19 Ekim 2011 Çarşamba

BORANİLER

BAKLA BORANİ
Bakla Borani  tarifi resimli
1 kg bakla 1 kase bulgur 2 yemek kaşığı süzme yoğurt 2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı şeker 1 çay bardağı sıvıyağ
Üzerini süslemek için 4 kaşık kızartılmış kaymak

1 kg baklanın baş kısımları kopartılıp temizlenir, bol suda yıkanır. Ardından 1santim genişliğinde minik minik doğranır.
Doğranmış baklalar orta ocak ateşte derin bir tencereye konularak yarım çay bardağı sıvıyağ ve üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpilerek harmanlanır.
Baklaların sararması için 1 tatlı kaşığı şeker serpilerek kavrulur. Sararan baklaların üzerine kaynamış su ilave edilir. (su seviyesi baklaların biraz altında kalması gerekir.) Düdüklü tencerede yapılırsa buharı çıkınca 5 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Bol suda pişen baklalar tencereye alınıp orta ocak ateşe konularak içerisine 1 kase pilavlık bulgur eklenerek kaynamaya bırakılır.
Kaynamaya başladığında kısık ateşe alınıp 45 dakika pişmesi gerekir. Bir kaseye yoğurt ve 2 diş sarımsak ezilerek karıştırılır. Sarımsak tercihe göre rende de yapılabilir. Ancak yoğurdun süzme olup içerisine 1 tatlı kaşığı tuz eklenip harmanlanması gerekir. Baklalar suyunu çekince sarımsaklı süzme yoğurt üzerine yayılıp harmanlanır.
Ardından servis tabağına alınarak üzerine kızartılmış kaymak yağı serpilir. Yemeğimiz 8 kişilik servis edilebilir. Yapılış süresi 1 saattir.

Biber borani

750 gram çarliston biber 1 kg süzme yoğurt 4-5 diş sarımsak
2 kahve fincanı rendelenmiş beyazpeynir 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber tuz
süslemek için: havuç dilimleri, maydanoz yaprakları

Hazırlanışı: Çarliston biberleri ızgarada 10 dakika kadar bekletin. Kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın ve küçük küçük doğrayın. Sarımsakları temizleyip ezin. Geniş bir kapta süzme yoğurt, sarımsak, beyazpeynir, tereyağı, pulbiber ve tuzu karıştırıp iyice çırpın. Biberleri ilave edip karıştırın. Maydanoz yaprakları ve havuç dilimleri ile süsleyip servis yapın.

Çarliston biberleri ızgarada 10 dakika kadar bekletin. Kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın ve küçük küçük doğrayın.

PANCAR BORANİSİ

1 kilo haşlanmış veya temizlenmiş ıspanak veya pancar
2 adet soğan 1 su bardağı tereyağı 2 su bardağı yoğurt

Yarım su bardağı yağı eritip kıyılmış soğanları pembeleştirin. Haşlanmış ıspanağı 10 dakika kavurun. Servis tabağına kavrulan ıspanağı koyun. Yoğurt ilave edin karıştırın. Üzerine kızgın yağı dökerek sıcak servis yapın.
2. tarif
ince doğranmış pancar tuzlu suda haşlanır. Daha sonra süzgece dökülerek soğuk suda yıkanır ve iyice sıkılır. Sarımsaklı yoğurtla karıştırılıp üzerine nane atılarak servis yapılır.

KABAK BORANİSİ
1 adet kara kabak (feli kabağı) 1 kase yoğurt 1 su bardağı tereyağı tuz

Kabağı soyun,iri parçalar halinde doğrayın,kabakları suda haşlayın. Kevgirde süzülmeye bırakın. Kabakları püre halinde ezin. Ezilen kabaklara yoğurt ilave edin karıştırın. Kızgın yağı kabakların üzerine gezdirin. Tuzla lezzetlendirin servis yapın.

HAVUÇ BORANİSİ

1000 gram havuç 1 kase süzme yoğurt 4 çorba kaşığı sıvı yağ 2 diş sarmısak tuz

Havuçları kazıyın. Yıkayın ve rendeleyin. Havuçları 4 kaşık sıvı yağında suyunu bırakıp çekene kadar yaklaşık 15 dakika kavurun. Tuzla lezzetlendirin. Ateşten alın salınmaya bırakın. Sarımsaklı yoğurt ilave edin. Servis yapın. Salatanızı nane serperek servis yapın.

ERZURUM PATATES BORANİSİ
Patatesler iyice yumuşayana kadar haşlanır.Haşlandıktan sonra dilimlenerek sevis tabağına dizilir.Tereyağı eritilerek yarısı patateslerin üzerine gezdirilir.Sarmısaklar havanda dövülerek yoğurt ile karıştırılır,üzerine tuz ilave edilerek patateslerin üzerine dökülür.Tereyağın kalan yarısına pul biber ilave edilerek kavrulur ve yoğurdun üzerine gezdirilir.Üzerini süslemek için kuru nane kıyılmış maydanoz serpilerek sevis edilir.

URFA BORANİSİ
BORANI

Malzeme : 500 gr. parça et, 500 gr. yoğurt, 250 gr. kara et, 2 kg. pencer (pazı), 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı lolaz (börülce), 3 diş sarmısak, 3 su bardağı bulgur, 3 yemek kaşığı sade yağ, 1 çay kaşığı kara biber, 1 çay kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 su bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı biber, 1 yemek kaşığı un.

Hazırlanışı: 500 gr. parça et yıkanıp kuşbaşı doğranır, 1 yemek kaşığı sade yağla kavrulur. Nohutlar ayıklanıp yıkanır, ete ilave edilerek25 - 30 dakika yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ayıklanıp yıkanan lolaz üç bardak su ile ayrı bir yerde haşlanır. Pancarlar yeşil yapraklarından ayrılır, sadece sapları doğranarak az su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. Fazla suyu sıkılarak alınır, 2 yemek kaşığı yağ ile 5 - 10 dakika kavrulur. Haşlanan lolazın suyu süzülerek nohut tenceresine eklenir. Aynı tencereye kavrulmuş pencer eklenip tuz katılarak bir taşım kaynatılır.

Bundan sonra "boranının yuvalağı"nın (köftesinin) yapımına geçilir. Bunun için de; bir tepsiye üç su bardağı köftelik bulgur, isot, tuz, kara biber, tarçın, döğülmüş kara et konularak az su ile yavaş yavaş yoğrulur. Köfte kıvamına gelince (kavrulurken dağılmaması için) un eklenip yoğurmaya devam edilir. Yoğrulan köfte bir tarafa alınır. Nohut büyüklüğünde parçalar alınarak avuç arasında yuvarlanır. Bir tavaya sıvı yağ konur, yuvalaklar pembeleşinceye kadar kızartılır. Sarmısak az tuz ile döğülüp yoğurda eklenir. Birinci aşamada hazırlanan nohutlu ve pencerli yemekten tabaklara bir miktar alınır, üzerlerine kızarmış yuvalaklar konularak sarmısaklı yoğurt dökülür ve servis yapılır.

Toplumsal değişme süreci içerisinde, Urfa mutfağının geleneksel türlerinin kaybolmadan yaşatılmasını sağlamak amacıyla tanıtılmaları gerekmektedir. Türler tek tek ele alınıp incelendiği taktirde yörenin yemeklerinin lezzetlerinin güzelliği yanında, besleyici özellikleri ve sağlık açısından değeri de ortaya çıkmış olacaktır.

Borani-i Hassa Tarifi
Kişi Sayısı : 5 Kategori : Osmanlı Mutfağı

200 gr. ıspanak 10 diş sarımsak 2 adet soğan yarım kg. süzme yoğurt yarım su bardağı süt
1 çorba kaşığı zeytinyağı 1 kahve fincanı tereyağı 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı zencefil 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı yenibahar 1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kırmızı biber 1 çay kaşığı kekik

Ispanağı çok ince doğrayın ve ezin. Üç-dört diş sarımsağı iyice dövün. 1 soğanı rendeleyin. 1 bardak yoğurt ve sıcak sütü karıştırın. Zeytinyağında rendelenmiş soğan ve ıspanağı kavurun. Sarımsak, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın.

Ateşten alıp yoğurtlu karışımdan 2 yemek kaşığı alarak ıspanağın üzerine ilave edip sürekli karıştırın. Karışımı rulo halinde servis tabaklarına alıp üzerine yoğurt ekleyin. Sütlü yoğurtlu karışımın kalanını da üzerlerine ilave edip kırmızıbiber ve kekikle süsledikten sonra sıcak servis yapın.

Soğuk servis yapmak isterseniz; ıspanağı ince ince kıyın. Tüm baharatları ve süzme yoğurdu ilave edip iyice karıştırın. Üzerini süsleyip servis yapın.

BURDUR BORANA

Süzme veya koyu yoğurt Tereyağı Biber Sarımsak Patates Haşlanmış Yumurta

Patatesler haşlanıp, kabuğu soyulduktan sonra genişçe bir tabağın içine doğranır, üzerine haşlanmış yumurta serpilir, bunun üzeri süzme yoğurtla kapatılır. Bir başka tavada tereyağı eritilerek, biberle kavrulur yoğurdun üzerine dökülür. Maydanoz, nane ile süslenerek servis yapılır. Bu yemek te patates yerine haşlanmış makarna, haşlanmış yada kızartılmış teze fasulye, karnabahar, bakla türü sebzelerde kullanılabilir. İsteğe bağlı olarak yoğurda sarımsak karıştırılabilir.



DOMATESLİ BORANİ YOĞURTSUZ BİR BORANİ TARİFİ
5 adet domates 3 çarliston biber 1 kuru soğan 2-3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı pirinç 3 çorba kaşığı sıvı yağ Bir tutam maydanoz Tuz

Yapılışı: Domateslerin kabuklarını soyup tencerenin içine küp küp doğrayın. Üzerine soğanı yemeklik doğrayın, ardından biberi doğrayın. İnce kıyılmış sarımsakla sıvı yağı ilave edin. Tencereyi ocağa koyun. Domatesler suyunu bırakana kadar pişirin. Bir çay bardağı su ilave edip, kaynayınca pirinci katın, tuzunu ilave edin. Pirinçler iyice yumuşayınca ocağı kapatın. Soğuyunca kıyılmış maydanozları üzerine ilave edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder