19 Ekim 2011 Çarşamba

borani nedir

Bulgur veya pirinçle pişirilen sebze üzerine yoğurt dökülerek yapılan yemek
Pancardan, çömlekte pişirilen ve üstüne sarımsaklı yoğurt dökülen yemek
Sarımsaklı yoğurt
Bakla taneleri veya pancar saplarıyla yapılmış ve içine bulgur köftesi konulmuş yemek.
Yoğurtlu mantı, tatar böreği
Yumurta, yağda kızartıldıktan yahut suda haşlandıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yapılan yemek

Tüm tariflerden ortaya çıkan borani yoğurtlu bir yemek ve genellikle bulgur yada pirinç ihtiva ediyor.

Boraniyat=Boraniler

Suda haşlanıp yağda kavrularak hazırlanan sebze yemeklerine borani derler. Ispanak, sirkeotu, evelek, ebegümeci, kuzukulağı gibi yaprak sebzeler sıcak suda haşlandıktan sonra suyu sıkılır. Yağda kavrulur. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenilir. Anadolu’da buna borani derler. Senirkent’te yalnız ıspanaktan yapılan bu türlü yemeğe borani denilmektedir.

Sebzeler pirinç veya bulgurla pişirildikten sonra üzerine yoğurt dökülerek hazırlanan yemeklere de borani denilmektedir.18 Pirinçle karışık ıspanak yemeğinin rengi Me’mun Halife’ye ailesi Boran’ın cihazı ile gelmiş olan meşhur “incili yeşil halı”ya benzediği için borani denildiği tasrih edilmektedir.19 Sebzelerin bulgur veya pirinçle pişirildikten sonra üzerlerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yenilen yemeklere Anadolu’nun muhtelif yerlerinde “aş” denildiği gibi, yalnız bulgur veya pirinçten sulu olarak -lapadan daha suluca- pişirilen ve içine kavurma, kıyma, yağ konularak yenilen yemeklere ‘aş’ derler. Aş kelimesi eski metinlerde umumi bir tabir olarak geçmektedir.20

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder