19 Ekim 2011 Çarşamba

mücverler

MEGEP Türk Mutfağında yapılan mücver yemeklerine örnekler:

Kabak mücver
1 kg kabak 2 adet kuru soğan 150 g beyaz peynir 4 kahve fincanı un
4 adet yumurta 2 demet dereotu 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz

Kabaklar ayıklanır, yıkanır, rendelenir ve suyu sıkılır.
Soğan ve peynir rendelenir, dereotu ince kıyılır.
Bir kaba kabaklar, soğan, peynir, dereotu, un yumurta, tuz, biber koyularak iyice karıştırılır.
Kaşıkla dökülerek kızgın zeytinyağında kızartılır.
Kâğıt havlu yayılmış kaba ya da süzgeç üzerine alınarak yağının süzülmesi sağlanır.

DİĞER MÜCVERLER
Havuç mücver: Kabak mücver gibi yapılır ancak dereotu kullanılmaz, isteğe göre kıyılmış maydanoz kullanılabilir.
Karnıbahar mücver: Kabak mücver gibi yapılır ancak dereotu kullanılmaz, kıyılmış maydanoz kullanılabilir. Ayrıca karnabahar haşlanarak da kullanılabilir.
Ispanak mücver: Kabak mücver gibi yapılır ancak ıspanak yaprakları biraz haşlanarak ya da tuzla ovulmak suretiyle kullanılır. İsteğe göre maydanoz kulanılabilir.
Patates mücver: Kabak mücver gibi yapılır ancak patatesler haşlanarak ezilmek suretiyle hazırlanır. Bazı yörelerde patates çiğ olarak rendelenmek suretiyle de yapılmaktadır.

Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar:
Mücverler sıcak olarak servis yapılabildiği gibi soğuk olarak da servis yapılabilir.
Mücverler limon ve maydanozla süslenerekde servis yapılabilir.
Mücverleri servise alırken yanında sarımsaklı yoğurt verilebilir.

Pezik (Pazı) Mücveri :

Malzemeler : 2 bağ pezik (pazı), 2 adet soğan, 2 fincan pirinç, 2 adet yumurta, 2 yemek kaşığı un, 1 çay bardağı sıvıyağ, tuz-karabiber-nane.

Yapılışı : Pezikler ayıklanıp yıkanır, ince doğranıp haşlanır (sapları yumuşayıncaya kadar). Süzülür, üzerine biraz soğuk su gezdirilir. Pirinç üzerini örtecek kadar su ile haşlanıp suyu çektirilir. Haşlanan pezikler avuç içinde sıkılarak derince bir kaba alınır. İçine haşlanmış pirinç, un, yumurta, tuz, karabiber, ince doğranmış soğan ve nane ilave edilip iyice karıştırılır. Tavaya bir miktar sıvıyağ koyulup, kızdırılır. Hazırlanan iç tavaya ince bir şekilde (1 cm) yayılır. Kızartma işlemi yaparken tava yaş yavaş sallanmalıdır. Bir tarafı kızarınca bir tabak yardımı ile alt üst edilerek diğer taraf kızartılır. Hafifi soğuduğunda dilimlere ayrılarak servis edilir.(bu ölçüdeki malzemelerle 2-3 tava hazırlanabilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder