18 Ekim 2011 Salı

yahniler



Papazyahnisi

5 kişilik

Malzemesi:

-2 adet lüfer ya da palamut balığı
500gr.'lık (temizlenip dilimlenmiş)
-300gr. softan (halka halka doğranmış),
(3 orta boy)
-1 bağ maydanoz
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-300gr. domates (kabuklan soyulup, İnce doğranmış)
-90 ml. sirke (6 çorba kşj
-90 ml. zeytinyağı (6 çorba kş.)

Yapılışı:

1.Temizlenmiş balıkları yıkayıp, bir süzgece çıkarın. Sulan süzülünce bir toprak güvece yerleştirip, aralarını halka soğanlar ve dal maydanozlar ile doldurun.

2.Doğranmış domatesleri ekleyip, tuzunu ve biberini serpin. Üzerlerine sirkeyi ve zeytinyağını gezdirin. Balıkların düzeyine gelecek kadar su ekleyin. Güveci kısık ateşe oturtun. Balıklar suyu çekip, yalnızca zeytinyağı kalıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Ateşten alıp, 30 dakika dinlenmeye bırakın.

3.Yahniyi, iyice soğuduktan sonra şems yapın.


Kırmızı Yahni

5 kişilik

Malzemesi:

-300gr. nohut (1,5su bardağı)
-1 kg. yağlı kıvırcık koyunu eti
(İri kuşbaşı doğranmış)
-tuz
-300gr. soğan (ince kıyılmış), (3 orta boy)
-1 adet ekmek (dilimlenip,kızartılmış)
-1 çorba kş. izmirsiyahı özü (ya da nar ekşisi).

Yapılışı:

1.Nohutları ayıklayıp, bir gece öncesinden (ya da en az 6 saat önce) soğuk suda ıslatarak şişmeye bırakın. Ertesi sabah nohutları tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp, kabuklarını soyun ve bir kapta bekletin.

2.Etleri yıkayıp, tencereye koyun. Üzerlerini aşacak kadar su içinde ateşe olunun. Tuzunu katıp, sürekli kefini alarak birkaç taşım kaynatın. Tencereyi ateşten indirin. Et suyunun üzerinde biriken yağı kaşıkla dikkatlice (suyunu almadan) alıp. bir tavaya aktarın.

3.Tavadaki yağı kızdırın. Soğanlan içinde pembeleşinceye hatta biraz kızarmcaya kadar kanının. Etleri de ekleyip, onları da kızanın. Tavayı ateşten alın.

4.Haşlanmış nohutu, kızarmış etleri ve soğanları temiz bir tencereye koyun. Üzerlerine haşlanan etin suyunu ekleyip, kısık ateşle yaklaşık 40 dakika pişirin. Tuzunu ayarlayın.

5.Pişen yahniyi ateşten alın. Konulacağı sahanın dibine kızartılmış ekmek dilimleri döşeyin. Ekmeklerin üzerine pişen yahniyi boşaltın. Yeniden kısık ateşe oturtup 5 dakika daha pişirin. İçine izmirsiyahı özünü ekleyin ve sıcak olarak servis yapın.


İncik Yahnisi

5 kişilik

Malzemesi:

-5 adet kuzu inciği
-1 adet tavuk (temizlenmiş) 1 kg'lik
-500 gr. dana eti
-tuz
-200 gr, arpacık soğanı (soyulmuş), (yaklaşık 15 adet)
-1 adet ekmek (diimlenip,kızartılmış)
-1/2 bağ maydanoz (ince kıyılmış).

Yapılışı:

1.İnciği, tavuğu ve dana etlerini yıkayıp, bir tencereye yerleşti üzerlerini aşacak kadar tuzlu su içinde ateşe oturtun. Bir taşım kaynatıp ateşi kısın ve sürekli kefini alarak 1 saat kaynatın.

2.Bu süre sonunda tavuğu ve dana etlerini süzdürerek sudan çıkarın ve başka bir yemekte kullanmak üzere ayırın, incikleri tencerede biraz Arpacık soğanlarını katıp, kısık ateşle etler helmelenip kemikten dökülür duruma gelinceye kadar yaklaşık 20 dakika daha pişirmeyi sürdün. Tuzunu ayarlayın..

3. Pişen yahniyi ateşten alın. Konulacağı sahanın dibine kızartılmış ekmek dilimleri döşeyin. Ekmeklerin üzerine pişen yahniyi boşaltıp Suyunu tümüyle çekmesi için yeniden kısık ateşe oturtup 5 dakika pişirin. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis yapın.


Yalancı ilik

5 kişilik

Malzemesi:

-500 gr. kuzu karaciğeri
-500 gr. kuzu kıyması
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-1/2 çay kş, tarçın
-500 mi. et suyu (2 su bardağı)
-kebap kamışı.

Yapılışı:

1.Ciğeri iyice yıkayın, tencereye koyun, harlı ateşte 5 dakika haşlayarak süzdürün. Ciğeri ve kıymayı havanda dövün ya da robottan geçirip püre haline getirin.

2.Kıyma ile ciger karışımına tuzu, biberi ve tarçını katıp karıştırdıktan sonra bu harcı kamışa dodurun. Kamışları tencereye üzerleri örtülünceye kadar et suyu ekleyin. Tencereyi kapagını kapatıp kısık ateşe oturtun ve içindekileri yaklaşık 2 saat pişirin.

3. Pişen ilikleri bir sahana aktarın. Üzerlerine karabiber ve tarçın serperek servis yapın.

GAH YAHNİSİ

Erzincan mutfağının başlıca et yemeklerinden olan Gah Yahnisi‘nin en önemli özelliği kuzu koldan yapılıyor olması. Bu yemeğe lezzet veren kuzu koldur…

Malzemeler: 6 kişilik
1 adet Kuzu kol
1 yemek kaşığı margarin
2 adet soğan
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı elma kurusu

Hazırlanışı:

Elma kurusunu geceden 2 su bardağı suyla ıslatın ve ıslatma suyunda haşlayın. İri parçalara böldüğünüz kuzu etini 1 yemek kaşığı margarinle hafifçe pembeleştirin. Diğer tarafta soğanı ayıklayıp mutfak robotunda kıyın. Etlere ekleyin. 2 su bardağı su koyup kısık ateşte 50 dk pişirin. İçine fasulyeyi katıp pişirmeye devam edin. Pişme süresinin 60. dakikasında haşladığınız elma kurularını etlere katın. 15 dk sonra ateşten alıp servis yapın.

EKŞİLİ YAHNİ

# 1 kg yağsız kemikli et
# 1 su bardağı nohut
# 1 çorba kaşığı domates salçası
# 3-4 domates
# 1 çay bardağı pirinç
# 2 çorba kaşığı nar ekşisi
# Tuz
# Köfte için:
# Yarım kg yağsız kıyma
# 2 soğan
# 3.5 su bardağı simit
# Tuz, karabiber

Köfte için; soğanları soyup kıyın. Kıymaya soğan, simit, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından misket büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Köfteleri hafif tuzlu kaynar suda haşlayıp süzgece alın. Pirinci yıkayıp süzün. Domatesleri rendeleyip suyunu çıkarın.
Kemikli eti tencereye alıp üzerine çıkacak kadar su ekleyin. Nohudu ilave edip pişirin. Üzerinde biriken köpükleri kevgirle alın. Nohut ve et pişince pirinç, nar ekşisi, tuz, salça ve domates suyunu ekleyip 15 dakika daha pişirin. Tencereyi ocaktan alın.
Servis tabaklarına önce köfteleri sonra etli yahniyi paylaştırın. Sıcak olarak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder