19 Ekim 2011 Çarşamba

SİLKMELER

Türk Mutfağında yapılan silkme yemeklerine örnekler:

Patates silkmesi
500 g patates 250 g orta yağlı kuşbaşı koyun göğüs eti 150 g tereyağı veya kuyruk yağı
1adet iri soğan 2 adet domates veya 1yemek kaşığı salça 1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber 1 su bardağı su

Patatesler soyularak vichy usulü doğranır.
Tereyağında pembe renkte kızartılır.
Aynı tavada etlerde pembeleştirilerek alınır.
Halka doğranmış soğanlar da aynı yağda pembeleştirdikten sonra domates veya salça eklenir,
birkaç kez çevrilir ve ateşten alınır.
Ayrı bir tencereye sırayla etler, patatesler, salçalı
soğanlar ve sıcak su koyulur.
Tuz ve biberide eklendikten sonra kapağı kapatılır.
Tencere arada yanlarından tutularak silkelenmek suretiyle hafif ateşte pişmeye bırakılır.
Suyu çekilip yağı kalıncaya kadar pişirilir.

Patlıcan silkmesi
500 g patlıcan 250 g orta yağlı kuşbaşı koyun göğüs eti 150 g tereyağ veya kuyruk yağı
1 iri soğan 2 adet domates 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 1 su bardağı su

Patlıcanlar kabuğu ara ara soyulduktan sonra bir parmak kalınlığında halka şeklinde doğranır.
Tuz serpilerek veya tuzlu suyun içinde bir saat kadar bekletilerek acı suyu çıkartılır ve süzülür.
Tereyağında hafifçe kızartılarak alınır.
Aynı yağda etlerde pembeleşinceye kadar kavrulur.
Dörde bölünmüş soğanlar da aynı yağda biraz çevrilerek üzerine etler eklenir.
Sıcak su ilavesiyle etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Daha sonra concasse domatesler, patlıcanlar, tuz ve biber de eklenir.
Tencere arada yanlarından tutularak silkelenmek suretiyle hafif ateşte pişmeye bırakılır.
Suyu çekilip yağı kalıncaya kadar pişirilir.

Bezelye silmesi: Patates silkmesi gibi yapılır.
Taze fasulye silkmesi: Patates silkmesi gibi yapılır.

Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar:

Silkmeler piştikten sonra tepsisi ya da tenceresi içinde sofraya getirilebilir.
Ayrıca yemeğin tamamını alabilecek bir servis kabına şeklini bozmadan çevirerek de
sofraya alınabilir.
Alacart servis yapılacaksa yanında genellikle pirinç pilavı verilir.
Üzerine kıyılmış maydanoz serpilerek yada yaprakları kullanılarak süsleme
yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder