19 Ekim 2011 Çarşamba

oturtmalar

MEGEP OTURTMA TARİFLERİ
Enginar oturtma


8 adet enginar 3 yemek kaşık tereyağı 3 su bardağı et suyu 2 limon
250 g koyun kıyması 3 orta boy domates 3 orta boy soğan 1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 1 çay kaşığı karabiber

Enginarların dış kabukları içlerinden iki sıra kalacak
şekilde soyulur, içi’nin tüyleri temizlenir.
Tuz ve limon suyu eklenmiş suda bekletilir.
Soğan ve kıyma kavrulduktan sonra domatesler
ilave edilir.
Tuzu ve biberi eklenerek ateşten alınır.
Enginarlar sudan çıkartılarak limonla ovulur.
Tepsiye dizilerek içlerine harç doldurulur.
1 su bardağı et suyu eklenerek hafif ateşte pişirilir.
Suyu azaldıkça et suyu ilavesiyle enginarlar
yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Patates oturtma
1 kg iri patates 250 g orta yağlı kıyma 100 g tereyağ 2 orta boy soğan 1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı kırmızı biber 10 dal maydanoz 2 su bardağı et suyu

Patatesler soyularak ortadan ikiye bölünür.
İçleri oyularak oturması için dip kısımları düzeltilir.
Tereyağında hafifçe kızartılarak tepsiye dizilir.
Soğan ve kıyma yağda kavrularak salça eklenir.
Tuz, biber ve kıyılmış maydanoz da eklendikten sonra
ateşten alınır.
Patateslerin içleri doldurulduktan sonra tepsiye dizilir.
Et suyu eklendikten sonra hafif ateşte pişirilir.
Ocakta ve fırında pişirilebilir.

Patlıcan oturtma
1 kg yuvarlak patlıcan 250 g orta yağlı kıyma 2 kaşık tereyağı 2 orta boy soğan 2 domates
1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı kırmızı biber 10 dal maydanoz 2 su bardağı et suyu

Patlıcanların baş ve dip kısımları kesilerek ortadan
ikiye bölünür.
İçleri oyularak tuzlu suda bekletilir.
Soğan ve kıyma yağda kavrulur, dolates eklenir.
Tuz ve biber eklendikten sonra suyu çekilinceye
kadar pişirmeye devam edilir.
Kıyılmış maydanoz eklenerek ateşten alınır.
Patlıcanların içleri doldurulduktan sonra tepsiye dizilir.
Et suyu ekleyerek ocakta veya fırında pişmeye bırakılır.
Suyunu çektikçe sıcak et suyu ekleyerek patlıcanlar
yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar:
Oturtmalar piştikten sonra tepsisi ya da tenceresi içinde sofraya getirilebilir.
Sarımsaklı yoğurtla servise alınabilir.
Alakart servis yapılacaksa yanında genellikle pirinç pilavı ve makarna türü
yemekler verilir. Üzerine kıyılmış maydanoz serpilir veya yanında kullanılır.
Yukarıdaki tariflerde verilen ölçüler 4–6 kişilik servis içindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder