19 Ekim 2011 Çarşamba

MIHLAMALAR

turşu mıhlaması kavurması(sivas)
Bu yemek pancarın saplarından yapılan turşudan (ki buna pezuk turşusu denir.) yapılır. Sonbaharda pancarın dalları ince ince ayrılıp (sıpırtılıp) haşlanır ve küplere turşusu vurulur. Bu Sivas’ta en fazla yapılan turşu olup yemeklerin ve pilavların yanında yenildiği gibi mıhlaması da yapılır. Yıkanan turşu ince ince doğranır; yağı, kıyması, doğranmış soğanı ve tuzu koyulup kavrulur. Mıhlama sahanına alınır, sahanın büyüklüğüne göre üç veya dört yumurta kırılır.
Mantarlı Ispanak Mıhlama



Ispanak Mıhlama evimizde her öğün için sevilen bir yemektir.Ben bu kez mantarlı yaptım.Bazen de kıymalı,pastırmalı veya sucuklu... Artık evde hangisi mevcut ise...
Malzemeler:
  • 200 gr. ıspanak
  • 200 gr. mantar
  • 1 orta boy adet kuru soğan
  • 1/2 adet kırmızı biber(küçük doğranmış)
  • 1 çay kaşığı dolusu karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • tuz
  1. Ispanağı iyice yıkayıp suyunu süzdürün.İyice kurulayıp,çok inceltmeden doğrayın.
  2. Bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağını alıp,ince doğranmış soğanı ve biberi kavurun.Mantarları fazla suya temas ettirmeden temizleyip(mantar suyu sünger gibi çekeceğinden lezzetini kaybeder)doğrayın.Tavaya ilave edip,kendi bıraktığı suyu çekene dek soteleyin(az tuz ilave edin-kızartmayın)Ispanakları ekleyip,yine kendi bıraktığı suyu çekip,yumuşayana dek pişirin.Baharatını ve gerekirse tuzunu ilave edip,kişi sayısına göre üzerine yumurtaları kırıp ateşi kapatın.Tavanın ağzını kapatıp yumurtaların beyazlarının pişmesini bekleyip(sarılar pişmeden) sıcak servis yapın.
Not:Eğer sucuklu veya pastırmalı yapmak isterseniz,ıspanaklar kavrulduktan sonra tavanın bir kenarında veya ayrı bir tavada bunları az pişirip öyle karıştırın

Pancar Çiçeği Mıhlaması

1 bağ pancar çiçeği 3 adet soğan 4 yumurta 2 çorba kaşığı tereyağ 1 fincan sıvı yağ
Karabiber Kırmızıbiber Tuz
Hazırlanışı:
Pancar çiçekleri seçilir, bol suda yıkanır ve kaynayan suyun içine bırakılarak haşlanır. Haşlanan pancar çiçekleri süzgeçten geçirilir. Soğuduktan sonra doğranır ve iki avuç arasında sıkılarak suyu alınır.
Soğanlar ince doğranarak hazırlanır.
Tencerede tereyağ eritilir sıvı yağ ilave edilir. Doğranmış soğanlar iyice kavrulur. Sıkılarak suyu alınmış pancar çiçekleri, tuz, karabiber ilave edilerek karıştırılır. 5-10 dakika iyice kavrulması sağlanır. Kaşık yardımıyla yumurta konulacak yerlerde küçük oyuklar oluşturulur. Oyuklara yumurtalar kırılır ve hafif tuzlanır. Tencerenin kapağı kapatılarak 2-3 dakika yumurtaların pişmesi sağlanır. İstenirse üzerine kırmızıbiber serpilerek servis yapılır.

Pazı Mıhlaması
Pazı Mıhlaması
2 demet pazı 4 kuru soğan 5 yumurta 2 çorba k. salça 100 gr kaşar peyniri
Sıvıyağ Tuz,karabiber
Soğanları doğrayarak sıvıyağda salça ile beraber kavurun. Daha sonra üzerine doğranmış pazıları ekleyerek tuzunu ve baharatını ayarlayarak kavurmaya devam edin. Pazıları tam olarak pişmeden bir fırın kabına alın. Üzerine yumurtaları kırarak bütün bırakın. Boş kalan yerlere de kaşar peyniri koyarak 170 derecede fırında pişirin.
Pazı Mıhlaması çok özel bir tarif dilerseniz tarife geçelimPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ?
Malzemeler
1 kilo ya da 1 bağ pazı
100-150 grPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ? kıyma veya 4-5 yemek kaşığı et kavurması
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet iri boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
4-5 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yemeğin Tarifi
Önce pazıları, sapları ve yapraklarıyla beraber 1 santim boyunda doğrayın ve yıkayınPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ? Bir tencereye 5-6 su bardağı su ve az tuz atınPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ?
Su kaynayınca pazıları ilave edip, 7-8 dakika kadar, rengi hafifçe dönünceye kadar haşlayınPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ?
Altını söndürüp, süzün ve soğumaya bırakınPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ?
Soğuyan pazıları elinizle alıp, sıkarak bir portakal büyüklüğünde toplar haline getirinPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ?
Bu topların ağzını kapatarak daha sonra da kullanılmak üzere buzdolabında 2-3 gün kadar muhfaza edebilirsinizPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ?
Bir tarafta tencereye yağı koyun, ince kıyılmış soğanla beraber kıyma ya da et kavurmasını ekleyip, tahta kaşıkla kavurmaya başlayınPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ?
Salçayı ilave edip, 2-3 dakika daha kavurduktan sonra pazıların 2 veya 3 topunu üzerine aktarınPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ?
Pazıları da 2-3 dakika hep birlikte kavurduktan sonra 1 su bardağı ılık su, tuz ve karabiber ilave ederek altını da hafif kısarak pişmeye bırakınPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ?
Aradan 8-10 dakika geçtikten sonra tencerenin kapağını kaldırıp, kişi sayısına göre 4-5 yumurtayı, kaşıkla yemeğin içinde açtığınız gözlere kırınPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ?
Altını iyice kısıp, 5-6 dakika daha pişirip ateşi kapatınPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ?
Sıcak sıcak servise sununPazı Mıhlamasınasıl pişirilir ?

Sebzeli Soğan Mıhlaması
Sebzeli Soğan Mıhlaması (3 Kişilik)
* 3 Adet Soğan
* 3 Çorba Kaşığı Tereyağı
* 2 Adet Domates
* 2 Adet Yeşil Biber
* 3 Adet Yumurta
* Kırmızıbiber, Tuz

Yapılışı

Soğanların kabuklarını soyup piyazlık doğrayın. Tavada tereyağını kızdırın. Soğanları hafif ateşte kavurun.

Yeşil biberleri ince kıyın, domateslerin kabuklarını temizleyip küp şeklinde doğrayın. Kıyılmış biberleri ve ufak doğranmış domatesleri kavrulmuş soğanlara ilave edin. Tuz ve kırmızıbiber ekerek tavanın kapağını kapatın.

Domatesler suyunu çekince yumurtaları kırın. Yumurtalar pişince sıcak olarak servis yapın.



MIHLAMA (OSMANLI)

Osmanlı saray mutfağında pişen, çok sevilen bir yemektir mıhlama. En önemli özelliği çok kısık ateşte pişiyor olmasıdır.

250gr kıyma
4 adet yumurta
2 adet orta boy soğan
1 adet orta boy domates
2 adet orta boy dolmalık biber
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı sıcak su
Tuz, Karabiber, Pul biber

Hazırlanma Şekli:
Tavada tereyağını eritelim. Kıymayı ilave edelim. Suyunu çekene kadar kavuralım. Ardından yarım su bardağı sıcak suyu ekleyelim. Bir iki dakika sonra ince doğranmış soğanları ve tuz ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatarak soğanlar yumuşayana kadar pişirelim. Bu arada kabuklarını soyduğumuz domatesi fındık iriliğinde doğrayalım. Biberlerin çekirdeklerini çıkararak küçük küçük doğrayalım. Kıymaya ilave edelim. Biraz da karabiber serpiştirelim. Kıymanın sulu kalmasına dikkat ederek, gerekirse azar azar su ilave edelim. Biberler, soğanlar yumuşadığında ateşten alıp küçük bir cam tepsiye yerleştirelim. Eşit aralıklarla 4 göz açalım. Yumurtaları açtığımız gözlere kıralım. Önceden ısıtılmış 150 C fırında yumurtaların akları pişene dek fırınlayalım. Servis tabaklarına alıp üzerine pul biber serpelim. Yanına bir kaşık yoğurtla servis yapalım.

FASULYE MIHLASI

Komşum ve arkadaşım Ayşe bugün yöresel bir yemek yapacağını söyledi. Ayşe Erzincanlı. Bizim apartman Türkiye'nin bir minyatürü gibi:) Çeşitli yörelerden komşum var. Ayşe de akşamüstü yemeği yaptığını, fotoğrafını çekebileceğimi söyledi. Tadına baktığımda çok beğendim. Size de üstte kurusunu gördüğünüz sebzenin ne olduğunu anlatayım.
Barbunya fasulye, henüz içinde fasulyesi bile oluşmamışken en körpe haliyle toplanıp, iki ucu kırılıyor. Sonra boyuna birkaç parçaya bölünüp inceltiliyor. Sonra kurutuluyor. İşte bu kurutulmuş fasulyeyi kullanıyoruz yemek yaparken. Ayşe bazen bu kurutulmuş fasulyenin pazarlarda satıldığından bahsetti. Taze fasulyeden de oluyormuş bu yemek, ama bu kadar leziz olmuyormuş.
Gelelim yapılışına:

Kurutulmuş fasulyelerimizi yumuşayana kadar uzunca bir süre haşlıyoruz. 1 adet kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz. İçine salça koyuyoruz. İçine haşladığımız fasulyeleri ekliyoruz. Biraz su ekliyoruz. Bir süre pişmeye bırakıyoruz. Ocaktan almaya yakın karabiber ekliyoruz ve yumurta kırıyoruz. Yumurtaların üstüne karabiber serpip sıcak servis ediyoruz.

Diğer şekilleri de kıymalı ve kuşbaşı etle oluyormuş. Tercihinize kalmış. Afiyet olsun:)


MERULCAN MIHLAMASI

Merulcan Mıhlaması

Malzemeler:
1 bağ merulcan
1 adet kuru soğan
1 1 çay bardağı ısıtılmış sıvı yağ

Hazırlanışı:
merulcan yıkanıp haşlanırsüzüldükten sonra doğranır1 adet kuru soğan kavrulur merulcan ilave edilir5-10 dk kadar kavrulmaya bırakılırdaha sonra bir tavaya yerleştirilirüzerine yumurta kırılırardından hemen ısıtılmış sıvı yağ ilave edilir ve pişmeye bırakılıryumurta kırılmadan kavrulmuş halde de servis edilebilir.(isteğe bağlı olarak)

ISIRGAN OTU MIHLAMASI
MALZEMELER
1 demet ısırganotu (elinize eldiven giyerek yapraklarını dallarından ayırın ve sapları atın)
1 su bardağı süt
2 baş orta boy kuru soğan (çok ince, yemeklik doğranmış)
4 yemek kaşığı margarin
6 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI
Isırgan otunu haşlayalım, bu esnada ısırganın acı suyu atılır (haşlanırken içine 1 su bardağı süt dökerseniz, lezzeti artar).
Bir tencereye yağı koyalım ve yemeklik doğradığımız soğanları kavuralım, haşlanmış ısırgan otunu da süzüp, üzerine ilave edelim.
Pişmenin sonuna doğru yumurtaları ısırganotunun içine kıralım. Yumurta beyazları iyice pişince ocağı kapatalım. Tuz ve karabiberi ekleyip, servise sunalım.

FIRINDA YUMURTALI PATATES MIHLAMASI


Malzemeler:
*5/6 patates
*3/4 adet yumurta
*1 çay kaşığı biber salçası veya domates salçası
*Tuz


Yapılışı: Patatesleri yıkayın ve bi kaba küçük küçük doğrayın.küp küp yani..Ama biraz ince doğrayın..Teflon tencereye biraz yağ koyun patatesleri biber salçasını ve tuzu ekleyın.Genelde su eklemeye gerek kalmıyor ama gerektıgını hıssedersenız biraz sıcak su ekleyebilirsiniz..Pişen patatesleri tepsiye dökün..Üzerine ayrı bir kapta çırptgınız yumurtaları dökün.Yumurtalar pişip üstü kızardıktan sonra fırından çıkarın

AFİYET OLSUN
Ispanak Mıhlaması
500 gr. ıspanak
250 gr. kıyma
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, pulbiber
HAZIRLANIŞI
1- Ispanakları bol suda yıkayıp ayıklayın.
2- Kıymayı kısık ateşte pişirin. Suyunu çektikten sonra tereyağı ve zeytinyağını ekleyin.
3- Ispanağı kıymaya ilave edip tuzunu ve biberini ekleyin.
4- Kısık ateşte ıspanakları arasıra karıştırarak pişirin.
5- Ispanaklar piştikten sonra üzerine yumurtayı kırıp 5 dk. kadar pişirin

BÖRÜLCE MIHLAMASI
Yarım kilo börülce, bir orta boy soğan, 1 çk margarin veya tereyağı, 4 yumurta ve tuz
Börülceleri yıkayıp ayıkladıktan sonra incecik doğrayın. Soğanı da ince doğrayın. Tavaya yağı aktarıp kızdırın. İçine soğanı koyup pembeleştirin. Ardından börülceleri ekleyip iyice kavurun. Tuzunu ayarlayın. Börülcelerin piştiğinden emin olduktan sonra üzerine yumurtaları kırıp, biraz daha pişirerek servis yapın.

Patatesi Mıhlaması
250-300 gr kadar dana kıyma (az yağlı)
2 Adet Orta Boy Soğan
2 Adet İri Boy Patates (Küçükse 3 adet olabilir.)
3 Adet Orta Boy Domates
Zeytinyağı
Tuz ve Karabiber

2 adet soğanı küçük küçük doğrarız.
Patateslerin kabuklarını soyarak küp şeklinde doğrarız. (Çabuk pişmesi için küçük küçük doğrayalım.)
Domateslerde küp şeklinde doğranır.
Tencereye bol zeytinyağı dökerek hazır olan kıymayı ve doğranmış soğanlarımızı ekleriz. Soğan ve kıymayı bir süre kavuralım.
Hazırladığımız küp şeklindeki patatesleri tencereye ekleyelim. Bunun üzerine küp şeklindeki domatesleri ekliyoruz.
Göz kararı tuz ve karabiber ekleyerek kendi suyu ile kısık ateşte pişmesi için beklenir. Su eklemeden domatesin suyu ile pişerse lezzeti yerinde olacaktır.
Arzu ya göre piştikten sonra tabaklara servis yaparken üzerini maydanoz ve kırmızı pul biber ile süsleyebiliriz.

kıyma mıhlaması
150 Gr.Kavurma 3 Soğan 1 Çorba K.Domates Salçası 1 Su B.Biberli Domates Sos
4 Yumurta Sıvıyağ Tuz Karabiber

Hazırlanışı :
3 adet soğanı yemeklik kesin.Tavaya sıvıyağı alın soğanı tavaya ilave edin ve soğanları kavurun.Daha sonra üzerine 1 çorba kaşığı domate salçası ilave edin ve kavurmaya devam edin.
Daha sonra üzerine biberli domates sosu ve 150 gr. kavurmayı dahil edin ve sotelemeye devam edin. Daha sonra üzerine üzerine 4 adet bütün yumurta kırın. Yumurtalar pişince tavayı ocaktan alın ve servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder