19 Ekim 2011 Çarşamba

DİBLELER

KARIŞIK DİBLE, MENDEK DİBLESİ, TAFLAN TUZLUSU DİBLESİ, KİRAZ TUZLUSU DİBLESİ, FASULYE TUZLUSU DİBLESİ, MANTAR DİBLESİ, KARALAHANA DİBLESİ, HAMSİ DİBLESİ, SAKARCA DİBLESİ, PANCAR DİBLESİ
KARIŞIK DİBLE

Toplam 344 İncelendi.
Malzemeler :
1 Bağ Mendek
1 Tutam Pancar
1 Tutam Pezik
2-3 Tane Ebe Gümeci
4 Adet Soğan
Tereyağı ve Fındık Yağı
1.5 Su Bardağı Pirinç
Tuz
Acı Biber
Hazırlanışı :

Sebzeler yıkanır. İncecik kıyılır. Tencereye konulur. Üstüne pirinç, soğan, biber ve tuz ilave edilir. Pişmesine yakın yağı bir tavada eritilir üzerine dökülür. Ağzı kapatılarak 10 dakika pişirilir. Sonra iyice karıştırılır sıcak olarak servis yapılır.


U
MENDEK DİBLESİ

Toplam 300 İncelendi.
Malzemeler :
1 Bağ Mendek
1 Bardak Pirinç
3 Adet Soğan
2 Kaşık Tereyağı
Biber
Tuz
Hazırlanışı :

Yıkanmış mendekler ince doğranır. Bir tencereye konur. Üzerine bir kat pirinç ve doğranmış soğan döşenerek tuzlanır ve ağzı kapatılır. Sonra ateşe koyularak pişirilir. Ateşten indirilmeden beş dakika önce kızdırılmış yağ ve biber ilave edilerek karıştırılır. Ağzı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Sonra tekrar karıştırılarak servise hazırlanır.


U
TAFLAN TUZLUSU DİBLESİ

Toplam 323 İncelendi.
Malzemeler :
4 Çorba Kasesi Taflan
1 Su Bardağı Pirinç
2 Adet Orta Boy Soğan
2 Kaşık Tereyağı
1 Kaşık Fındık Yağı
Hazırlanışı :

Taflanlar akşamdan suya konularak suyunun çıkması sağlanır. Çekirdekleri çıkarılır, süzgeçte suyu sızdırılır. Suyu sızdırıldıktan sonra taflanlar tencereye alınır. Üzerine ince doğranmış soğanlar ve ayıklanmış yıkanmış pirinç ilave edilerek tencerenin ağzı kapatılır. Pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. Pirinçler uzayınca karıştırılarak 4-5 dakika daha kısık ateşte pişirilir. Tereyağ ve sıvı yağ eritilerek taflanın üzerine dökülür. Karıştırılıp ağzı kapatılır. Sıcak olarak servis yapılır.


U
KİRAZ TUZLUSU DİBLESİ

Toplam 532 İncelendi.
Malzemeler :
4 Çorba Kasesi Tuzlu Kiraz
2 Adet Havuç (rendelenmiş)
1 Su Bardağı Pirinç
3 Kaşık Tereyağı
Hazırlanışı :

Çekirdekleri çıkartılmış kiraz, fazla tuzunun gitmesi için suda bekletilir ve süzülür. Kirazlar tencereye konur. Üzerine yıkanmış pirinç ve ince doğranmış soğan, havuç rendesi konur, tuz ilave edilerek ateşte pişmeye bırakılır. Pirinçler uzayınca karıştırılır. Yağ kızdırılarak üzerinde gezdirilir ve 1 - 2 dakika sonra ateşten alınarak servis yapılır.


U
FASULYE TUZLUSU DİBLESİ

Toplam 354 İncelendi.
Malzemeler :
Fasulye Tuzlusu
200 Gr. Pirinç
4 Orta Boy Soğan
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Çay Bardağı Fındık Yağı
1 Adet Kırmızı Acı Biber
Hazırlanışı :

Tuzlu fasulye suda bekletilip tuzu çıkartılır. Bir taşım haşlanır, süzülür. 1 tencerenin yarısına kadar tuzlu fasulye konur. Üzerine pirinç konulup tekrar fasulye ve soğan konulur. Tuzu ilave edilip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yağ ayrı bir tavada biberle beraber eritilip üzerine dökülür. Demlenmeye bırakılır. Tekrar karıştırılıp servise hazırlanır.

NOT: Aynı ölçü ve tarifle taze fasulyeden de dible yapılır. Sadece fasulye tuzlanmadan çiğ olarak kullanılır.


U
MANTAR DİBLESİ

Toplam 427 İncelendi.
Malzemeler :
2 Yemek Tabağı Mantar
1 Su Bardağı Pirinç
2 Adet Orta Boy Soğan
2 Kaşık Tereyağı
Hazırlanışı :

Mantarlar temizlenir, bol suda iyice yıkanır, ince ince doğranır. Bir tencereye alınır. Ayıklanıp, yıkanan pirinçler ve ince doğranmış soğanlar mantarın üzerine konulur. Tuz atılır,ağzı kapatılarak orta ateşte pişirilir. Pirinçler uzamaya başlayınca arasıra kapak açılarak karıştırılır.Mantar ve pirinçler pişince altı kapatılır, tereyağı eritilir. Eğer arzu edilirse yağa bir domates rendesi ilave edilerek hazırlanan sos mantarın üzerinde gezdirilir ve ağzı kapatılır. Sıcak olarak servis yapılır.

NOT: Mantar diblesi tuzlu mantardan da aynı teknikle pişirilir. Sadece mantarlar akşamdan suya konur, tuzu çıkarılarak kullanılır.


U
KARALAHANA DİBLESİ

Toplam 388 İncelendi.
Malzemeler :
1 Bağ Karalahana
2 Su Bardağı Pirinç
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Adet Soğan
Yarım Kaşık Tuz
1 Adet Acı Biber
Hazırlanışı :

Yıkanmış lahanalar ince kıyılır. Bir tencereye bir karalahana, bir kat pirinç ve doğranmış soğan konulur. Üst kısmına lahana yerleştirilerek tuzlanır ve ağzı kapatılır. Sonra ateşe konur indirilmeden beş dakika önce karıştırılır ve üzerine kızdırılmış yağda biber ilave edilir. Ağzı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Sonra tekrar karıştırılarak servise hazırlanır.

PANCAR(KARA LAHANA)DiBLESi:

Malzeme: 2 bağ pancar 4 baş orta büyüklükte soğan 1 su bardağı pirinç(veya bulgur) Zeytinyağı,tuz,karabiber

Yapılışı: Pancar temizleyip yıkanır.ince ince kıyılır.Kaynamış suyun içine rengi kararmasın diye tuz ilave edilir.Pancar kaynayan suya atılır.Bir taşım kaynadıktan sonra pirinç konulur.Pancar ve pirinç birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır.Ocaktan alınarak süzülür.Topraklanmaması için devamlı karışıtrılır.Soğumaya bırakılır.Diğer taraftan,arzuya göre zeytinyağı veya tereyağı tencereye konulur.incecik doğranmış bol soğanla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.Haşlanan pancarlar acı biber de ilave edilerek karıştıra karıştıra pişirilir.
U
HAMSİ DİBLESİ

Toplam 301 İncelendi.
Malzemeler :
1 Kg. Hamsi
4 Bağ Maydanoz
6 Sap Pancar
2 Su Bardağı Pirinç
2 Adet Soğan
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Fincan Fındık Yağı
Tuz
Biber
Hazırlanışı :

Hamsiler kılçığından ayrılarak suya konulur. Pancar ve maydanoz incecik kıyılarak yıkanır ve süzgeçten geçirilir. Suyu geçen pancar ve maydanoz bir tencereye koyulur, ortası açılarak içine suyu sıkılmış hamsi, ince kıyılmış soğan ve pirinç ilave edilir. Ateşte pişirilerek, inmesine yakın bir yemek kaşığı tereyağ ve bir fincan sıvıyağ eritilerek eritilerek, tuz, biber ilave edilerek üzerine dökülür.

NOT: Aynı dible, sargan balığı ile de yapılır.


U
SAKARCA DİBLESİ

Toplam 373 İncelendi.
Malzemeler :

2 Demet Sakarca
2 Adet Soğan
1 Subardağı Pirinç
1 Fincan Sıvı Yağ
2 Kaşık Tereyağı
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı :

Sakarcalar ayıklanıp yıkanır. İnce kıyılarak doğranır. Bir tencereye alınan sakarcaların üzerine pirinç, soğan, tuz ve karabiber ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Pirinçler uzayınca karıştırılır. Ayrı kapta eritilen tereyağı ve sıvı yağı ilave edilerek ağzı kapatılıp demlenmeye bırakılır. 10 dakika sonra tekrar karıştırılarak sıcak olarak servis yapılır.


U

U
U
U
U
U
U
U
U
U

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder