18 Ekim 2011 Salı

pate nedir

somon fume, kaz cigeri ve tavuk cigeri ile yapilanlari en cok bilinen purelerdir. tavuk cigeri ile yapilani en ucuzu olup gayet lezzetlidir. cigerler yikandiktan sonra bir tencerede kapagi kapali olarak pembelikleri iyce gidinceye kadar pisirilirler. ciger sertlesmeden fazla pismeden ocaktan almak lazimdir. iki bas kiyilmis sogan iki kasik margarinle seffaflasincaya kadar hafif atese pisirilir. bol karabiber, varsa bir kasik kisnis tozu, kirmizi biber,tuz, ve uc kasik margarin, cigerler, soganlar heps mikserde birlestirilip, krem halini kalincaya kadar karistirilir. tabaga almadan varsa bir kasik brandy, konyak ilave edilir, karistirip servis tabagina alinir. havanda dovulmus karabiber taneleri ise ayri bir lezzet katmakta pateye.

yapıldığı malzemeye göre sürülebilir yiyecek. mesela piliç pate sürülebilir piliçtir. krem çikolatanın etle yapılmışı.

fransizca'da hamur macun anlamina gelir. genel anlamda ise ekmek ustune surulebilir, hamurumsu ezmemsi macunumsu, cogu etten yapilan, ama vejetaryen varyantlarinin da oldugu, genelde tost veya baguette ile servis yapilan starterdir. en yaygin ornegi karacigerden yapilanidir. ancak icinde hayvan yagi, sebze, bitkiler, baharatlar ve sarap da yayginca mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder