18 Ekim 2011 Salı

piyaz nedir

bir çeşit meze
haşlanmış kurufasulye,haşlanmış yumurta,sirke maydanoz başka ne var bilmiyorum.antalya'da birde tahin koyuyorlar harika oluyor.köfte piyaz harika bir ikili oluyor

kebap, izgara kofte, balik gibi yemeklerin yanina katildiginda lezzete lezzet katan, fasulyenin ustune sogan ve maydanoz katildiktan sonra zeytinyagi, sirke dokulerek yapilan salata

antalya havalisinde kurufasulye, soğan, maydonoz, domates konarak yapılır, servis edilirken ılık olur, tahin ve zeytinyağından mütevellit bir karışımın içinde yüzer.antalya'da yemeden nasıl hakkatli bir şey olduğunu çözmenin mümkünatı yoktur. tahin, piyazın içinde durduğu gibi hiçbir yerde duramaz. bu kadar yağlı bir şeyi tüketmek başka şartlar altında bünyede hoş olmayan şeylere neden olabilir. tahinlisi makbuldur. antalya disinda herhangi bir ilde piyaz yerseniz, saman yemis gibi hissedersiniz kendinizi...antalya dışındaki yerlerde 'piyaz tahinsiz olur mu ya!' diye tepki göstermeme neden olan meze. bu tepkiye cevap da hep şudur: 'tahin mi?' .boşuna antalya usulü piyaz demiyorlar.
not: yumurta konulanını da gördüm ben.güzel bir eklenti

2 bardak* kuru fasulye, bi bardak* tahin, 3-4 yemek kasigi sirke, iki tane yesil biber, iki tane sogan, bi tane de limondan su, pul biber ve tuz.
aksamdan fasülye ıslatılır.
tercihen sabah veyahut öğle vakti, ıslatılmış fasülyeler haşlanır.
soganlar ve yesil biberler kiyilir. tum malzemeler karistirilir ve uzeri maydanozlanip servis edilir.



köftenin kankasıdır, malzemeyi karıştırırken mutlaka içine kuru nane eklenmelidir. tazesini denemedim, ama bak o da güzel olabilir.

PİYAZLAR

Çalı, horoz, Selânik ve Dermason gibi mevcut fasulye nevilerinden piyaz için en uygunu Horoz fasulyesidir.
Bu fasulyeden, yarım veya bir kilo mikdarı alınıp geceden ayıklanıp tabiî halde su içine bırakmalı veya bazılarınca tercih edildiği gibi, ılık suda sabaha kadar bırakılmalıdır.
Bunun faydası: Br kere fasulye tanelerinin hacimleri büyür ve daha kolaylıkla pişer.
Yine bazıları, fasulyeye bir lezzet vermek için, soğan suyu da katarlar.
Fasulyeler, tamamiyle pişip yumuşak hale gelince, tabaklara bölünür.
Yaz mevsiminde, domates, taze soğan ve maydanoz ve yeşil biber veya ince halka, halka kesilmiş kuru soğan doğranarak güzel ve iştiha açıcı bir garnitür vücude getirilerek fasulye piyazının üzerine konulur.
Üzerine bol zeytinyağı, sirke gezdirilerek ve tuz ekilerek yenilir.
Fasulye piyazının haricinde dğer yaş sebze veya hububat ile yapılan piyazlar ancak aile mutfaklarına ve meraklılarına mahsustur. Sebzeli piyazlar lokantalarda pek fazla rağbet görmemiştir.
Bakla ezmesi
Nohut ezmesi
Bezelye ezmesi
Patates azmesi
Bunlar da, her ne kadar piyaz tertiplerinden ibaret ise de sadeyağla, daha ziyade garnitür kategorisine dahildirler ve zeytinyağı ile de (piyaz) sınıfına girerler ve tıpkı fasulye gibi pişirilirler.

PİYAZLAR

Piyaz konusunda aklımıza ilk gelen köftenin yanında haşlanmış kuru fasulye ve dilimlenmiş soğan, maydanoz üzerine sirke, limon ve zeytinyağı katılımı ile hazırlanan soğuk bir salatadır. Fakat piyaz kelimesi Farsça’da soğan anlamına gelmektedir. Türkiye’de mutfak terimleri içinde soğanı ay şeklinde dilimleme anlamında da kullanılır.
Özellikle ülkemizde, Akdeniz’in batısından doğusuna kadar uzanan topraklarında ‘piyaz’ adını alan birçok yemek türüne rastlamak mümkündür. Farsça’dan dilimize giren ‘piyaz’ın ne zaman ve nasıl yemek türünün adı olduğuna dair bir bilgi henüz bulunmamaktadır. Bu piyaz çeşitlerinin salata kültüründe olduğu gibi uygulama alanı çok geniştir. Bakliyatlarla hazırlandığı gibi sadece zeytinle, maydanozla veya yumurtayla yapılabilir. Piyaz türlerine genelde soğan mutlaka katılır. Ancak katılmadığı tarifler de mevcuttur. Piyazın klasik sosu sirke-zeytin, yağ-limondur. Hatta eskiler sirke varken limonu kabul etmezler. Oysa ülkemizin güneyinde hazırlanan piyazlarda tahin, tarator, koruk suyu gibi katkılarla servis ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder