19 Ekim 2011 Çarşamba

musakkalar

MEGEPTEN TARİFLER
Bezelye musakka:

1 kg bezelye 2 ezilmiş domates ya da 2 silme yemek kaşığı salça 250 g orta yağlı kıyma
2 çorba kaşığı tereyağ 3 orta boy soğan 1 su bardağı et suyu

Körpe taze bezelyeler ayıklanır ve yıkanır
İnce doğranmış soğan yağda kavrulur.
Sonra kıyma eklenerek kavurmaya devam edilir.
Ateşten alınır.
Ayrı kapta salça (domates ezmesi ), et suyu tuz ve
baharatlar karıştırılır.
Tencereye bir kat bezelye bir kat harç döşenir.
Üzerine salçalı et suyu eklenir.
Kısık ateşte pişirilir.
İstenirse 2 adet concasse domates de eklenir.

• Patates, yerelması, kabak ve patlıcan musakkası
Yapımları aynıdır ancak bunlar kızartıldıktan
sonra tepsiye dizilirler. Üçü de halka doğranır
ancak patlıcan kabukları aralıklı olarak soyulur.

Fasulye musakka :
1 kg taze fasulye 250 g orta yağlı kıyma 2 çorba kaşığı tereyağı 3 orta boy soğan
1 su bardağı et suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

Fasulyeler yıkanır, ayıklanır ve haşlanır.
İnce doğranmış soğan yağda kavrulur.
Sonra kıyma eklenerek kavurmaya devam edilir.
Ateşten alınır.
Ayrı kapta et suyu, tuz ve baharatlar karıştırılır.
İsteğe göre salca ya da domates eklenebilir.
Tepsiye önce fasulyeler sonra harç döşenir.
Üzerine et suyu eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir.
Kısık ateşte veya fırında pişirilebilir.
İsteğe göre yanında sarımsaklı yoğurt verilebilir.


Havuç musakka
1 kg havuç 250 g yağlı kıyma 2 çorba kaşığı tereyağ, 3 orta boy soğan 1 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı

Havuçların dışı kazınarak vichy usulü doğranır.
İnce doğranmış soğan yağda kavrulur.
Sonra kıyma eklenerek kavurmaya devam edilir.
Ateşten alınır.
Ayrı kapta et suyu, tuz ve baharatlar karıştırılır.
Tencereye bir sıra havuç bir sıra harç döşenir.
Havuçlar bıraktığı suyunu çekene kadar pişirilir.
Üzerine et suyu eklenerek suyunu çekene kadar
kısık ateşte pişirilir.
Karnabahar ve pırasa musakka yemekleri de havuç
musakkada olduğu gibidir. Ancak pırasaların beyaz kısımları
halka halka doğranır. Karnıbaharlar ise doğranmaz,
dal-dal kullanılır.

Ispanak musakka
2 kg ıspanak 250 g yağlı kıyma 2 çorba kaşığı tereyağı 3 orta boy soğan
1 su bardağı et suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber

Ispanakların kökleri dört parmak kadar uzunlukta
yapraklarından ayrılır, ayıklanır ve yıkanır.
Ispanak kökleri tepelerinden ayrılmadan dörde bölünür.
İnce doğranmış soğan yağda kavrulur.
Sonra kıyma eklenerek kavrulur ve ateşten alınır.
Kavrulmuş kıymanın bir kısmı tencereye konur.
Köklerinin baş kısımları alta gelecek şekilde kıymanın
üzerine yerleştirilir.
Tekrar bir sıra harç, bir sıra ıspanak olarak kalanı döşenir.
Tuz biber ve et suyu eklenerek hafif ateşte pişirilir.
Limon suyu ile sofraya alınır.
İstenirse 1 limon suyu ve 1 yumurta sarısıyla terbiye
hazırlanarak da servise alınabilir.

Şalgam musakka
1 kg şalgam 250 g yağlı kıyma 100 g tereyağı 3 orta boy soğan 3 domates
1 su bardağı et suyu 1 tatlı kaşığı tuz / toz şeker 1 kaşık çam fıstığı
1 kaşık kuş üzümü 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber, karabiber,tarçın, yenibahar

Şalgamlar yıkanır ve soyularak içleri oyulur.
Tereyağında sararıncaya kadar kızartılır.
Önce ince doğranmış soğan sonra da kıyma
eklenerek yağda kavrulur.
Doğranmış domates eklenerek kavurmaya devam edilir.
Fıstık, kuş üzümü ve baharatlar eklenerek ateşten alınır.
Ayrı kapta et suyu, tuz ve baharatlar karıştırılır.
Şalgamlar harçla doldurularak tepsiye sıralanır.
Üzerine et suyu gezdirilir.
Fırında ya da kısık ateşte şalgamlar yumuşayıncaya
kadar pişirilir.

Domates musakka:
8 adet orta boy domates 250 gr yağlı kıyma 3 orta boy soğan 1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı çam fıstığı 1 yemek kaşığı kuş üzümü ½ çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber 1 çay kaşığı kekik ve tarçın 1-2 yemek k. galeta tozu

Domatesler yıkanır ve sap kısmından kapak açılarak içi oyulur
İnce doğranmış soğan, kıyma, çam fıstığı,
kuş üzümü ve baharatlar eklenerek ateşten alınır.
Domateslerin oyulan kısımlarına harç doldurulur.
Yağlanmış tepsiye dizilir.
Ayrı bir kabta domatesin içinden çıkanların yarısı bir miktar
et suyuyla ezilerek tepsiye dökülür.
Domateslerin üzerine galeta tozu serpilir.
Fırında domatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Diğer musakka yemek çeşitleri:

- Kabak musakka
- Fasulye musakka
- Karnıbahar musakka
- Pırasa musakka
- Maydanoz musakka gibi..

Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar:

Musakkalar piştikten sonra tepsi ya da tencere içinde sofraya getirilebilir.
Ayrıca yemeğin tamamını alabilecek bir servis kabına şeklini bozmadan çevirerek de
sofraya alınabilir.
Bazı çeşitlerinde (ıspanak gibi.) yumurta ve limon suyuyla hazırlanmış terbiye ile
servise hazırlanabilir.
Fasulye gibi çeşitlerinde de sarımsaklı yoğurtla servise alınabilir.
Alakart servis yapılacaksa yanında genellikle pirinç pilavı ve makarna türü yemekler
verilir. Üzerine kıyılmış maydanoz serpilerek yada yanında kullanabilir.
Yukarıdaki tariflerde verilen ölçüler 4-6 kişilik servis içindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder