmeyi ve karıştırmayı unutmayın. Piştikten sonra dilerseniz taze çekilmiş karabiber serpin.
- Karnabahar soteyi sarımsaklı yoğurt ve kızarmış ekmekle servis edebilirsiniz.
- Sade pişirilmiş bir makarna yanına çok yakışabilir.
- Yoğurtla servis etmeyecekseniz serviste üzerine limon sıkabilirsiniz. Hatta elinizin altında turunç varsa limon yerine turunç denemenizi tavsiye ederim. Sürpriz bir aroması, mis kokulu bir lezzeti vardır!
Sarmısaklı biber sote
2 çorba kaşığı sıvıyağ 1 kg. sivri biber
5-6 adet domates 5 diş sarmısak
Sıvıyağı tencereye aktarıp, kızdırın. İçine irice doğranmış sivribiberleri atıp, 5-6 dakika kavurun. Üzerine irice doğranmış domatesleri ve sarmısakları da ekleyin. Kapağı açık olarak, sebzeler suyunu bırakıp tekrar çekene kadar kavurarak pişirin. Sıcak veya soğuk servis yapın.
Dana Sote
• 75 g (5 çorba k.) Sana • 750 g ince doğranmış dana eti • tuz
• taze çekilmiş karabiber • 250 g (2 orta boy) soğan
• 250 mi (l su bardağı) et suyu • 1/2 demet maydanoz
Dana Sote,Ön Hazırlık
Etler hafif renk almaya başlayınca,soğanı ilave edip, yine sık sık karıştırarak soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin.Bir tavada Sana’yı kızdırıp ince doğranmış dana etlerini sık sık karıştırarak sote edin.Dilerseniz dana soteye çekirdekleri alınmış ve ince doğranmış sivribiber ile konkase domates ilave edip,domatesler suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar pişirin.Ocağı kapatıp,dana sotenin üzerine kıyılmış maydanoz serpin.
tarifi
Ön hazırlık olarak soğanı piyaz doğrayın; maydanozu ince kıyın.Et suyunu bir kapta bir taşım kaynatıp,bir kenara alın.Sana’yı harlı ateşte bir tavada eritin.Yağ kızınca etleri tavaya ilave edin.Tuzunu ve biberini serpip,sık sık karıştırarak,etleri sote edin.Etler hafif renk almaya başlayınca soğanı katın ve yine sık sık karıştırarak, soğanlar pembeleşinceye kadar, yaklaşık 3-4 dakika pişirin.Sıcak olarak et suyunu ilave edin.Bir taşım kaynatın.Kabı ateşten alın.
Et soteyi önceden ısıtılmış bir servis tabağına aktarın.Üzerine kıyılmış maydanozu serpiştirip, dilediğiniz garnitür ile sıcak olarak servis yapın.
Ciğer Sote
750 gr yeşil biber 3 adet soğan 1 kilo domates
Sos için: Baharat kırmızı pul biber tatlı toz biber kekik
Geniş tenceremizde yeşil biberimizi kızartıyoruz. Sonra soğanımızı kızartıyoruz.
Kızardıktan sonra dometesimizi tencereye boşaltıyoruz ve iyice kaynatıyouz.
Dometes eridikten sonra hazırladığımız ciğerimizi tencereye boşaltıp 1 bardak su ilave ediyoruz. Yeteri kadar tuz ekliyoruz.
Hafif kaynayınca kekik ekliyebiliriz. (İsteğe bağlı) Böylece ciğer sotemiz hazır bulunmaktadır.
ET SOTE
4 kisilik et sote yemegi, hazirlama suresi 15 dakika, Pisme suresi 25-30 dakika.
Et sote malzemeleri
* 1/2 kilogram sote et
* 1 adet orta boy soğan
* 1 cay kasigi karabiber
* 2 adet domates
* 1 cay bardagi sıvı yağ
* 2 adet sivri biber
* Karabiber
* Tuz
* Kekik
Et sote tarifi
1. Sogani rendeleyin, 1 cay bardagi sivi yag ile pembelestirin. Eti ilave edip kavurun.
2. Zar seklinde dogranmis domatesleri ete katin, kisik ateste domatesler suyunu cekene kadar kaynatin, dogranmis sivri biberleri ilave edin.
3. Tuz ve karabiber katip 2 su bardagi su koyarak kisik ateste etler yumusayincaya kadar pisirin.
4. Ocaktan almadan once 1 tatli kasigi kekik ilave ederek servis yapin.
Tavuk Sote (4 Kişilik)
275 gr kemiksiz tavuk eti, ufak parçalara bölünmüş
2 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı su
1/4 çay kaşığı zencefil
2 çay kaşığı mısır unu.
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
3 taze soğan, doğranmış
1 küçük yeşil biber, küp halinde kesilmiş
100 gr mantar, doğranmış 1/2 küçük veya 1/4 büyük karnabahar, küçük çiçeklere ayrılmış
4 yemek kaşığı su veya tavuk suyu, kaynar halde
2 domates, dilimlenmiş
Bir kasede soya sosunu, suyu zencefili ve mısır ununu karıştırın. Tavuk parçalarını içine batırıp bu sosla iyice kaplanmalarını sağlayın.
Bir tavada 1 yemek kaşığı yağı orta ateşte iyice kızdırın. Tavukları kızgın yağda sık sık karıştırarak bir dakika sote edin. Bir tabağa aktarıp fırında sıcak tutun.
Kalan yağı orta ateşte tekrar kızdırın. Taze soğanı, yeşil biberi mantarları ve karnabaharı ekleyip l dakika, yine sık sık karıştırarak sote edin. Suyu veya tavuk suyunu sıcak olarak ekleyip 2-3 dak. pişirin.
Tavukları tekrar tavaya koyun. Tuz katıp, domatesleri ekleyin ve l dakika orta ateşte ısıtıp servis yapın.
AŞÇININ ÖNERİSİ: Bu tür kızartmanın amacı, sebze ve etleri diri bırakmaktır. Bu yüzden pişirme işlemi az miktarda çok kızgın yağda yapılmalıdır.
ÇİN USULÜ TAVUK SOTE - WOK
Uzakdoğu Esintileri / Tavuk
2 parça göğüs tavuk 2 adet kuru soğan 1 adet havuç
6-7 parça çalı fasulye 1 çorba kaşığı soya sosu
1 çay kaşığı toz şeker 1 çorba kaşığı zeytinyağı
1. Tavukları kuşbaşı olarak kesin. Soğanları dilimleyin. Havuçları ince uzun parçalar halinde kesin. Çalı fasulyenin kılçıklarını ayıkladıktan sonra ortadan ikiye uzunlamasına kesin, sonra üç dört parçaya bölün.
2. Wok tenceresinde ya da derin bir tencerede yağı kızırın. Soğanları ve tavukları tencereye ekleyin. Karıştırarak soğanların kavrulmasını sağlayın, tavuklar da bu arada pişecektir. Fasulyeyi ve havucu tencereye ekleyin. Arada karıştırarak havuçların biraz yumuşamasını bekleyin. Soya sosu ve şekeri ekleyin. Soya sosu olduğun için hiç tuz atmadım. Kapak kapalı olarak beş dakika daha pişirin.
Tabakların yanına soya sosunu küçük kaselerde sunarak servis yapın.
Afiyet Olsun.
ÇİN USULÜ BİFTEK SOTE
200 gr biftek
1 adet sogan
2 adet havuc
100 gr bambu
100 gr soya filizi
100 gr bezelye
100 ml soya sosu
yag,tuz,karabiber
YAPILIŞ TARİFİ
Etleri ve havuclari seritler halinde,soganlari da kup kup kesinEtleri wokun
icinde yag ile biraz soteleyin ve butun sebzeleri wokun icine atin,biraz
pisirinTuz karabiber ekleyerek tatlandirinPilav ile servis yapin
Uykuluk Sote (4 Kişilik)
1 kg Uykuluk (3 saat soğuk suda bırakılıp, küçük parçalara doğranmış)
150 gr (10 çorba kaşığı) Tereyağı
2 Soğan (ince doğranmış)
4 Yeşil Sivribiber (sapları çıkarılıp, çekirdekleri temizlenerek ince doğranmış)
4 Domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek kuşbaşı doğranmış)
1 Çay Kaşığı Tuz 1 Kahve Kaşığı Karabiber 1 Çay Kaşığı Kekik
Sote uykuluk, değişik ve lezzetli bir sıcak meze olarak servis edilebilir.
Orta boy bir tencerede, 100 gr (7 çorba kaşığı) yağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğan ve yeşil sivri biberleri ekleyip, sık sık karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz. Domates, tuz, karabiber ve kekiği katıp, karıştırmaya devam ederek 3-4 dakika daha pişirdikten sonra, tencereyi ateşten alınız.
Kalan 50 gr (3 çorba kaşığı) yağı orta boy bir tavada, orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca uykulukları (4 kişilik) ekleyip 3-4 dakika, sık sık karıştıraraik pişiriniz.
Tavayı ateşten alıp, uykulukları domatesli sosun bulunduğu tencereye ekleyiniz. Tencereyi yeniden orta ateşe oturtup, yemeği 1-2 dakika ısıttıktan sonra, ısıtılmış bir servis tabağına aktararak, servis ediniz.
Böbrek Sote (4-6 Kişilik)
12 Kuzu Böbreği (yağları temizlenmiş) 3 Orta Boy Soğan (ince doğranmış)
3 Orta Boy Domates (kabukları soyulup kuşbaşı doğranmış)
1 Çorba Kaşığı Domates Salçası (2 çorba kaşığı su ile sulandırılmış)
2 Su Bardağı Et Suyu 2 Çorba Kaşığı Rafine Yağ 4 Çorba Kaşığı Tereyağ
1 Çay Kaşığı Tuz 1 Kahve Kaşığı Karabiber 1 Kahve Kaşığı Kekik
Böbrek sote malzemesinin çok kolay bulunabilir ve ucuz olmasının yanısıra, kolay bir tarif olması nedeniyle, aile sofranıza sık sık çıkarabileceğiniz lezzetli bir yemektir.
Böbrekleri ortadan ikiye böldükten sonra ince dilimleyiniz.
Orta boy bir tavada rafine yağı kızdırınız. İnce dilimlenmiş böbrekleri 3-4 dakika pişiriniz. Böbrekleri tavadan alıp bir tabağa koyunuz. Tavadaki rafine yağı dökünüz.
Aynı tavada orta ateşte, tereyağını eritiniz. Yağ kızmaya başlayınca soğanları atıp 5-6 dakika, pembeleşinceye kadar kızartınız. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca domatesini ve salçasını da ekleyip 3-4 dakika pişiriniz. Böbreği, tuzu, karabiberi ve kekiği de ekleyip 3-4 dakika daha, ara sıra karıştırarak pişiriniz. Et suyunu katıp 10 dakika daha pişirdikten sonra, bir servis tabağına alıp sıcak~ sıcak servis ediniz.
Böbrek Sote İsveç Usulü (4 Kişilik)
250 gr Mantar (temizlenmiş ve dilimlenmiş)
500 gr Dana Böbreği (yağları temizlenmiş ve iri zar biçiminde doğranmış)
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Orta Boy Soğan (piyaz doğranmış)
1/2 Su Bardağı Şarap (1 kahve kaşığının ucuyla şeker atılmış)
4 Dilim Tost Ekmeği (tereyağ sürülmüş)
Baş yemekten önce servis edilen İsveç usulü böbrek sote, yapılması çok kolay ve son derece lezzetli bir yemektir.
Geniş bir tavada tereyağı eritiniz. Tereyağın köpükleri kaybolunca soğan ve mantarları ekleyip, ara sıra karıştırarak 5-7 dakika, soğanlar pembeleşene kadar kavurunuz. Soğan ve mantarları delikli kepçe ile ısıtılmış bir kaba alarak, soğumamaları için üstlerini kapatınız.
Böbrek parçalarını tavadaki yağa koyup karıştırarak 2-3 dakika, böbrekler yumuşayıncaya kadar kızartınız. Delikli kepçeyle, kızarmış böbrek parçalarını soğan ve mantarların bulunduğu kaba alınız.
Hazırlamış olduğunuz şekerli kırmızı şarabı böbrekleri kızarttığınız tavaya koyup harlı ateşte ara sıra karıştırarak 2 dakika kaynatınız. Böbrek, soğan ve mantar karışımını da tavaya ekleyip karıştırınız. Karışımı 2-3 dakika pişiriniz. Tost dilimlerini ısıtılmış servis tabaklarına yerleştirip, üstlerine kaşıkla "biber soğan-mantar" karışımından eşit miktarda yerleştirerek servis ediniz.
Yürek Sote (4 Kişilik)
4 Koyun Yüreği (temizlenip, küçük kuşbaşı parçalara doğranmış)
150 gr (10 çorba kaşığı) Tereyağı
2 Orta Boy Soğan (ince doğranmış)
5-6 Yeşil Sivribiber (çekirdekleri temizlenip, ince doğranmış)
2 Orta Boy Domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek kuşbaşı doğranmış)
1 Çay Kaşığı Tuz 1 Kahve Kaşığı Karabiber
Sote yüreği, yanında tereyağlı pilav garnitürüyle giriş yemeği olarak servis edebilirsiniz.
Tereyağı orta boy bir tavada, orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğanları ekleyip, sık sık karıştırarak 2-3 dakika, renkleri hafifçe pembeleşene kadar pişiriniz. Yürek ve yeşil sivri biberleri ekleyip, sık sık karıştırmaya devam ederek 4-5 dakika pişirdikten sonra, tuzu ve biberi katınız. Arasıra karıştırarak 3-4 dakika daha, domatesler suyunu çekene kadar pişirip, tavayı ateşten alınız.
Sote yüreği ısıtılmış bir servis tabağına aktarıp, servis ediniz.
Zeytinyağlı Sebze Sote (2 Kişilik)
2 su bardağı brüksellahanası 6-7 adet brokoli 1 adet havuç
1 çorba kaşığı zeytinyağı 2 diş sarımsak Tuz, limon
Brüksel lahanasını iyice yıkayıp, dış kabuklarını temizleyin. Havucu küçükçe doğrayın. Sebzeleri bol suda haşlayın. Süzgeçten geçirin, 1 çorba kaşığı zeytinyağını tencereye alın.
Sebzeleri ilave edin. Sarımsağı incecik kıyıp, sebzelerle birlikte çevirerek birkaç dakika soteleyin. Tuzunu ayarlayın. Limon dilimleri ile süsleyip servis yapın.
Mantarlı Et Sote
750 gr dana kuşbaşı 500 gr mantar 1 adet büyük kuru soğan
2 adet yeşil sivri biber 1 adet domates 2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı Domates salçası 1 çay kaşığı Biber salçası
Tuz Toz Karabiber Toz Kırmızı biber Kimyon 1 yemek kaşığı margarin
1,5-2 su bardağı sıcak su 1 çay bardağından biraz az mısırözüyağı
1. Etleri sudan geçirip 1 litre su ile düdüklüde 25 dk pişirin.
2. Etler pişerken, kuru soğanı, yeşil biberi, domatesleri yemeklik doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyun.
3. Mantarları güzelce yıkayıp dörde yada beşe istediğiniz şekilde doğrayın. ( Mantarları limonlu suda bekletirseniz kararmaz)
4. Etleri 25 dak sonunda genişce bir tencereye alın. İçerisine 1 kepçe düdüklüdeki et suyundan koyun.
5. Orta hararetli ateşte biraz suyunu çekene kadar pişir.
6. Doğranmış soğan, yeşil biberleri ve bir yemek kaşığı margarini (tercihe bağlı) tencereye ilave edin.
7. Soğan ve biber leri 5-7 dk ara ara karıştırarak pişir.
8. Daha sonra mantarları, domates, domates ve biber salçasını ilave et. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar arada karıştırarak pişir.
9. Sıcak suyu ilave et (bunun yerine düdüklüdeki et suyundan da koyabilirsin fakat ağır olur. ) ve sarımsakları içine doğra , 15-20 dk en kısık ateşte pişir. Etlerinden bir tane al, pişip pişmediğini kontrol et. Pişmiş ise altını kapat sıcak olarak servis yap. Pişmemiş ise biraz daha kaynattıktan sonra altını kapat. Etin suyunu siz istediğiniz gibi ayarlayın.
Etli Mantar Sote
250 gr. Kuşbaşı et 500 gr. Mantar (taze)
10 adet Arpacık soğan (kabukları soyulmuş) 1 çorba kaşığı Domates salçası
2 çorba kaşığı Zeytinyağı 3 adet Tane karabiber Tuz Kekik
Kuşbaşı eti yağ ve salça ile birlikte 10 dakika soteledikten sonra arpacık soğanları ekleyin. 5 dk sonra sonra mantarı ve baharatları ve mantarların da su bırakacağını hesaba katarak su eklemeksizin tencerenin ağzını kapayın. Eğer susuz isterseniz pişmeye yakın tencerenin ağzını açarak suyun çekmesini sağlayabilirsiniz.
Soslu Tavuklu Mantar Sote (5 Kişilik)
3/4 çay bardağı sıvıyağ Yarım kg kuşbaşı tavuk eti Yarım kg kültür mantarı
2 adet orta boy kuru soğan Yarım çorba kaşığı soya sosu 1 su bardağı tavuk suyu
1 çorba kaşığı tepeleme un Yarım paket çiğ krema 1 adet orta boy domates
5-6 adet kornişon turşu Dereotu, tuz
1- Ön hazırlık olarak mantarları boyuna dilimler halinde keselim. Kuru soğanları küçük küçük doğrayalim. Sıvıyağın yarısını tavaya alıp kızdıralım. Kuşbaşı tavuk etlerini tavaya aktarıp kızartalım. Sık sık çevirerek, etlerin etrafı beyaz bir renk alıp yumuşayana dek soteleyelim. Ayrı bir tavada kalan sıvıyağı kızdıralım. Üzerine soğanları katıp hafifçe sarartalım ve mantarları ekleyelim. Mantarları, bıraktıkları suyu çekene dek kavuralım. Tuzunu ayarlayıp, mantarların üzerine yarım çorba kaşığı soya sosunu ekleyelim.
2- Ateşten aldığımız soya soslu mantarları sotelenmiş tavuk etleriyle aynı tavada birleştirelim. Bu şekilde 1 dakika daha kavuralım, 1 su bardağı tavuk suyuna 1 çorba kaşığı tepeleme unu ekleyip iyice karıştıralım. Bu karışıma da etli mantarları ekleyelim. Karıştırmaya devam ederek 1 dakika daha pişirelim. Tuzunu ayarlayalım.
3- En son olarak yarım paket çiğ kremayı ekleyelim. 1-2 kez daha karıştırıp hemen ateşten alalım. Üzerine dilimlenmiş kornişon turşusunu ve domatesi ekleyelim. Sıcak servis yapalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder