19 Ekim 2011 Çarşamba

GÜVEÇLER

MEGEP güveçler

Beypazarı güveci (Ankara)
4 kg kuzu eti ½ kuyruk yağı 2 adet sivri biber 1 kg pirinç
3 orta boy domates Yeterince tuz

Etin kaburga ve ön butları el büyüklüğünde parçalara ayrılır.
Güvecin içine domates ve sivri biberler doğranır.
Üzerine etler ve su konarak kapağı kapatılır ve fırına sürülerek pişirilir.
Kuyruk yağı mire poix doğranarak kızartılır ve pişirilir.
Pişen et ve sebzeler güveç kabından başka bir kaba kevgirle alınır.
Güveçte kalan suya pirinç ve tuz eklenerek yeniden fırınlanarak 15 dakika kadar pişirilir.
Etler pilavın üzerine döşenir ve üzeri iyice kapatılarak demlenmeye bırakılır.

Fırında çömlek eti (Nevşehir)
1.5 kg kemikli kuzu eti 200 g sivri biber 20 diş sarımsak 4 orta boy domates
1 yemekkaşığı karabiber 2 su bardağı su Yeterince su
Hamuru için: 2 su bardağı un 12 yemek kaşığı su

Biber, soğan ve sarımsaklar ince doğranır.
Domateslerin kabukları soyularak concasse doğranır.
Etler, sebzeler, su, tuz ve karabiber karıştırılarak kapaklı bir güveç kabına koyulur.
Bir taşım kaynatarak ateşten alınır.
Un ve suyla hazırlanan hamur hiç hava sızdırmayacak şekilde güveç kapağına tamamen sıvanır.
Önceden 200 oC ısıtılmış fırında 1 saat 15 dakika pişirilir.
Güveci fırından aldıktan sonra kapakta sertleşen hamur, bıçak yardımıyla kırılarak çıkartılır.

Türlü Güveç
500 g kuzu kuşbaşı 3 adet kuru soğan 250 g taze fasulye 3 adet kabak
2 adet kemer patlıcanı 5 adet sivri biber 1 orta boy patates 4 adet domates
4 yemek kaşık tereyağ 1 çay kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz

Patlıcanlar soyularak uzunlamasına önce ikiye bölünür sonra 4 cm irilikte doğranır.
Kabaklarda kazınarak patlıcanlar gibi doğranır.
Domateslerin kabukları soyularak concasse doğranır.
Soğanlar ve biberler iri doğranır.
Patatesler mire poix doğranır.
Fasulyeler ayıklanarak 4-5 cm büyüklükte doğranır.
Güvece sırayla etler, fasulye, patates, kabak, patlıcan biber, soğan ve domatesler döşenir.
Yağ da üzerine koyulduktan sonra kapak sıkıca kapatılır.
Önceden ısıtılmış fırında 1.5 saat pişirilir.
Ateşten alıp 10-15 dakika dinlendirilir.

Yöreye göre güveçlerin yapım şekli farklılık gösterse de esas olan tarifler yukarıdaki
gibidir.
Sadece et, patlıcan, domates, soğan ve sarımsakla da yapılan güveç çeşitleri vardır.
Bolca sarımsak, soğan, domates, biber ve bir miktar da et eklemek suretiyle elde
bulunan her çeşit sebzeden güveç yemeği yapılmaktadır.

Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar :

Güveç yemekleri sıcak olarak servis yapılmalıdır.
İkinci kez ısıtma yapılmamalıdır.
Yemek ateşten alındıktan sonra 10-15 dakika kadar (soğumamasına dikkat ederek)
dinlendirilmesi sağlanmalıdır.
Güveç yemekleri ana yemek olarak verilir.
Yanında pilav verilmesi uygundur.
Ayrıca yanında içecek olarak genellikle ayran ve şıra verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder