Silkme çeşitli sebzeler ve etle pişirilen bir tür sıcak yemektir.[1] Kabak silkmesi , patlıcan silkmesi , patates silkmesi , kuşane silkmesi , kuru silkme , güveç silkmesi ve kır silkmesi gibi çeşitleri vardır.[2]
1- Çeşitli sebzeler ve etle pişirilen bir tür sıcak yemek.
2- İri doğranmış sebzelerle (tencerede tutup silkeleyerek) yapılan etli yemekler.
2- İri doğranmış sebzelerle (tencerede tutup silkeleyerek) yapılan etli yemekler.
Silkme nedir? Silkme; yapılan yemeğin kaşık ya da kepçe ile karıştırmadan sadece tencereyi kapağıyla beraber iki kulpundan tutup, silkelenmesidir. Yani tencereyi sallayarak, karıştırmadır. Bu yüzden yemek silkme adını bu yöntemden alıyor.
Osmanlı Mutfağındaki Çeşitleri
Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de [3] Kuru Silkmenin tarif verilmiştir.Tarifi:
Mesela bir kıyye âlâ kıvırcık eti ni ufak ufak doğrayıp ba‘de’t-tathîr iyice suyu süzüldükte büyücek tava içine koyup şiddetli ateş üzerinde karıştıralar. Bir miktar suyunu koyuverip yine çektikte tuz ve biber ve iki kaşık rûgan-ı sâde ile karıştırarak kavurup yağını süzerek el kevgiri yle tavadan çıkarıp lenger e vazolunup ateş kenarına konula. Bade-hu ufak incerek patlıcanları tekerlek doğrayıp ve tuzlayıp acı suyu çıktıkta işbu süzülen yağda iki taraflarını kızartıp hazırlanan kavurmanın üzerine dizilip biber ekildikte tenâvül buyrula
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder