19 Ekim 2011 Çarşamba

musakka nedir

MEGEP TARİF: Sebzelerin doğranıp hafif yağda kızartılması, ayrı bir kapta soğan, kıyma ve bazen salça veya domatesin kavrularak kızaran sebzelerle su ilavesiyle pişirilmesidir. Musakkalar zaman zaman oturtmalarla birlikte ele alınmaktadır. Hem sebzelerin önceden kızartılması, hem de harçlarının aynı olması gibi ortak özellikleri vardır. Bazı sebzeler lezzet açısından mutlaka zeytinyağında kızartılmalıdır. Bazıları ise kızartılmadan da kullanılabilir. Harç ise mutlaka bol olmalıdır. Sadece soğan harca yeterince tat katamaz. O nedenle en azından karabiber yeterince kullanılmalıdır. Birde musakkaların genellikle açık ateşte pişirilmesine oranla üzerinin bir yağlı kâğıtla örtülerek fırında pişirilmesi lezzetinin daha güzel olmasını sağlayacaktır.

Musakkalar
Halkalar (enine) halinde kesilmiş sebzelerin, soğan maydanoz - kıyma kızarmışı içinde pişirilme yöntemine musakka adı verilir. Yapılış şekillen şöyledir.
Tencereye yeterince yağ konup ateşe vurulur. Yağ ısınınca içine önce musakkası yapılacak halkalar konur. Kavrulunca bir kaba alınır. Ardından kıyma konur. Rengi değişince kıyılmış soğan, kıyılmış maydanoz ve yelerince tuz konur. Sonra sebze aklardır. Sonunda da rendelenmiş domates ilave edilip kısık ateşe bırakılır. Özlenince alınıp yenir. Musakkası yapılan başlıca sebzeler şunlardır, Kabak musakka, Kolokas Musakka, Patates Musakka ve Patlıcan Musakka.

Musakka (Arapça: مسقعة musaqqaʿa) Türk mutfağının belli başlı sebze yemeklerinden biridir. Aynı zamanda bir çok Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin mutfaklarında da yer almaktadır. Birkaç hazırlanış türü bulunmaktadır; patlıcan musakka, kabak musakka, karnıbahar musakka ve patates musakka gibi.

Musakkanın hazırlanmasında kullanılacak ana sebze malzemesi ilk önce küçük parçalar halinde doğranır. Daha sonra kıyma, soğan da katılarak yağda kavrulur. Bu işlem de tamamlandıktan sonra önceden doğranmış sebze parçaları domates ile birlikte kıymanın içine katılır ve yemek suda pişirilir

Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar:

Musakkalar piştikten sonra tepsi ya da tencere içinde sofraya getirilebilir.
Ayrıca yemeğin tamamını alabilecek bir servis kabına şeklini bozmadan çevirerek de
sofraya alınabilir.
Bazı çeşitlerinde (ıspanak gibi.) yumurta ve limon suyuyla hazırlanmış terbiye ile
servise hazırlanabilir.
Fasulye gibi çeşitlerinde de sarımsaklı yoğurtla servise alınabilir.
Alakart servis yapılacaksa yanında genellikle pirinç pilavı ve makarna türü yemekler
verilir. Üzerine kıyılmış maydanoz serpilerek yada yanında kullanabilir.
Yukarıdaki tariflerde verilen ölçüler 4-6 kişilik servis içindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder