19 Ekim 2011 Çarşamba

KAYGANALAR

ÖNCE DEĞİŞİK KAYGANAYI VERELİM 
KAYGANA (TATLI)
KONYA MUTFAĞINDAN:
MALZEMELER: 5 yumurta, 1 kilo süt, Kabartma tozu, Un, tuz 

YAPILISI: Yumurta iyice çırpılacak. Sütle karıştırılacak. İçine aldığı kadar ün, bir tutam tuz ve kabartma tosu atılarak iyice karıştırılarak kızgın yağda kaşıkla biraz biraz dökülerek kızartılacak. Hazırlanmış olan şurup tatlının üzerine dökülecek. Servise sunulacak.  

Pestil Kayganası Malzemeleri
  • 4 adet yumurta
  • 2 dut demet pestili
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Pestil Kayganası Tarifi

Dut pestillerini yaprak yaprak kopartın. derin bir kaseye alıp içine yumurtaları kırın. Yumurta tavasında yağı eritip yumurtalı pestil karışımı arada karıştırarak 5 dakika pişirin.


DİLİM KAYGANASI (CİCİ MAMA)
3 adet yumurta bir kasede iyice çırpıldıktan sonra, üzerine 1 kahve fincanı süt veya 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırınız. 3 günlük bayat ekmek dilimlerini arkalı önlü bu karışıma bulayıp hemen ardından kızgın sıvı yağda kızartınız. Afiyet olsun..


Sütlücen

SÜTLÜCEN KAYGANASI
Malzemeler : Sakarca (3 bağ), Yumurta (1 adet), Tuz 1 yemek kaşığı (20 gram), Mısır Unu 4 yemek kaşığı (100 gram), Sıvıyağ ½ çay bardağı (100 gram).
Yapılışı : Sakarcalar temizlenip, yıkanır. Kaynayan tuzlu suda soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzdürülür. Sonra ince ince doğranır. İçine yumurta, mısır unu, gerekirse bir tutam tuz ilâve edilip, karıştırılır. Teflon tavada sıvıyağ ile alt üst edilerek kaygana şeklinde kızartılır. Sıcak dilimlenip servis edilir.


Kabak Kayganası:

Malzemeler : 1 kg. taze yeşil kabak, 3-4 kaşık mısır unu, 1 yumurta, ½ çay bardağı sıvıyağ ve tuz.

Yapılışı : Taze yeşil kabakların dış kısmı yıkanıp dilimlenir. Çekirdek yatakları çıkarılıp temizlenir. Çay kaşığı büyüklüğünde doğranıp tuzlanır. 15-20 dakika bekletilir. Suyu sıkılıp içine yumurta, mısır unu ilave edilip harmanlanır, teflon tavada sıvıyağ ile alt üst kızartılır. Sıcak servis yapılır.

Taze Bezelye Kayganası:

Malzemesi : ½ kg. taze bezelye, 1 yumurta, 2-3 kaşık mısır unu, 1 çay bardağı sıvıyağ.

Yapılışı : Bezelyenin iplikleri ayıklanır. Kaynayan tuzlu suda haşlanıp süzülür. Üzerine soğuk su dökülür. Derince bir kaba 2-3 kaşık mısır unu konur, yumurta ilave edilir. Bezelye eklenip iyice karıştırılır. Kızdırılmış tavaya sıvıyağ konur. Bezelyeler tavaya boşaltılıp iyice bastırılır. Alt-üst kızartılır.

Sakarca Kayganası :

Malzemeler : 3 bağ sakarca, 1 yumurta, 4 yemek kaşığı (100 gr) mısır unu, ½ çay bardağı sıvıyağ, tuz.

Yapılışı : Sakarcalar temizlenip yıkanır. Kaynayan suda soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzdürülür, ince doğranır. İçerisine yumurta, mısır unu, tuz ilave edilip karıştırılır. Teflon tavada sıvıyağ ile alt üst edilerek kaygana şeklinde kızartılır. Sıcak dilimlenip servis edilir.

Not : Sakarca Ordu yöresinde yetişen fındıktan küçük soğanı ile üst kısmında yeşil iğne yaprakları olan yaban bir bitkidir. İlkbahar ve sonbaharda, tarla ve bahçelerde kendiliğinden yetişir.

Hamsi Kayganası
Malzemesi
Hamsi (Taze veya Salamura)½ kilogram Yumurta(3 adet) Yeşil Soğan(1 bağ) Un (2 yemek kaşığı) Maydanoz (6-7 dal) Karabiber Süt (1 su bardağı)
Yapılışı
Hamsi ayıklanır, kılçıkları çıkarılıp üç-dört parçaya ayrılır. İçine yeşil soğan maydanoz ince ince doğranır. Yumurtalar kırılır, tuz ve karabiber ilave edilip, sütle açılır. Krep kıvamında hazırlanır. Tavaya çok az sıvıyağ koyulup, kızdırılır. Daha sonra hazırlanan karışımdan 1-2 kepçe dökülür. İnce bir şekilde yayılır ve kızartılır. (Kızarırken tava yavaş yavaş sallanmalı.) Bir tabak yardımı ile alt üst çevrilir. Kızaran kayganalar düz servis tabağına alınır. Hazırlanan krepler bitene kadar kızartma işlemine devam edilir. Kızaran kayganalar üst üste konulup, dilimlenir. Yada tek tek rulo şeklinde sarılıp, servis tabağına yerleştirilir. Arzuya göre yeşil soğan, salata ve marul ile süslenerek servis yapılır.


 FASULYE KAYGANASI
Fasulye kayganası maalesef ülkemizde pek bilinmeyen lezzetler içerisinde yer alıyor ve sahip olduğu yeşil fasulyenin sağlığını sofralarımıza kolayca taşırken bir yandan da inanılmaz bir tadı bizlere sunuyor. Çeşitli yörelerimizde sık sık tüketilen fasulye kayganasını farklı farklı malzemelerle yapmak da mümkün ancak bunları diğer tariflerimizde her ürüne özel olarak sizlere aktaracağız. Dilerseniz kahvaltılarda bile tüketebileceğiniz fasulye kayganası, diğer öğünlerde de destekleyici olarak sofranızda yer edecektir. Hem ekonomik olması hem de pek kimsenin nasıl yapıldığını bilmemesi sayesinde aileniz ve misafirleriniz için oldukça güzel bir sürpriz olacağına eminiz.
Fasulye Kayganası Malzemeleri
Taze fasulye (bir kilogram)
Yumurta (beş adet)
Sıvı yağ (üç yemek kaşığı)
Tuz
Karabiber
Fasulye Kayganası Tarifi
Fasulye kayganamızı yapmaya başlarken ilk olarak tabii ki taze fasulyelerimizi güzelce ayıklamamız gerekiyor. Yıkama ve ayıklama işlemlerinin ardından hepsini ince bir şekilde kıyarak devam ediyoruz ve kıyma işleminin ardından su içerisinde haşlıyoruz. Haşlanan fasulyelerimiz istenen kıvama geldikten sonra bir süzgeç içerisine dökerek sudan tamamen arındırmamız gerekiyor. Fasulyeler sulu kalırlarsa yağa atınca patlayacaklardır ve bu nedenle süzmeyi aceleye getirmemeye dikkat etmelisiniz.

Suyu süzülen yeşil fasulyelerimizi bir kap içerisine alıyoruz ve daha sonra üstüne yumurtalarımızı kırıyoruz. Yumurta ve fasulyeler tamamen birbirine karışana kadar iyice çırpmamız gerekiyor. Ancak çırpmayı yavaş bir şekilde yaparak fasulyelerin parçalanmasına engel olmalısınız. Karışımımız tamamen homojen bir hal aldığında artık onları pişirme vaktimiz gelmiş demektir.
Bir tava içerisine sıvı yağımızı döküyor ve bir süre ısıtıyoruz. Dileyenler sıvı yağ yerine tereyağı kullanarak daha ilginç bir lezzete kavuşabilirler. Yağımız kızardıktan sonra fasulye ve yumurta karışımımızı hemen tavamıza döküyoruz. Bu esnada yeteri kadar karabiber ve tuzu da karışımın üstüne döktükten sonra tavamızda karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
Fasulyelerimiz zaten haşlanmış oldukları için çok fazla pişirmenize gerek yok. Yumurta omlet kıvamını olduktan sonra altını kapatabilir ve misafirlerinize servis edebilirsiniz. Fasulye kayganasının yanında çeşitli yeşillikler, salatalık ve domates de sunarak masayı daha zengin bir hale getirebilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun.



KABAK KAYGANASI
Oldukça lezzetli ve kızartma olmamasından dolayı daha sağlıklı ve hafif bir tarif....Kaygana harcını hazırladığınızda hemen pişirin.. Rendelenmiş kabak bekledikçe suyunu salar ve daha fazla un ister...


·         MALZEMELER:
·         2 adet kabak
·         3 adet yumurta
·         2 su bardağı süt
·         100 gr beyaz peynir
·         Bir tutam maydanoz
·         Bir tutam dereotu
·         1 çay bardağı sıvı yağ
·         Tuz- Karabiber
·         2,5 su bardağı un
·         YAPILIŞI:
·         Çukur bir kabın içine süt,sıvı yağ,yumurta,ufalanmış peyniri alın.
·         Üzerine rendenin kalın tarafıyla kabakları rendeleyin. Maydanoz ve dereotunu ince kıyım doğrayın.
·         Un,kabartma tozu ve baharatları ilave edip kaşıkla karıştırın.(Gerekirse un ekleyin).
·         Teflon tavaya çok az sıvı yağ alın ve yağ ısınınca 1 kepçe kaygana harcını tavaya döküp çay fincanı tabağından daha büyük olacak şekilde tavaya yayın.
·         Önlü arkalı pişirin.
·         Sıcak veya ılık servis yapın.
·         AFİYET OLSUN

PAZI KAYGANASI
Soğanların kabuklarını soyup dörde bölün ve mutfak robotunun içine koyup püre oluncaya kadar çekin.
Fazla suyunu süzdürmek için püre olan soğanı süzgecin içine koyup süzgeci de bir kasenin içine oturtun.
Yıkanıp temizlenmiş pazıları yaprakları açık biçimde üst üste dizip rulo gibi sarın ve pazıları ince ince doğrayın. Saplarını kullanmayın.
İnce ince doğranan pazıyı derince bir kasenin içine koyup üzerine tuzu dökün ve elinizle pazıyı ovun. Böylece pazının suyunu çıkartmış olacaksınız.
Suyu çıkan pazıyı avcunuzda sıkarak suyundan arındırın, süzgecin içine koyup akan suyun altında durulayarak tuzundan da arındırın ve tekrar avcunuzda sıkarak tüm suyunu bırakmasını sağlayın. Eğer pazıda su kalırsa kaygana hamuru tutmayacaktır.
Derince bir kasenin içine pazıyı koyun, üzerine soğanı ekleyin, yumurtaları da kırın ve karışımı bir kaşık yardımıyla karıştırın.
Karışımın içine un ve mısır ununu ekleyip tekrar iyice karıştırın.
Tavayı ocağa koyup altını yakın ve içine 2 yemek kaşığı tereyağını koyup eritin.
Yağ eriyince büyükçe bir kaşık yardımıyla kaygana karışımından bir kaşık alıp tavaya yayın ve kısık ateşte omlet yapar gibi kayganayı pişirin. Kaygananın bir yüzü pişince çevirerek öteki yüzünü de pişirin.
Pişen kayganayı fazla yağını bırakması için içine havlu peçete serilmiş düz bir tabağa koyun.
Tavadaki yanmış tereyağını havlu peçete ile temizleyip tavaya tekrar 2 yemek kaşığı tereyağı koyun ve geri kalan malzeme için aynı işlemleri tekrarlayın.
Pişen kayganaları isterseniz dilimleyerek, isterseniz de bütün halde servis tabağına koyun. Üzerine biraz karabiber serpiştirip zeytinyağı gezdirdikten sonra servis edin.

PATATES KAYGANASI
3 adet haşlanmış patates
6 adet yumurta
1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar
15-20 dal maydanoz
yarım çay bardağı ayçiçeği yağı
1 tatlı kaşığı pul biber
ve 1 tatlı kaşığı tuz
malzeme listesinden sonra
yöresel lezzetimiz patates kayganasının yapına geçebiliriz
öncelikle haşladığımız, soyduğumuz patatesleri rendeleyerek...
ya da ezerek püre haline getiriyoruz
şimdi yumurtalarımızı kırarak devam edelim
dağılana kadar çırpalım
üzerine önce patatesleri ekledik
maydanozları saplarıyla ince kıyıyoruz
patatesin üzerine maydanozu da...
rendelediğimiz taze kaşar peyniri...
ve pul biberi ilave ediyoruz
malzemeler bütünleşene kadar karıştırıyoruz
artık kayganayı pişirmek üzere ateşin yanına gidelim
tavayı ateşi koyduk, bir hayli kızdı, burası çok önemli
tavanın çok ısınıması önemli
şimdi yağı bırakıyoruz
ve yapışmaması için yüzeyine biraz tuz serpiyoruz
biraz daha ısınırsa iyi olur
yağ ısındı
kaygana karışımının yarısını döküyoruz
hemen düzeltiyoruz
bir yüzü kızarınca diğer yüzünü de çevireceiğiz
kayganannın bir yüzü pişti, şimdi diğer yüzünü çevirelim
bir tabak yardımıyla
evet, hemen kaydıralım
diğer yüzü de pişince servise hazırdır
artık pişti, kaydırarak servis tabağına aktaralım
patates olduğu için biraz tutuyor
nane yapraklarıyla servise sunalım

PATLICAN KAYGANASI
Malzemeler:
3 adet orta boy bostan patlıcanı
2 adet yumurta
1 su bardağı elenmiş un
1 çay bardağı maden suyu
1 yemek kaşığı limon suyu
karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane,
patlıcanları kızartmak için 1 su bardağı sıvıyağ
yeterince tuz
yarım paket kabartma tozu.

Hazırlanışı:
Patlıcanları aralıklı soyup kalın yuvarlak dilimler halinde keselim. Patlıcan dilimlerini tuzlu suda 30 dakika kadar bekletip, yıkayıp kurulayalım. Bir kaba yumurtaları, unu, maden suyunu, limon suyunu, tuzu, karabiberi, naneyi, kabartma tozunu ekleyip karıştıralım. Patlıcan dilimlerini hamur bulamacına batırıp çıkararak kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartalım. Kızaran patlıcan dilimlerini kâğıt havlu üzerine alalım ve soğutarak servis yapalım.

TAZE SOĞAN KAYGANASI
1 demet taze soğan, tuz, kırmızı biber, 1 çay bardağı mısır unu, yarım demet marul, 3 yumurta
Tarif
Soğanlar ayıklanıp ince doğranır.Doğranmış marul, tuz, kırmızı biber, un, yumurta konup iyice karıştırılır.Kaşıkla alıp kızgın yağa atılır.Kaygana gibi pişirilir.

 TRABZON KAYGANASI
Malzemeler:     1 su bardağı süt
                         1 adet yumurta

                         1,5 yemek kaşığı mısır unu
                         3-4 kaşık buğday unu
                         Maydanoz
                         Tuz, kimyon, pul biber

Yapılışı:          Yumurta ve sütü çırpıyoruz. Ardından maydanoz ve baharatları ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Unu ve tuzu da ekleyip biraz daha karıştırıyoruz. Tavada yağı kızdırıyoruz ve üzerine kepçe ile karışımdan döküyoruz. Kısık ateşte her tarafı kızarana kadar altlı üstlü kayganamızı kızartıyoruz. Sonrasında dilimleyip servis ediyoruz. Bu malzemeler bir kaygana tarifi için. Fazlasını yapmak isteyenler yumurta ve süt miktarını artırabilir.  Afiyet olsun... J






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder