21 Ekim 2011 Cuma

pişirme yöntemleri kısaca

Yemek Pişirme Yöntemleri

Haşlamalar:
Bol su içinde haşlanmak üzere pişirilen yemekler.

Izgaralar:
Çoğunlukla odun kömürü ateşi üzerinde ızgara oturtmak suretiyle pişirilen yemekler.

Tavalar:
Kızdırılmış bol yağ içinde pişirilen yemekler.

Soteler:
Tava içinde hafifçe kızdırılmış az yağda, birkaç defa karıştırmak suretiyle, 3-4 dakika zarfında pişirilen yemekler

Kavurmalar:
Çok az suda yada hiç susuz pişirilen yemekler.

Ragular:
Tencere yemeği denen, ateş üzerinde azca su ve yağla pişirilen yemekler (yahni, bastı, sulu et yemekleri gibi)

Rotiler:
Pek az su veya hiç susuz, yalnız yağla üstü kapatılmadan fırında pişirilen et yemekleri.

Brezeler:
Az su ve yağla üstü kapatılarak fırında pişirilen et yemekleri

Gratenler:
Herhangi bir şekilde pişirilmiş bir yemeği sıcaklığı kuvvetli olarak üstleri nar gibi oluncaya kadar kızartılmak suretiyle, fırında pişirilen börek türünden hamur işleri

Fırın Pişirmeleri:
Hafifçe ıslatılmış yada yağlanmış bir tepsi içinde üstleri nar gibi oluncaya kadar kızartılmak suretiyle, fırında pişirilen hamur işleri.

Benmari Usulu Pişirmeler:
İçinde su kaynayan bir kabın içine ikinci bir kabı oturtmak suretiyle kaynayan suyun sıcaklığı ile pişirilen yemekler.Çoğunlukla içine yumurta karıştırılmış sütlü ve salçamsı yemekler.




Yemek yaparken kullandığınız malzeme kadar pişirme yönteminiz de çok önemlidir. Hatta yemeğin lezzeti onu nasıl pişirdiğinize göre değişir. Bazı yemekler güveçte daha lezzetli olurken bazılarını fırında yapmanız önerilir. Sizler için yemek pişirme yöntemlerini araştırıp, püf noktalarını inceledik. Mutfakta ustalaşmak istiyorsanız önerilerimize kulak verin…

Buharda pişirmek



Buharda pişirme yöntemiyle balık ve sebzelerdeki vitamin ve mineraller kaybolmaz. Besinlerinizi kaynar suyu dolu bir tencerede, suya değmeyecek şeklide yerleştirilen bir süzgeçin üstünde buharda pişirebilirsiniz. Su kaynadığında tencerenin kapağını kapatın ki dışarı buhar kaçırmasın. Bu yöntemi kullanırken suyun içine pişme sırasında baharat katarsanız, yemekleriniz çok daha güzel kokar.

Ayrıca su açısından zengin olan sebzelerden havuç, ıspanak ya da et, balık türü besinler buğu sırasında biraz yağa batırılır ve hafif ateşte buğuda pişirilir. Böylece kendi sularıyla pişmiş olurlar. Ancak örneğin bezelye veya brüksel lahanası gibi sudan yoksun sebzelere, biraz et suyu veya sos katılabilir.

Fırında pişirmek

Sufle, balık, kek, ekmek ve hamur işi türündeki her şey fırında yüksek ısıda pişirilirse daha iyi sonuç alınır. Pişirme ısısı malzemeye göre 150 ile 250 derece arasında değişir. Birçok fırında ısıyı özel olarak ayarlamak mümkün. Üst veya alt ısı gibi bir ayar yapılabildiği gibi, sıcak hava dolaşımını eşitlemek de mümkün.

Haşlamak



Sığır veya dana etinden yapılan yemeklerde ve değişik balık türlerinde haşlama yöntemi sıkça kullanılır. Besinleri haşlamak için önce bir tencereye su konur ve kaynatılır, ardından haşlanmak istenen et, balık veya sebze kaynar suya atılır ve ısı düşürülüp bir süre haşlanır. Eğer çok yüksek ateşte kaynar suda haşlanırsa, et sertleşir ve sebzeler dağılırlar.

Bu arada asıl önemlisi haşlama işleminden sonra tüm vitaminler suya karıştığı için haşlama suyu son derece lezzetli olur. İçine değişik baharatlar katılarak farklı çorbalar veya soslar hazırlanabilir.

Ayrıca birçok sebzeyi kısa bir büre haşlayarak derin dondurucuya koyabilirsiniz. Sebze ve meyveleri haşladıktan sonra soğuk suya batırıp çıkarın, böylece haşlamadan sonra ki pişme sürecini durdurarak daha sonra kullanılabilirsiniz.

Fırında kızartmak

Kırmızı veya beyaz eti en güzel ızgarada ya da bir tepsi içine koyarak fırında yüksek ısıda pişirebilirsiniz. Özellikle büyük et parçaları için bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Etin kuru olmaması için de önce hafifçe yağda kızartıp, daha sonra fırına verebilirsiniz. Ya da fırında daha iyi kızarması için üzerine biraz yağ sürebilirsiniz. Eğer hazırladığınız kızartmanın suyundan sos yapmak isterseniz üzerine biraz su veya et suyu eklemenizde yarar var.

Tavada kızartmak

Küçük parça etleri, balık veya patatesi tavada kızartabilirsiniz. Etin lezzetli olması için yağın iyice kızgın olduğundan emin olmalısınız. Kızgın yağ içine attığınız etin iç kısımlarının da pişmesi için ısıyı düşürüp biraz daha ocakta tutun. Sıvı yağ, margarin ve tereyağ gibi hemen yanmadığı için kızartmalarda kullanmak için çok uygundur.



Fritözde kızartmak

Birçok kişi fritözde kızartılmış çıtır çıtır patatese hayır diyemez. Patates, mayalanmış hamur, balık, tavuk veya kuşbaşı et 175 ile 180 derece ısıdaki yağda kızartılarak lezzetli yemekler yapılabilir. İyi sonuç elde etmek için yağın iyice kızmış olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü ancak uygun yağ sıcaklığında besinin etrafında yağı emmesini engelleyen bir kabuk oluşur. Fritözün en önemli özelliği de kızartılan besinin dışının kıtır kıtır, içininse yumuşak olmasını sağlamasıdır. Eğer fritözünüz yoksa bunun yerine derin bir tencereyi de kızartmalar için kullanabilirsiniz. Yağın yeterince kızıp kızmadığını da tahta bir kaşık yardımıyla anlayabilirsiniz. Kaşığı ısınan yağ dolu tencereye batırın, eğer etrafında ufak baloncuklar oluşuyorsa yağ ısısı pişirmek için uygun demektir.

Ocakta pişirmek

Ocakta pişirme, pirinç, makarna, sebze, et veya meyvelerin su, süt, buhar gibi yeterli sıvıyla 100 derece gibi bir ısıda pişirilmesidir. Aslında ocakta pişirmek besinleri koruyucu bir yöntem değildir. Çünkü kaynama sırasında besinler vitamin değerlerini yitirirler. Bu nedenle özellikle çorba yaparken kullanılan sebzeleri vitamin ve minerallerii kaybetmemeleri için olabildiğince az pişirmekte yarar vardır. Eğer sebzeler etin yanında servis edilecekse kaynatarak değil de buharda pişirmek daha yararlıdır. Ancak sos hazırlarken tüm malzemeyi oldukça uzun kaynatmak ve koyulaştırmak iyi olur.

Ocakta ağır ateşte pişirmek Ocakta ağır ateşte en iyi tas kebabı ve sebze yahnisi pişirilir. Ancak bu yemekler fırında güveçte piştiğinde de çok lezzetli olurlar. Oldukça geniş bir tencereye kuşbaşı etler konur ve yağda hafifçe kavrulur. Ardınan istenen sebzeler eklenir ve üzerine et suyu ya da sadece su eklenir. Yemeği sakın hemen fokur fokur kaynatmayın. Hafif ateşte yavaş yavaş pişmelidir. Böylece daha lezzetli olur ve besin değerinden hiçbir şey kaybetmez. Bunu aynı zamanda düdüklü tencerede daha az bir sürede yapabilirsiniz ancak lezzeti kesinlikle aynı olmaz.

Neyi nerde pişirmeli?




Izgara

Izgara en güzel açık havada mangal üzerinde olur. Ancak fırınınızda eğer ızgara yapabilmenizi sağlayacak aparat varsa kolaylıkla et, balık, tavuk ya da sebzeleri pişirebilirsiniz. Biberlerin kabukları ızgarada piştikten sonra kolayca soyulur ve çok daha lezzetli olur. Aynı şekilde patlıcan, domates ve soğan da ızgarada ayrı bir lezzete kavuşur.

Fırında ağır ateşte pişirmek

Fırında ağır ateşte pişirme yöntemini daha çok büyük parça et veya lahana gibi iri sebzeler için kullanabilirsiniz. Bu biraz vakit alsa da sonunda yumuşak ve çok lezzetli olurlar. Önce et veya lahanayı kızgın yağda kızartıp ardından et suyu, kırmızı şarap veya sulandırılmış krema ekleyerek 180 ile 200 derece ısıdaki fırında 2–2,5 saat pişirebilirsiniz. Et ve sebzeleri pişirmek için tencere veya tepsi yerine güveç kullanılırsa daha lezzetli olur.

Fırında suda pişirmek

Tart veya yahninin yumuşak ve iyice pişmiş olması için ister fırında ister ocakta olsun, su içinde hafif ateşte pişirilmesi gerekir. Fırında pişirme yöntemi daha çok sebze yahnisi ya da börek gibi büyük porsiyonlar için geçerlidir. Tepsinin içine suyu koyup fırına atın ve kaynamasını bekleyin. Daha sonra içine yemek koyduğunuz kapları tepsinin içindeki kaynayan suya koyun. Düşük ısıda ya da kısık ateşte birkaç saat pişmesini bekleyin.

Düdüklü tencerede pişirmek

Düdüklü tencereler kullanım açısından oldukça yararlıdır. Haşlamak, buğulamak ve kaynatmak gibi çeşitli pişirme yöntemleri için rahatlıkla kullanılır. Üstelik tüm besinleri pişirmeniz de mümkün. Ayrıca düdüklü tencere sayesinde daha hızlı pişirebilir, böylece zamandan ve enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Hızlı piştiği için de besin değerinden pek bir şey kaybetmezler.

Sos hazırlamak



Soslar yemekleri hem görünüm hem de lezzet açısından zenginleştiriler. Bu yüzden de en basit bir yemek bile iyi yapılmış bir sosla daha lezzetli olur. Örneğin haşlanmış makarna domates sosu olmadan lezzetli olabilir mi? Veya kızartılmış et kendi suyuyla yapılan sosu olmadan aynı tadı verir mi? Ya da salatalar mayonez hardal karışımı soslar olmadan bu kadar iştah açar mı? Soslar iki şekilde yapılır; un ve kuvvetlendirici gıdalarla hazırlanan soslar ile kıvamını yumurta sarısı, krema ve tereyağından alan soslar. Mükemmel bir sos hazırlamak hiç kolay değildir. Katılan fazla un, kızartma için hazırlanan sosu bir bulamaca dönüştürebilir veya bir yumurta sosu aşırı pişerse çok koyu olabilir. Bu nedenle iyi bir sos hazırlamanın ne önemli kuralı tüm malzemeleri tam ve istenilen ölçüde kullanmaktır. Katılaştırmak Bu pişirme yöntemi sadece içinde yumurta olan besinler için geçerlidir. Katılaşma işlemi yumurtanın beyazının koyulaşıp katı olma sürecidir. Bu yöntem için uygun yemekler; sufle, haşlanmış yumurta, omlet ve yumurtalı tatlılardır. Yumurta beyazı 70 veya 80 derecede katılaştığından besinlerin hafif ateşte hazırlanması gerekir. Omleti de yapışmaması için teflon tavada yapmak daha uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder