19 Ekim 2011 Çarşamba

KAVURMA NEDİR

Kavurmalar

Kavurmalar Türk mutfak geleneğinde en az görülen sebze yemeklerindendir. Bazı
yörelerde kavurmalar mıhlama olarak da isimlendirilmektedir. Taze yapraklı sebzelerden en
çok bilinen ve uygulanan en yaygın örnekler ıspanak, ısırgan otu, madımak, pırasa, ve pazı
kavurmasıdır.
Kavurma yapılırken önce sebzeler hafifçe haşlanıp (blanching yöntemi) soğutulur,
sıkılır ve doğranır. Gerektiğinde de blanche edilmeden de kullanılabilir. Tencereye yağ konup
kızdırılır ve soğan ilave edilir. Soğan daima bol tutulur bir kilo sebzeye en az yüz gram soğan
doğranır. Soğan altın sarısı renginde kızarırsa sebze daha lezzetli olur. Tuz ve baharatlarla
lezzetlendirdikten sonra istenirse üzerine yumurta kırılarak hazırlanır. Bu da hiç şüphesiz
yemeğe ayrı bir tad katar.
Sebzenin durumuna göre kavurmaya biraz süt, krema ya da et suyu kullanılabilir.
Mönülerde giriş yemeği ya da garnitür olarak verilebilecek bir yemek grubudur.

Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar :
Kavurmaların sıcak olarak tüketilmesi esastır. Ancak eğer zeytinyağıyla
yapıldıysa hem sıcak hem soğuk olarak tüketilebilir.
Servis yaparken yanında sarımsaklı yoğurt verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder