Ana malzemeye bol soğan, sarımsak, maydanoz ve havuç eklenerek zeytinyağıyla
pişirilen ve soğuk olarak yenen yemeklere pilaki denir. Zeytinyağlı yemeklere benzer.
Domates pilakisi
Gereçler:
o 5 adet iri domates
o 5 adet iri soğan
o 65-70 ml zeytinyağı50
o 2 yemek kaşığı limon suyu
o 5 gr tuz
İşlem Basamakları
o Soğanlar vichy doğranır ve zeytinyağında kızartılır.
o Tepsinin altına döşenir.
o Üzerine kabukları soyularak vichy doğranmış 4 domates
yerleştirilir.
o Kalan soğanlar da domateslerin üzerine yayılır.
o Kalan domatesin suyu çıkartılarak tuz ve limon suyuyla karıştırılır
ve tepsinin üzerine gezdirilir.
o Hafif ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Patates pilaki
Gereçler:
o 500 g patates
o 3 adet havuç
o 2 adet soğan
o 1 adet iri domates
o 5 diş sarımsak
o 270 ml su
o 65 ml zeytinyağı
o 5 gr tuz
o 10 gr şeker
o ½ demet maydanoz
İşlem Basamakları
o Yağla brunoise doğranmış soğan kavrulur.
o Vichy usulü doğranmış havuçlar eklenerek kavurmaya devam
edilir.
o Diş sarımsaklar ve domateslerde eklenerek birkaç kez daha
çevrilir.
o Tuz, şeker ve su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
o Halka doğranmış patatesler eklenir.
o Hafif ateşte patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
o Ateşten alınca dinlenmeye bırakılır.
o Üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.51
Zeytinyağlı Taze Barbunya Pilaki
Gereçler:
o 500 gr taze barbunya
o 3 tane havuç
o 1 tane yeşilbiber veya kırmızıbiber
o 1 tane büyük soğan
o 90 ml zeytinyağı
o 1 domates, soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış
o 3-4 adet sarımsak (isteğe göre)
o 10 gr şeker
o Tuz
İşlem Basamakları
o Temizlenip ayıklanmış barbunyalar iyice haşlanır.
o Isıtılan yağda ince kıyılmış soğan kavrulur. Havuç ve biber eklenir.
o Bunlar solunca, tuz, şeker ve yeteri kadar su (yaklaşık 2 bardak)
konur.
o Bütün malzemeler biraz pişince haşlanan barbunya, domates ve
sarımsaklar eklenir.
o Barbunyalar pişip, yemeğin suyu koyulaşınca ocaktan alınıp
soğumaya bırakılır.
o Ateşten indirmeden önce limon suyunu ekleyin. Ve tencerenin
ağzını açmadan soğumaya bırakın.
o Yeterince soğuduğunda üstüne maydanoz yaprakları ve ince yarım
ay biçiminde doğranmış limon dilimleri ekleyin. Soğuk ikram edin.
Giresun usulü Palamut Pilakiyi, yaklaşık yirmi yıl önce, Giresunlu, rahmetli Emine teyze, bahçeli evinde yapmıştı. Tabii balığı şimdiki gibi ocakta değil, odun ateşinde kızartmıştı; malzemelerde bahçeden olunca, birde yapan misafirsever, Emine teyzemiz olunca, en önemlisi sevgi ile yapınca, unutamadığım ve hiç bir zaman ulaşamadığım bir lezzet, harika palamut pilaki yemeği oldu....Nur içinde yat, Emine teyzeciğim...
Malzemeler 5 Kişilik
| |
Yapılışı
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
Bütün sebzelere balığın üzerine yayılır. | |
| |
Yaklaşık bir saat kadar pişirilir. Pilakinin suyu bitmemişse tencerenin ağzı açık olarak suyu çok azalana kadar kaynatılır. | |
| |
Sıcak sıcak servis yapılır. |
MİDYE PİLAKİ
-40 adet iç midye
-90 mi. zeytinyağı (6 çorba kş)
-400 gr. soğan (piyaz doğranmış), (4 orta boy)
-300 gr. domates (kabuklrı soyulup, ince ince doğranmış)
(3 orta boy)
-1O diş sarımsak (soyulup, bütün bırakılmış)
-I bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1 adet limon (suyu ya da koruk suyu).
Yapılışı:
1.iç midyeleri soğuk suda birkaç kez yıkayın ve bir süzgece çıkarın.
2.Tencerede zeytinyağını kızdırın. Soğanı yağda kavrup, pembeleştirin. Kavrulmuş soğana iç midyeleri de katıp kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika pişirmeyi sürdürün, Domatesleri ekleyip, karıştırın.
3.Sarımsakları, ince kıyılmış maydanozu tuzu ve biberi katın. Limon suyunu (ya da koruk suyunu) gezdirip, malzemenin düzeyine kadar su ekleyin. Pilakiyi kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.
4.Pişen midye pîlakisini ateşten alıp, soğumaya bırakın. Soğuyunca tabaklara aktarıp, üzerini ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.
İstavrit Pilaki
4-6 KİŞİLİK 1 kg. İstavrit 1/2 Adet Limon 1/2 Demet Maydanoz 3 Adet Domates Tuz 6 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
HAZIRLANIŞI
Balıkları başları kalacak şekilde ayıklayın. Yıkayıp tuzlayın. Domatesi yıkayın. Kabuğunu soyup küb şeklinde doğrayın. Maydanozu ayıklayıp kıyın. Sıvı yağda kavurun.Domatesi ekleyip yumuşayana kadar pişirin. Balıkları domatesin üzerine dizin, yarım limonun suyu ve bir çay bardağı su ilave edip tuz koyun. 10-15 dakika pişirip servis yapın.
balık tarifleri, Balıklı Tarifler, deniz ürünleri, İstavrit, İstavrit Pilaki, İstavrit Pilaki Tarifi, pilaki
Palamut Pilakisi
6 KİŞİLİK 2 Büyük Boy Palamut 1 Orta Boy Kök Kereviz 4 Orta Boy Patates 4 Orta Boy Havuç 1 Su Bardağı Zeytinyağı 3 Orta Boy Kuru Soğan 3 Orta Boy Domates 5 Diş Sarmısak 5 Su Bardağı Ilık Su 1 Çorba Kaşığı Tuz 1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker 2-3 Defne Yaprağı 1 Demet Maydanozun Sapları 1.5 Limon 2 Çarliston Biber 1 Kalıp Yağlı Kağıt
HAZIRLANIŞI
Havuçları Temizleyin, ince ve ufak parçalar halinde doğrayın. Patatesleri soyun, doğrayıp kararmaması için suda bekletin. kerevizin yapraklarını kesip, çıkartın. Kökünün kabuklarını soyup, patates gibi doğradıktan sonra unlu ve limonlu suda bekletin. Soğanların kabuklarını soyup, yarım piyaz şeklinde doğrayın. Sarmısakların kabuklarını ayıklayın. İnce ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın, minik doğrayın. Bir tencerede zeytinyağını kızardıktan sonra soğan ve sarmısakları ilave edin. Soğanlar pembeleşinceye kadar çevirin. Dilimlenmiş havuçları ilave edin, biraz da onları çevirdikten sonra domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu salıp çekince, su ilave edip ağzı kapalı olarak kaynatın. Havuçler yumuşamaya başlarken, kereviz ve patatesleri ilave edin. Tuzu, şekeri ve defne yapraklarını koyun. Maydanoz saplarını iple sıkıca bağlayın, lezzet vermesi için tencerenin içine atın. Tüm sebzeler piştikten sonra, tencereyi ateşten alın., malzemenin bir kısmını fırın tepsisine veya ısıya dayanıklı büyük bir cam kaba suyuyla beraber döşeyin. Palamut balıklarındanfileto More >
balık tarifleri, Balıklı Tarifler, deniz ürünleri, palamut, Palamut Pilakisi, Palamut Pilakisi Tarifi, pilaki
Kefal Pilakisi
8 Ağu
admin tarafından K kategorisinde yayınlanmıştır
Yorum yok
MALZEMELER
4 KİŞİLİK 8 Dilim Kefal 2 Çorba Kaşığı Çiçekyağı 1 Orta Boy Soğan 1 Orta Boy Sarmısak 2 Orta Boy Domates 2 Küçük Boy Havuç 1 Dal Kereviz 2 Orta Boy Patates 1 Defne Yaprağı 1 Tatlı Kaşığı Tuz 1 Fiske Karabiber 1 Bardak Su 1/3 Bardak Sek Beyaz Şarap 1/2 Bağ Maydanoz 4 Dilim Limon
HAZIRLANIŞI
Önce fırınınızı orta hararette ısıtın. Ön hazırlık olarak domatesleri, kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıkladıktan sonra, iri zar biçimi doğrayın. Havucu yıkayıp kazıyın. Kerevizi de yıkayın. Patatesi yıkayıp dış kabuğunu soyun. Havuç, kereviz ve patatesi,iri zar biçimi doğrayın. Soğanı ince yemeklik doğrayın. Sarmısağı ayıklayın. Maydanozu yıkayıp kuruladıktan sonra, ince kıyın. Orta boy bir tencereye çiçekyağını koyup orta ateşte kızdırın.Yağ kızınca soğanı ve sarmısağı katıp, 2 dakika karıştırarak sote edin. Havuç ve kerevizi,ilave edin. Bunların pişmesine yakın, önce patatesi bir-iki dakika sonra da domatesi ilave edip, 5-6 dakika daha karıştırarak, pişirin. Balık dilimlerını cam kaba yerleştirin. Sebzeli sosu üzerine dökün. Fırına sürüp 20-25 dakika pişirin Üzerine kıyılmış maydanoz serpip servis edin.
balık tarifleri, Balıklı Tarifler, deniz ürünleri, Kefal, Kefal Pilakisi, Kefal Pilakisi Tarifi, pilaki
Kefal Pilaki
8 Ağu
admin tarafından K kategorisinde yayınlanmıştır
Yorum yok
MALZEMELER
2 kg kefal balığı 250 gr zeytinyağı 1 demet maydanoz 2 su bardağı su l adet sarımsak 5 adet patates 5 adet domates 2 adet kereviz 2 adet soğan 5 adet havuç 1 adet limon karabiber kekik tuz
HAZIRLANIŞI
Soğanları temizleyip, piyaz olarak kesin, sarımsak, ufak parçalar halinde doğranmış havuç ve zeytinyağ ile beraber tencerede 15 dakika kaynattıktan sonra 2 su bardağı sıcak su ilave edin, tuz ve biber koyup havuçlar pişinceye dek kaynatın. Patatesleri soyup, küçük küçük doğrayın ve havuçların üzerine koyun. Buna bir parmak kalınlığında kestiğiniz balık, kabuklarınını soyduktan sonra çekirdeklerini çıkarıp ufak ufak doğradığınız domates, halka halka kestiğiniz limon, maydanoz ve biraz kekik ilave edip, tekrar yarım saat kaynatın ve servis tabağına alın. Soğuduktan sonra servis yapın.
balık tarifleri, Balıklı Tarifler, deniz ürünleri, Kefal, Kefal Pilaki, Kefal Pilaki Tarifi, pilaki
Çinekop Pilaki
8 Ağu
admin tarafından B kategorisinde yayınlanmıştır
Yorum yok
MALZEMELER
8 adet orta boy çinekop 2 adet orta boy soğan 2 adet havuç 3 diş sarmısak 2 adet orta boy patates 1 adet kereviz 2 adet domates 6 çorba kaşığı sıvıyağ 1 çorba kaşığı salça 1 çorba kaşığı tuz 2 su bardağı sıcak su
HAZIRLANIŞI
Çinekopları iyice temizleyip yıkadıktan sonra hafifçe yağlanmış bir tepsiye dizin. Sarmısakları ince ince kıyın, havuçları ve soğanları küp küp doğrayın. Sıvıyağı tavada ısıttıktan sonra soğan, havuç ve sarımsakları soteleyin. Patates, domates ve kervizleri de küp küp doğrayın ve ardından onları da tavaya ekleyip sotelemeye devam edin. Birkaç dakika sonra salçasını da ekleyin, tuzu ve sıcak suyu da kattıktan sonra 5 dakika pişirin. Bu karışımı tepsideki çinekopların üzerine dökün ve yayın. Önceden ısıttığınız 200° ısılı fırında yarım saat kadar pişirin. Servise hazırdır.
balık tarifleri, Balıklı Tarifler, Çinekop, Çinekop Pilaki, Çinekop Pilaki Tarifi, deniz ürünleri, pilaki
Sebzeli Balık Pilaki
31 Tem
admin tarafından S kategorisinde yayınlanmıştır
Yorum yok
MALZEMELER
1 kg ağılığında bir balık (*) 2 adet domates (ya da 1 çorba kaşığı salça) 1 diş sarmısak 4 adet tatlı sivri biber 2 adet defne yaprağı 1 adet limon 1 adet yumurta 1 baş soğan 1 çay bardağı ayçiçek yağı 50 gr tereyağı
(*) kefal, karagöz,mercan,lüfer, sazan, hamsi vs.
HAZIRLANIŞI
Rafine yağı bir tencerede ateşe koyun. Soyup, ufak ufak doğradığınız sarmısak, soğan ve biberleri yağda pembeleştirirken soyulmuş domatesleri de küp küp doğrayıp, ilâve edin. Domatesler yeterince olgun değillerse bir çorba kaşığı salçayı bir bardak suda eriterek kullabilirsiniz. Bu karışımı 5 dakika kadar kaynatıp, bir sos elde edin.
Balık Pilaki, meze tarifleri, Mezeler, pilaki, sebze, Sebzeli Balık, Sebzeli Balık Pilaki, Sebzeli Balık Pilaki Tarifi, Sebzeli Pilaki, Soğuk Mezeler
Pilaki
31 Tem
admin tarafından P kategorisinde yayınlanmıştır
Yorum yok
MALZEMELER
Yarım kilo kuru fasülye (1 paketin yarısı) 2 adet havuç 2 adet kereviz 2 adet dolmalık veya çarliston biber 2 adet soğan 3 baş sarımsak Tuz, biber 1 bardak zeytinyağı 1 demet maydanoz 5 adet kesmeşeker 1 limonun suyu
HAZIRLANIŞI
Fasülyeler ayıklanıp yıkanır ve bol suda 15 dakika kadar haşlanır ve suyu süzülür. Diğer tarafta bir tencereye soğan halka halka doğranır. Ayıklanıp yıkanmış havuçlar tavla zarı şeklinde dilimlenir. Biberler halka halka doğranır. Yağ ilave edilir. Üzerine fasülyeler konulur. Tahta kaşıkla 1-2 kere çevrilip üzerini 3 parmak örtecek kadar su konur. Tuz ve şeker eklenir ve kısık ateşte 1,5 saat kadar fasülyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. İnmesine 10 dakika kala kerevizler yıkanıp ayıklanmış ve küp küp doğranmış olarak ilave edilir. Kerevizlerin yapraklarının da ilave edilmesi tavsiye olunur. Tencerede ılınmaya bırakılır. Servis tabağına alınınca üzerine ince kıyılmış maydanoz ve bir limonun suyu ilave edilir.
Not: Fasülyeler akşamdan ıslatılırsa pişme süresi daha kısalır.
Farklı Mezeler, meze tarifleri, Mezeler, pilaki, Pilaki Tarifi, Soğuk Mezeler, yeni tarifler
Mercimek Pilaki
30 Tem
admin tarafından M kategorisinde yayınlanmıştır
Yorum yok
MALZEMELER
1 çay bardağı bitkisel yağ (ya da zeytinyağ) 1 su bardağı kara mercimek 1 adet orta boy patates 1 adet orta boy havuç 1 tatlı kaşığı nane 5 diş sarmısak maydanoz şeker, tuz
HAZIRLANIŞI
Mercimeği ayıklayın, iyice yıkayıp haşlayın, yumuşamadan kara suyunu süzün. Diğer yanda, kızdırılmış yağda iri kıyılmış sarmısak, küp küp kesilmiş havuç ve patatesleri çevirin. Yarım haşlanmış mercimeğin üstüne, kavrulmuş malzemeleri koyup kafi miktarda tuz, şeker ve sıcak su ilave ederek pişmeye bırakın. Mercimek ve patatesler dağılmadan ateşten alın, içine biraz kıyılmış maydanoz ve nane ilave edip, tencerede soğumaya bırakın. Ilınınca seıvis tabağına alın. Maydanoz veya mevsimine göre taze nane ile süsleyip, üstüne biraz zeytinyağı gezdirdikten sonra servis yapın.
mercimek, Mercimek Pilaki, Mercimek Pilaki Tarifi, meze tarifleri, Mezeler, pilaki, Soğuk Mezeler
Barbunya Pilaki
29 Tem
admin tarafından B kategorisinde yayınlanmıştır
Yorum yok
MALZEMELER
1 su bardağı kuru barbunya, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet orta boy soğan, 1 adet havuç, 1 adet orta boy patates, Yarım demet maydanoz, 1 çay kaşığı şeker, 1 adet limon
HAZIRLANIŞI
Barbunyayı kolay ve çabuk pişmesini sağlamak için bir gece suda bekletelim. Kullanmadan önce de bol suda tekrar yıkayalım. Önce yemeklik doğradığımız soğanları pembeleşinceye dek zeytinyağı ile kavuralım. Sonra küçük küpler halinde doğradığımız havucu ve patatesi, barbunyalarımızı, 1 çay kaşığı toz şekeri ve 2 bardak suyu da ekleyip düdüklü tencerede 20 dakika veya normal tencerede 30-35 dakika pişirelim. Piştikten sonra ağız tadımıza göre 1 veya 2 tatlı kaşığı tuzu da katıp servis tabaklarına alalım. Üzerine limon sıkıp, ince kıyılmış maydanozla süsleyelim. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir.
Barbunya, Barbunya Pilaki, Barbunya Pilaki Tarifi, meze tarifleri, Mezeler, Ordövrler, pilaki, Yeni Mezeler
patates pilakisi
Patates pilakisi
16 Şub
admin tarafından P kategorisinde yayınlanmıştır
Yorum yok
Patates Pilakisi – Malzemeler – İçindekiler
10 adet patates 2 adet havuç 1 adet soğan 2 adet domates yada yarım fincan salça 2 bardak su 5 diş sarımsak 2 kahve kaşığı şeker 1 demet maydanoz 3 çeyrek bardak zeytinyağı Karabiber Tuz
Patates Pilakisi – Pişirme Talimatları – Hazırlanışı – Yapılışı
Yağı bir tencereye koyup kızdırın. Küçük doğranmış soğanları kızgın yağa atıp pembeleştirin. Küçük doğranmış havuçlarıda atarak bir kaç kez çevirip ölüdürün. Sonra sarımsakları ve kabuğu soyulmuş ve küçük doğranmış domatesleri veya sulandırılmış domates salçasını, şeker ve tuzunu ilave edin. 5 dk sonra küçük doğranmış patatesleri de ilave edin. 2 bardak suyu da katarak kapağını kapatıp pişirin. Pilaki tencerede soğuduktan sonra servis tabağına alın. Karabiber serpin. Kıyılmış maydanozla da süsleyerek servis yapın..
Zeytinyağlı taze barbunya
MALZEME:
İki kilo barbunya
İki adet domates
İki adet yeşil sivri biber
İki adet soğan
İki diş sarımsak
Bir adet ince havuç
Bir kaşık dolusu tozşeker
Beş kaşık zeytinyağı
Üç bardak su
Bir limonun suyu
Bir tutam tuz
Süs için maydanoz ve limon dilimleri
Yapılışı: Barbunyaları ayıklayıp yıkayın. Üç bardak su koyduğunuz tencerede haşlayın. Bu arada zeytinyağı koyduğunuz başka bir tencereye doğranmış soğanları atın. Kavurun. Biberleri doğrayın, soğanlara ekleyin. Domatesleri soyun ve küp şeklinde doğrayın. Sarımsakları dilimleyin, içine atın. Havuçları dilimleyip içine atın. Domatesleri de ekleyip ezilinceye kadar pişirin. Yeterince haşlanmış barbunyaları suyu ile birlikte bu karışıma ekleyin. Toz şekeri ve tuzunu ekleyin. Yarım saat kısık ateşte ağzı kapalı olarak fokurdatın. Ateşten indirmeden önce limon suyunu ekleyin. Ve tencerenin ağzını açmadan soğumaya bırakın. Yeterince soğuduğunda üstüne maydanoz yaprakları ve ince yarım ay biçiminde doğranmış limon dilimleri ekleyin. Soğuk ikram edin.
Zeytinyağlı taze fasulye
MALZEME:
Bir kilo taze çalı fasulye
Beş kaşık zeytinyağı
İki adet soğan
Beş adet olgun domates
Bir kaşık dolusu tozşeker
Bir limonun suyu
İki diş sarımsak
Yapılışı: Fasulyeleri ayıklayıp suda bırakın. Bir tencereye zeytinyağından iki kaşık koyun. Kıyılmış soğanları ekleyip kavurun. Fasulyeleri sulu olacak şekilde alıp tencereye dökün. Üstüne kabukları soyulup, iyice kıydığınız domatesleri dökün. Tozşeker ve tuzunu ekin. Sarımsakları dilimleyip serpin. Tencereyi sallayarak malzemenin karışmasını sağlayın. Son olarak kalan zeytinyağını ve limon suyunu dökün ve tencerenin kapağını kapatın. Bir taşım kaynattıktan sonra kısık ateşte bir buçuk saat civarında pişirin. Soğuyuncaya kadar kapağını açmayın. Soğuduktan sonra cam bir kâseye ters çevirip dökün. Afiyet olsun.
Zeytinyağlı kuru fasulye
MALZEME:
Üç bardak haşlanmış iri kuru fasulye
İki adet yeşil sivri biber
İki adet soğan
Beş altı diş sarımsak
Bir adet ince havuç
Bir kaşık dolusu tozşeker
Beş kaşık zeytinyağı
Üç bardak su
Bir limonun suyu
Bir tutam tuz
Süs için maydanoz yaprakları ve limon dilimleri
Yapılışı: Bir tencereye zeytinyağını koyup, piyaz gibi kıyılmış soğanları atın. Kavurun. Biberleri halka halka doğrayın. Onları da soğanlara ekleyin. Sarımsakları soyup, içine atın. Havucu dilimleyip atın. Bir kere daha kavurup, fasulyeleri tencereye dökün. Üstüne sıcak üç bardak su koyun. Limon suyunu, toz şekeri ve tuzunu ekleyin. Önce bir taşım fokurdatın. Sonra kısık ateşe alıp ağzı kapalı olarak kırk beş dakika civarında pişirin. Tencerenin ağzını açmadan soğumaya bırakın. Yeterince soğuduğunda üstüne maydanoz yaprakları ve ince yarım ay biçiminde doğranmış limon dilimleri ekleyin.
Midye Pilakisi
5 kişilik
Malzemesi:
-40 adet iç midye
-90 mi. zeytinyağı (6 çorba kş)
-400 gr. soğan (piyaz doğranmış), (4 orta boy)
-300 gr. domates (kabuklrı soyulup, ince ince doğranmış)
(3 orta boy)
-1O diş sarımsak (soyulup, bütün bırakılmış)
-I bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1 adet limon (suyu ya da koruk suyu).
Yapılışı:
1.iç midyeleri soğuk suda birkaç kez yıkayın ve bir süzgece çıkarın.
2.Tencerede zeytinyağını kızdırın. Soğanı yağda kavrup, pembeleştirin. Kavrulmuş soğana iç midyeleri de katıp kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika pişirmeyi sürdürün, Domatesleri ekleyip, karıştırın.
3.Sarımsakları, ince kıyılmış maydanozu tuzu ve biberi katın. Limon suyunu (ya da koruk suyunu) gezdirip, malzemenin düzeyine kadar su ekleyin. Pilakiyi kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.
4.Pişen midye pîlakisini ateşten alıp, soğumaya bırakın. Soğuyunca tabaklara aktarıp, üzerini ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.
İstiridye Pilakisi
5 kişilik
Malzemesi:
-40 adet istiridye içi
-45 mi. zeytinyağı (3 çorba kş)
-300gr. soğan (piyaz doğranmış),
(3 orta boy)
-350 gr domates (kabukları soyulup,
ince ince doğranmış).(4 orta boy)
-10 diş sarımsak (soyulup bütün bırakılmış)
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-Tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1 adet limon (suyu) (ya da koruk suyu).
Yapılışı:
1.İstiridye içlerini soğuk suda birkaç kez yıkayıp bir süzgece çıkarın.
2.Tencerede zeytinyağını kızdırın. Soğanı kızgın yağda, pembelesinceye kadar kavurun. Kavrulmuş soğana istiridye içlerini ekleyip, kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika pişirmeyi sürdürün. Domatesleri katıp, karıştırın.
3.Sarımsakları, İnce kıyılmış maydanozu, tuzu ve biberi katın. Limon (ya da koruk) suyunu gezdirip, malzemenin düzeyine kadar su ekleyerek. bir taşım kaynatın. Ateşi kısın ve pilakiyi yaklaşık 30 dakika pişirin.
4.Pişen istiridye pilakisini ateşten alıp. bir yanda soğumaya bırakın. Soğuyunca tabaklara aktarıp, üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.
Yalancı Pilaki
5 kişilik
Malzemesi:
-90 mi zeytinyağı (6 çorba kş.)
-500 gr. soğan (piyaz doğranmış) (4 büyük boy)
-500 gr. domates (kabukları soyulup,
ince dilimlenmiş), (5 orta boy)
-tuz
-20 diş sarımsak (soyulup,bütün bırakılmış)
-1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-1/2 bağ taze nane (ince kıyılmış)
-birkaç dal kereviz yaprağı
(ince kıyılmış)
-500 mi. kaynar su (2 su bardağı)
-1/2 çay kş. tarçın.
Yapılışı:
1.Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun.
2.Kavrulmuş soğanlara domates dilimlerini ekleyin ve karıştırarak 1-2 dakika pişirin. Tuzunu katıp, yeniden karıştırın ve sarımsakları ekleyin. ince kıyılmış maydanozu, naneyi ve kereviz yapraklarını üzerine serpin.
3.Tavadaki malzemenin üzerine kaynar suyu boşaltıp ateşi kısın. Yalancı pilakiyi yaklaşık 30 dakika pişirin.
4.Pişen pilakiyi ateşten alıp, bir yanda soğumaya bırakın. Soğuyunca tabaklara aktarın, üzerine tarçın serperek servis yapın.
Balık Pilakisi
5 kişilik
Malzemesi:
-2 adet palamut balığı 500 gr.'lık
(temizlenip, halka halka dilimlenmiş)
-300 gr. soğan (halka halka dilimlenmiş), (3 orta boy)
-350gr. domates (üçe bölünmüş), (4 orta boy)
-10 diş sarımsak (soyulup, bütün bırakılmış)
-7 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-90 mi. zeytinyağı (6 çorba kş.)
-45 mi. sirke (3 çorba kş.)
Yapılışı:
1.Temizlenmiş balıkları yıkayıp kenarlı bir balık güvecine yerleştirin, Üzerlerine halka soğanları ve domatesleri dizin. Diş sarımsakları koyup, maydanozu serpin.
2.Güveçteki malzemenin üzerine tuzunu ve biberini serpip, zeytinyağı ve sirkeyi gezdirin. Pilakiyi ateşe oturtup, bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, üzerine kapak kapatıp yaklaşık 30 dakika pişirin.
3.Pişen pilakiyi ateşten alıp, bir yanda soğumaya bırakın. Soğuyunca tabaklara aktarıp, üzerine maydanoz serperek servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder